Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
22/7/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1516
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γιάννης Αντετοκούνμπο : «Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς 
Το μυαλό δεν είναι αυγό! 
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μπάμπης Παπαδημητρίου: Οι τράπεζες για το μαξιλάρι, 37 δισ ... 
Ο "Άγιος" Αμβρόσιος, η εκκλησία και η ρητορική μίσους  
Άδωνις για Αντετοκούνμπο: Ο Ακενοτούμπο λένε ότι είναι Έλληνας 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Διεθνής Οικονομική Ανάπτυξη: H «Συναίνεση της Ουάσιγκτον». Του Μαραγκού Γιάν

�������� 
 

Ημερομηνία: 21/9/2016 9:00:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η "Συναίνεση της Ουάσιγκτον" ήταν ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής της ορθοδοξίας κατά τα έτη της κυριαρχίας της συντηρητικής ιδεολογίας του Ρόναλντ Ρίγκαν. Αυτό το σύνολο των πολιτικών κυριάρχησε στην επικρατούσα οικονομική σκέψη, αντί να εγκαταλειφθεί μόλις ο Ρίγκαν έπαψε να είναι στην εξουσία.

Ο όρος «Συναίνεση της Ουάσιγκτον» αναφέρεται σε έναν ελάχιστο κοινό παρονομαστή της οικονομικής πολιτικής για τις λατινοαμερικανικές χώρες που υιοθετήθηκε από τους διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν στην Ουάσιγκτον, όπως ο Τζον Ουίλιαμσον (John Williamson), πατέρας του όρου, τον συνέλαβε το 1989. Η Ουάσιγκτον ενσωμάτωνε οργανισμούς όπως το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, φορείς δηλαδή που αποτελούν τους μεγάλους “χρηματοδότες” της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Πρόκειται λοιπόν για μια συγχώνευση της πολιτικής, διοικητικής και τεχνοκρατικής Ουάσιγκτον. Οι προτεινόμενες πολιτικές είναι πολιτικές γύρω από τις οποίες «η Ουάσιγκτον» θα μπορούσε να συνάψει μια συμφωνία σχετικά με τις πολιτικές που οι χώρες οφείλουν να εφαρμόσουν (κατ’ αυτόν τον τρόπο και ο όρος «συναίνεση της Ουάσιγκτον»).

Η συναίνεση της Ουάσιγκτον αποδόθηκε ως «οικονομική κοινή λογική» και ως «δήλωση ως προς το τι οι 'σοβαροί' οικονομολόγοι οφείλουν να πιστεύουν», με βάση τον Ουίλιαμσον. Η συναίνεση της Ουάσιγκτον παρεκκλίνει και απορρίπτει αυτό που ήταν «ορθόδοξο» για την οικονομική ανάπτυξη μέχρι σήμερα, δηλαδή την υποκατάσταση των εισαγωγών, την εθνικοποίηση, καθώς και τον προγραμματισμό της οικονομίας. Η διαρθρωτική προσαρμογή στη Λατινική Αμερική είχε ως στόχο, λοιπόν, την αντικατάσταση ενός παραδοσιακού κρατικού οικονομικού συστήματος με ένα οικονομικό σύστημα βασισμένο στην αγορά. Ο όρος ήταν, αρχικά, γεωγραφικά και ιστορικά προσδιορισμένος: ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής των μεταρρυθμίσεων τις οποίες έκρινε πως η «Ουάσιγκτον» θα μπορούσε να συμφωνήσει ότι ήταν απαιτούμενες για τη Λατινική Αμερική. Εν τούτοις, η πολιτική εφαρμόστηκε κυρίως υπό μορφή θεραπείας - σοκ σε όλες τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους.

Η συναίνεση της Ουάσιγκτον ήταν ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής της ορθοδοξίας κατά τα έτη της κυριαρχίας της συντηρητικής ιδεολογίας του Ρόναλντ Ρίγκαν. Αυτό το σύνολο των πολιτικών κυριάρχησε στην επικρατούσα οικονομική σκέψη, αντί να εγκαταλειφθεί μόλις ο Ρόναλντ Ρίγκαν έπαψε να είναι πλέον στην εξουσία. Η συναίνεση της Ουάσιγκτον ήταν μία αναθεώρηση των πολιτικών ανάπτυξης, τη στιγμή που οι οικονομολόγοι πίστευαν ότι η οικονομική ανάπτυξη δεν ήταν αποτέλεσμα των φυσικών πόρων ή συντελεστών παραγωγής ή ανθρώπινου κεφαλαίου, αλλά μάλλον το αποτέλεσμα του συνόλου εφαρμοσμένων οικονομικών πολιτικών. Αυτή η συναίνεση ήταν αδιανόητη, ακόμα και ακατάλληλη, στη δεκαετία του '50. Τώρα (= 1989), με βάση τον Ουίλιαμσον, είμαστε πιο καλά πληροφορημένοι σχετικά με ποιες οικονομικές πολιτικές έχουν φέρει αποτελέσματα.

Το περιεχόμενο της συναίνεσης της Ουάσιγκτον είναι μακροοικονομική σύνεση της οικονομίας, εξωτερικός προσανατολισμός της οικονομίας, εγχώρια φιλελευθεροποίηση και πολιτικές της ελεύθερης αγοράς, σύμφωνα με την επικρατούσα νεοκλασική οικονομική θεωρία. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για να εκτιμηθεί εάν οι χώρες, όχι μόνο στη Λατινική Αμερική, έχουν εφαρμόσει τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις και δικαιούνται χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, η «Συναίνεση της Ουάσιγκτον» περιλαμβάνει τις εξής οικονομικές πολιτικές με βάση τον Ουίλιαμσον:

1. Δημοσιονομική Πειθαρχία: Όρος για δανεισμό είναι η επίτευξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

2. Προτεραιότητες Δημόσιων Δαπανών: Οι δαπάνες για τη διοίκηση, εθνική άμυνα και δημόσια αγαθά πρέπει να μειωθούν σημαντικά εφόσον χρησιμοποιούν περισσότερους πόρους από ό,τι δικαιολογούν οι οικονομικές αποδόσεις.

3. Φορολογική Μεταρρύθμιση: Συνίσταται η διεύρυνση τη φορολογικής βάσης (συμπεριλαμβανόμενης της εκροής κεφαλαίου) και η μείωση των οριακών φορολογικών συντελεστών σε μέτριο επίπεδο.

4. Χρηματοπιστωτική Φιλελευθεροποίηση: Τα επιτόκια πρέπει να προσδιορίζονται από την αγορά.

5. Συναλλαγματική Ισοτιμία: Μια διαχειριζόμενη ανταγωνιστική πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία είναι θεμελιώδης στην επίτευξη μιας εξωστρεφούς προσανατολισμένης οικονομικής πολιτικής και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.

6. Απελευθέρωση του Διεθνούς Εμπορίου: Η φιλελευθεροποίηση των εισαγωγών και η κατάργηση των ποσοτικών εμπορικών περιορισμών με σκοπό τη μείωση της διαφθοράς απαιτούνται για μια εξωστρεφή οικονομική πολιτική.

7. Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ): Τα εμπόδια που περιορίζουν την είσοδο των ξένων επιχειρήσεων πρέπει να καταργηθούν και πρέπει να υπάρξει ελεύθερος ανταγωνισμός μεταξύ των εγχώριων και ξένων επιχειρήσεων.

8. Ιδιωτικοποίηση: Η κεντρική αιτιολογία υπέρ της ιδιωτικοποιήσεως είναι η πεποίθηση ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι πιο αποτελεσματικές από ό,τι οι κρατικές επιχειρήσεις λόγω των άμεσων κινήτρων που ενθαρρύνουν τους μάνατζερς και τους ιδιοκτήτες.

9. Φιλελευθεροποίηση: Οι κυβερνήσεις πρέπει να καταργήσουν τα εμπόδια που περιορίζουν την είσοδο των νέων επιχειρήσεων ή/και περιορίζουν τον ανταγωνισμό.

10. Δικαιώματα Ιδιοκτησίας: Το νομικό σύστημα πρέπει να παρέχει ασφαλή, ενιαία και χαμηλού κόστους δικαιώματα ιδιοκτησίας στον καθένα, ακόμη και στον τομέα της «μαύρης» οικονομίας.

Σύμφωνα με αυτές τις πολιτικές, τις καταστρεπτικές συνέπειες των οποίων είδαμε κι εμείς με τα Μνημόνια, ο καλύτερος χρόνος εισαγωγής των μεταρρυθμίσεων είναι αμέσως αφότου η μεταρρυθμιστική κυβέρνηση αναλάβει την εξουσία. Μια νέα κυβέρνηση απολαμβάνει την «περίοδο του μήνα του μέλιτος», κατά τη διάρκεια της οποίας οι πολίτες θα αποδώσουν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας στη νέα κυβέρνηση που θα κατηγορήσει τον προκάτοχό της ως αιτία για τις οποιεσδήποτε θυσίες και δυσκολίες. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτός «ο μήνας του μέλιτος» δεν θα διαρκέσει για πάντα. Η αποφασιστική δράση είναι απαραίτητη. Παρ’ όλα αυτά, το δυσκολότερο μέρος ενός προγράμματος μεταρρύθμισης δεν είναι μόνο η θέσπιση των μεταρρυθμίσεων, αλλά η διατήρηση της εμπιστοσύνης και η υποστήριξη τους έως ότου έχουν την ευκαιρία να αποδώσουν καρπούς και να προκαλέσουν πολιτική υποστήριξη από τους ενδεχόμενους δικαιούχους που θα ωφεληθούν. Πόσο δύσκολο είναι αυτό εξαρτάται από την καθυστέρηση μεταξύ των αρχικών μεταρρυθμίσεων και της εμφάνισης των πολιτικών δικαιούχων. Ακόμη έχει προταθεί ότι τα προγράμματα πρέπει να σχεδιάζονται με σκοπό να προσπαθούν να διασφαλίσουν την πρόωρη εμφάνιση κάποιων ομάδων δικαιούχων οι οποίοι θα παρέχουν ισχυρή υποστήριξη για το πρόγραμμα. Θα μπορούσε να υποστηριχτεί ότι αυτό είναι ασυμβίβαστο με τον βασικό στόχο της οικονομικής μεταρρύθμισης, η οποία είναι να παράγει ένα πεδίο δραστηριότητας ίσων ευκαιριών παρά να ευνοηθούν συγκεκριμένες ομάδες.

Εάν μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση αναλάβει την εξουσία όταν η οικονομία είναι σε κατάσταση κρίσης δεν μπορεί να υπάρχει καμία άλλη λογική εναλλακτική λύση παρά ένα ριζικό, γρήγορο και πλήρες πρόγραμμα μεταρρύθμισης, όπως είναι η θεραπεία σοκ. Οικονομολόγοι αμφισβήτησαν την ερμηνεία και τις εκβάσεις των μεταρρυθμίσεων της συναίνεσης και οι κοινωνικοί επιστήμονες αμφισβήτησαν την έμμονη ιδέα με την οικονομική ανάπτυξη που παραμελεί την κοινωνική ανάπτυξη.

Η Συναίνεση της Ουάσιγκτον έδωσε προσοχή μόνο στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ (η συνολική αξία της αγοράς σε σταθερές τιμές όλων των παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών μέσα σε μια οικονομία κατά τη διάρκεια ενός έτους), αγνοώντας τους κοινωνικούς δείκτες, όπως το αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο (μια μέτρηση της οικιακής ευημερίας συμπεριλαμβάνοντας την κατανάλωση, το εισόδημα, την αποταμίευση, την απασχόληση, την υγεία, την εκπαίδευση, τη γονιμότητα, τη διατροφή, την κατοικία και τη μετανάστευση) και τη δημοκρατική -δίκαιη- βιώσιμη ανάπτυξη. Οι συνέπειες που συνδέονται με τις πολιτικές της συναίνεσης της Ουάσιγκτον είναι εμφανείς στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ιδιαίτερα στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη. Ο αρνητικός αντίκτυπος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σε αυτές τις οικονομίες κατέστησε την κατάσταση πολύ χειρότερη. Είναι αναγκαίο το ΔΝΤ να εγκαταλείψει τις τηρήσεις των αυστηρών προϋποθέσεων του παρελθόντος, οι οποίες ανάγκασαν τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν τις συγκεκριμένες μακροοικονομικές πολιτικές.

Ακούγονται όλες αυτές οι οικονομικές πολιτικές οικείες στους Έλληνες; Μα βέβαια, τα προγράμματα των Μνημονίων βασίζονται στη «Συναίνεση της Ουάσιγκτον», γιατί μόνο με βάση τη συναίνεση θα μπορούσε το ΔΝΤ να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα. Προσθέτοντας με αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα στις χώρες που το ΔΝΤ επέβαλε την αποτυχημένη πολιτική της.

* Ο Γιάννης Μαραγκός είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

  Σχολιασμός Θέματος «Διεθνής Οικονομική Ανάπτυξη: H «Συναίνεση της Ουάσιγκτον». Του Μαραγκού Γιάννη καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες

 13/6/2019 
 

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 20/5/2019 
 

ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη

 17/5/2019 
 

Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*

 8/5/2019 
 

«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»

 7/5/2019 
 

Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

 17/4/2019 
 

Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

 1/4/2019 
 

Νίκος Μπελογιάννης 1915-1952: Τον φοβούνταν ακόμα και νεκρό...

 1/4/2019 
 

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)

 12/2/2019 
 

ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

 17/1/2019 
 

Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......

 14/12/2018 
 

Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας

 14/12/2018 
 

Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...

 3/12/2018 
 

Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

 14/11/2018 
 

Τζόζεφ Στίγκλιτς , «Η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν βλάπτει την απασχόληση»

 12/11/2018 
 

Μοχέντ Αλτράντ : Ο ορφανός Βεδουίνος που έγινε δισεκατομμυριούχος

 9/11/2018 
 

Οι «σκληροί» ηγέτες . Tου Serge Halimi Διευθυντής της "Le Monde diplomatique"

 17/10/2018 
 

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

 17/9/2018 
 

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015

 5/7/2018 
 

Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique

 19/6/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Παραίτησης του Χρόνη Ιαακίδη από την προεδρεία του 7ου ΠΤ του Ο.Ε.Ε. 
Καταγγελίες του Οικονομικού Επιμελητήριου στην ΥΕΔΔΕ για απόπειρες σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για κερδοσκοπία και φοροδιαφυγή 
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Εκδόθηκε η εγκύκλιος – Πώς υπολογίζεται η σύνταξη χηρείας
ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για θέματα ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών
Εγκύκλιος με οδηγίες για όσους αποκτούν εισόδημα από Airbnb
Αναλυτικές οδηγίες για την ηλεκτρονική ρύθμιση των 120 δόσεων (Παραδείγματα): «Τα εμπόδια που πρέπει να διορθωθούν άμεσα» 
Οδηγίες ΕΦΚΑ για την εφαρμογή των διατάξεων για τη ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης 
Εγκύκλιος 39 ΕΦΚΑ Τροποποίηση ημερήσιας αποζημίωσης των μαθητευόμενων στο Πρόγραμμα Μαθητείας σπουδαστών των δημόσιων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ζητείται... 'ΑΧΟΡΤΑΓΟΣ' του Αντώνη ΝΤΡΕΚΟΥ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα