Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
24/10/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 12166
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;
Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.
Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς
Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.
Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 
O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 
Χαμός στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA για το εμβόλιο – «Είσαι γελοίος, είσαι ηλίθιος» 
Στη Βουλή το αίτημα των Φοροτεχνικών για μετατροπή της Ομοσπονδίας σε Ν.Π.Δ.Δ. - Κοινοβουλευτική Αναφορά του Χ. Μαμουλάκη(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Tο τουρκικό success story μπάζει νερά…Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

�������� 
 

Ημερομηνία: 10/6/2013   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Φωτό από τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ

Η αθέατη πλευρά του "οικονομικού θαύματος" του Ερντογάν

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

  Για «οικονομικό θαύμα» του Ταγίπ Ερντογάν μιλούσε μέχρι πρόσφατα ο διεθνής τύπος, θαμπωμένος από τις υψηλές αποδόσεις της τουρκικής οικονομίας, με χαρακτηριστικότερο σύμβολο της νέας εποχής τα πολυτελή εμπορικά κέντρα κυρίως στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, την Κωνσταντινούπολη.
  Ίσως όχι τυχαία η αντίδραση στην κατασκευή ενός νέου εμπορικού κέντρου σε πάρκο κοντά στην πλατεία Ταξίμ, ήταν αυτή που πυροδότησε την τουρκική «ιντιφάντα».
 Η μεγάλη ανάπτυξη των τελευταίων ετών συνέβαλλε στην ισχυροποίηση των νεοθομανικών ηγεμονικών σχεδίων του Ερντογάν, ο οποίος πλασάρεται από μεσολαβητής για την επίλυση του μεσανατολικού, διατηρώντας μέχρι πρότινος πολύ καλές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ αλλά και την παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση, Χαμάς, μέχρι υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία(ξεχνώντας τη δική του βαρβαρότητα) και «γεφυροποιός» με το Ιράν.
 Δεν πάει καιρός που προβάλλονταν με ιδιαίτερη έμφαση η μεγάλη επιτυχία του Ερντογάν, η αποπληρωμή το 2012 των δανείων  που είχε πάρει η Τουρκία από το ΔΝΤ στη διάρκεια των αλλεπάλληλων νομισματικών και χρηματοπιστωτικών κρίσεων του 2000, σε αντιδιαστολή με την άλλοτε «ισχυρή» Ελλάδα, που μετατρέπονταν σε… Αργεντινή. Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έχασε άλλωστε την ευκαιρία να προβεί πέρυσι σε χαιρέκακες δηλώσεις με αφορμή την ελληνική κρίση.
 Η Τουρκία έμοιαζε να έχει αφήσει οριστικά πίσω της το προβληματικό παρελθόν των αλλεπάλληλων κρίσεων. Παρά τη διεθνή κρίση η τουρκική οικονομία έτρεχε με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2011 η Τουρκία ήταν η πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη με ρυθμούς ανάπτυξης 8,5%. Τα πρώτα σημάδια κόπωσης φάνηκαν πριν λίγο καιρό, όταν  ανακοινώθηκε ότι η ανάπτυξη για πέρυσι περιορίστηκε στο 2,2%. Το τελευταίο τρίμηνο του 2012, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,4% σε  ετήσια βάση, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο από το 2009.

Ανάπτυξη επί Πιστώσει


 Το οικονομικό θαύμα του Ερντογάν, το οποίο βοήθησε τον Τούρκο ηγέτη να παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος μιας ανερχόμενης περιφερειακής οικονομικής και διπλωματικής δύναμης, μία μουσουλμανική δημοκρατία γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, οφείλονταν σε μία βασική παράμετρο: την κατά 40% αύξηση ετησίως των πιστώσεων που χορηγούσαν οι τουρκικές τράπεζες, ευνοώντας την άνθιση ενός καταναλωτικού μπουμ αλλά και μιας ανερχόμενης μεσαίας τάξης, η οποία παράλληλα με τις οικονομικές ανέσεις, αποστρέφεται την τάση «ισλαμοποίησης» που επιχειρεί να επιβάλλει ο Ερντογάν στην Τουρκία.
Αντλίες νερού κατά Τούρκων διαδηλωτών
 Τα τελευταία χρόνια άνθισε στην Τουρκία το λεγόμενο ισλαμικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο σε αγαστή συνεργασία με το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης(AKP) του Ερντογάν συνέβαλλε στη διόγκωση του καταναλωτισμού, δίνοντας δάνεια με πιο προνομιακό επιτόκιο από αυτό των συμβατικών τραπεζών. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011, τα καταναλωτικά δάνεια που είχαν χορηγήσει οι ισλαμικές τράπεζες είχαν αυξηθεί κατά 53% σε σχέση με 36% των δανείων που είχαν δώσει οι εμπορικές τράπεζες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Οι ισλαμικές τράπεζες είχαν δώσει 5 τρισ. λίρες σε καταναλωτικά δάνεια.
 Το μεγαλύτερο μέρος των 80 δισ. δολαρίων σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό στον οποίο προσέφυγε η Τουρκία από το 2010, προέρχεται από τις μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, που έχουν στρατηγικό στόχο τη διατήρηση ενός ισχυρού σουνιτικού καθεστώτος στην περιοχή ως αντίβαρο στο σιϊτικό Ιράν.
 Τα δύο τελευταία χρόνια, το ποσοστό του χρέους ως προς το διαθέσιμο εισόδημα των τουρκικών νοικοκυριών αυξήθηκε από 35% σε 45%. Το συνολικό εξωτερικό χρέος της Τουρκίας ανέρχεται σε 40% του ΑΕΠ. Είναι σχετικά μικρό σε σχέση με το υψηλό χρέος των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.  Μία από τις προσεχείς οικονομικές προκλήσεις που θα κληθεί η τουρκική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει είναι η παρακμή των μεγάλων της εξαγωγικών αγορών, λόγω της αστάθειας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Μεταξύ 2002 και 2010 το μερίδιο της χώρας σε εξαγωγές προς τις περιοχές αυτές αυξήθηκε από 13% σε 26%.
 Παρά τη μείωση της εξάρτησης από την Ευρώπη, με το σύνολο των εξαγωγών να μειώνεται από 56% το 2005 σε 46% το 2010, τα εντεινόμενα οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη, θα αρχίσουν να επηρεάζουν και την τουρκική οικονομία, κάτι που φάνηκε ήδη με τη σημαντική κάμψη των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης πέρυσι. Μεγάλο μέρος μάλιστα των εξαγωγών του 2012, αφορούσε τις εξαγωγές χρυσού προς το Ιράν. Παρά το διεθνές εμπάργκο η Τουρκία διατηρεί άριστες οικονομικές σχέσεις με το καθεστώς της Τεχεράνης.
  Τα στοιχεία αυτά συγκλίνουν στην άποψη που έχουν εκφράσει από πολύ καιρό οικονομικοί παρατηρητές για το «τουρκικό θαύμα», ότι είναι δηλαδή μία ακόμη τριτοκοσμικού χαρακτήρα φούσκα, χωρίς καν τα πλεονεκτήματα της ισχυρής παραγωγικής βάσης που διαθέτουν ανερχόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

 Μεγάλες ανισότητες


 Ακόμη και την περίοδο των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η τουρκική κοινωνία συνέχισε να χαρακτηρίζεται από βαθιές κοινωνικές ανισότητες.  Χιλιάδες Τούρκοι συρρέουν στην Κωνσταντινούπολη των 14 εκατ. κατοίκων από την ύπαιθρο για να βρουν δουλειά, μένοντας σε παραγκουπόλεις. Παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η εύρεση δουλειάς εξακολουθεί να είναι κάτι πολύ δύσκολο.
Σύμβολο της οικονομικής ανάπτυξης τα ψηλά κτίρια
Η Τουρκία είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε κοινωνικές ανισότητες χώρα μεταξύ των 34 κρατών μελών του ΟΟΣΑ, παρά τη μέση ετήσια ανάπτυξη 3,5% μεταξύ 2007 και 2011. Ανάπτυξη που οφείλονταν στο κατασκευαστικό μπουμ και την κατανάλωση με επίκεντρο τα μεγάλα αστικά κέντρα.
 Οι αναλυτές αποδίδουν μάλιστα στην μεγάλη κοινωνική ανισότητα, την αναποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος, το οποίο χρηματοδοτείται κατά τα δύο-τρίτα από τους έμμεσους φόρους, όπως ο 18% φόρος επί των πωλήσεων όσον αφορά τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Ακόμη και αυτός ο φόρος παρουσιάζει τεράστιες διαφορές συντελεστών πχ 8% για τα ρούχα και το χαβιάρι και μηδέν για τους πολύτιμους λίθους.
 Η ανεργία παρά την ανάπτυξη παραμένει ψηλά στο 8%-9%. Ο περιορισμός στη δράση των συνδικάτων-ακόμη παραμένουν σε ισχύ οι σκληροί απαγορευτικοί νόμοι από την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας του 1980- και οι φραγμοί όσον αφορά τις γυναίκες που ψάχνουν δουλειά σε μία παραδοσιακή μουσουλμανική κοινωνία, είναι μερικά ακόμη χαρακτηριστικά που λησμονούνται πίσω από τη βιτρίνα του «οικονομικού θαύματος». Μόλις το 30% των γυναικών και λίγο πάνω από το 40% των γυναικών ηλικίας 15-24 ετών εργάζεται ή αναζητά εργασία.
 «Το κοινωνικό κράτος δεν υπάρχει στην Τουρκία. Το μεγαλύτερο ποσοστό φόρων προέρχεται από τις μεσαίες και χαμηλές τάξεις», δηλώνει σε σχετικό ρεπορτάζ του «Reuters» oΤούρκος οικονομολόγος Μουσταφά Σονμέζ.
 Το 2011, το 16% του πληθυσμού περιλαμβάνονταν στην κατηγορία όσων ζουν κάτω από το όριο φτώχειας με εισόδημα 3.120 λίρες(1.256 ευρώ) το μήνα για μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων.

  Σχολιασμός Θέματος «Tο τουρκικό success story μπάζει νερά…Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;

 13/10/2021 
 

Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.

 21/7/2021 
 

Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 30/6/2021 
 

Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς

 10/6/2021 
 

Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.

 10/6/2021 
 

Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

 8/6/2021 
 

Η επίθεση της Ε.Ε. στους φορολογικούς παραδείσους: Με «οδηγό» έναν νεαρό μαθητή του Πικετί

 3/6/2021 
 

Π. Ρουμελιώτης : Σημαντικές πτυχές και αλήθειες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

 28/5/2021 
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

 24/5/2021 
 

Η ΓΛΩΣΣΑ (της αρχαίας τραγωδίας) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ;.

 24/5/2021 
 

Oι 40 που θησαύρισαν από την πανδημία – “Σαν πολλοί γίναμε” λέει το Forbes!

 27/4/2021 
 

Η επιστροφή του κεϋνσιανισμού και ο ευρωπαϊκός λήθαργος

 27/4/2021 
 

Η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία: Επιπτώσεις και αναγκαίες πολιτικές.Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ Ομότιμου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου

 21/4/2021 
 

Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης Επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 6/4/2021 
 

Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους

 30/3/2021 
 

Άρθρο Μισέλ, Γκεμπρεγεσούς και 25 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία

 30/3/2021 
 

Τι λέει η ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Του Χιόνη Διονύση

 19/3/2021 
 

Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνη λύση στην κρίση από την πανδημία τα ευρωομόλογα»

 16/3/2021 
 

6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου

 9/2/2021 
 

Ιππότες της ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Tου Γωνιάδη Ηρακλής

 9/2/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με εκπροσώπους κομμάτων από το δημοκρατικό τόξο.
Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γεώργιος Λογιάδης σχετικά με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλατφόρμας myData, κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την επιμονή στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 
Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και η εφαρμογή του συστήματος my data(1 σχόλιο/α) 
Επιστολή Του Γεωργάκαρου Αναστάσιου Προς τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα Θέμα: Ποιες εργασίες κάναν οι συνάδελφοι τον Ιούλιο  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ομηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις 
Ε. 2169 /19-08-2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 132, 182, 183 και 203 του ν.4820/2021 (Α΄130) «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις». 
Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό από το Υπ. Εργασίας 
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πράσινο φως από την Κομισιόν  
Ρυθμίσεις χρεών: Διευρύνεται η «ομπρέλα» των 240 δόσεων 
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι φορολογούμενοι θα την «γλιτώσουν» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ενοποιημένες Οικονομικές Καταστάσεις του Γεωργίου Στ. Αληφαντή

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα