Ο καπιταλισμός έβλαψε την υγεία των ανδρών στην πρώην Σοβιετική Ένωση, όπου μεγάλη αύξηση της ανδρικής θνησιμότητας διαπιστώθηκε μετά την κατάρρευσή της, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Το προσδόκιμο όριο ζωής των ανδρών μειώθηκε κατά έξι χρόνια μεταξύ 1991 και 1994, σε μια περίοδο κοινωνικής αποσταθεροποίησης και οικονομικής αστάθειας, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "Εξελικτική Ψυχολογία". "Οι κοινωνικές ανισότητες και οι πόροι που είναι συμφυείς με τον καπιταλισμό οδηγούν τους άνδρες να συμπεριφέρονται με τρόπο που βλάπτει την υγεία τους", εξηγεί ο Ντάνιελ Κρούγκερ, επικεφαλής των επιστημόνων που υπογράφουν την έρευνα.
Ο ερευνητής συνέκρινε τα ποσοστά θνησιμότητας ανδρών και γυναικών σε 14 πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και χώρες υπό την επιρροή της Μόσχας. Διαπίστωσε πως οι γυναίκες επηρεάσθηκαν σαφώς λιγότερο από τη μετάβαση από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό, με μια διαφορά στο ποσοστό θνησιμότητας 9,3% κατά μέσο όρο μεταξύ των δύο φύλων.
Ο αυξημένος ανταγωνισμός δημιουργεί ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει κάποιον να ριψοκινδυνεύει, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να προκληθούν θανάσιμα δυστυχήματα, σύμφωνα με τον ειδικό. Η αύξηση του κοινωνικού και του οικονομικού στρες μπορεί να εκδηλώνεται με περισσότερες αυτοκτονίες και φόνους ή μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στον οργανισμό ευνοώντας τις καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά, τους καρκίνους.
Η θνησιμότητα που είναι προϊόν ανθρωποκτονιών και αυτοκτονιών διπλασιάστηκε στο έδαφος της πρώην σοβιετικής αυτοκρατορίας από το 1991 ώς το 1994, αλλά κυμαίνεται ανάλογα με τη χώρα ή την πρώην δημοκρατία. Έτσι στην Πολωνία, όπου η μετάβαση από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό υπήρξε λιγότερο βίαιη, το ποσοστό θνησιμότητας από φόνους και αυτοκτονίες αυξήθηκε κατά 15%, ενώ στην Εσθονία κατά 238%.
|