Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
20/2/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 10150
 
Tel2103813942
Fax2103813942
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)
ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......
Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...
Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αντώναρος για Γεωργιάδη: Ποιος θα πυροβολούσε έναν πυροβολημένο;  
Μοχέντ Αλτράντ από το βιβλίο του :Μποανταουί Ένα παιδί από την έρημο 
Έχετε όραση επιλεκτική….., είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη  

Περισσότερα...

λάλησαν...

Φωκάς: Αν παραποιήσουν το άρθρο 15 του κανονισμού της Βουλής θα δουν τι εστί βερίκοκο 
Οι μπασκετμπολίστες απαντούν στον Άδωνη για τον Αντετοκούνμπο  
Η Μαρίνα Πατούλη ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει για δήμαρχος και άναψε φωτιές στη ΝΔ 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Η φτώχεια εισβάλει στην Ελλάδα

�������� 
 

Ημερομηνία: 23/2/2014 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η φτώχεια εισβάλει στην Ελλάδα

Η έρευνα της φτώχειας στην Ελλάδα περιλαμβάνει τρία μέρη, α.- φτώχεια στην επικράτεια, οι επιπτώσεις, β.- θεσμικοί φορείς, η συνδρομή τους, γ.- πολιτική ανάσχεσης της φτώχειας.

1.- Φτώχεια στην Επικράτεια. Από τις μελέτες, έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτουν τα εξής σημαντικά: τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών έτους 2012, με περίοδο αναφοράς το 2011, είναι ενδεικτικά της φτώχειας στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα έρευνας του έτους 2013, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2012, θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο του 2014. Ως κίνδυνος φτώχειας, μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, ορίζεται το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά, των οποίων το συνολικό ισοδύναμο εισόδημα είναι χαμηλότερο του 60% του μέσου εθνικού διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος.

Το σημείο «φτώχεια» βρίσκεται στο ποσό εισοδήματος/άτομο 5.708 ευρώ το χρόνο και 11.986 ευρώ το χρόνο, για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 χρόνων. Το έτος 2012 ποσοστό 23,1% του συνολικού πληθυσμού ήταν σε κίνδυνο φτώχειας. Ο κίνδυνος φτώχειας, για παιδιά ηλικίας 0-17 χρόνων, ανέρχεται σε ποσοστό 26,9%, είναι υψηλότερος κατά 2,8 μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Για άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων ο κίνδυνος φτώχειας ανέρχεται σε ποσοστό 17,2%, μειωμένος κατά 6,4 μονάδες σε σχέση με το 2011.

Ο πληθυσμός που ζει σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες συνολικά το χρόνο, ανέρχεται σε 1. 010.900 άτομα ή 16,1% του πληθυσμού ηλικίας 18-59 χρονών.

Το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται από τη φτώχεια είναι: τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον εξαρτώμενο παιδί (66,0%), λοιποί μη οικονομικά ενεργοί-εκτός συνταξιούχων- ποσοστό 33,3%. Παιδιά ηλικίας 0-17 χρονών (26,9%). Μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος γυναίκα(24,1%). Νοικοκυριά με ένα ενήλικα ηλικίας 56 ετών και άνω(23,5%).

Ο Πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό( στερείται τουλάχιστον 4 από έναν κατάλογο 9 αγαθών και υπηρεσιών) ανέρχεται σε 3.7795.100 άτομα ή σε ποσοστό 36,6% του συνόλου του πληθυσμού, το έτος 2011 ήταν 3.403.300 άτομα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας, στο σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφεται στην Ελλάδα( 23,1%), το χαμηλότερο στην Ισλανδία (7,9%).[πηγή ΕΛ/ΣΤΑΤ, Διεύθυνση Στατιστικών Πληθυσμού και Αγοράς Εργασίας. Υπεύθυνος Γ. Ντούρος].

2.- Θεσμικοί φορείς, η συνδρομή. Οι παρεμβάσεις στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Αμαρουσίου δόθηκαν ήδη, το Υπουργείο Παιδείας, η Εκκλησία της Ελλάδος, Δήμοι από περιφέρειες, επεξεργάζονται τα στοιχεία και θα είναι έτοιμα σύντομα.

Από τα πρώτα στοιχεία τα οποία έχω, οι θεσμικοί φορείς κάνουν παρεμβάσεις ουσίας σε ποσότητα και ποιότητα προσέγγισης για αυτούς που έχουν την ανάγκη βοήθειας. Οι Δήμοι της Αθήνας, και του Αμαρουσίου, εντυπωσιάζουν με τους πίνακες πρωτοβουλιών τους.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, οι συνεργάτες του Δήμου της Αθήνας, ο ΔήμαρχοςΑμαρουσίου και οι συνεργάτες του Δήμου εργάζονται σκληρά για παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

Οι δύο βασικές πρωτοβουλίες του Δήμου της Αθήνας από περισσότερες –πρωτοβουλίες- τις οποίες αναπτύσσει στην Πόλη των Αθηνών το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθήνας προκύπτουν: Το ανοιχτό κέντρο σίτισης, παρέχει καθημερινά 365 ημέρες, περίπου 1.400 μερίδες φαγητού σε άπορους και άστεγους Έλληνες και Αλλοδαπούς. Το φαγητό διανέμεται δύο φορές την ημέρα, μεσημέρι και απόγευμα.

Το ΚΥΑΔΑ διαθέτει δύο Ξενώνες στους οποίους παρέχει σύντομη φιλοξενία σε 180 άτομα, ηλικίας 18 ετών και πάνω. Οι υπηρεσίες που παρέχει είναι δωρεάν και ίδιες για όλους. Το κοινωνικό παντοπωλείο καλύπτει πρωτογενείς ανάγκες σε είδη διατροφής και καθημερινής χρήσης. Από το πρόγραμμα αυτό στηρίζονται 200 οικογένειες και μοναχικά άτομα ανά εξάμηνο. Το κοινωνικό φαρμακείο παρέχει δωρεάν σκευάσματα και υγειονομικό υλικό. Για την Αθηναϊκή Αγορά, οι δικαιούχοι οι οποίοι εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν δωρεάν καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα ρούχα. Υπάρχουν πολλές άλλες πρωτοβουλίες του Δήμου της Αθήνας τις οποίες στηρίζουν άξιοι συνεργάτες του δημάρχου/Δήμου, θα επανέλθω με αναλυτικά/ποιοτικά στοιχεία φροντίδας.

Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα σημαντικό έργο κοινωνικής αλληλεγγύης.

To "Γεύμα Αγάπης" προσφέρει καθημερινά 100 μερίδες φαγητό.

Η "Γωνιά Προσφοράς και Αλληλεγγύης" εξυπηρετεί μηνιαίως 400 οικογένειες δίνοντας τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριστικά σπιτιού.

Η Ιματιοθήκη προσφέρει είδη ιματισμού, λευκά είδη, παιχνίδια, βιβλία και σχολικές τσάντες, είδη οικιακής χρήσης και μικρό/έπιπλα.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο, σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας, καλύπτει τις ανάγκες 300 ανασφάλιστων κατοίκων του Αμαρουσίου οι οποίοι έχουν εκδώσει "Κάρτα Ανασφάλιστου Πολίτη".

Το "Ταμείο Αλληλοβοήθειας Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων" , σε λίγους μήνες λειτουργίας, έχει καταφέρει να προσφέρει οικονομική ενίσχυση σε 50 οικογένειες προκειμένου να εξοφλήσουν ή να μειώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να πετύχουν ευνοϊκό διακανονισμό.

Το Δημοτικό Πολυιατρείο εξυπηρετεί ετησίως 6.000 ανασφάλιστους πολίτες με γιατρούς

Στο Δήμο Πειραιώς σιτίζονται 2000 ανήμποροι, στο Δήμο Θεσσαλονίκης 760 ανήμποροι, στο Δήμο Κηφισιάς 300 άτομα.

Για τους Δήμους, θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία και αναλύσεις, όπως και την πολιτική ανάσχεσης της φτώχειας.

* Ο Ευάγγελος Λαζαρίδης είναι Υφηγητής Πολιτικής Οικονομίας

  Σχολιασμός Θέματος «Η φτώχεια εισβάλει στην Ελλάδα»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)

 12/2/2019 
 

ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

 17/1/2019 
 

Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......

 14/12/2018 
 

Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

 14/12/2018 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"

 17/10/2018 
 

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 17/9/2018 
 

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

 5/7/2018 
 

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique

 19/6/2018 
 

Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique

 29/5/2018 
 

BlackRock, η εταιρεία στην οποία «ανήκει» ο κόσμος

 23/5/2018 
 

Οικονομική μεγέθυνση, μια θρησκεία υπό εξαφάνιση, απο τον Jean Gadrey

 23/4/2018 
 

Γιατί ιδρύουμε το ΜέΡΑ25;

 26/3/2018 
 

ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ , Νέο «οικονομικό εργαλείο» πολλαπλών χρήσεων για την καπιταλιστική διαχείριση. Επιμέλεια: Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ

 21/3/2018 
 

Στίβεν Χόκινγκ :Ενα... Μυαλό με πολλές διαστάσεις

 15/3/2018 
 

Πρέπει άραγε να πληρώσουμε το χρέος;By Damien Millet, Eric Toussaint

 15/3/2018 
 

«Κόκκινα» δάνεια και δημόσια περιουσία: Τι πρέπει να γίνει . Του Γιάνη Βαρουφάκη

 26/2/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ανακοίνωση της ΑΚΙΟΕ Δυτικής Κρήτης σχετικά με την μη τήρηση των συμφωνηθέντων για το προεδρείο στο 15ο Π.Τ..  
Α.ΚΙ.Ο.Ε. Γιατί καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του ΟΕΕ ; 
Για την πρόταση του Πρόεδρο του ΟΕΕ περί Ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών 
Δημιουργική καταστροφή στην Δ Βιομηχανική επανάσταση . Του Δανιηλίδης Νικόλαος Φοιτητής ΕΑΠ. 
ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης 
Πρόεδρος ΟΕΕ: Ισοσκελισμένοι Προϋπολογισμοί μέσω Συνταγματικών Κανόνων 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
A. 1057 /11-02-2019 Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν από την εκδήλωση ακραίων καιρικών συνθηκών (έντονες βροχοπτώσεις - χαλαζοπτώσεις) την 12.01.2019 στο Δήμο..
ΔΔΘΕΚΑ Α 1014685 ΕΞ 2019 Κοινοποίηση του Εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2018/1012 της Επιτροπής της 17ης Ιουλίου 2018, για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ηλεκτρικών ποδηλάτων, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας ..
ΔΔΘΕΚΑ Α 1008830 ΕΞ 2019 Κοινοποίηση του Εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2018/1121 της Επιτροπής της 10ης Αυγούστου 2018, για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2015/1518 της Επιτροπής , για την επιβολή οριστικού ..
ΔΔΘΕΚΑ Α 1014680 ΕΞ 2019 Διορθωτικό στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/683 της Επιτροπής, της 4ης Μαΐου 2018, για την επιβολή προσωρινού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ορισμένων επισώτρων με πιεσμένο αέρα, καινούργιων ή αναγομωμένων, ..
ΔΔΘΕΚΑ Α 1014681 ΕΞ 2019 Ανακοίνωση σχετικά με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2017/2179 της Επιτροπής, για την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές κεραμικών πλακιδίων , καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας: αλλαγή ..
ΔΔΘΕΚΑ Α 1014687 ΕΞ 2019 Κοινοποίηση της Εκτελεστικής Απόφασης (ΕΕ) αριθ. 2018/1037 της Επιτροπής της 20ης Ιουλίου 2018, για την περάτωση της διαδικασίας αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές σιδηροχρωμίου χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθ..

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Αποσβέσεις Παγίων Στοιχείων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα