Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
16/9/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 10481
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς
Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη
Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γιάννης Αντετοκούνμπο : «Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς 
Το μυαλό δεν είναι αυγό! 
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Οι φορείς των Χανίων που “έτρεξαν” να ευχαριστήσουν τον πρωθυπουργό για τον… ΒΟΑΚ και ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Δυτ. Κρήτης πάλι πρώτος  
Χατζηδάκης Κώστας : Η ΔΕΗ την βγάζει δεν την βγάζει.. 
Χαμός με τον παπά που αρνήθηκε να κοινωνήσει ανάπηρα παιδιά! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Η φτώχεια εισβάλει στην Ελλάδα

�������� 
 

Ημερομηνία: 23/2/2014 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η φτώχεια εισβάλει στην Ελλάδα

Η έρευνα της φτώχειας στην Ελλάδα περιλαμβάνει τρία μέρη, α.- φτώχεια στην επικράτεια, οι επιπτώσεις, β.- θεσμικοί φορείς, η συνδρομή τους, γ.- πολιτική ανάσχεσης της φτώχειας.

1.- Φτώχεια στην Επικράτεια. Από τις μελέτες, έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτουν τα εξής σημαντικά: τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών έτους 2012, με περίοδο αναφοράς το 2011, είναι ενδεικτικά της φτώχειας στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα έρευνας του έτους 2013, με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2012, θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο του 2014. Ως κίνδυνος φτώχειας, μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, ορίζεται το ποσοστό των ατόμων που ζουν σε νοικοκυριά, των οποίων το συνολικό ισοδύναμο εισόδημα είναι χαμηλότερο του 60% του μέσου εθνικού διάμεσου διαθέσιμου εισοδήματος.

Το σημείο «φτώχεια» βρίσκεται στο ποσό εισοδήματος/άτομο 5.708 ευρώ το χρόνο και 11.986 ευρώ το χρόνο, για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 χρόνων. Το έτος 2012 ποσοστό 23,1% του συνολικού πληθυσμού ήταν σε κίνδυνο φτώχειας. Ο κίνδυνος φτώχειας, για παιδιά ηλικίας 0-17 χρόνων, ανέρχεται σε ποσοστό 26,9%, είναι υψηλότερος κατά 2,8 μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού. Για άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων ο κίνδυνος φτώχειας ανέρχεται σε ποσοστό 17,2%, μειωμένος κατά 6,4 μονάδες σε σχέση με το 2011.

Ο πληθυσμός που ζει σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες συνολικά το χρόνο, ανέρχεται σε 1. 010.900 άτομα ή 16,1% του πληθυσμού ηλικίας 18-59 χρονών.

Το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται από τη φτώχεια είναι: τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον εξαρτώμενο παιδί (66,0%), λοιποί μη οικονομικά ενεργοί-εκτός συνταξιούχων- ποσοστό 33,3%. Παιδιά ηλικίας 0-17 χρονών (26,9%). Μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος γυναίκα(24,1%). Νοικοκυριά με ένα ενήλικα ηλικίας 56 ετών και άνω(23,5%).

Ο Πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό( στερείται τουλάχιστον 4 από έναν κατάλογο 9 αγαθών και υπηρεσιών) ανέρχεται σε 3.7795.100 άτομα ή σε ποσοστό 36,6% του συνόλου του πληθυσμού, το έτος 2011 ήταν 3.403.300 άτομα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας, στο σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφεται στην Ελλάδα( 23,1%), το χαμηλότερο στην Ισλανδία (7,9%).[πηγή ΕΛ/ΣΤΑΤ, Διεύθυνση Στατιστικών Πληθυσμού και Αγοράς Εργασίας. Υπεύθυνος Γ. Ντούρος].

2.- Θεσμικοί φορείς, η συνδρομή. Οι παρεμβάσεις στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Αμαρουσίου δόθηκαν ήδη, το Υπουργείο Παιδείας, η Εκκλησία της Ελλάδος, Δήμοι από περιφέρειες, επεξεργάζονται τα στοιχεία και θα είναι έτοιμα σύντομα.

Από τα πρώτα στοιχεία τα οποία έχω, οι θεσμικοί φορείς κάνουν παρεμβάσεις ουσίας σε ποσότητα και ποιότητα προσέγγισης για αυτούς που έχουν την ανάγκη βοήθειας. Οι Δήμοι της Αθήνας, και του Αμαρουσίου, εντυπωσιάζουν με τους πίνακες πρωτοβουλιών τους.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, οι συνεργάτες του Δήμου της Αθήνας, ο ΔήμαρχοςΑμαρουσίου και οι συνεργάτες του Δήμου εργάζονται σκληρά για παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

Οι δύο βασικές πρωτοβουλίες του Δήμου της Αθήνας από περισσότερες –πρωτοβουλίες- τις οποίες αναπτύσσει στην Πόλη των Αθηνών το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθήνας προκύπτουν: Το ανοιχτό κέντρο σίτισης, παρέχει καθημερινά 365 ημέρες, περίπου 1.400 μερίδες φαγητού σε άπορους και άστεγους Έλληνες και Αλλοδαπούς. Το φαγητό διανέμεται δύο φορές την ημέρα, μεσημέρι και απόγευμα.

Το ΚΥΑΔΑ διαθέτει δύο Ξενώνες στους οποίους παρέχει σύντομη φιλοξενία σε 180 άτομα, ηλικίας 18 ετών και πάνω. Οι υπηρεσίες που παρέχει είναι δωρεάν και ίδιες για όλους. Το κοινωνικό παντοπωλείο καλύπτει πρωτογενείς ανάγκες σε είδη διατροφής και καθημερινής χρήσης. Από το πρόγραμμα αυτό στηρίζονται 200 οικογένειες και μοναχικά άτομα ανά εξάμηνο. Το κοινωνικό φαρμακείο παρέχει δωρεάν σκευάσματα και υγειονομικό υλικό. Για την Αθηναϊκή Αγορά, οι δικαιούχοι οι οποίοι εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν δωρεάν καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα ρούχα. Υπάρχουν πολλές άλλες πρωτοβουλίες του Δήμου της Αθήνας τις οποίες στηρίζουν άξιοι συνεργάτες του δημάρχου/Δήμου, θα επανέλθω με αναλυτικά/ποιοτικά στοιχεία φροντίδας.

Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα σημαντικό έργο κοινωνικής αλληλεγγύης.

To "Γεύμα Αγάπης" προσφέρει καθημερινά 100 μερίδες φαγητό.

Η "Γωνιά Προσφοράς και Αλληλεγγύης" εξυπηρετεί μηνιαίως 400 οικογένειες δίνοντας τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριστικά σπιτιού.

Η Ιματιοθήκη προσφέρει είδη ιματισμού, λευκά είδη, παιχνίδια, βιβλία και σχολικές τσάντες, είδη οικιακής χρήσης και μικρό/έπιπλα.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο, σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας, καλύπτει τις ανάγκες 300 ανασφάλιστων κατοίκων του Αμαρουσίου οι οποίοι έχουν εκδώσει "Κάρτα Ανασφάλιστου Πολίτη".

Το "Ταμείο Αλληλοβοήθειας Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων" , σε λίγους μήνες λειτουργίας, έχει καταφέρει να προσφέρει οικονομική ενίσχυση σε 50 οικογένειες προκειμένου να εξοφλήσουν ή να μειώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για να πετύχουν ευνοϊκό διακανονισμό.

Το Δημοτικό Πολυιατρείο εξυπηρετεί ετησίως 6.000 ανασφάλιστους πολίτες με γιατρούς

Στο Δήμο Πειραιώς σιτίζονται 2000 ανήμποροι, στο Δήμο Θεσσαλονίκης 760 ανήμποροι, στο Δήμο Κηφισιάς 300 άτομα.

Για τους Δήμους, θα επανέλθω με περισσότερα στοιχεία και αναλύσεις, όπως και την πολιτική ανάσχεσης της φτώχειας.

* Ο Ευάγγελος Λαζαρίδης είναι Υφηγητής Πολιτικής Οικονομίας

  Σχολιασμός Θέματος «Η φτώχεια εισβάλει στην Ελλάδα»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

 27/8/2019 
 

Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς

 26/8/2019 
 

Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον

 25/7/2019 
 

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη

 25/7/2019 
 

Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες

 13/6/2019 
 

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 20/5/2019 
 

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη

 17/5/2019 
 

Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*

 8/5/2019 
 

«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»

 7/5/2019 
 

Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

 17/4/2019 
 

Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

 1/4/2019 
 

Νίκος Μπελογιάννης 1915-1952: Τον φοβούνταν ακόμα και νεκρό...

 1/4/2019 
 

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)

 12/2/2019 
 

ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

 17/1/2019 
 

Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......

 14/12/2018 
 

Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

 14/12/2018 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Συνάντηση συζήτηση από την ΑΚΙΟΕ στην Θεσσαλονίκη
Διαμαρτία για τον αποκλεισμό των Οικονομολόγων και την διάλυση των κρατικών δομών ελέγχου. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της Κ.Δ. του ΟΕΕ
Τι ειπώθηκε στην συνάντηση του ΓΓ της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιου Πιτσιλή με τα μέλη του Περιφερειακού Τμήματος Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Παρατηρήσεις για τα «Ηλεκτρονικά Βιβλία» απο την Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Κάλεσμα στους Οικονομολόγους για ενεργή συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές στο ΟΕΕ 
Επιστολή του Οικονομολόγου Μαραμαθά Ανδρέα στον Πρόεδρου του ΟΕΕ κ. Κόλλια Κωνσταντίνο 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ενημέρωση 09/09/2019 Πρόγραμμα Φυσικής Κατάστασης και Αυτοάμυνας 2019-2020
Ε. 2165 /09-09-2019 Περί εξαίρεσης του εκκαθαριστή επιχείρησης από την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας για πράξεις της εκκαθάρισης
Ε. 2166 /10-09-2019 Παροχή οδηγιών για την τροποποίηση της ρύθμισης οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση των άρθρων 98 - 109 του ν. 4611/2019 (ΦΕΚ 73 Α')
Οι ανατροπές που φέρνει η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
Ποια ακίνητα γλιτώνουν τον ΦΠΑ 24% - Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση.
Ξεκινά η καταβολή του ειδικού εποχικού επιδόματος

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ο σύγχρονος εσωτερικός έλεγχος στις Επιχειρήσεις - Οργανισμούς και η πρακτική εφαρμογή

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα