Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
12/12/2018
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 8067
 
Tel2103813942
Fax2103813942
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...
Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»
Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»
Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος
Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"
Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Μοχέντ Αλτράντ από το βιβλίο του :Μποανταουί Ένα παιδί από την έρημο
Έχετε όραση επιλεκτική….., είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη  
Κοτζιάς: Έλληνες διπλωμάτες σε εμπόριο παιδικών οργάνων  

Περισσότερα...

λάλησαν...

Πάγκαλος: Θα ψηφίσω ΝΔ, θέλω να τους δω κρεμασμένους στην πλατεία Συντάγματος(1 σχόλιο/α) 
Μητέρα σε Κυριάκο Μητσοτάκη: «Τι γκόμενος είσαι...!»(1 σχόλιο/α) 
Γιάννη Αντωνιάδη προς την κυβέρνηση να βυθίσει τα πλοία της Τουρκίας «Πορθητής» και «Μπαρμπαρός»  

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς: Ζωές εναντίον κερδών

�������� 
 

Ημερομηνία: 9/5/2013   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Τζόζεφ Στίγκλιτς: Ζωές εναντίον κερδών
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα εάν μπορούν τα ανθρώπινα γονίδια να κατοχυρωθούν με πατέντα
Τζόζεφ Στίγκλιτς: Ζωές εναντίον κερδών
«Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών άρχισε προσφάτως να εξετάζει μια υπόθεση που σχετίζεται με το βαθιά προβληματικό ζήτημα της κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων. Το Δικαστήριο πρέπει να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Μπορούν τα ανθρώπινα γονίδια - τα δικά σου γονίδια - να κατοχυρωθούν με πατέντα; » διερωτάται ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε άρθρο γνώμης υπό τον τίτλο «Ζωές εναντίον κερδών» («Lives versus profits»).

«Για να το θέσουμε αλλιώς, θα πρέπει να επιτρέπεται σε κάποιον να κατέχει τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, ας πούμε, στις εξετάσεις που προσδιορίζουν τον κίνδυνο που έχει μια γυναίκα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού;

Για όσους βρίσκονται έξω από τον απόκρυφο κόσμο των δικαιωμάτων της πνευματικής ιδιοκτησίας, η απάντηση μοιάζει προφανής: Οχι. Εσύ είσαι ο ιδιοκτήτης των γονιδίων σου. Το πολύ πολύ που μπορεί να κάνει μια εταιρεία είναι να κατοχυρώσει την πνευματική ιδιοκτησία στην διαγνωστική εξέταση για τα γονίδια. Και επειδή η έρευνα και η ανάπτυξη της εξέτασης κοστίζουν πολλά χρήματα, η εταιρεία μπορεί δικαίως να βγάλει κέρδος από την χρήση της εξέτασης.


Αλλά μια εταιρεία από την Γιούτα, η Myriad Genetics, διεκδικεί κάτι περισσότερο. Ισχυρίζεται ότι κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα για κάθε διαγνωστική εξέταση για την παρουσία των δύο κρίσιμων γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού - και έχει επιβάλλει ανελέητα αυτό το πνευματικό δικαίωμα, αν και η εξέτασή της είναι κατώτερη από μία που το πανεπιστήμιο Yale ήταν πρόθυμο να παράσχει με πολύ χαμηλότερο κόστος. Οι επιπτώσεις είναι τραγικές: ενδελεχείς εξετάσεις σε προσιτές τιμές σώζουν ζωές. Η παρεμπόδιση τέτοιων εξετάσεων κοστίζει ζωές. H Myriad είναι ένα πραγματικό παράδειγμα μιας αμερικανικής εταιρείας για την οποία το κέρδος είναι υπεράνω κάθε άλλης αξίας, ακόμη και την αξίας της ίδιας της ανθρώπινης ζωής», λέει ο Στίγκλιτς.

«Σε πιο γενικές γραμμές, όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι το σύστημα κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων με πατέντες, όπως είναι σχεδιασμένο σήμερα, όχι μόνο επιβάλλει ανείπωτο κοινωνικό κόστος, αλλά δεν μεγιστοποιεί ούτε την καινοτομία - όπως δείχνουν οι πατέντες της Myriad στα γονίδια. Στο κάτω-κάτω, η Myriad δεν εφηύρε τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση των γονιδίων. Αν αυτές οι τεχνολογίες είχαν κατοχυρωθεί με πατέντες, η Myriad μπορεί να μην είχε κάνει τις ανακαλύψεις της. Και ο αυστηρός έλεγχος που επιβάλλει στη χρήση κάθε πατέντας της έχει εμποδίσει την ανάπτυξη από άλλους καλύτερων και ακριβέστερων εξετάσεων για την παρουσία του γονιδίου.

Το επιχείρημα είναι απλό: όλες οι έρευνες βασίζονται σε προηγούμενες έρευνες. Ενα κακά σχεδιασμένο σύστημα κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων με πατέντες - όπως αυτό που έχουμε σήμερα στις ΗΠΑ - μπορεί να εμποδίσει την ακολουθία των ερευνών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον δεν επιτρέπουμε να κατοχυρωθούν πνευματικά δικαιώματα και πατέντες για βασικές θεωρίες στα μαθηματικά. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον έρευνες δείχνουν ότι η κατοχύρωση γονιδίων στην πραγματικότητα μειώνει την παραγωγή νέων γνώσεων για τα γονίδια: ο πιο σημαντικός παράγοντας για την παραγωγή νέας γνώσης είναι η προτέρα γνώση, την πρόσβαση στην οποία εμποδίζουν οι πατέντες», εκτιμά ο Στίγκλιτς.

«Ευτυχώς, αυτό που κινητοποιεί τις πιο σημαντικές προόδους στη γνώση δεν είναι το κέρδος, αλλά η αναζήτηση της ίδιας της γνώσης. Αυτό ισχύει για όλες της μετασχηματιστικές ανακαλύψεις και καινοτομίες - το DNA, τα τρανζίστορ, τα λέϊζερ, το Ιντερνετ κλπ.

Μια ξεχωριστή δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ έδειξε έναν από τους σοβαρούς κινδύνους που εμπεριέχουν οι πατέντες των μονοπωλίων: την διαφθορά. Με τιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος παραγωγής, βγάζεις, παραδείγματος χάριν, τεράστια κέρδη αν πείσεις φαρμακεία, νοσοκομεία ή γιατρούς να πουλήσουν τα προϊόντα σου.

Δυστυχώς, οι ΗΠΑ και άλλες προηγμένες χώρες ασκούν πιέσεις για πιο ισχυρούς κανόνες για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας σε όλον τον κόσμο. Τέτοιο πλαίσιο θα περιόριζε την πρόσβαση των φτωχών χωρών στη γνώση που τους χρειάζεται για την ανάπτυξή τους - και θα στερούσε γενόσημα φάρμακα που σώζουν ζωές από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν τα χρήματα για να πληρώνουν τις τιμές του μονοπωλίου των φαρμακευτικών εταιρειών», συνεχίζει ο Στίγκλιτς.

«Τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι κανόνες που εμείς δημιουργούμε - και που υποτίθεται ότι βελτιώνουν την κοινωνική ευημερία. Αλλά ανισόρροποι κανόνες για την πνευματική ιδιοκτησία οδηγούν σε ανεπάρκειες - ανάμεσά τους σε μονοπωλιακά κέρδη και στην αποτυχία μεγιστοποίησης της χρήσης της γνώσης - που εμποδίζουν το βήμα της καινοτομίας. Και όπως δείχνει η υπόθεση Myriad, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε περιττές απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Οι κανόνες περί πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στην Αμερική δεν είναι ισορροπημένοι. Θα πρέπει όλοι να ελπίζουμε ότι, με την απόφασή του για την υπόθεση Myriad, το Ανώτατο Δικαστήριο θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός πιο λογικού και ανθρώπινου πλαισίου», καταλήγει ο Αμερικανός οικονομολόγος και νομπελίστας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.

  Σχολιασμός Θέματος «Τζόζεφ Στίγκλιτς: Ζωές εναντίον κερδών »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"

 17/10/2018 
 

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 17/9/2018 
 

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

 5/7/2018 
 

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique

 19/6/2018 
 

Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique

 29/5/2018 
 

BlackRock, η εταιρεία στην οποία «ανήκει» ο κόσμος

 23/5/2018 
 

Οικονομική μεγέθυνση, μια θρησκεία υπό εξαφάνιση, απο τον Jean Gadrey

 23/4/2018 
 

Γιατί ιδρύουμε το ΜέΡΑ25;

 26/3/2018 
 

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ , Νέο «οικονομικό εργαλείο» πολλαπλών χρήσεων για την καπιταλιστική διαχείριση. Επιμέλεια: Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ

 21/3/2018 
 

Στίβεν Χόκινγκ :Ενα... Μυαλό με πολλές διαστάσεις

 15/3/2018 
 

Πρέπει άραγε να πληρώσουμε το χρέος;By Damien Millet, Eric Toussaint

 15/3/2018 
 

«Κόκκινα» δάνεια και δημόσια περιουσία: Τι πρέπει να γίνει . Του Γιάνη Βαρουφάκη

 26/2/2018 
 

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: «ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ»(1 σχόλιo/α)

 22/2/2018 
 

Η ουτοπία της εξόδου από τα μνημόνια. Aπό το Βασίλη Βιλιάρδο

 1/2/2018 
 

Συλλογική παράκρουση. Aπό το Βασίλη Βιλιάρδο

 16/1/2018 
 

Το 2018 η χρονιά της Ευρώπης;Άρθρο του Τομά Πικετί

 15/1/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παρουσίαση του βιβλίου του Ομότιμου Kαθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη 
Εκδήλωση για το επιστημονικό έργο, την συγγραφική δουλειά, την ακαδημαϊκή διαδρομή και την προσωπικότητα του Κώστα Βεργόπουλου. 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ Με θέμα ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ» 
Η φορολογία είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζετε από όλους . Του Χρόνη Ισαακίδη Πρόεδρου του ΠΤ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας 
Στην αύξηση των συνδρομών στο ΟΕΕ η Α.ΚΙ.Ο.Ε είναι αντίθετη  
Παράταση υποβολής εγκεκριμένων οικονομικών καταστάσεων 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΠΟΛ. 1224 / 5-12-2018 Κοινοποίηση πρακτικού 2004/2018 του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους, κατόπιν εγκρίσεώς του, ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 12 του Κ.Φ.Δ. για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας στον κληρονόμο με...
ΠΟΛ. 1223 /10-12-2018 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 24 του ν.4579/2018 (Φ.Ε.Κ. 201 Α΄) για θέματα Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).
ΔΕΕΦ Β 1181859 ΕΞ 2018 Μη-επιβολή τέλους χαρτοσήμου σε υποτροφίες του άρθρου 28 του ν. 4314/2014, όπως ισχύει.
ΔΔΘΕΚΑ Δ 1181621 ΕΞ 2018 Παρέχονται οδηγίες για την ενιαία και ομοιόμορφη αντιμετώπιση των θεμάτων, που αφορούν στη δραστηριοποίηση επαγγελματικών σκαφών αναψυχής στη χώρα μας καθώς επίσης στην είσοδό τους σε αυτή με σκοπό την..
ΠΟΛ. 1222 /5-12-2018 Αποσυσχέτιση Α.Φ.Μ. πωλητή μεταβιβασθέντος οχήματος στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων
Δεν συμψηφίζεται η 6μηνη άδεια προστασίας μητρότητας του ΟΑΕΔ με την άδεια φροντίδας παιδιού (ή την ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο)

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  
Ιωάννης Μαραγκός :Consistency and Viability of Capitalist Economy Systems 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ - ΒΙΒΛΙΟ Β. Του Β. Βιλιάρδου

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα