O παγκόσμιος διαγωνισμός για την ανάδειξη του «μεγαλύτερου ψεύτη» έγινε και εφέτος σε μια παμπ στο κέντρο του Λέικ Ντίστρικτ στην Κάμπρια της Αγγλίας. Οπως γράφει ο Μάρτιν Γουεϊνράιτ του «Guardian», που παρακολούθησε τον διαγωνισμό την προηγούμενη εβδομάδα, η παμπ Βridge Ιnn γέμισε με κόσμο. Οσοι συμμετείχαν διέθεταν και σοβαρό κίνητρο: το πρώτο βραβείο ήταν ένα δείπνο με την πανέμορφη ηθοποιό Σιένα Μίλερ στον σταθμό του St. Ρancras στο Λονδίνο, σε ένα από τα πιο ρομαντικά μέρη της πόλης.
Ελαβαν μέρος περισσότεροι από 20 διεκδικητές για τον τίτλο του μεγαλύτερου ψεύτη, υπήρξε μάλιστα και ένας υποψήφιος από τη Νότια Αφρική.
Στόχος τους ήταν να διηγηθούν μια ιστορία με το κατάλληλο μείγμα φαντασίας και πραγματικότητας.
«Επρεπε να προσπαθήσεις να βάλεις τις σωστές ποσότητες μιας φανταστικής ιστορίας και επεισοδίων που να φαίνονται ή να είναι αληθινά » δήλωσε ο νικητής Τζον Γκράχαμ, 69 ετών, αγρότης της επαρχίας Κάμπρια, που έχανε τον τίτλο του «μεγαλύτερου ψεύτη» οριακά τα τελευταία έξι χρόνια.
Πέρυσι έχασε τον τίτλο από την κωμική συγγραφέα Σου Πέρκινς. Εφέτος τον κέρδισε, διηγούμενος μια δική του ιστορία για τη δράση γερμανικού υποβρυχίου στην περιοχή στον Β Δ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο διαγωνισμός στην παμπ του Γουέισντεϊλ χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν ο γαιοκτήμονας Γουίλ Ρίτσον απέκτησε τη φήμη του μεγαλύτερου «παραμυθά» της Αγγλίας. Οι τερατολογίες του, που ακούγονταν όμως αληθοφανείς, έχουν γίνει θρύλος στην περιοχή.
Στον διαγωνισμό δεν επιτρέπεται η συμμετοχή δικηγόρων και πολιτικών, αφού αυτοί θεωρούνται « επαγγελματίες ψεύτες ». Κάποτε εξάλλου είχε κερδίσει και ένας επίσκοπος της Εκκλησίας της Αγγλίας, λέγοντας μόνο μία φράση: « Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω πει ούτε ένα ψέμα ».
|