Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
24/10/2021
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 12175
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;
Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.
Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη
Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς
Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.
Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Οι ευθύνες του Μητσοτάκη – Ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΥΠ. Απο τον Νίκο Κοτζία 
«Όχι, δεν θέλω ακαταδίωκτο» 
O Πρωθυπουργός της Μογγολίας παραιτήθηκε επειδή δεν.... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο διοικητής που σε στέλνει στον… διάολο 
Χαμός στον τηλεοπτικό αέρα του MEGA για το εμβόλιο – «Είσαι γελοίος, είσαι ηλίθιος» 
Στη Βουλή το αίτημα των Φοροτεχνικών για μετατροπή της Ομοσπονδίας σε Ν.Π.Δ.Δ. - Κοινοβουλευτική Αναφορά του Χ. Μαμουλάκη(1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Η ΑΚΙΟΕ υποστηρίζει την πορεία των μελών του ΟΕΕ προς στην ψηφιακή εποχή

�������� 
 

Ημερομηνία: 3/1/2008   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Με τον όρο ψηφιακή υπογραφή (digitalsignature) με την χρήση Υποδομής Δημόσιου Κλειδιού, ΥΔΚ (PKI) εννοούμε μια ηλεκτρονική υπογραφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επικυρώσει την ταυτότητα του αποστολέα ενός ηλεκτρονικού μηνύματος ή του υπογράφοντος σε ένα έγγραφο.

Επίσης εξασφαλίζει ότι το αρχικό περιεχόμενο του μηνύματος ή του εγγράφου που έχει σταλεί δεν έχει αλλάξει. Οι ψηφιακές υπογραφές είναι μεταφερόμενες, δεν μπορούν να αντιγραφούν από κάποιον άλλο, και μπορούν να χρόνο-σφραγιστούν αυτόματα. Η δυνατότητα διασφάλισης ότι το αρχικό υπογεγραμμένο μήνυμα έφθασε στον παραλήπτη σημαίνει ότι ο αποστολέας δεν μπορεί εύκολα να το αποκηρύξει εκ των υστέρων. Μια ψηφιακή υπογραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε είδος ηλεκτρονικού μηνύματος, έτσι ώστε ο παραλήπτης να μπορεί να είναι βέβαιος για την ταυτότητα του αποστολέα και επίσης ότι το μήνυμα έφθασε άθικτο. Ένα ψηφιακό πιστοποιητικό περιέχει την ψηφιακή υπογραφή της εκδίδουσας το πιστοποιητικό αρχής έτσι ώστε κάθε ένας να μπορεί να ελέγξει ότι το πιστοποιητικό είναι πραγματικό.

Η Υποδομή Δημόσιου Κλειδιού, ΥΔΚ (publickeyinfrastructure, PKI), η οποία είναι μια ακριβή και πολύπλοκη υποδομή, επιτρέπει στους χρήστες του διαδίκτυο να ανταλλάσσουν με ασφάλεια και με εμπιστοσύνη στοιχεία μέσω της χρήσης ενός ζεύγους δημοσίου και ιδιωτικού κλειδιού το οποίο παραλαμβάνεται και διανέμετε από την αρχή πιστοποίησης (certificationauthority).

Η Υποδομή Δημόσιου Κλειδιού είναι ένα σύστημα που αποτελείται από Hardware, Software, Πολιτικές, και Ανθρώπους. Η λειτουργία αυτού του συστήματος θα υποστηρίζεται από εξωτερικούς συνεργάτες (outsourcing), διέπεται από πολύ αυστηρά τεχνικά και οργανωτικά πρότυπα, τα οποία έχουν περιληφθεί στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Η βασική νομοθεσία η οποία εφαρμόζεται είναι το ΠΔ 150/2001 το οποίο προσαρμόζει την Ελληνική νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 99/93/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 1999 “Σχετικά με το κοινοτικό πλαίσιο για ηλεκτρονικές υπογραφές”. Εκτός από το ΠΔ, σε τεχνικό και οργανωτικό επίπεδο εφαρμόζονται πρότυπα τα οποία έχουν αναπτυχθεί από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς.

Το τελευταίο διάστημα στην ΕΕ αλλά και στις ΗΠΑ διεξάγεται μια συζήτηση κατα πόσο είναι χρήσιμη η πολυπλοκότητα και το κόστος της Υποδομής Δημοσίου Κλειδιού. Προτείνονται και τίθενται σε εφαρμογή διάφορες άλλες λύσεις πιστοποίησης (?) – authentication* -, ισοδύναμες όσον αφορά την ασφάλεια αλλά  περισσότερο λειτουργικές και φθηνές. Επίσης εξετάζεται το θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης των πιστοποιητικών μεταξύ των φορέων αλλά και μεταξύ διαφορετικών χωρών. Γενικά γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια τυποποίησης, αμοιβαίας αναγνώρισης των πιστοποιητικών και πιθανής ανάγκης αλλαγής της νομοθεσίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρονική πιστοποίηση (authentication)?

Μία από τις βασικές και σχετικά άμεσα εφαρμόσιμες εφαρμογές είναι η υποβολή δηλώσεων. Θα μπορεί κάποιος συνάδελφος να υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις  των πελατών του ή ενός φυσικού προσώπου, για πολλαπλά ΑΦΜ με το δικό του ηλεκτρονικό πιστοποιητικό.

Η ίδια μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την υποβολή διαφόρων άλλων δηλώσεων, εντύπων κλπ προς το Δημόσιο, το ΙΚΑ, Στατιστική Υπηρεσία κλπ.  

Έχουν γίνει συναντήσεις στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μεταξύ των εκπροσώπων του ΟΕΕ και της ΓΓΠΣ σχετικά με το παραπάνω θέμα.

Στις συναντήσεις εξετάζονται θέματα όπως:

  • Η υποστήριξη των πρωτοβουλιών, από το ΟΕΕ, οι οποίες αφορούν την εφαρμογή της ηλεκτρονικής πιστοποίησης στις εργασίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τους λογιστές-φοροτεχνικούς. Όπως ειπώθηκε στις συναντήσεις, η διαχείρηση των διαδικασιών, για την απόκτηση του κλειδιού θα γίνεται από το ΟΕΕ...
  • Την επιφύλαξη του ΟΕΕ όσον αφορά την χρήση της Υποδομής Δημόσιου Κλειδιού, ΥΔΚ (PublicKeyInfrastructure, PKI). Οι επιφυλάξεις αφορούν κυρίως την πολυπλοκότητα το κόστος και τελικά την αναγκαιότητα αυτής της τεχνολογίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Το ΟΕΕ έχει δεσμευτεί να εξετάσει αναλυτικά και σε βάθος το θέμα, και θα προχωρήσει στην σύνταξη τεχνικοοικονομικής μελέτης. 
  • Συζητιούνται τεχνικά θέματα που σχετίζονται με την ενοποίηση και την διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων, με τα στοιχεία των μελών του ΟΕΕ και των αρχείων της ΓΓΠΣ.

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα η επιθυμία όλων ανεξαιρέτως των παρατάξεων, οι οποίες συμμετέχουν στην Κεντρική Διοίκηση, να προχωρήσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πιστοποίησης, έχει εγκριθεί ομόφωνα η προμελέτη και απομένει η επόμενη Κεντρική Διοίκηση, μετά τις εκλογές της 9/12 να προχωρήσει στην σύνταξη της τεχνικοοικονομικής μελέτης. Η ΑΚΙΟΕ, πεπεισμένη από τα οφέλη,      υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά σε όλες αυτές τις ενέργειες.

 ΑπότοCambridge dictionary:

*Authenticate: (verb) to prove that something is real, true, or what people say it is.

*Authentication (noun)

  Σχολιασμός Θέματος «Η ΑΚΙΟΕ υποστηρίζει την πορεία των μελών του ΟΕΕ προς στην ψηφιακή εποχή»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Aρθρα

 
 

Η Πολωνία ανοίγει το παράθυρο του «φρενοκομείου» στην ΕΕ;

 13/10/2021 
 

Το καλό και το κακό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία.Γράφει ο καθηγητής Γ. Μαραγκός και οι Γ. Καρακεχαγιόγλου, Ι. Λίτσιου, Μ. Χηνοπούλου.

 21/7/2021 
 

Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους.του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 30/6/2021 
 

Το «κόμμα της Novartis» και η 5η φάλαγγα στους θεσμούς

 10/6/2021 
 

Nοvartis: Ατίμωσις ενός εισαγγελέα. Tου Μανώλη Κοττάκη.

 10/6/2021 
 

Γκαμπριέλ Ζούκμαν: Υψηλότεροι φόροι στον πλούτο

 8/6/2021 
 

Η επίθεση της Ε.Ε. στους φορολογικούς παραδείσους: Με «οδηγό» έναν νεαρό μαθητή του Πικετί

 3/6/2021 
 

Π. Ρουμελιώτης : Σημαντικές πτυχές και αλήθειες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

 28/5/2021 
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

 24/5/2021 
 

Η ΓΛΩΣΣΑ (της αρχαίας τραγωδίας) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ;.

 24/5/2021 
 

Oι 40 που θησαύρισαν από την πανδημία – “Σαν πολλοί γίναμε” λέει το Forbes!

 27/4/2021 
 

Η επιστροφή του κεϋνσιανισμού και ο ευρωπαϊκός λήθαργος

 27/4/2021 
 

Η εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία: Επιπτώσεις και αναγκαίες πολιτικές.Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ Ομότιμου Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου

 21/4/2021 
 

Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης Επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη

 6/4/2021 
 

Η Πειραιώς, οι τράπεζες και το κόστος της διάσωσής τους

 30/3/2021 
 

Άρθρο Μισέλ, Γκεμπρεγεσούς και 25 Ευρωπαίων ηγετών για την πανδημία

 30/3/2021 
 

Τι λέει η ΕΕ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.Του Χιόνη Διονύση

 19/3/2021 
 

Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνη λύση στην κρίση από την πανδημία τα ευρωομόλογα»

 16/3/2021 
 

6G: Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας για το μέλλον του Διαδικτύου

 9/2/2021 
 

Ιππότες της ανάκαμψης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.Tου Γωνιάδη Ηρακλής

 9/2/2021 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με εκπροσώπους κομμάτων από το δημοκρατικό τόξο.
Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Γεώργιος Λογιάδης σχετικά με την επιμονή της πολιτικής ηγεσίας στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData»
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την υποχρεωτική εφαρμογή της πλατφόρμας myData, κατέθεσε ο Βουλευτής του Νοτίου Τομέα Αθηνών Βασίλης – Πέτρος Σπανάκης
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα την επιμονή στο χρόνο εφαρμογής της «ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData» 
Πρόταση της ΑΚΙΟΕ για έκτακτη Συνέλευση των Αντιπροσώπων με θέμα τα προβλήματα των συνάδελφων και η εφαρμογή του συστήματος my data(1 σχόλιο/α) 
Επιστολή Του Γεωργάκαρου Αναστάσιου Προς τον Υπουργό κ. Χρήστο Σταϊκούρα Θέμα: Ποιες εργασίες κάναν οι συνάδελφοι τον Ιούλιο  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ομηροι της ΑΑΔΕ οι οφειλέτες με παλιές ρυθμίσεις 
Ε. 2169 /19-08-2021 Κοινοποίηση των διατάξεων των άρθρων 132, 182, 183 και 203 του ν.4820/2021 (Α΄130) «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες ρυθμίσεις». 
Απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό από το Υπ. Εργασίας 
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Πράσινο φως από την Κομισιόν  
Ρυθμίσεις χρεών: Διευρύνεται η «ομπρέλα» των 240 δόσεων 
Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι φορολογούμενοι θα την «γλιτώσουν» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: Αναζητώντας και Διαπιστώνοντας. Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας Γεώργιο Θ. Χατζηκωνσταντίνου 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Αναζητωντας και διαπιστωνοντας

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα