Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
25/6/2018
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2074
 
Tel2103813942
Fax2103813942
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique
Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique
BlackRock, η εταιρεία στην οποία «ανήκει» ο κόσμος
Οικονομική μεγέθυνση, μια θρησκεία υπό εξαφάνιση, απο τον Jean Gadrey
Γιατί ιδρύουμε το ΜέΡΑ25;
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ , Νέο «οικονομικό εργαλείο» πολλαπλών χρήσεων για την καπιταλιστική διαχείριση. Επιμέλεια: Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Λεωνίδας Γρηγοράκος πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Σκάνδαλο υπάρχει και πρέπει να διερευνηθεί 
Η Ντόρα «αδειάζει» στελέχη της ......(1 σχόλιο/α) 
Κοινωνικό μέρισμα μόνο για Έλληνες; 

Περισσότερα...

λάλησαν...

«Σας θάψαμε στον Γράμμο, θα σας θάψουμε ξανά»(1 σχόλιο/α) 
Σχόλια που έκανε σε ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις 
Αδωνις Γεωργιάδης: «Την αληθινή αντίσταση στη χούντα την έκανε μόνο ο βασιλιάς»  

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Σε ιδιώτες και η Νομοθετική εξουσία! άρθρο της Lady Lilith.

�������� 
 

Ημερομηνία: 29/8/2014 3:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Σε ιδιώτες και

η «νομοθετική εξουσία»!

Της Lady Lilith • HOTDOC.

Το επάγγελμα που ανθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι αυτό του ιδιώτη «νομοθέτη», ένα ιδιότυπο σώμα κάπου 50 ατόμων που έχει αναλάβει κατ’ αποκοπή τη συγγραφή νόμων.

Πρόκειται για ένα ιδιότυπο σώμα «νομοθετικής εξουσίας», κυρίως δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, οικονομολόγοι και δήθεν σύμβουλοι επενδύσεων, που έγινε πανίσχυρο με την έλευση της τρόικας, την επιβολή των μνημονίων και την αναρρίχηση σε κρίσιμους υπουργικούς θώκους φοβισμένων, άσχετων και με εύκαμπτη μέση, πολιτικών.

            Τα άτομα αυτά, που είναι γνωστά  στην πιάτσα, είχαν πάντα διαύλους επικοινωνίας με υπουργικά, πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία, αφού προσπαθούσαν να βγάλουν το παντεσπάνι τους προωθώντας συγκεκριμένα συμφέροντα μέσα από προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις, τροπολογίες και Προεδρικά Διατάγματα.

Η αλήθεια είναι όμως, ότι στα προ μνημονίου χρόνια, οι ιδιώτες «νομοθέτες» αντιμετωπίζονταν από τους υπουργούς όλων των κυβερνήσεων ως γραφικοί τύποι τους οποίους απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι. Και τους απέφευγαν γιατί το νταραβέρι ήξεραν να το κάνουν οι ίδιοι, όπως και τα ρουσφέτια μέσω ρυθμίσεων ήξεραν και τα έκαναν οι ίδιοι.

Για παράδειγμα, όταν έφτανε σε ένα υπουργικό γραφείο κάποιος επίδοξος επενδυτής και ζητούσε με τροπολογία να του δοθεί το δικαίωμα να κτίσει ξενοδοχείο πέντε αστέρων σε μια έκταση που υποστήριζε ότι του ανήκει, ο υπουργός μ’ένα τηλεφώνημα στον έμπιστό του υπηρεσιακό παράγοντα στον κάτω όροφο, μπορούσε να γνωρίζει εάν η έκταση που ο δήθεν επενδυτής διαθέτει είναι δημόσια και δασική. Εάν, δηλαδή, την κατείχε νομίμως ή όχι και εάν νομιμοποιείται να στεγάσει εκεί τα «όνειρά» του. Και ο επενδυτής έφευγε με την τροπολογία του κακήν κακώς απότο υπουργείο. Eάν ομάδα συμφερόντων με τη συνοδεία ιδιωτών «νομοθετών» χτύπαγε την πόρτα ενός υπουργού και πρότεινε νομοθετική ρύθμιση για την άρση κάποιας «αδικίας», ο υπουργός με ένα τηλεφώνημα γνώριζε εάν η ρύθμιση αυτή έχει κριθεί στο παρελθόν αντισυνταγματική από το ΣτΕ ή όχι, όπως και γνώριζε ποια μπορεί να είναι η λούμπα.

Με την έλευση της τρόικας, όμως, και με την αναρρίχηση υπάκουων πολιτικών όλα άλλαξαν.

                                                Κόλπο γκρόσο

Οι 50 ιδιώτες «νομοθέτες» με την μέχρι πρότινος περιορισμένη δράση και επιρροή, κατάλαβαν ότι η χρεοκοπία της χώρας θα τους ανοίξει δουλειές με φούντες και σωστά προέβλεψαν ότι το «διαβατήριο» για να τους υποδέχονται με υποκλίσεις στα υπουργικά γραφεία θα ήταν οι τροϊκανοί και οι ακόλουθοί τους.

Έτσι άπλωσαν δίχτυα, έκαναν τα κατάλληλα κονέ, έγιναν έγκυροι συνομιλητές και σε χρόνο ντε τε άκρως απαραίτητοι για την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής και των «μεταρρυθμίσεων».

Με τις πλάτες της τρόικας, πλέον, όλες οι κυβερνήσεις της μνημονιακής εποχής, τούς ανέθεσαν την πιο κρίσιμη αρμοδιότητα της νομοθετικής εξουσίας, αυτή της διατύπωσης των νόμων και έχουν αφήσει, γιατί δεν γίνεται κι αλλιώς, στους βουλευτές την αρμοδιότητα της ψήφισης των νόμων και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αρμοδιότητα της υπογραφής τους.

Για να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα το ιδιότυπο αυτό σώμα «νομοθετικής εξουσίας» οι πρόθυμοι υπουργοί εκτέλεσαν κατά γράμμα τις εντολές των τροϊκανών και άδειασαν τα υπουργεία από τα έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη όλων των κυβερνητικών κομμάτων. Πλέον κανένα σχέδιο νόμου δεν περνά από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά μεταφέρονται έτοιμα από τους 50 ιδιώτες «νομοθέτες» στα υπουργικά γραφεία.

Ακόμα και οι εναπομείναντες διευθυντές των υπουργείων βλέπουν τα σχέδια νόμου όταν βγαίνουν στη διαβούλευση.

Κι έτσι ξαφνικά, όλοι εκείνοι οι τύποι που έβλεπαν τις προτάσεις τους για νομοθετικές ρυθμίσεις να πηγαίνουν στο καλάθι των αχρήστων, τώρα δικαιώνονται βλέποντας τα κουρελόχαρτά τους να γίνονται πανηγυρικά νόμοι του κράτους…__

http://www.hotdoc.gr/

 


Κατεβάστε το αρχείο: Σε ιδιώτες και η νομοθετική εξουσία(1).pdf

  Σχολιασμός Θέματος «Σε ιδιώτες και η Νομοθετική εξουσία! άρθρο της Lady Lilith. »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία

 
 

Αίτηση επιστροφής ΦΠΑ από χώρες της Ε.Ε.

 21/5/2018 
 

Θέματα διεθνούς φορολογικού και τελωνειακού περιεχομένου

 26/2/2018 
 

Κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών (tablet), φορητοί υπολογιστές (laptop) και κονσόλες παιχνιδιών τιμολογούνται χωρίς ΦΠΑ μεταξύ υποκείμενων του φόρου, από 01.08.2017. Του Νίκου Κλωθάκη

 10/11/2017 
 

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

 4/1/2017 
 

Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ( Value Added Tax ) ΣΤΗΝ Ε.Ε ( European Union ). Του ΚΟΛΣΟΥΖΟΓΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 23/11/2016 
 

Πότε παραγράφονται οι φορολογικοί έλεγχοι

 13/10/2016 
 

8 Λόγοι που λέμε «όχι» στη Βουλγαρία.

 13/10/2016 
 

Υπερωρίες και υπερεργασία: Πότε είναι υποχρεωτικές και πόσο πληρώνονται

 27/3/2016 
 

Η παρουσίαση στα 4 ερώτημα που εθεσαν οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ σε συζήτηση της 25/01/15 με θέμα:Μπορούμε ως κοινωνία και πολιτικά κόμματα να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο και δίκαιο για όλες τις γενεές ασφαλιστικό σύστημα; από τον Σπ.Χρήστου.

 6/3/2016 
 

ΕΚΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ.Με την επιμέλεια του Ν. ΚΛΩΘΑΚΗ

 23/11/2015 
 

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το εργόσημο. Της Δήμητρας Ν. Καβουρίδου - Οικονομολόγου

 14/9/2015 
 

Τα σχόλια στο Α.ΚΙ.Ο.Ε «Εάλω η Πόλις» ή η ευκαιρία για την Αναγέννηση λειτουργίας του οικονομικού συστήματος. Από τον Σπ. Χρήστου

 27/6/2015 
 

Τα θεμελιώδη ερωτήματα λειτουργίας της Φορολογικής Διοίκησης και η πελατοκεντρική προσέγγιση του φορολογούμενου (Α) από τον Σπ. Χρήστου

 18/5/2015 
 

ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ. Με την επιμέλεια του Ν. ΚΛΩΘΑΚΗ

 14/4/2015 
 

ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΑ μεταξύ επιχειρήσεων και τρίτων.Με την επιμέλεια του Ν. ΚΛΩΘΑΚΗ

 14/4/2015 
 

Οι τρείς ενέργειες άμεσης απόδοσης για την είσπραξη φορολογικών εσόδων, όπως και την αποκάλυψη μέρους της φοροδιαφυγής που συντελέστηκε το 2014, είναι πιθανό να απαιτούν μόνο την εφαρμογή υφιστάμενης νομοθεσίας από τον Σπ. Χρήστου

 12/3/2015 
 

Η υποβολή των ΜΥΦ ως κίνητρο διακυβεύματος της απλοποίησης του Φορολογικού Συστήματος από τον Σπ. Χρήστου

 13/2/2015 
 

Φορολογική Διοίκηση και Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.Προϋποθέσεις και Απαιτήσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Από τον Σπ. Χρήστου

 2/2/2015 
 

Πρόταση για τη δημιουργία «Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής λειτουργίας του Φορολογικού Συστήματος» από τον Σπ. Χρήστου

 15/1/2015 
 

Φοροδιαφυγή – Φοροαποφυγή – Παραοικονομία. Σκέψεις - προβληματισμοί για τη συλλογική και ατομική ευθύνη της Φορολογικής Διοίκησης και του Φορολογούμενου από τον Σπ. Χρήστου (1 σχόλιo/α)

 4/1/2015 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Δελτίο Τύπου , για την παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων
Επιστολή του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Θεσσαλονίκης για το Χρόνο υποβολής φορολογικών δηλώσεων Φ.Π. και Ν.Π. φορολογικού έτους 2017 
Πρόσκληση για Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων  
Ημερίδα με θέμα : «Νέος Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) » 
Εκλογές στο ΕΤΑΟ 
Δυνατότητα στους λογιστές για τη σύσταση εταιριών μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης (Υ.Μ.Σ.) Σε αναφορά του Βουλευτή Ι. Νικολόπουλου σχετικά με την υπηρεσία μιας στάσης και τους λογιστές απάντησε το Υπ.Ανάπτυξης. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Δημοσιεύθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο ο Ν.4548/2018 που αφορά την αναμόρφωση του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών 
ΠΟΛ. 1113 /12-06-2018: Αναπροσαρμογή των τιμών εκκίνησης για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των με οποιαδήποτε αιτία μεταβιβαζομένων ακινήτων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου όλης της Χώρας κατά το αντικειμενικό σύστημα 
ΠΟΛ. 1101 /22-05-2018 Έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης για τις πωλήσεις οίνου ή αποσταγμάτων (τσίπουρου, τσικουδιάς) σε χύμα μορφή. 
ΠΟΛ. 1112 /07-06-2018 ΠΟΛ. 1112 /07-06-2018: Χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας σε οφειλέτες του Δημοσίου για είσπραξη χρημάτων στο πλαίσιο της διαδικασίας του ν. 3869/2010, όπως ισχύει. 
ΠΟΛ. 1109 /07-06-2018 ΠΟΛ. 1109 /07-06-2018: Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 112, 113 και 145 του ν.4537/2018 (Φ.Ε.Κ. 84 Α΄/15-5-2018 ) για θέματα φορολογίας κεφαλαίου. 
ΠΟΛ. 1106 /06-06-2018 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 114 και 142 του ν.4537/2018 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Μήπως κάποιος από την βουλή πρέπει να αρχίσει να φωνάζει ότι ..... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  
Ιωάννης Μαραγκός :Consistency and Viability of Capitalist Economy Systems 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Φ.Π.Α. - ΑΝΑΛΥΣΗ, ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑI ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του Δημήτρη Γκλεζάκου

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα