Σύντομα οι επιβάτες των αεροπλάνων θα μπορούν να κάνουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων. Σήμερα αυτό απαγορεύεται και τα σήματα μπλοκάρονται διότι επιδρούν στα συστήματα πλοήγησης και επικοινωνιών, πράγμα που σημαίνει ότι το αεροσκάφος μπορεί να κινδυνεύσει.
Αυτός ο κίνδυνος ωστόσο αποσοβείται με τα νέα επιτεύγματα της τεχνολογίας που επιτρέπουν τη λειτουργία κινητών χωρίς παρεμβάσεις. Ηδη στις ευρωπαϊκές χώρες γίνεται λόγος για εφαρμογή της νέας τεχνολογίας που θα ενεργοποιεί την κινητή τηλεφωνία όταν το αεροπλάνο πετάει πάνω από 3.000 μέτρα.
Απομένει η έγκριση από τις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας των επί μέρους χωρών και στη συνέχεια οι αεροπορικές εταιρείες θα κληθούν να εφαρμόσουν την τεχνολογία. Τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν δώσει το «πράσινο φως» και μάλιστα έχουν κρατηθεί οι συχνότητες των ερτζιανών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του συστήματος.
Το σύστημα δεν είναι περίπλοκο από τεχνικής πλευράς και οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και μέσα στο 2008 αν υπάρξει πολιτική βούληση. Η «καρδιά» του είναι ένας σταθμός βάσης (που ονομάζεται picocell) μέσα στο αεροπλάνο, που επικοινωνεί με τα φορητά τηλέφωνα όλων των επιβατών. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η πολύ μικρή ισχύς. Αποτελεί τη βάση ενός δικτύου που καλύπτει τον χώρο της καμπίνας επιβατών χωρίς να ξεπερνάει τα όριά του.
Το σήμα που λαμβάνει ο σταθμός βάσης το αναμεταδίδει σε δορυφόρο, ο οποίος συνδέεται με κεραία επίγειου σταθμού. Από εκεί πλέον το τηλεφώνημα μπαίνει στο ισχύον σύστημα μετάδοσης που θα το οδηγήσει στον τελικό προορισμό του: είτε σε κινητό είτε σε σταθερό τηλέφωνο. Μέσα στο αεροπλάνο υπάρχει και μια μονάδα παρεμβολής που διακόπτει τη σύνδεση των κινητών των επιβατών με επίγειες κεραίες και αναμεταδότες. Αυτό γίνεται με μπλοκάρισμα του επίγειου σήματος ώστε η επικοινωνία να είναι δυνατή μόνον μέσω του picocell.
|