Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
19/2/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1392
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Έχουμε κράτος δικαίου ή κράτος ασυδοσίας και ανομίας; Του Νίκου Κοτζιά
Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο Από τον 19ο αιώνα στα σκάνδαλα του Μεσοπολέμου.Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από το κράτος πρόνοιας, στο κράτος... φιλανθρωπίας. Των Σάββα Γ. Ρομπόλη* και Βασιλείου Γ. Μπέτση**
Η Ελλάδα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ ( ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)
Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στα πάνελ του Νταβός.
ΣΔΙΤ: Η Συντριβή του Δημοσίου συμφέροντος από τον Ιδιωτικό Τομέα, του Λεωνίδα Βατικιώτη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

«Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα... μέχρι που χιόνισε πολύ»  
Αρχηγός ΓΕΝ, κ. Νικόλαος Τσούνης , Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής Χανίων  
Ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός και ανθρωπιά! 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Παναγιώτης Κουρουμπλής : Για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας
Δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης στην ΕΡΤ για τους πλειστηριασμούς
Ο κ. Πέτσας δήλωσε σχετικά με το Oruc Reis 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Κινεζικό κραχ και πετρέλαιο απειλούν με νέο 2008 . Του Μωυσή Λίτση

�������� 
 

Ημερομηνία: 20/1/2016 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Για τον κίνδυνο ενός νέου 2008 μιλούν τα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ, καθώς συνεχίζεται η κατρακύλα του κινεζικού χρηματιστηρίου και των διεθνών αγορών αλλά και η μεγάλη πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Σε αντίθεση μάλιστα με το 2008 όταν η αμερικανική Fed αλλά και οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες είχαν τη δυνατότητα, μειώνοντας τα επιτόκια στο μηδέν  και ρίχνοντας τρισεκατομμύρια δολάρια στις αγορές, να δημιουργήσουν τη ψευδαίσθηση ότι η κρίση της παγκόσμιας οικονομίας είναι «διαχειρίσιμη», αυτή τη φορά έχουν ξεμείνει από «πυρομαχικά» προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη θύελλα.
 Μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του έτους από τις διεθνείς αγορές έκανα φτερά 5,7 τρισ. δολάρια, καθώς με το καλημέρα της νέας χρονιάς, ξεκίνησε ένα δεύτερο μέσα σε έξι μήνες κραχ στα κινεζικά χρηματιστήρια, συμπαρασύροντας και τον υπόλοιπο κόσμο. Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραψαν το χειρότερο ετήσιο άνοιγμα στην ιστορία τους, με τους βασικούς δείκτες Dow Jones και Standard & Poors 500, να παρουσιάζουν από τις αρχές της φετινής χρονιάς απώλειες μεγαλύτερες του 8%.
 Ανάλογη είναι και η εικόνα στην Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 που περιλαμβάνει τις μετοχές των 600 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 3,4%. Ήδη μέσα στο 2016 έχει υποχωρήσει κατά 9,8%, ενώ από τον Απρίλιο πέρυσι καταγράφει πτώση 20%, πτώση που σηματοδοτεί τη λεγόμενη «bear market(πτωτική αγορά)».
 Στην Κίνα ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης(Shanghai Composite Index) έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014.
H πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια αποτυπώνει τις ανησυχίες της αγοράς ότι η κινεζική οικονομία δεν θα μπορέσει πλέον να αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 7% ετησίως, ποσοστό το οποίο είναι το μίνιμουμ για να μπορέσει η Κίνα να συνεχίσει να συντηρεί τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης και να λειτουργεί ως «ατμομηχανή» για την παγκόσμια οικονομία.  Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη.
 Οι ανησυχίες για το τέλος της κινεζικής φούσκας αποτυπώνονται και στις διεθνείς τιμές  του πετρελαίου, οι οποίες έπεσαν κάτω και από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Η άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, μετά την πρόσφατη ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, θα αυξήσει την παγκόσμια προσφορά σε πετρέλαιο, σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει σαφώς τάσεις επιβράδυνσης αν όχι και ύφεσης, λόγω των εξελίξεων στην Κίνα και όχι μόνο.
 Η Σαουδική Αραβία η οποία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, εμφανίζεται απρόθυμη να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, καθώς δεν καλοβλέπει την επιστροφή του Ιράν στη διεθνή αγορά. Πριμοδοτεί με άλλα λόγια τον πόλεμο τιμών, φοβούμενη ότι η οικονομική και γεωστρατηγική αναβάθμιση της Τεχεράνης, θα περιορίσει τη δική της παρουσία ως προστάτη των σουνιτών, στο Ιράκ και την Υεμένη, όπου ήδη ο ανταγωνισμός Σαουδικής Αραβίας-Ιράν είναι  ιδιαιτέρως εμφανής.
 Δεν είναι όμως μόνο το κινεζικό κραχ και η πτώση του πετρελαίου που προειδοποιούν για τον επερχόμενο τρίτο γύρο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης-ο πρώτος γύρος ήταν η κατάρρευση του διεθνούς τραπεζικού συστήματος λόγω Lehman Brothers το 2008 και ο δεύτερος η κρίση χρέος στην ευρωζώνη που άρχισε με την Ελλάδα το 2010 και συνεχίζεται εν μέσω αξιολογήσεων, εκβιασμών και απειλών για Grexit
 Η γνωστή αμερικανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων Walart  ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 269 καταστήματά σε ολόκληρο τον κόσμο, 154 εκ των οποίων βρίσκονται στις ΗΠΑ. Ανακοίνωσε ακόμη την απόλυση 16.000 εργαζομένων, εκ των οποίων οι 10.000 βρίσκονται στις ΗΠΑ.
 Η  πετρελαϊκή βιομηχανία BP  ανακοίνωσε επίσης την απόλυση 4.000 εργαζομένων λόγω των επιπτώσεων που έχει ήδη η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου στον ενεργειακό κλάδο.
 Τα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας θα επηρεάσουν πρωτίστως τις αναδυόμενες οικονομίες, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των οποίων τα τελευταία χρόνια είχαν συμβάλλει και στην αναβάθμιση του διεθνούς τους ρόλου. Η Βραζιλία για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνα αναλυτών όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, θα παρουσιάσει  την μεγαλύτερη ύφεση στην οικονομία της από το 1901(!).
 Η μεγαλύτερη οικονομία της Λατ. Αμερικής και μέλος της ανερχόμενης ομάδας των χωρών BRICS(Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική), εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 2,95%.

 Το κινεζικό κραχ

  Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας για το 2015 περιορίστηκε στο 6,9%, με την κυβέρνηση να έχει θέσει στόχο για φέτος ανάπτυξη 6,5%, από 10,6% το 2010. Τα ποσοστά αυτά είναι τα χαμηλότερα εδώ και 25 χρόνια(!). Σαφής ένδειξη ότι η περίοδος των παχιών κινεζικών αγελάδων τελειώνει… Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο επικαλείται δημοσκόπηση οικονομολόγων για την Κίνα(Consensus Economics) η κινεζική ανάπτυξη θα περιοριστεί σε μόλις 4,8% το 2016.
 Πλειάδα στατιστικών στοιχείων αποτυπώνουν την κάμψη που έχει αρχίσει να παρουσιάζει η κινεζική οικονομία. To οικονομικό περιοδικό Caixin έγραψε πρόσφατα ότι η μεταφορά φορτίων μέσω σιδηροδρόμων υποχώρησε κατά 10, 5% πέρυσι, ετήσια μείωση ρεκόρ. Σύμφωνα με τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος που δημοσιεύει το περιοδικό Caixin, η απασχόληση στα εργοστάσια μειώνεται επί 25 συνεχείς μήνες.
 Ο επίσημος δείκτης κόστους προμηθειών(PMI) τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 49,7, κάτω δηλαδή από το όριο 50, που σημαίνει ότι δεν υπήρξε ανάπτυξη καθόλου.
 Η Ένωση Σιδήρου και Χάλυβα της Κίνας ανακοίνωσε ότι  μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου του 2015, οι μεγάλες και μικρές χαλυβουργίες κατέγραψαν ζημιές 53,1 δισ. γιουάν(7,40 δισ. ευρώ). Η χαλυβουργία Wuhan Iron & Steel ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα την περικοπή 6.000 θέσεων εργασίας στα εργοστάσιά της εντός των επόμενων τριών μηνών, ενώ η μητρική της εταιρεία(Wuhan Iron &Steel Corp), η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, θα περικόψει 11.000 θέσεις εργασίας και θα μειώσει τους μισθούς κατά 20% το 2016.
 Οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν πέρυσι, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2009, εξαιτίας της περιορισμένης διεθνούς ζήτησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν 1,4% τον Δεκέμβριο σε όρους δολαρίου σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έχοντας επίσης το Νοέμβριο μειωθεί 6,8%. Οι εισαγωγές επίσης μειώθηκαν κατά 7,6%, έχοντας μειωθεί το Νοέμβριο κατά 8,7%. Οι εισαγωγές άνθρακα κατέγραψαν μείωση ρεκόρ 30% το 2015.

H υποτίμηση του γιουάν
 Η πρόσφατη υποτίμηση του γιουάν, η οποία πυροδότησε και το νέο γύρο της κινεζικής χρηματιστηριακής αναταραχής, αποσκοπεί στην τόνωση των κινεζικών εξαγωγών. Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Η υποτίμηση του γιουάν εγκυμονεί κινδύνους για τις κινεζικές επιχειρήσεις οι οποίες δανείστηκαν 10 τρισ. δολάρια τα οκτώ τελευταία χρόνια, το ένα δέκατο εκ των οποίων σε δολάρια. Οι επιχειρήσεις αυτές ή θα πτωχεύσουν ή οι κρατικές τράπεζες της Κίνας θα παρέχουν νέα δάνεια, δημιουργώντας επιπλέον κίνδυνο ωστόσο για το κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση μαζικής αθέτησης πληρωμών.
 Επιπλέον λόγω του υποτιμημένου γιουάν, όλο και περισσότεροι Κινέζοι αγοράζουν δολάρια. Οι καταθέσεις των κινεζικών νοικοκυριών σε ξένο νόμισμα εκτινάχθηκαν στα 85,2 δισ. δολάρια το Νοέμβριο του 2015, καταγράφοντας αύξηση 13 δισ. δολαρίων το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση των πέντε προηγούμενων ετών μαζί.
 Η φυγή προς το δολάριο δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστα τα πολύ υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, τα οποία  τον Δεκέμβριο μειώθηκαν στο ποσό ρεκόρ κατά 108 δισ. δολάρια,  στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών ετών. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα μειώνονται και εξαιτίας της αγοράς δολαρίων από την κεντρική τράπεζα προκειμένου να συγκρατήσει την ισοτιμία του γιουάν.  Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο(International Finance) εκτίμησε τον Οκτώβριο ότι οι καθαρές εκροές κεφαλαίου στην Κίνα θα φθάσουν τα 478 δισ. δολάρια το 2015.

Κοινωνική αναταραχή
  
Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης έχει εντείνει την κοινωνική αναταραχή σε μια χώρα στην οποία ούτως ή άλλως τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σημαντικοί εργατικοί αγώνες, λόγω των εξοντωτικών συνθηκών εργασίας που επικρατούν.
 Το Κινεζικό Εργασιακό Δελτίο(China Labour Bulletin), μία οργάνωση που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, κατέγραψε 2.774 απεργίες και εργατικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Κίνα το 2015, αριθμός ο οποίος είναι διπλάσιος έναντι των 1.379 του 2014.
 Η αστυνομία προέβη στη σύλληψη τεσσάρων ακτιβιστών για τα εργασιακά δικαιώματα στις αρχές Ιανουαρίου στην νότια επαρχία Guangdong, στην καρδιά της κινεζικής βιομηχανίας, μία ακόμη ένδειξη της ανησυχίας των κινεζικών αρχών για τις επιπτώσεις και τις αντιδράσεις της επερχόμενης οικονομικής καθίζησης.
 Η ανεργία αυξήθηκε το Σεπτέμβριο στο 5,2% από 5,1% στις αρχές του προηγούμενου έτους, με βάση τα επίσημα στοιχεία που αφορούν 31 μεγάλες πόλεις.
 Ωστόσο η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς δεν καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία οι περίπου 270 εκατ. εσωτερικοί μετανάστες, οι οποίοι προσφεύγουν στις πόλεις για δουλειά, χωρίς να έχουν δικαίωμα μόνιμης παραμονής σε αυτές. Όταν χάνουν τη δουλειά τους πρέπει να επιστρέψουν στην γενέτειρά τους, τις περισσότερες φορές στην ενδοχώρα, όπου δεν καταγράφονται ως άνεργοι.
 Η Κίνα υπήρξε μία ακόμη προσφιλής φούσκα. Χρησίμευσε ως δεξαμενή φθηνού εργατικού δυναμικού για τις μεγάλες πολυεθνικές και τους εγχώριους υπεργολάβους που εργάζονταν για αυτές. Η κινεζική «επιτυχία» χρησιμοποιείται μάλιστα ως άλλοθι για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών χωρών, με τις κυβερνήσεις ήδη πριν την παρούσα κρίση, να πιέζουν για κατάργηση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
 Από την άλλη μετά το 2008 η Κίνα διοχετεύοντας τρισ. γιουάν σε συνδυασμό με τα μηδενικά επιτόκια στις ΗΠΑ, έγινε «κυματοθραύστης» για τον μετριασμό της παγκόσμιας ύφεσης. Ένα μεγάλο μέρος ωστόσο των κεφαλαίων που εξασφαλίζονταν με το φθηνό διεθνώς χρήμα, τοποθετούνταν κερδοσκοπικά στην καλπάζουσα κινεζική αγορά ακινήτων. Όπως έγινε με τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 2000 έτσι και με την Κίνα πλησιάζει η ώρα της κρίσεως…
 Το ίδιο το ΔΝΤ μιλά για υπερπαραγωγή η οποία δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στα εγχώρια και διεθνή δεδομένα. Η υπερπαραγωγή σε τομείς όπως ο σίδηρος, ο χάλυβας, το τσιμέντο, το αλουμίνιο, τους ηλιακούς συλλέκτες και τον εξοπλισμό για την παραγωγή ενέργειας, έχει ξεπεράσει το 30%, ποσοστό το οποίο θεωρείται το όριο πάνω από το οποίο μπορεί να προκληθούν πτωχεύσεις από επιχειρήσεις οι οποίες δανείστηκαν αφειδώς και τώρα βλέπουν τα κέρδη τους να πέφτουν.

Η πτώση του πετρελαίου
  
 Η μεγάλη πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη άγνωστο χ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Επιπτώσεις οι οποίες μπορεί να είναι πολύ χειρότερες από αυτές του 2008 προκαλώντας μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση. Ο λόγος; Το γεγονός ότι επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου δανείστηκαν με… ενέχυρο την προβλεπόμενη μέχρι πρότινος άνοδο των τιμών…
 Το γνωστό εξειδικευμένο σε οικονομική ενημέρωση κανάλι CNBC, αναφέρει ότι από το 2006 έγιναν επιπλέον 1 τρισ. δολάρια κεφαλαιακές δαπάνες από μόλις 59 εταιρείες του ενεργειακού κλάδου. Άλλο ένα τρισ. δολάρια διατέθηκε ως ομόλογα.
 Τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα είναι εδώ. Τρεις από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες ανακοίνωσαν στοιχεία για τη ζημιά που έχει προκαλέσει στα οικονομικά τους η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
 Η Citigroup, η τέταρτη μεγαλύτερη από πλευράς ενεργητικού, ανακοίνωσε αύξηση κατά 32% στα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος,  με τα περισσότερα να έχουν σχέση με τις δραστηριότητες στον ενεργειακό κλάδο στη Βόρεια Αμερική.
 Η Wells Fargo, η τρίτη μεγαλύτερη σε ενεργητικό, δήλωσε πως οι καθαρές της επιβαρύνσεις ανήλθαν την προαναφερθείσα περίοδο σε 831 εκατ. δολάρια από 731 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, κυρίως λόγω του πετρελαίου και του αερίου.
 Η JPMorgan Chase, η νούμερο ένα τράπεζα στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι αν το πετρέλαιο παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα των 30 δολαρίων το βαρέλι, θα αναγκαστεί να προσθέσει 750 εκατ. δολάρια στα διαθέσιμά της φέτος, ποσό που αναλογεί στο ένα τρίτο περίπου από αυτά που περιμένει να βγάλει από την αύξηση των επιτοκίων.

 Νέο 2008;

 Ο γνωστός μεγαλοκερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, μίλησε για επικείμενο «νέο 2008» με αφορμή τις εξελίξεις στην Κίνα.
 Ο Μάικλ Πέντο, πρόεδρος και ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Pento Portfolio Strategies και συνεργάτης του καναλιού CNBC, μιλά για ακόμη μεγαλύτερη κρίση, καθώς πλέον η Fed δεν έχει περιθώρια να μειώσει άλλο τα επιτόκια.
 Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ(Fed), ετοιμάζεται μάλιστα να αυξήσει για πρώτη φορά από το 2008 τα επιτόκιά της από το μηδέν στο 0,25%. Στην καλύτερη λοιπόν περίπτωση να αναβάλλει την απόφαση αυτή.
 Όσο για την ποσοτική χαλάρωση, το έμμεσο τύπωμα χρήματος μέσω της αγοράς ομολόγων; Η όποια δυναμική της έχει εξαντληθεί στα τέσσερα και πλέον τρισ. δολάρια που έριξε τα τελευταία χρόνια  η Fed και τα οποία βέβαια δεν έγιναν παραγωγικές επενδύσεις ή πολιτικές ανακούφισης των απλών Αμερικανών που ακόμη πληρώνουν την κρίση του 2008, αλλά «επενδύσεις» σε χρηματιστηριακές φούσκες. Μία από αυτές ήταν και η Κίνα.

Πηγές:
  Σχολιασμός Θέματος «Κινεζικό κραχ και πετρέλαιο απειλούν με νέο 2008 . Του Μωυσή Λίτση»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Έχουμε κράτος δικαίου ή κράτος ασυδοσίας και ανομίας; Του Νίκου Κοτζιά

 19/2/2020 
 

Αρχαίο... λάδωμα αθάνατο Από τον 19ο αιώνα στα σκάνδαλα του Μεσοπολέμου.Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

 13/2/2020 
 

Από το κράτος πρόνοιας, στο κράτος... φιλανθρωπίας. Των Σάββα Γ. Ρομπόλη* και Βασιλείου Γ. Μπέτση**

 10/2/2020 
 

Η Ελλάδα μπροστά στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων ΓΣΕΒΕΕ ( ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)

 28/1/2020 
 

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση στα πάνελ του Νταβός.

 27/1/2020 
 

ΣΔΙΤ: Η Συντριβή του Δημοσίου συμφέροντος από τον Ιδιωτικό Τομέα, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 27/1/2020 
 

Αναδιάρθρωση χρέους και «πράσινο» ομόλογο ζητά ο Βαρουφάκης

 27/1/2020 
 

Γιατί ο καπιταλισμός χρειάζεται... restart!

 13/1/2020 
 

Κοινωνική ευημερία στην Ήπειρο και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / του Μιχάλη Διακομιχάλη

 13/1/2020 
 

Προβληματική Εξωτερική Πολιτική και Θαλάσσιες ζώνες. Του Νίκου Κοτζιά

 13/1/2020 
 

Πρέπει να μιλάμε για τον κόσμο που έρχεται, όχι για τα κουτσομπολιά. Του Νίκου Κοτζιά

 8/1/2020 
 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.. Για όσους - κυρίως εισαγγελείς και δικαστές- μπορεί να έχουν "κοντή" ιστορική μνήμη... Tου ΛΕΩΝΙΔΑ Μ.ΠΕΓΙΑΔΗ

 19/12/2019 
 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΘΟΔΟΙ, ΜΕΣΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Του Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πάντειο Πανεπιστήμιο

 11/12/2019 
 

Μετακεϋνσιανοί και Νεοφιλελεύθεροι-Θεωρητικές Ιδέες και Πολιτική Πρακτική. Από Σπύρος Στάλιας

 9/12/2019 
 

Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας: Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών

 4/12/2019 
 

Νίκος Κοτζιάς: “Ας αρχίσουμε επιτέλους να τσακωνόμαστε για το πως θέλουμε την Ελλάδα τον 21ο αιώνα”!

 25/11/2019 
 

Η απιστία ...από το δημόσιο συμφέρον.Του Χρίστου Κουτσουνάσιου*>

 25/11/2019 
 

Το Τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η Επάνοδος της Ιστορίας. Tου Τζόζεφ Στίγκλιτς(1 σχόλιo/α)

 18/11/2019 
 

4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

 5/11/2019 
 

Πώς μπαίνει «ταφόπλακα» στη δημόσια επικουρική ασφάλιση

 25/10/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Οι προτάσεις της Α.ΚΙ.Ο.Ε. για τον προγραμματισμό του ΟΕΕ
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΔΙΠΛΗ ΠΟΙΝΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ. Του Αριστομένη Τριγώνη
Παρουσίαση βιβλίου του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη : ΡΗΞΗ , Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα, ζητούν στέγη στο Ο.Ε.Ε αλλά πρέπει, να τους την εκχωρήσετε. 
Κάλεσμα προς τoν Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας . Δέσμευση προς στους συναδέλφους 
Η Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας, ο κανονισμός 1407/2013 και ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων και κόστους. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Επιστροφές φόρων: Απλοποιείται η διαδικασία χωρίς Δ.Ο.Υ. - Πώς θα γίνεται
A. 1017 /27-01-2020 Καθορισμός της μορφής του προτύπου έκδοσης του ηλεκτρονικού τιμολογίου, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Μέχρι πότε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
Ε9: Τα 5 κλικ για να γλιτώσετε πρόστιμα από τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά.
Φορολογικές δηλώσεις 2020: Πότε ανοίγει το TAXISnet - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Α. 1020 /31-01-2020 Τύπος και περιεχόμενο της «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ» - Έντυπο Ε3.

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κωδικας Φ.Π.Α

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα