Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
16/12/2018
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 8303
 
Tel2103813942
Fax2103813942
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......
Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...
Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»
Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»
Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Μοχέντ Αλτράντ από το βιβλίο του :Μποανταουί Ένα παιδί από την έρημο 
Έχετε όραση επιλεκτική….., είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη  
Κοτζιάς: Έλληνες διπλωμάτες σε εμπόριο παιδικών οργάνων  

Περισσότερα...

λάλησαν...

Πάγκαλος: Θα ψηφίσω ΝΔ, θέλω να τους δω κρεμασμένους στην πλατεία Συντάγματος(1 σχόλιο/α) 
Μητέρα σε Κυριάκο Μητσοτάκη: «Τι γκόμενος είσαι...!»(1 σχόλιο/α) 
Γιάννη Αντωνιάδη προς την κυβέρνηση να βυθίσει τα πλοία της Τουρκίας «Πορθητής» και «Μπαρμπαρός»  

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Περί «αφοσίωσης» και «κοινωνίας πολιτών» του Παναγιώτη Καρκατσούλη

�������� 
 

Ημερομηνία: 5/1/2013   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Περί «αφοσίωσης» και «κοινωνίας πολιτών» του Παναγιώτη Καρκατσούλη

Ο συγγραφέας του  «Exit, Voice and Loyalty» που απεβίωσε πρόσφατα υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ηθικούς φιλοσόφους του εικοστού αιώνα.

Κεφαλαιοποιώντας την περιπετειώδη νεότητά του, η οποία συνδέθηκε με τον αγώνα του για την υπεράσπιση της δημοκρατίας με τη συμμετοχή του στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και τη διάσωση πολλών Γάλλων από τον ναζιστικό διωγμό, ανήκει στην κατηγορία των λαμπρών πνευμάτων που μεταλαμπάδευσαν στις ΗΠΑ την ιδέα ενός τρόπου οργάνωσης πέραν του καθαρόαιμου (άγριου) καπιταλισμού και του χομπσιανού (άγριου) κρατισμού, την κοινωνία πολιτών.

Θεμελίωσε την άποψη ότι η πρόοδος είναι αποτέλεσμα μιας παραγωγικής έντασης μεταξύ ιδιωτικών διαφερόντων και κοινωνίας πολιτών. Μεταξύ αποχώρησης και αφοσίωσης αναπτύσσονται συμπεριφορές εθνών, οργανώσεων και υποκειμένων απέναντι σε κανόνες ή καταστάσεις που τους πιέζουν. Προστιθέμενη αξία έχει η διαφωνία των μελών της οργάνωσης. Η διαφωνία συναρτάται προς την ανάληψη προσπάθειας να αλλάξουν τα πράγματα κι αυτή η εναλλακτική εμφανίζεται ως τρίτη επιλογή. Η διαφωνία εμπλουτίζει το νόημα της αμοιβαιότητας αφού ενσωματώνει την κριτική στάση στις καθαρόαιμες εναλλακτικές της πλήρους συμφωνίας ή απόρριψης.

Μπορούμε να σκεφτούμε με βάση τον Hirschmann όσον αφορά την ελληνική τραγωδία; Μεταξύ εκείνων που ξιφουλκούν υπέρ μιας δημοσιονομικής ορθοδοξίας κι εκείνων που αντιτίθενται σ’ αυτήν υπάρχει τρίτος δρόμος; Μπορεί ένας πόλος που διαφωνεί με τους δύο προηγούμενους να δώσει δείγμα γραφής μιας άλλης κοινωνικής οργάνωσης με σκοπό την επίλυση των πιεστικών προβλημάτων μας;

Στην Ελλάδα, σήμερα, καταγράφεται μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα σε κάθε κοινωνικό χώρο. Τα καλά παραδείγματα βρίσκονται στην επικαιρότητα- όχι όπως η αποσύνθεση της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά ως δεύτερη είδηση. Το καταρρέον κατεστημένο θα επιδιώξει την χειραγώγηση αυτών των κινήσεων και πολλές απ’ αυτές θα αποτελέσουν την χρυσή εφεδρεία του (υπό την έννοια αυτή, η ανανέωση του πολιτικού σκηνικού έχει ήδη αρχίσει). Πολλές, όμως, από τις νέες ομαδοποιήσεις δεν θα ενσωματωθούν και θα εκφράσουν την πανταχόθεν αναζητούμενη νέα πολιτική πραγματικότητα.

Το θεμελιακό ερώτημα που άπτεται αξιακών θεμάτων είναι: Θα μπορέσει η ανάληψη προσωπικής ευθύνης καθενός απέναντι στην ομάδα να αντικαταστήσει τον καιροσκοπισμό και την τύφλωση που χαρακτήριζε την ένταξη στους μεγάλους κομματικούς στρατούς του παρελθόντος; Εάν ναι, τότε όντως ο ελληνικός κοινωνικός σχηματισμός θα έχει διαφοροποιηθεί περαιτέρω, αποκτώντας μια εναλλακτική φόρμα οργάνωσης.

Ποιός είναι ο αντίπαλος σε μια τέτοια κατεύθυνση ανάταξης του ελληνικού κοινωνικού σχηματισμού; Μα, οι συντηρητικές πολιτικές. Αυτές που δεν θεσπίζονται μόνον από εκείνους οι οποίοι αυτο-προσδιορίζονται ως τέτοιοι, αλλά και από εκείνους που υποπίπτουν στις τρεις μορφές σοφιστείας, την «διαστρέβλωση», τη “ματαιότητα” και την “διακινδύνευση”, τις οποίες ο Ηirschman χαρακτηρίζει ως ουσία του συντηρητισμού.

Διαστρέβλωση είναι η κατάσταση κατά την οποία δρομολογούνται πολιτικές  προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνες που θα έλυναν το πρόβλημα. Είμαστε σήμερα σ’ αυτή την κατάσταση; Η απάντηση είναι προφανής. Στην κατάσταση της ματαιότητας δεν λαμβάνονται μέτρα, επειδή το κράτος είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Μπορεί η Ελλάδα να αποκτήσει κράτος ή δεν μπορεί; Απειλή είναι η κατάσταση κατά την οποία δεν λαμβάνονται μέτρα, γιατί υπάρχει ο φόβος της ακύρωσης των προηγούμενων. Ακόμη κι όταν τα προηγούμενα μέτρα έχουν καταφανώς αποτύχει, όπως οι προβλέψεις του ελληνικού μνημονίου.

Αυτές οι τρεις πλευρές του συντηρητισμού οδηγούν στην ανάσχεση της προόδου που η νέα συλλογική συνείδηση εγκυμονεί. Είναι οι πολιτικές και αντιλήψεις που εκφράζονται εγκαρσίως στο σύνολο του πολιτικού φάσματος. Κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν η διελκυστίνδα θα οδηγήσει σε μια εθνική τραγωδία ή σε μια νέα αρχή. Ο  Ηirschmann έδωσε χρήσιμα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να αναδιφήσουμε το θολό τοπίο γύρω μας.

*Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης είναι καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και ιδρυτής του Ινστιτούτου Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών (ΙΝΕΡΠ). Το 2012 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο για τη Δημόσια Διοίκηση, από την Αμερικανική Εταιρεία Διοικητικής Επιστήμης (ASPA) ως ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου, ενώ τα ΚΕΠ που θεσπίστηκαν το 2002 από τον Σταύρο Μπένο βασίστηκαν σε μια δική του ιδέα.

  Σχολιασμός Θέματος «Περί «αφοσίωσης» και «κοινωνίας πολιτών» του Παναγιώτη Καρκατσούλη »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......

 14/12/2018 
 

Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

 14/12/2018 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"

 17/10/2018 
 

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 17/9/2018 
 

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

 5/7/2018 
 

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique

 19/6/2018 
 

Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique

 29/5/2018 
 

BlackRock, η εταιρεία στην οποία «ανήκει» ο κόσμος

 23/5/2018 
 

Οικονομική μεγέθυνση, μια θρησκεία υπό εξαφάνιση, απο τον Jean Gadrey

 23/4/2018 
 

Γιατί ιδρύουμε το ΜέΡΑ25;

 26/3/2018 
 

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ , Νέο «οικονομικό εργαλείο» πολλαπλών χρήσεων για την καπιταλιστική διαχείριση. Επιμέλεια: Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ

 21/3/2018 
 

Στίβεν Χόκινγκ :Ενα... Μυαλό με πολλές διαστάσεις

 15/3/2018 
 

Πρέπει άραγε να πληρώσουμε το χρέος;By Damien Millet, Eric Toussaint

 15/3/2018 
 

«Κόκκινα» δάνεια και δημόσια περιουσία: Τι πρέπει να γίνει . Του Γιάνη Βαρουφάκη

 26/2/2018 
 

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: «ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ»(1 σχόλιo/α)

 22/2/2018 
 

Η ουτοπία της εξόδου από τα μνημόνια. Aπό το Βασίλη Βιλιάρδο

 1/2/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παρουσίαση του βιβλίου του Ομότιμου Kαθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη 
Εκδήλωση για το επιστημονικό έργο, την συγγραφική δουλειά, την ακαδημαϊκή διαδρομή και την προσωπικότητα του Κώστα Βεργόπουλου. 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ Με θέμα ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ» 
Η φορολογία είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζετε από όλους . Του Χρόνη Ισαακίδη Πρόεδρου του ΠΤ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας 
Στην αύξηση των συνδρομών στο ΟΕΕ η Α.ΚΙ.Ο.Ε είναι αντίθετη  
Παράταση υποβολής εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Διεξαγωγή Σεμιναρίου από το 3o Π.Τ. Κεντρικής Μακεδονίας(1 σχόλιο/α)
Μέχρι πότε «χτίζεται» το αφορολόγητο - Με ποιες δαπάνες θα το επιτύχετε
ΠΟΛ. 1221 /26-11-2018 Καθορισμός των προϋποθέσεων, των όρων, των διαδικασιών και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 10 του άρθρου 24 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ 167Α’)
ΠΟΛ. 1224 / 5-12-2018 Κοινοποίηση πρακτικού 2004/2018 του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους, κατόπιν εγκρίσεώς του, ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 12 του Κ.Φ.Δ. για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας στον κληρονόμο με...
ΠΟΛ. 1223 /10-12-2018 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 24 του ν.4579/2018 (Φ.Ε.Κ. 201 Α΄) για θέματα Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).
ΔΕΕΦ Β 1181859 ΕΞ 2018 Μη-επιβολή τέλους χαρτοσήμου σε υποτροφίες του άρθρου 28 του ν. 4314/2014, όπως ισχύει.

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος.
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις του Γεωργίου Στ. Αληφαντή

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα