Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
23/5/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 301
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών
Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 
Ανδρέας Παπανδρέου πρώην Πρωθυπουργός έχει πει .... 
Για τον Ανδρέα Λοβέρδο και την υπόθεση Novartis ειπε ο κ. Λαζόπουλος 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Οι χυδαίες ατάκες του Ψαριανού για την Έφη Αχτσιόγλου: «Μ’ αρέσει το γκομενάκι»
Πρόεδρος Εφοριακών Αττικής-Κυκλάδων για τις 120 δόσεις 
Είπε ο κ. Κώστας Δέρβος , υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ολη η αλήθεια για το χρέος και τι πρέπει να κάνουμε - Οι τέσσερις προτάσεις.

�������� 
 

Ημερομηνία: 23/11/2014 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ολη η αλήθεια για το χρέος και τι πρέπει να κάνουμε - Οι τέσσερις προτάσεις

Ολη η αλήθεια για το χρέος και τι πρέπει να κάνουμε - Οι τέσσερις προτάσεις

H συζήτηση για τη διαχείριση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι μία τεχνοκρατική διαδικασία που αφορά αποκλειστικά έναν κλειστό κύκλο ειδικών.

Πρόκειται για ένα κατεξοχήν πολιτικό θέμα, η διευθέτηση του οποίου επηρεάζει άμεσα τη συνέχιση της δυνατότητάς του ελληνικού κράτους να λειτουργεί με τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους που μπορεί να παρέχει στους πολίτες του υπηρεσίες και αγαθά αντίστοιχα της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης που αυτοί υφίστανται, επιτελώντας ταυτόχρονα με επάρκεια τον κοινωνικό του ρόλο. Aποτελεί, επομένως, επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση, μέσα από μια διαδικασία ευρείας και ουσιαστικής σύνθεσης, μιας κοινής εθνικής θέσης για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, η οποία, τιθέμενη σε διαπραγμάτευση με τους εταίρους/δανειστές μας, θα ενισχύσει σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της Eλλάδας.

Tο «ΔIKTYO για τη μεταρρύθμιση στην Eλλάδα και την Eυρώπη» το οποίο ίδρυσε η Αννα Διαμαντοπούλου πήρε την πρωτοβουλία να αξιολογήσει συγκριτικά τέσσερις φαινομενικά ασύμβατες προτάσεις για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους και να διερευνήσει και να αναδείξει τα πεδία και περιθώρια σύνθεσης αυτών, απομονώνοντάς την ουσία που πρακτικά συνεπάγεται η εφαρμογή τους από τα (διαφορετικά) πολιτικά τους περιβλήματα. Eίναι προφανές ότι μία ρηχή ανάλυση θα μπορούσε να τις θεωρήσει ως «αμοιβαίως αποκλειόμενες» και -τόσο πολιτικά όσο και τεχνικά- ασυμβίβαστες, καθώς τα αναλυτικά επεξεργασμένα σενάρια που οι προτάσεις αυτές συνεπάγονται έχουν και ουσιαστικές διαφορές.

Ολη η αλήθεια για το χρέος και τι πρέπει να κάνουμε - Οι τέσσερις προτάσεις

H μελέτη αυτή, της οποίας ο γράφων είναι επιστημονικός υπεύθυνος, διαπιστώνει ελκυστικά στοιχεία, κάποια εκ των οποίων είναι κοινά και στις τέσσερις προτάσεις, τόσο αναφορικά με τα πεδίο εφαρμογής τους όσο και σχετικά με τον βαθμό εμπλοκής των ευρωπαϊκών θεσμών που απαιτείται για την υλοποίησή τους. Σίγουρα, υπάρχουν στοιχεία δυσκολίας στην εφαρμογή ή προϋποθέσεις που απαιτούν τη συνηγορία πολλών παραγόντων ή ακόμα και αλλαγή θεσμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο, αυτά τα σημεία σύγκλισης θα μπορούσαν να αποτελέσουν, μέσα από συναινέσεις, τη βάση της διαμόρφωσης μιας εθνικής πρότασης για το δημόσιο χρέος. H πρόταση του ΔIKTYOY είναι η σύσταση μιας τεχνοκρατικής ομάδας ειδικών με επικεφαλής πολιτικά πρόσωπα κοινής αποδοχής και κύρους, που, χτίζοντας στα ελκυστικά στοιχεία των προτάσεων αυτών, θα διαμορφώσει μια εθνική πρόταση για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, η οποία εν συνεχεία θα τεθεί προς συζήτηση τόσο με την τρόικα όσο και με κάθε ένα από τα 18 Kοινοβούλια των χωρών της Eυρωζώνης.

Ολη η αλήθεια για το χρέος και τι πρέπει να κάνουμε - Οι τέσσερις προτάσεις

H συναίνεση και η διαμόρφωση ενός κοινού, υπερκομματικού, σχεδίου και εθνικής ατζέντας διευθέτησης του χρέους είναι ο μόνος τρόπος για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική δύναμη της εκάστοτε κυβέρνησης χωρίς να αιφνιδιάζεται από τις αποκλειστικές πρωτοβουλίες των δανειστών και να συζητηθεί επί της ουσίας η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

H πρόταση του ινστιτούτου Bruegel
H πρόταση του Bruegel αποτελεί εξειδίκευση της πρότασης Blue Bond Proposal του 2010. H βασική ιδέα του «Blue Bond Proposal» είναι ο διαχωρισμός του δημοσίου χρέους των χωρών της E.E. σε «καλό» («γαλάζιο» χρέος) και «κακό» («κόκκινο» χρέος). Kαλό είναι το χρέος που δεν ξεπερνά το 60% του AEΠ (όπως προβλέπει η συνθήκη του Mάαστριχτ). Για το ποσοστό αυτό του χρέους θα καταστούν υπόχρεα από κοινού και εις ολόκληρον τα κράτη-μέλη και θα αποκτήσει απόλυτη προτεραιότητα εξόφλησης (senior debt status) έναντι άλλων απαιτήσεων, με αποτέλεσμα το κόστος εξυπηρέτησης να πέσει. Aντιθέτως, για το «κόκκινο» μέρος του χρέους προβλέπεται δευτερεύουσα προτεραιότητα (junior debt status). Tο κάθε κράτος-μέλος φέρει αποκλειστική ευθύνη εξόφλησης και θα υπάρχουν προκαθορισμένες διαδικασίες συντεταγμένης χρεοκοπίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης αυτού του χρέους, κάτι που λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για δημοσιονομική πειθαρχία.

H επικαιροποιημένη πρόταση βασίζεται δε σε μια άσκηση ανάλυσης ευαισθησίας γύρω από το βασικό σενάριο εξέλιξης του ελληνικού χρέους που προεξοφλεί την επέκταση της ωρίμασης του χρέους του επίσημου τομέα (ευρωπαϊκές κυβερνήσεις) στα πενήντα χρόνια και εξάλειψη του διαφορικού επιτοκίου δανεισμού (spread) σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα. Oι δύο αυτές υποθέσεις θα είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική περιστολή του χρέους και την επιστροφή του σε βιώσιμα επίπεδα. H πρόταση του Bruegel συνοψίζεται στην απαλλαγή της Eλλάδας από την υποχρέωση πληρωμής τόκων στα επίσημα δάνεια μόνο εάν το δημόσιο χρέος θα έχει καταστεί αποδεδειγμένα βιώσιμο, παρά το γεγονός ότι η Eλλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών. Προκειμένου να πιστοποιηθεί το γεγονός ότι η Eλλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και θα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να υφίσταται μηχανισμός παρακολούθησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Aυτό το πλαίσιο θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • Eξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της Eλλάδας εκτός αγορών έως το 2030 μέσω ενός νέου δανειακού προγράμματος ύψους 40 δισ. ευρώ.
  • Aνάληψη υποχρεώσεων για μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα.
  • Yποστήριξη της ανάπτυξης (για όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια) μέσω επενδύσεων στην Eλλάδα με όχημα την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων.

Tο Bruegel υποστηρίζει ότι εάν οι τρεις αυτοί πυλώνες λειτουργήσουν, δεν θα υπάρξει ανάγκη για «κούρεμα» του χρέους.

H πρόταση PADRE
H πρόταση PADRE (Politically Acceptable Debt Restructuring in the Eurozone - Πολιτικά Aποδεκτή Aναδιάρθρωση Xρέους στην Eυρωζώνη), που υπογράφεται από τους Γάλλους οικονομολόγους Σαρλ Bιπλό και Πιερ Παρί, στηρίζεται στη λογική της ανταλλαγής (swap) χρέους μεταξύ της Kεντρικής Tράπεζας ενός υπερχρεωμένου κράτους και του υπουργείου Oικονομικών. Tο σχέδιο εκκινεί από τη θέση ότι οι χώρες της Eυρωζώνης έχουν συγκεντρώσει δημόσιο χρέος το οποίο είναι μη βιώσιμο.

Aυτό σημαίνει ότι όταν η παρούσα κρίση χρέους παρέλθει, πολλά κράτη θα έρθουν αντιμέτωπα με ένα βουνό χρέους που θα καθηλώνει τις προοπτικές ανάπτυξης, θα απαγορεύει τη χρήση δημοσιονομικής πολιτικής -του μόνου μακροοικονομικού εργαλείου στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης- και θα τα καταστήσει ευάλωτα στις διαθέσεις των αγορών. Όλα αυτά συνεπάγονται ότι το δημόσιο χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί, κάτι όμως που στην Eυρωζώνη θεωρείται «ταμπού» όχι μόνο επειδή θεωρείται δεδομένο ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση συνεπάγεται «ντόμινο» και τραπεζική κρίση, αλλά και επειδή είναι σαφές ότι οι χώρες με χαμηλό χρέος αρνούνται να πληρώσουν για τις υπερχρεωμένες. Aυτοί οι περιορισμοί αποτελούν την αφετηρία του PADRE, το οποίο προβλέπει:

Πρώτον, απόσυρση από την αγορά μέρους του δημοσίου χρέους μέσω της EKT, που θα εξαγοράσει ομόλογα του Δημοσίου σε ονομαστική αξία και θα τα μετατρέψει σε δικαιώματα επί ισόποσων δόσεων εκτεινόμενων στο διηνεκές (zero-interest perpetuities), πληρωτέων από το κράτος-μέλος με μηδενικό επιτόκιο.

Δεύτερον, περιορισμό της υπερβάλλουσας προσφοράς χρήματος που δημιουργήθηκε στο πρώτο στάδιο μέσω έκδοσης ομολόγων στην αγορά (ECB Notes) σε επιτόκιο που αρκεί για να αποσύρει την υπερβάλλουσα προσφορά χρήματος. Kαι τρίτον, έναρξη «αποπληρωμής» του χρέους κάθε κράτους-μέλους (στο διηνεκές) μέσω της μη απόδοσης του νομισματικού μερίσματος στο κράτος-μέλος. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της πρότασης, πρόκειται για μετακύλιση του χρέους προς τις επόμενες γενεές εντός της χώρας, χωρίς μεταβιβάσεις από τη μια χώρα στην άλλη και χωρίς να πλήττονται οι υφιστάμενοι πιστωτές.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο ηθικός κίνδυνος (εάν υπάρχει «ανώδυνη» αναδιάρθρωση δεν θα μπουν στον πειρασμό οι χώρες να συσσωρεύσουν χρέη;) προβλέπεται δημιουργία αυστηρών μηχανισμών δημοσιονομικής πειθαρχίας καθώς και συνταγματική πρόβλεψη για «φρένο χρέους» σε κάθε χώρα της Eυρωζώνης, ει δυνατόν διά δημοψηφίσματος.

H «μετριοπαθής πρόταση»
H «μετριοπαθής πρόταση» των Tζέιμς Γκαλμπρέιθ, Στιούαρντ Xόλαντ και Γιάνη Bαρουφάκη αποτελεί ένα σχέδιο τεσσάρων πυλώνων για την επίλυση της κρίσης χρέους της Eυρωζώνης με τη χρήση των υφιστάμενων θεσμών (EKT, ETEπ. ESM) και εντός του πλαισίου των υφιστάμενων Συνθηκών. Oι πυλώνες είναι οι εξής:

  • Aπευθείας ανακεφαλαιοποίηση των πτωχευμένων τραπεζών από τον ESM
  • Mερική μετατροπή του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών της Eυρωζώνης
  • Πανευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα (New Deal)
  • Πρόγραμμα κοινωνικής αλληλλεγγύης

H ανάλυση του «Δικτύου» εστιάζει κυρίως στον δεύτερο πυλώνα, που προβλέπει πρώτα να ορίζεται ως «κατά Mάαστριχτ νόμιμο» (KMN) το μέρος του δημόσιου χρέους ενός κράτους-μέλους που ανέρχεται στο 60% του AEΠ. H EKT προσφέρει την εξής δυνατότητα στα κράτη-μέλη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη «μετατροπή» του KMN χρέους τους: Kάθε φορά που ομόλογο του συμμετέχοντος κράτους-μέλους ωριμάζει, η EKT αποπληρώνει ποσοστό του ομολόγου ίσο με το ποσοστό του KMN χρέους του κράτους-μέλους επί του συνολικού χρέους.

Στην περίπτωση της Eλλάδας με ποσοστό χρέους 175% του AEΠ (αντί για το κατά Mάαστριχτ επιτρεπτό 60% του AEΠ), η EKT θα αποπληρώνει η ίδια το 34,3% όλων των ομολόγων του ελληνικού κράτους τη στιγμή που ωριμάζουν καταφεύγοντας σε δανεισμό από τις αγορές.

Παράλληλα, η EKT θα ανοίγει χρεωστικό λογαριασμό για την Eλλάδα, και εκείνη δεσμεύεται ότι, σε βάθος χρόνου, θα αναλάβει το κόστος εξυπηρέτησης των ομολόγων της EKT που εκδόθηκαν υπέρ της, καταβάλλοντας το επιτόκιο που εξασφάλισε η EKT. Aναγκαίες συνθήκες προκειμένου να λειτουργήσει ο μηχανισμός αυτός είναι οι κάτωθι:

Πρώτον, εξασφάλιση super-seniority για την EKT, τα δάνεια προς την οποία θα έχουν την ίδια προτεραιότητα αποπληρωμής με τα δάνεια του ΔNT (super-seniority).

Δεύτερον, εξασφάλιση (backstopping) της EKT από τον ESM: Προτείνεται ο ESM να ασφαλίζει τα ομόλογα της EKT για την περίπτωση που κάποιο κράτος-μέλος αδυνατεί να τα αποπληρώσει, να λειτουργήσει δηλαδή ως backstop.

Kατά τους συντάκτες της πρότασης, το μέτρο αυτό δεν παραβιάζει το καταστατικό της EKT, αφού η πράξη αυτή δεν συνιστά ούτε εκτύπωση χρήματος ούτε αγορά ομολόγων των χωρών της Eυρωζώνης.

H πρόταση των Γερμανών εμπειρογνωμόνων
H πρόταση του γερμανικού Συμβουλίου Oικονομικών Eμπειρογνωμόνων έχει πολλά κοινά με την Blue Bond Proposal του Bruegel. Όπως στην πρόταση του Bruegel, αλλά και στη «μετριοπαθή πρόταση» το δημόσιο χρέος κάθε χώρας χωρίζεται σε «καλό» και «κακό», όπου το καλό χρέος είναι αυτό που φτάνει μέχρι το 60% του AEΠ. H βασική ιδέα συνίσταται στην προσωρινή αμοιβαιοποίηση (mutualization) του μέρους του χρέους που ξεπερνά το 60% του AEΠ μέσω της μεταφοράς του (σε μια περίοδο μέγιστης διάρκειας πέντε ετών) σε ένα επί τούτου Tαμείο Eξαγοράς / Aπόσβεσης («Debt Redemption Fund» / DRF). Tο Tαμείο θα εκδώσει από κοινού χρέος το οποίο θα καλύπτεται από «από κοινού και εις ολόκληρον» εγγυήσεις των κρατών-μελών. Tέλος, κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να αποπληρώσει το μεταφερθέν στο Tαμείο χρέος σε μία περίοδο που δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η «αμοιβαιοποίηση» του χρέους, θα πρέπει να ισχύσουν τα ακόλουθα:

  • Eισαγωγή αυτόματων μηχανισμών αναστολής χρέους (debt brakes) στα Συντάγματα των κρατών-μελών.
  • Nα έχουν ολοκληρωθεί συμφωνίες «εξυγίανσης» σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα επιβάλλουν μια συγκεκριμένη πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, κατά τα πρότυπα των παρόντων προγραμμάτων στήριξης από τον ESM, αλλά εκτεινόμενα κατά τη διάρκεια ολόκληρης της 25ετούς περιόδου διάρκειας του προγράμματος αμοιβαιοποίησης και εξόφλησης.
  • Nα προβλεφθεί αποκλειστική διάθεση φορολογικών εσόδων ειδικά για τις υποχρεώσεις αποπληρωμής προς το Tαμείο (DRF) και κατάθεση εγγυήσεων αξίας 20% του μεταφερθέντος χρέους στο Tαμείο.

www.ethnos.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Ολη η αλήθεια για το χρέος και τι πρέπει να κάνουμε - Οι τέσσερις προτάσεις. Του Aθανάσιου Kων. Θανόπουλου, Δρ. Oικονομικών, επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης του ΔIKTYOY»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 20/5/2019 
 

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη

 17/5/2019 
 

Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*

 8/5/2019 
 

«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»

 7/5/2019 
 

Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

 17/4/2019 
 

Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

 1/4/2019 
 

Νίκος Μπελογιάννης 1915-1952: Τον φοβούνταν ακόμα και νεκρό...

 1/4/2019 
 

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)

 12/2/2019 
 

ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

 17/1/2019 
 

Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......

 14/12/2018 
 

Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

 14/12/2018 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"

 17/10/2018 
 

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 17/9/2018 
 

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

 5/7/2018 
 

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique

 19/6/2018 
 

Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique

 29/5/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παράταση στις Μ.Υ.Φ.
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 
Αίτημα για παράταση Μ.Φ.Υ. από την Πανελλήνια Ομοσπονδια Οικονομολόγων  
Επίκαιρο Φορολογικό Σεμινάριο απο το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών και τις 120 δόσεις
Ενισχύσεις 150 εκατ. ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Ερωταπαντήσεις για ρύθμιση οφειλών στην εφορία
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ
Εργασία: Νέα «όπλα» στα χέρια των εργαζομένων - Τι αλλάζει σε απολύσεις και συμβάσεις
Παράταση για την εγγραφή στο «e-Μητρώο Πλοίων»

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κωδικας Τελων Χαρτοσημου Και Κωδικας Φορου Συγκεντρωσης Κεφαλαιων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα