Τον κλασικό μύθο που θέλει τις γυναίκες, οι οποίες περπατούν λικνιζόμενες, να απευθύνουν ερωτικό κάλεσμα προς τα αρσενικά επιχειρεί να καταρρίψει μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου Queens στο Οντάριο του Καναδά.
Στον αντίποδα, η έρευνα που διενεργήθηκε με επικεφαλής τη Μέγκαν Πρόβοστ έδειξε ότι ο τρόπος με τον οποίον βαδίζει μια γυναίκα αλλάζει κατά τη διάρκεια του κύκλου της. Το πιο προκλητικό λίκνισμά της εκδηλώνεται τις λιγότερο γόνιμες ημέρες της.
Η εξήγηση είναι απλή, κατά τους επιστήμονες, και έχει να κάνει με λόγους εξελικτικούς: αν η γυναίκα επιδείξει τα κάλλη της πολύ ανοιχτά τις ημέρες που είναι γόνιμη, κινδυνεύει να ζευγαρώσει με «ακατάλληλους» άνδρες ή να πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης. Προηγούμενες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι στατιστικά στοιχεία, και ειδικά η αναλογία μέσης-γοφών, είναι σημαντικοί δείκτες για το πόσο ελκυστική είναι μια γυναίκα, με τους ευρωπαίους άνδρες να προτιμούν τις γυναίκες που έχουν αναλογία 0,7 (διαστάσεις μέσης που αντιστοιχούν στο 70% της περιφέρειας των γοφών). Η αναλογία της Μέριλιν Μονροέ, στο 0,6, άγγιζε την τελειότητα.
Οι προτιμήσεις διαφέρουν από εποχή σε εποχή, αλλά το δυτικό « πρότυπο της κλεψύδρας» για το γυναικείο σώμα παραμένει το ιδανικό από την εποχή της Αφροδίτης της Μήλου μέχρι τα κουνελάκια του «Ρlayboy». Για τις ανάγκες της έρευνας η δρ Πρόβοστ πήρε δείγμα από το σάλιο των γυναικών που συμμετείχαν, προκειμένου να διαπιστώσει αν βρίσκονταν στις γόνιμες ημέρες του κύκλου τους. Αποδείχθηκε ότι οι γυναίκες οι οποίες ήταν στις πιο γόνιμες ημέρες περπατούσαν με λιγότερες κινήσεις των γοφών και με τα γόνατά τους πιο κλειστά. Στην μελέτη, όταν οι ερευνητές έδειξαν τις εικόνες των γυναικών σε 40 άνδρες, αυτοί έκριναν ότι το πιο σέξι περπάτημα το είχαν όσες στην πραγματικότητα ήταν στη λιγότερο γόνιμη φάση του κύκλου τους.
|