Περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε τουαλέτες συνδεδεμένες με σύστημα αποχέτευσης και αναγκάζεται να χρησιμοποιεί υπαίθρια αποχωρητήρια, ενώ περίπου 1,8 εκατ. παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια.
Ειδικοί σε θέματα υγιεινής, αρχιτέκτονες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μέλη ανθρωπιστικών και οργανώσεων αρωγής, καλλιτέχνες από 40 χώρες και φυσικά οι εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουαλέτας βρίσκονται στη Ν. Κορέα, επιθυμώντας να λύσουν ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Βασικοί στόχοι να μειωθεί στο μισό έως το 2015 ο αριθμός των ανθρώπων που δεν εξυπηρετούνται από σύστημα αποχέτευσης, αλλά να σπάσουν τα «ταμπού πίσω από την πόρτα του WC».
Για να δημιουργηθούν «καθαρές τουαλέτες για όσους στον κόσμο τις έχουν ανάγκη» απαιτούνται τουλάχιστον μέχρι το 2015, 10 δισ. δολάρια ετησίως - «που αντιστοιχούν στο 1% των παγκοσμίων εξόδων για οπλικά συστήματα ή όσα ξοδεύουν οι Ευρωπαίοι για παγωτό μέσα σε ένα χρόνο» είπε ο δρ Σιγκέρου Ομι, ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με αρμοδιότητες για τις χώρες του Ειρηνικού.
|