Ανατολικά ή βόρεια των ακτών της Κορσική επικεντρώνουν οι σύγχρονοι κυνηγοί θησαυρών τις έρευνές τους για τον εντοπισμό του θρυλικού «χρυσού του Ρόμελ». Σύμφωνα με το θρύλο, ο χρυσός του Έρβιν Ρόμελ, επικεφαλής του Άφρικα Κορπς του Γερμανικού Στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελείται από δεκάδες κιβώτια πυρομαχικών που κρύβουν ράβδους χρυσού, διαμάντια και κοσμήματα. Τα κιβώτια αυτά φέρονται να έχουν καταποντιστεί σε κάποια αμμοπατιά της δυτικής Μεσογείου, περιμένοντας αυτούς που γνωρίζουν το πολύτιμο μυστικό.
Ο Βρετανός ερευνητής Τέρι Χότζκινσον υποστηρίζει ότι βρίσκεται στα ίχνη των μυστηριωδών «χρυσών» κιβωτίων και πως το σημείο απέχει ένα ναυτικό μίλι από την Μπαστιά της βόρειας Κορσικής. Ο Χότζκινσον, που ερευνά το θέμα μια 15ετία, δηλώνει ότι συνεργάζεται ήδη με Κορσικανούς ειδικούς κι έχει εξασφαλίσει άδεια από τις γαλλικές αρχές για την ανέλκυση των έξι κιβωτίων που εικάζεται ότι περιέχουν περίπου 220 κιλά χρυσού, σημερινής αξίας σχεδόν τριών εκατομμυρίων ευρώ και προέρχονται από λεηλατημένες από τους Γερμανούς περιουσίες Τυνησίων Εβραίων. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η επιχείρηση θα είναι δαπανηρή και χρονοβόρα και θ' απαιτήσει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
Σύμφωνα με το γαλλικό νόμο, ο θησαυρός μοιράζεται μεταξύ κράτους κι εκείνου που τον εντόπισε - ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει πρόθεση ν' αποδοθούν τα νόμιμα σε τυχόν επιζώντες κληρονόμους των Εβραίων εκτελεσθέντων.
Ιστορικώς είναι γνωστό πως στην Τυνησία λειτούργησε υπό τα Ες-Ες ολόκληρο «δίκτυο» στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπου περισσότεροι από 2.500 ντόπιοι Εβραίοι πέθαναν στο εξάμηνο της γερμανικής κατοχής της χώρας. Όπως ανέφερε προσφάτως η ιστοσελίδα του «Σπίγκελ», οι άνδρες του Β. Ράουφ λεηλάτησαν από τα θύματά τους ασήμι, κοσμήματα και ιερά αντικείμενα - μόνο στο τυνησιακό νησί Τζέρμπα «κατασχέθηκαν» από εβραϊκό πληθυσμό 43 κιλά χρυσού.
|