Η παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά απειλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του WMF, αναφορικά με τις απειλές που αντιμετωπίζουν πολιτιστικοί χώροι και μνημεία σε όλο τον κόσμο. Στον τελευταίο κατάλογο με τις "100 πλέον απειλούμενες τοποθεσίες", τον οποίο δημοσιοποίησε την περασμένη Τετάρτη το WMF, η κλιματική αλλαγή περιελήφθη για πρώτη φορά ως κύρια απειλή σε πολιτιστικά ορόσημα.
Δύο τόποι, που απασχόλησαν επί μακρόν τα διεθνή ΜΜΕ, αναφέρονται στον κατάλογο, για διαφορετικούς λόγους. Το ένα είναι η ιστορική παλιά πόλη της Νέας Ορλεάνης, η οποία υπέστη ανεπανόρθωτες καταστροφές, όταν επλήγη από τον τυφώνα Κατρίνα. Στην εισήγηση του WMF αναφέρεται ότι παραμένουν οι κίνδυνοι και για το μέλλον της: "Κάτοικοι σε ιστορικές γειτονιές, που ήδη επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα, αγωνίζονται να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους, αλλά και προετοιμάζονται για μελλοντικές προκλήσεις, που απορρέουν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών και το ενδεχόμενο ισχυρότερων καταιγίδων". Ο άλλος τόπος είναι το Ιράκ, όπου " οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις οδήγησαν σε καταστροφική απώλεια των αρχαιότερων και πιο σημαντικών παγκόσμιων πολιτιστικών τόπων".
Μεταξύ άλλων, οι τοποθεσίες που απειλούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας είναι το τζαμί Τσινγκετί στη Μαυριτανία βρίσκεται σε μία από τις επτά ιερές πόλεις του Ισλάμ και σε ένα από τα πολλά απειλούμενα από την προέλαση της ερήμου σημεία της Δυτικής Αφρικής, όπως και η παλιά πόλη Λεχ, στο Λαντάχ της Ινδίας, μια σπάνια, ανέπαφη μεσαιωνική πόλη στην περιοχή των Ιμαλαΐων, προσπαθεί σήμερα να εξισορροπήσει την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό με την αειφορία, καθώς η παραδοσιακή της αρχιτεκτονική αντιμετωπίζει διαφορετικά καιρικά φαινόμενα, όπως έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες δεν είχαν ληφθεί υπόψη όταν είχε χτιστεί.
|