Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
19/2/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4657
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο Από τον 19ο αιώνα στα σκάνδαλα του Μεσοπολέμου.Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από το κράτος πρόνοιας, στο κράτος... φιλανθρωπίας. Των Σάββα Γ. Ρομπόλη* και Βασιλείου Γ. Μπέτση**
Η Ελλάδα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ ( ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)
Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στα πάνελ του Νταβός.
ΣΔΙΤ: Η Συντριβή του Δημοσίου συμφέροντος από τον Ιδιωτικό Τομέα, του Λεωνίδα Βατικιώτη
Αναδιάρθρωση χρέους και «πράσινο» ομόλογο ζητά ο Βαρουφάκης

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

«Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα... μέχρι που χιόνισε πολύ»  
Αρχηγός ΓΕΝ, κ. Νικόλαος Τσούνης , Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής Χανίων  
Ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός και ανθρωπιά! 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Παναγιώτης Κουρουμπλής : Για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας
Δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης στην ΕΡΤ για τους πλειστηριασμούς
Ο κ. Πέτσας δήλωσε σχετικά με το Oruc Reis 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Το ΑΠΘ στα έξι μέτρα. ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΛΑΣΠΗΣ

�������� 
 

Ημερομηνία: 4/2/2013   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Το ΑΠΘ στα έξι μέτρα

ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΛΑΣΠΗΣ

 

Μια ολόκληρη πανεπιστημιακή κοινότητα στοχοποιήθηκε επί μήνες, λοιδορήθηκε και τελικά έγινε αντικείμενο εισαγγελικών ερευνών, υπό την αφόρητη πίεση συγκεκριμένων ΜΜΕ

 

Γράφει ο ΙΟΣ

 

Η μόνη φορά που το MEGA έκανε θετική αναφορά στο ΑΠΘ επί πρυτανείας Μυλόπουλου ήταν στις 29/1, τη στιγμή της ανακήρυξης του Κώστα Γαβρά επίτιμου διδάκτορα από τον αντιπρύτανη Γιάννη Παντή.

 

Αν τους τελευταίους μήνες ένας επιστήμονας ερχόταν ξαφνικά στην Ελλάδα με στόχο να ενημερωθεί για την εικόνα ενός μεγάλου πανεπιστημιακού ιδρύματος και συγκεκριμένα του ΑΠΘ, θα πάθαινε μεγάλο σοκ. Δεκάδες πηχυαίοι τίτλοι για δυσωδία στο ΑΠΘ, για χρυσές τουαλέτες του πρύτανη, για δωράκια iPhone σε τραγουδίστριες, για κλέφτες που αλωνίζουν στο ΑΠΘ, για σπατάλες εκατομμυρίων, για πολυέξοδα ταξίδια πρυτανικών κουμπάρων στην Κωνσταντινούπολη, για εμπαιγμό εργαζομένων από τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, για ακριβές έρευνες σε πουλιά της Πανεπιστημιούπολης, για σπατάλες ηλεκτροφωτισμού, για τον «Συριζαίο πρύτανη», για μίζες στο ΑΠΘ, για πρωτοφανή επέμβαση υπέρ αντιεξουσιαστών, για κατάληψη στη Βίλα… ΑΠΘ, για πρύτανη στο εδώλιο και, τέλος, για 10 εισαγγελικές έρευνες που έχουν διαταχθεί μέσα σε 4 μήνες με αφορμή δημοσιεύματα, που αφορούν κυρίως τον πρύτανη κ. Γιάννη Μυλόπουλο και τον αντιπρύτανη (υπεύθυνο για τα οικονομικά) κ. Γιάννη Παντή.

 

Με μια πιο προσεκτική ματιά ο επισκέπτης θα διαπίστωνε βέβαια ότι όλα αυτά τα τρομερά πράγματα που συμβαίνουν στο ΑΠΘ περιγράφονται από τις ίδιες πάντα εφημερίδες, που ανήκουν και σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, είτε είναι σοβαρές είτε σκανδαλοθηρικές (κυριαρχούν το «Πρώτο Θέμα» και ο «Ελεύθερος Τύπος»). Ακόμα θα παρατηρούσε ότι το επιτελείο του μεγαλύτερου καναλιού, από διαφορετική αφετηρία, ενώνει τη φωνή του με όσους κραυγάζουν για το «αίσχος» του ΑΠΘ. Ο επισκέπτης όμως, μια και είπαμε ότι είναι και επιστήμονας, θα πήγαινε και μια βόλτα στο ΑΠΘ, θα μάθαινε για τη διεθνή φήμη του, θα συναντούσε τους δεκάδες ξένους και Ελληνες συνεργάτες και επισκέπτες του, θα έβλεπε τις δεκάδες δράσεις στήριξης και αλληλεγγύης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας με πρωτοβουλίες της εκλεγμένης πρυτανείας αλλά και την εξαιρετική διαμόρφωση των χώρων του ιδρύματος.

 

Τέλος, θα διάβαζε το σχόλιο ενός φοιτητή που αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στις σφοδρές συκοφαντίες: «Αυτά που γράφετε είναι απαράδεκτα για πράγματα που δεν γνωρίζετε. Ως φοιτητής του ΑΠΘ μπορώ να πω ότι έχουμε την καλύτερη πρυτανεία τα τελευταία χρόνια. Εχουν γίνει σημαντικά έργα παρ” όλο που το κράτος, όπως δίκαια ισχυρίζεται ο Μυλόπουλος, έχει κόψει τις δαπάνες 50%. Το ζω, δεν χρειάζεται να το αμφισβητήσω. Το ΑΠΘ είναι ίσως το top ίδρυμα στην Ελλάδα. Για τις δαπάνες που αναφέρει ο Μυλόπουλος επίσης μπορώ να τις επιβεβαιώσω γιατί βλέπω τις αλλαγές. Αυτή η συκοφαντία εναντίον της πρυτανείας ξεκίνησε γιατί αντιστάθηκαν στον νόμο-σκουπίδι της Διαμαντοπούλου. Oσο για την Πολυτεχνική Σχολή, ρωτήστε τους ολοκληρωμένους επιστήμονες που βγάζει».

 

Επειδή όμως κάποιος μπορεί εύλογα να ισχυριστεί ότι ο φοιτητής αυτός είναι «βαλτός» από την πρυτανεία, ας περάσουμε στην ψηλάφηση των οικονομικών και των άλλων στοιχείων που συγκροτούν την πραγματική υπόσταση του Ιδρύματος υπό την παρούσα εκλεγμένη πρυτανεία. Σημειώνεται ότι τα απολογιστικά στοιχεία της διοίκησης εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη σύγκλητο αλλά και από τους ορκωτούς λογιστές χωρίς παρατηρήσεις και υποσημειώσεις.

 

Παρά τη δραστική οικονομική περικοπή στο 40% του τακτικού του προϋπολογισμού και στο 75% των δημόσιων επενδύσεων των επί χρόνια δημοσίων εσόδων του, το ΑΠΘ, χωρίς καμιά αλλαγή σε αριθμό φοιτητών και εργαζομένων αλλά και χωρίς καμιά υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών, κατάφερε να καλύψει τις μειώσεις αυτές με τρεις τρόπους:

 

1. Δραστική εξοικονόμηση των λειτουργικών δαπανών του κατά 22%.

 

2. Εφαρμογή προγράμματος αξιοποίησης ιδίων εσόδων, σύμφωνα με το οποίο μια σειρά από δραστηριότητες, οι οποίες ανετίθεντο μέχρι πρότινος σε τρίτους, περιήλθαν στη διαχείριση του ΑΠΘ (κατάστημα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών και αναλωσίμων «Λογότυπος», κυλικεία, δημιουργία catering από τη Φοιτητική Λέσχη, δημιουργία εκδοτικού οίκου κ.λπ.). Η καινοτομία αυτή στο αρχικό στάδιο εφαρμογής απαιτούσε επενδύσεις για την ανασκευή των υποδομών. Ωστόσο, εξοικονομήθηκαν πόροι, ελέγχτηκε η λειτουργία και η τιμολογιακή πολιτική και φυσικά δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας για φοιτητές που το είχαν ανάγκη.

 

3. Εξεύρεση εναλλακτικών εσόδων και ενίσχυση του δημόσιου προϋπολογισμού που επιτεύχθηκε με τη διάθεση μέρους του αποθεματικού της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του ΑΠΘ (ΕΑΔΠ-ΑΠΘ). Η ενίσχυση αυτή ανήλθε το 2011 σε ύψος 20% του πάλαι ποτέ τακτικού προϋπολογισμού του ιδρύματος και αφορά τα 8,3 εκατ. ευρώ (τα οποία στα δημοσιεύματα παρουσιάστηκαν σαν σπατάλη).

 

Από τα 8,3 εκατομμύρια που δαπάνησε η Εταιρεία Αξιοποίησης το 2011 το 1,3 αφορούσε υποχρεώσεις της προηγούμενης διοίκησης. Ακόμη κι έτσι όμως, τα έξοδα της Εταιρείας το 2011 ήταν μειωμένα κατά 30% σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης διοίκησης του 2010 «με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τη διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης», όπως είχε τονίσει σε αναλυτική του συνέντευξη ο πρύτανης κ. Μυλόπουλος.

 

Επιπλέον με επαναδιαπραγμάτευση του επιτοκίου διαθεσίμων της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ εξοικονομήθηκαν περίπου 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

 

- Το 2010 ανακλήθηκαν δύο αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης και επαναπροκηρύχθηκε ο διαγωνισμός καθαριότητας, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 1,9 εκατ. ευρώ χωρίς να μειωθούν ούτε οι θέσεις των εργαζομένων ούτε και οι αμοιβές τους. Αλήθεια, πού πήγαιναν μέχρι τότε τα σχεδόν 2 εκατ. ευρώ; Εδώ χρειαζόταν ίσως να γίνει εισαγγελική έρευνα για την προηγούμενη πρυτανική αρχή.

 

- Το 2011 καταργήθηκαν οι εργολαβίες των κήπων, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στην ΕΑΔΠ-ΑΠΘ. Το κέρδος για το ίδρυμα ήταν 370.000 ευρώ.

 

Σε συνεννόηση με τους εργαζομένους λειτούργησε η ηλεκτρονική καταγραφή των εργαζομένων στις εργολαβίες και των ωρών απασχόλησής τους. Ως εκ θαύματος προέκυψε ότι ο αριθμός των εργαζομένων ήταν κατά 25 άτομα μικρότερος και μέχρι τότε τη διαφορά εισέπρατταν προφανώς οι εργολαβικές εταιρείες. Ωστόσο τα μηχανήματα ξηλώθηκαν από στέλεχος του Σωματείου και οι εργολαβικές εταιρείες συνέχισαν να εισπράττουν τη διαφορά επί έναν ολόκληρο χρόνο, μέχρι που λειτούργησαν τελικά τα μηχανήματα.

 

Με την αξιοποίηση των λεωφορείων του ΑΠΘ και τη δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών εξοικονομήθηκαν 150.000 ευρώ.

 

Ο εκδοτικός οίκος του ΑΠΘ δημιουργήθηκε για την κάλυψη των αναγκών του ιδρύματος. Συγχρόνως, με δημόσια πρόσκληση, ορίστηκε υπεύθυνος στο κατάστημα με τα ηλεκτρονικά και τα αναλώσιμα «Λογότυπος». Ο προηγούμενος δεν πλήρωνε μίσθωμα και παρότι είχε τζίρο πάνω από 1 εκατ. ευρώ δεν απέδιδε ούτε ένα ευρώ στο Πανεπιστήμιο, ενώ ο «Λογότυπος» απέφερε έσοδα 200-300.000 ευρώ ετησίως.

 

Εγινε αναδιαμόρφωση χώρων με κοινό σύστημα διαχείρισης της Πανεπιστημιούπολης, ούτως ώστε να σταματήσουν τα τεράστια έξοδα για ενοικιάσεις αιθουσών εκτός ΑΠΘ στις πάνω από 1.500 ετήσιες εκδηλώσεις και παράλληλα δημιουργήθηκε catering στις υποδομές της Φοιτητικής Λέσχης, ικανό να καλύπτει τις εκδηλώσεις του ΑΠΘ.

 

- Το 2012 προτάθηκε στο σωματείο των εργαζομένων η μείωση των αμοιβών τους κατά 15%. Οι συμβάσεις των εργαζομένων αν πήγαιναν σύμφωνα με τις ΕΣΣΕ θα έπρεπε να μειωθούν κατά 30%. Μάλιστα με απαίτηση του αντιπρύτανη κ. Παντή οι εργολάβοι καθαριότητας αναγκάστηκαν να υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου με τους εργαζομένους.

 

Σε έκταση του Πανεπιστημιακού Αγροκτήματος δημιουργήθηκαν κήποι 100 τ.μ. και διατέθηκαν ύστερα από δημόσια κλήρωση και έναντι ενός ετήσιου ενοικίου ύψους 120 ευρώ σε 300 πολίτες της Θεσσαλονίκης. Η δράση αυτή αυτοχρηματοδοτήθηκε.

 

Δημιουργήθηκε Βιολογικό Αγρόκτημα με κύριο στόχο την προμήθεια της Φοιτητικής Λέσχης και του κυλικείου του ΑΠΘ με βιολογικά προϊόντα.

 

Προκηρύχτηκε νέος διαγωνισμός συντήρησης κτιρίων, αφού τροποποιήθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων, με όφελος 700.000 ευρώ. Καταργήθηκε η εργολαβία μοντέλων της Σχολής Καλών Τεχνών ενώ οι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στην Εταιρεία Αξιοποίησης του ΑΠΘ και έτσι εξοικονομήθηκαν 80.000 ευρώ.

 

Τον Απρίλιο έγινε επαναδιαπραγμάτευση με την ιδιωτική εταιρεία φύλαξης με ετήσιο όφελος για το ΑΠΘ 1 εκατ. ευρώ, χωρίς να μειωθούν ούτε οι αμοιβές ούτε οι θέσεις των εργαζομένων. Πού πήγαιναν τόσα χρόνια άραγε τα παραπάνω λεφτά;

 

Τον Μάιο εστάλη επιστολή σε κάθε ένα εργαζόμενο με αναλυτική περιγραφή όλων των εξόδων-εσόδων του ΑΠΘ ενώ κλήθηκαν όλοι για την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης.

Μετά από συγκεκριμένες καταγγελίες προμηθευτών για χρηματισμό απολύθηκε ο υπεύθυνος του καταστήματος του ΑΠΘ «Λογότυπος» Γ. Δημητριάδης. Οι καταγγελίες του ανθρώπου αυτού ήταν ο βασικός καμβάς για τα σκανδαλοθηρικά ρεπορτάζ που σημάδεψαν το καλοκαίρι. Ο αντιπρύτανης κ. Παντής σε εκτενές σημείωμα προς τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας στις 16.7.2012 υποστήριξε ότι πρόκειται για μεθοδευμένη σπίλωσή του με χυδαία δημοσιεύματα και βίαιες ενέργειες εναντίον του (απειλές, κάψιμο του αυτοκινήτου του, «δώρα» χωρίς την υπογραφή του κ.λπ.).

 

Ακολούθησε ένα μπαράζ ρεπορτάζ για οικονομικές ατασθαλίες στο ίδρυμα με κατά κανόνα ανώνυμες καταγγελίες, με σκόρπια χαρτιά της Συγκλήτου που έφταναν στα χέρια συγκεκριμένων ΜΜΕ, ενώ τα ρεπορτάζ σταματούσαν πριν ακούσουν και, κυρίως, πριν μεταδώσουν τις αναλυτικές απαντήσεις των πρυτανικών αρχών που έδιναν πολύωρες συνεντεύξεις Τύπου. Η κατάληψη των εργαζομένων στο ΑΠΘ έδωσε νέες λαβές στους όψιμους υπερασπιστές της δημόσιας παιδείας που υποστήριζαν ότι το ΑΠΘ έγινε ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των πρυτανικών αρχών και των «τραμπούκων της Αριστεράς». Από κοντά πάντα και το MEGA που διαρκώς κατακεραύνωνε συγκεκριμένα τον πρύτανη κ. Μυλόπουλο και τον αντιπρύτανη κ. Παντή για την ανοχή τους στους αντιεξουσιαστές. Κάθε προσπάθεια διαλόγου με φοιτητές και εργαζομένους στηλιτεύεται διαρκώς σαν «παράδοση» στα άνομα σχέδια ταραξιών.

 

Η μαρτυρία του κ. Μυλόπουλου για την υπόθεση της ζαρντινιέρας, η σφοδρή διαφωνία της πρυτανείας με τον νόμο Διαμαντοπούλου, που λειτούργησε και λειτουργεί μέχρι και σήμερα τιμωρητικά στην εκροή των προβλεπόμενων από το υπουργείο κονδυλίων για το ΑΠΘ, η υπεράσπιση του ακαδημαϊκού ασύλου, η προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων χωρίς να θιγούν οι εργαζόμενοι και οι πρωτοποριακές αλλαγές στον τρόπο διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης του ΑΠΘ με διαφάνεια προκάλεσαν όλες αυτές τις «οργισμένες» αντιδράσεις.

 

Το βαθύ κατεστημένο, εντός και εκτός του ΑΠΘ, φαίνεται ότι αποφάσισε να «ξεκαθαρίσει» με τους τελευταίους εκλεγμένους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας. Συνεπικουρούμενοι δε από περίεργα συμφέροντα εργολάβων αλλά και μιας μικρής και πολύ συντηρητικής μερίδας καθηγητών ανέλαβαν τη συστηματική ακαδημαϊκή εξόντωση των δύο -κατά κύριο λόγο- στελεχών της πρυτανείας.

 

Αυτή η οργανωμένη επίθεση στο ΑΠΘ και ειδικά στις πρυτανικές αρχές έφτασε στο αποκορύφωμά της το καλοκαίρι της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα με τα αδιέξοδα, την κατάληψη, τις φωνές και τις συλλήψεις. Γεγονότα που εξασφάλισαν πρώτα και κύρια στην εργολαβική εταιρεία… μεγάλα κέρδη.

 

Ο γρίφος με τις εργολαβίες

 

Δυστυχώς το βιολί των εργολαβιών στη φύλαξη και στην καθαριότητα που επιβλήθηκε στους δημόσιους οργανισμούς δεν έχει, όπως αποδεικνύεται, σχέση με το κόστος (συχνά είναι μεγαλύτερο από τους μόνιμους υπαλλήλους). Ειδικά για το ΑΠΘ όλο το εργολαβικό πακέτο κοστίζει 20 εκατ. τον χρόνο. Οσο για τις εργολαβικές εταιρείες, τη συμπεριφορά τους στους εργαζομένους και το απίστευτο ποσοστό κέρδους με τις υπερτιμολογήσεις είναι πλέον γνωστά ζητήματα σε όλο το εύρος της ελληνικής κοινωνίας. Το ΑΠΘ, μη έχοντας άλλη δυνατότητα της παραμικρής πρόσληψης, ήταν και είναι αναγκασμένο να εφαρμόσει την απαράδεκτη αυτή μέθοδο των εργολαβιών, παρ” όλη τη σφοδρή του αντίθεση στο καθεστώς αυτό (ειδικά της σημερινής πρυτανείας).

 

Στον τομέα της φύλαξης υπήρχε ήδη το 2010 υπογεγραμμένη σύμβαση από την προηγούμενη διοίκηση διάρκειας 2+1 έτους (το ποσό ήταν 8,49 εκατ. ετησίως με έναρξη τον Μάιο του 2010). Παρ” όλα αυτά με προσφυγές η διοίκηση κατάφερε για τον επόμενο χρόνο να μειώσει το ποσό σε 7,65 εκατ. χωρίς μειώσεις μισθών και εργαζομένων. Στον τομέα της καθαριότητας είχε κατακυρωθεί ο διαγωνισμός από την προηγούμενη διοίκηση αλλά δεν είχε υπογραφεί η σύμβαση. Η διοίκηση του ΑΠΘ κατάφερε να ακυρώσει τον διαγωνισμό και το ποσό τελικά ορίστηκε στα 8,2 εκατ., πάλι χωρίς μείωση αμοιβών και προσωπικού. Το 2011 ζήτησαν αλλά δεν πήραν οι πρυτανικές αρχές την άδεια από το υπουργείο για τη δυνατότητα αυτεπιστασίας των εργολαβιών παρ” όλη την πρόβλεψη για εξοικονόμηση 6,5 εκατ. ευρώ.

 

Το 2012 προτάθηκε στο σωματείο των εργαζομένων η μείωση των αμοιβών τους κατά 15%. Οι συμβάσεις των εργαζομένων, αν πήγαιναν σύμφωνα με τις ΕΣΣΕ, θα έπρεπε να μειωθούν κατά 30%. Μάλιστα με απαίτηση του αντιπρύτανη κ. Παντή οι εργολάβοι καθαριότητας αναγκάστηκαν να υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου με τους εργαζομένους. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση απόλυσης, με τη συμπλήρωση ενός έτους εργασίας, η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει αποζημίωση ύψους 2 μηνών σε κάθε εργαζόμενο. Το καλοκαίρι η πρυτανεία ενημέρωσε αναλυτικά όλους τους εργαζομένους. Ο πρύτανης διαβεβαιώνει για την καταβολή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Ενώ, λοιπόν, αποφασίζεται η ανανέωση της εργολαβικής σύμβασης από το Πρυτανικό Συμβούλιο με την ίδια εταιρεία, οι εργαζόμενοι παρεμποδίζονται από το Σωματείο (και όχι μόνο) να την υπογράψουν και ταυτόχρονα η εργολαβική εταιρεία βρίσκει την ευκαιρία να αποχωρήσει ξαφνικά, με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται από την καταβολή των δεδουλευμένων που ξεπερνούσαν το 1 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο αρχίζει η απεργία των εργαζομένων και η κατάληψη της πρυτανείας. Μαζί και τα δημοσιεύματα που ξανάρχισαν με ένταση. Ισως να έγιναν κάποια λάθη στα πλαίσια της προσπάθειας της πρυτανείας να καταδείξει το γεγονός ότι όσοι εμποδίζουν τους εργαζομένους να υπογράψουν στην ουσία γλιτώνουν την εργολαβική εταιρεία από τα χρέη γεμίζοντας τις τσέπες των εργολάβων με τα δεδουλευμένα. Στη φάση αυτή αναμείχθηκαν και παράγοντες του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που βρισκόταν σε προεκλογική φάση, υπερασπίζοντας στην ουσία το υπουργείο σε βάρος της πρυτανείας, με τους εργολάβους στο απυρόβλητο. Ολο αυτό ήταν τουλάχιστον αλλόκοτο, μια και η πρυτανεία, πέρα από λάθη τακτικής τύπου υπέρ ή κατά της απεργίας αλλά και της απαράδεκτης «χρήσης» της αστυνομίας σαν απάντηση στα έξαλλα ΜΜΕ που ζητούσαν παραιτήσεις, δεν έφερε άλλη οικονομική ευθύνη.

 

Τελικά συμφωνείται μετά την πολύμηνη απεργία η επαναπρόσληψη των εργαζομένων με την ΕΣΣΕ που φυσικά ήταν χαμηλότερη από την πρόταση που είχε διατυπωθεί από τις πρυτανικές αρχές στην αρχή του 2012.

 

Οπως προκύπτει από τη σύμβαση, ο ανάδοχος, δηλαδή ο εργολάβος, έχει υποχρέωση να καταβάλλει τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους μέχρι τη 15η του επόμενου μήνα, ανεξάρτητα από το αν έχει λάβει το αντίστοιχο τίμημα από το ΑΠΘ. Στην πραγματικότητα τα οφειλόμενα του ΑΠΘ στον εργολάβο αφορούν το διάστημα από 1 έως και 24 Σεπτεμβρίου 2012. Σήμερα το ΑΠΘ είναι σε θέση να καταβάλει τα οφειλόμενα στον ανάδοχο. Προϋπόθεση είναι η έγκριση του προϋπολογισμού του Ιδρύματος για να αναληφθεί η δέσμευση της πίστωσης, ώστε ο επίτροπος (πάρεδρος) να εγκρίνει τη σχετική δαπάνη. Σύμφωνα με τον νόμο, μέχρι τις 31.1.2013 έπρεπε να έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός εγκρίνεται από το Συμβούλιο του Ιδρύματος, για το οποίο όμως εκκρεμεί η σχετική δημοσίευση στο ΦΕΚ. Οι πρυτανικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή διαβούλευση με το υπουργείο προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα και θα προχωρήσουν σε άμεση εξόφληση της οφειλής στον ανάδοχο με την έγκριση του προϋπολογισμού. Το μαχαίρι και το πεπόνι είναι αποκλειστικά τώρα στα χέρια του υπουργείου.

 

Μερίδα των εργαζομένων που προσδιορίζεται ως πλειοψηφία προχώρησε σε ανοιχτή καταγγελία του προέδρου του Σωματείου κ. Κωνσταντινίδη για μικροπολιτικά παιχνίδια και για τον τρόπο που έληξε χωρίς αποτέλεσμα και χωρίς απόφαση η απεργία τους. Μάλιστα θεωρούν ότι η υστερία των ΜΜΕ ωφέλησε τον πρόεδρο και κάποια άλλα συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι αυτοί αναρωτιούνται και για το νόημα συνέχισης εκείνης της κατάληψης, την ώρα που η πλειοψηφία διαφωνούσε, αλλά και για τον τρόπο της λήξης. Και οι εργαζόμενοι καταλήγουν: «Τα παραπάνω αναπάντητα ερωτήματα αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο πρόεδρος αδιαφορεί συστηματικά για τις αγωνίες και τους προβληματισμούς μας και απέχει κατά πολύ από το προφίλ του «αλτρουιστή» που απεγνωσμένα προσπάθησε να χτίσει». Τέλος, τον καλούν να τους ενημερώσει, «να πάψει να είναι εξαφανισμένος και να καταγγείλει τη δόλια πρακτική της εργολαβικής εταιρείας «Οικολογική»».

 

Παράπλευρες απώλειες, λόγω ελληνικού τύπου «εργολαβιών», με θύματα τα συνήθη υποζύγια, δηλαδή τους εργαζομένους

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ενα Πανεπιστήμιο αλληλεγγύης

 

Το ΑΠΘ τα τελευταία δύο χρόνια προώθησε μια σειρά από δράσεις αλληλεγγύης, που μπορεί μεν να μην έγιναν γνωστές όσο η «χρυσή τουαλέτα», όμως έδωσαν πολλές και βαθιές ανάσες σε μέλη του πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας στη Θεσσαλονίκη. Δράσεις και υπηρεσίες με εγγυημένη ποιότητα, χαμηλές τιμές και εξασφάλιση απασχόλησης σε φοιτητές με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.

 

Θα είναι σημαντικό αυτού του είδους οι δράσεις να συνεχιστούν και να μην υποχωρήσει η διοίκηση του ΑΠΘ στις φωνές που ζητούν να επικρατήσουν μέθοδοι καταστολής και αυστηρού ελέγχου μέσα στο ίδρυμα, μόνο και μόνο για να αναγκαστούν να σωπάσουν οι κακόβουλοι.

 

Για τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δημιουργήθηκαν 5 αυτοδιαχειριζόμενα κυλικεία, αυτοτελής δομή catering για τις ανάγκες του ιδρύματος κι ένα παιδικό κέντρο εκπαίδευσης και απασχόλησης παιδιών προσχολικής εταιρείας. Λειτούργησε, επίσης, ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής και αξιολόγησης των φοιτητών με κοινωνικά κριτήρια. Από το ταμείο υποστήριξης φοιτητών δίνονται υποτροφίες αλλά υπάρχουν και ανταποδοτικές υποτροφίες με αμοιβές σε όσους φοιτητές παρέχουν μεταπτυχιακό έργο. Τέτοια ερευνητικά προγράμματα απασχολούν και υποψήφια μέλη ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί αλλά δεν έχουν ακόμα διοριστεί. Από πόρους της εταιρείας του ΑΠΘ καλύφθηκαν 30 θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Λειτουργεί γραφείο διασύνδεσης σπουδών και σταδιοδρομίας με πρακτική άσκηση φοιτητών. Πολλές θέσεις ημιαπασχόλησης προσφέρονται σε φοιτητές μέσα στις δομές του ΑΠΘ.

 

Η σίτιση όλων των φοιτητών παρέχεται δωρεάν ενώ οι οικονομικά αδύναμοι διαμένουν στις φοιτητικές εστίες. Εχει δημιουργηθεί ξενώνας διαμονής,με χαμηλό κόστος για τους ξένους ερευνητές, ενώ επιδοτείται το ενοίκιο σε αλλοδαπούς φοιτητές.

 

Δημιουργήθηκε στο ΑΠΘ κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας για όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας με δωρεάν ιατρικές, οδοντιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις αλλά και φάρμακα. Τα λεωφορεία του ΑΠΘ μετακινούν δωρεάν τους φοιτητές από και προς την Πανεπιστημιούπολη με τη συμβολή ειδικά διαμορφωμένων οχημάτων για τη μεταφορά φοιτητών με κινητικά προβλήματα. Στις δράσεις προστέθηκαν και 60 ποδήλατα με χαμηλό κόστος για την κίνηση των φοιτητών. Η κατασκήνωση λειτουργεί όλο το καλοκαίρι με συμβολικό τίμημα, ενώ όλο τον χρόνο λειτουργεί το γυμναστήριο. Υποστηρίζονται με κάθε τρόπο οι ομάδες φοιτητών που αναπτύσσουν πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

 

Ομως το ΑΠΘ δημιούργησε δράσεις και για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Το «ΑΠΘ την Κυριακή» είναι ένα πρόγραμμα που ανοίγει κάθε Κυριακή τα εργαστήρια, τα μουσεία και τις συλλογές του ιδρύματος στο κοινό, μετατρέποντας το Πανεπιστήμιο σε ένα τεράστιο εκπαιδευτικό πάρκο. Κάθε πολίτης μπορεί να έρθει σε επαφή με τις επιστήμες και τις τέχνες. Διατέθηκε έκταση γης σε πολίτες για εκπαίδευση στις βιολογικές καλλιέργειες και στην παραγωγή λαχανικών για οικογενειακή χρήση. Λειτουργεί βιολογικό αγρόκτημα με χαμηλές τιμές, ενώ εφαρμόζονται προγράμματα με τον Δήμο για δωρεάν σίτιση (Κυριακές και αργίες) των απόρων. Τέλος, λειτουργούν δωρεάν προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης σε ανέργους από τη δομή της διά βίου μάθησης.

 

Αν όλα αυτά δεν πείθουν για τις προθέσεις και την πρακτική της τωρινής πανεπιστημιακής διοίκησης κάποιες ακραίες φωνές στα μέσα ενημέρωσης, τότε είναι σίγουρο ότι στόχος τους δεν είναι μόνο κάποια από τα μέλη της πρυτανείας, αλλά η δυσφήμηση του ίδιου του ΑΠΘ.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Διαβάστε

 

Ιωάννης Δ. Παντής καθηγητής, αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο ΑΠΘ

«Εκθεση πεπραγμένων, Σεπτέμβριος 2010 – Αύγουστος 2012»

Οι δράσεις και η οικονομική διαχείριση του Αριστοτελείου την επίμαχη περίοδο

 

«Μετά την τουαλέτα, σειρά έχει το γραφείο του κ. Μυλόπουλου!»

«Πρώτο Θέμα», 14.10.2012

Χαρακτηριστικό από δεκάδες παρόμοια άρθρα με στόχο τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του ΑΠΘ

 

Επισκεφθείτε

 

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης http://www.auth.gr

Ο επίσημος ιστότοπος του ΑΠΘ με πληροφορίες και ειδήσεις για τη σημερινή διοίκηση και τους σχεδιασμούς της. Τη βδομάδα αυτή στην αρχική του σελίδα παρουσιάζει τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ο οποίος ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτορας

 

Γιάννης Α. Μυλόπουλος http://www.mylopoulos.gr/

Ο προσωπικός ιστότοπος του πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (καθηγητή Πολυτεχνικής Σχολής) με τις δικές του απαντήσεις σε όσα του καταμαρτυρούν

 

Δεξί Εξτρέμ

«Μέγα σκάνδαλο στο ΑΠΘ: Ο πρύτανης Μυλόπουλος κ.λπ. πληρώνονται την εργασία που έπρεπε να κάνουν σαν διοίκηση!»

26.3.2011

http://dexiextrem.blogspot.gr/2011/03/blog-post_4624.html

Ενα από τα πρώτα δημοσιεύματα για το ΑΠΘ σε ακροδεξιό ιστολόγιο

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Φορείς του ΙΟΥ: Τάσος Κωτόπουλος, Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Ψαρράς

 www.efsyn.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Το ΑΠΘ στα έξι μέτρα. ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΛΑΣΠΗΣ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο Από τον 19ο αιώνα στα σκάνδαλα του Μεσοπολέμου.Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

 13/2/2020 
 

Από το κράτος πρόνοιας, στο κράτος... φιλανθρωπίας. Των Σάββα Γ. Ρομπόλη* και Βασιλείου Γ. Μπέτση**

 10/2/2020 
 

Η Ελλάδα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ ( ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)

 28/1/2020 
 

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στα πάνελ του Νταβός.

 27/1/2020 
 

ΣΔΙΤ: Η Συντριβή του Δημοσίου συμφέροντος από τον Ιδιωτικό Τομέα, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 27/1/2020 
 

Αναδιάρθρωση χρέους και «πράσινο» ομόλογο ζητά ο Βαρουφάκης

 27/1/2020 
 

Γιατί ο καπιταλισμός χρειάζεται... restart!

 13/1/2020 
 

Κοινωνική ευημερία στην Ήπειρο και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / του Μιχάλη Διακομιχάλη

 13/1/2020 
 

Προβληματική Εξωτερική Πολιτική και Θαλάσσιες ζώνες. Του Νίκου Κοτζιά

 13/1/2020 
 

Πρέπει να μιλάμε για τον κόσμο που έρχεται, όχι για τα κουτσομπολιά. Του Νίκου Κοτζιά

 8/1/2020 
 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.. Για όσους - κυρίως εισαγγελείς και δικαστές- μπορεί να έχουν "κοντή" ιστορική μνήμη... Tου ΛΕΩΝΙΔΑ Μ.ΠΕΓΙΑΔΗ

 19/12/2019 
 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΘΟΔΟΙ, ΜΕΣΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Του Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πάντειο Πανεπιστήμιο

 11/12/2019 
 

Μετακεϋνσιανοί και Νεοφιλελεύθεροι-Θεωρητικές Ιδέες και Πολιτική Πρακτική. Από Σπύρος Στάλιας

 9/12/2019 
 

Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας: Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών

 4/12/2019 
 

Νίκος Κοτζιάς: “Ας αρχίσουμε επιτέλους να τσακωνόμαστε για το πως θέλουμε την Ελλάδα τον 21ο αιώνα”!

 25/11/2019 
 

Η απιστία ...από το δημόσιο συμφέρον.Του Χρίστου Κουτσουνάσιου*>

 25/11/2019 
 

Το Τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η Επάνοδος της Ιστορίας. Tου Τζόζεφ Στίγκλιτς(1 σχόλιo/α)

 18/11/2019 
 

4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

 5/11/2019 
 

Πώς μπαίνει «ταφόπλακα» στη δημόσια επικουρική ασφάλιση

 25/10/2019 
 

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΩΣ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟ ΦΕΟΥΔΟ. Του Γιώργου Δουράκη

 17/10/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΔΙΠΛΗ ΠΟΙΝΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ. Του Αριστομένη Τριγώνη
Παρουσίαση βιβλίου του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη : ΡΗΞΗ , Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα, ζητούν στέγη στο Ο.Ε.Ε αλλά πρέπει, να τους την εκχωρήσετε. 
Κάλεσμα προς τoν Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας . Δέσμευση προς στους συναδέλφους 
Η Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας, ο κανονισμός 1407/2013 και ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων και κόστους. 
Αίτημα για τη δημιουργία και ελεύθερη διάθεση από την ΓΓΠΣ υποστηρικτικού λογισμικού καταχώρησης της σύνοψης των παραστατικών άνευ ποσοτικού περιορισμού εγγραφών ή μορφότυπου εισαγωγής δεδομένων, και εκτός πλατφόρμας ηλεκτρονικών βιβλίων ΑΑΔΕ.(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
A. 1017 /27-01-2020 Καθορισμός της μορφής του προτύπου έκδοσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μέχρι πότε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
Ε9: Τα 5 κλικ για να γλιτώσετε πρόστιμα από τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά.
Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πότε ανοίγει το TAXISnet - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Α. 1020 /31-01-2020 Τύπος και περιεχόμενο της «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» - Έντυπο Ε3.
Α. 1025 /04-02-2020 Τύπος και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και της βεβαίωσης εισοδημάτων από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα καθώς και υποβολή αυτών με τη χρήση...

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κωδικας Φορολογικων Κινητρων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα