«Μη χωρίζετε. Κάνει κακό στο περιβάλλον». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι επιστήμονες που για πρώτη φορά μελέτησαν τις επιπτώσεις των διαζυγίων στο κλίμα. «Ένα διαζύγιο κατά κανόνα έχει ως επακόλουθο τη μετακόμιση του ενός συζύγου και τη δημιουργία μίας νέας εστίας. Ως εκ τούτου προκαλείται αύξηση των εκτάσεων για οικίες και του οικιακού εξοπλισμού που χρειάζονται για ένα νέο σπίτι» τονίζουν σε έκθεσή τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Μίτσιγκαν.
Η αύξηση του ποσοστού των διαζυγίων «έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών» κι αυτό σημαίνει μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας για την κατασκευή και τη θέρμανση των κατοικιών και περισσότερη κατανάλωση νερού.
«Συνολικά, ο αριθμός των νοικοκυριών αυξάνεται πολύ ταχύτερα από τον αριθμό των ανθρώπων. Ακόμη και σε περιοχές με πληθυσμική ελάττωση παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών. Το διαζύγιο είναι η βασική αιτία για τη μείωση του αριθμού των ατόμων που απαρτίζουν ένα νοικοκυριό», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Στις ΗΠΑ το ποσοστό των νοικοκυριών διαζευγμένων αυξήθηκε από 5% το 1970 σε 15% το 2000, μάλιστα αντίστοιχη αύξηση έχει καταγραφεί ακόμη και στην Κίνα, όπου η πρακτική του διαζυγίου δεν είναι και τόσο συχνή. Κατά το 2005 τα νοικοκυριά των διαζευγμένων Αμερικανών δαπάνησαν κατ΄ άτομο 56% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και νερό από ό,τι τα παντρεμένα ζευγάρια, και χρησιμοποίησαν κατ΄ άτομο 61% περισσότερα ενεργειακά αποθέματα απ΄ όσο πριν από τον χωρισμό τους. Πάνω από 73 δισ. κιλοβατώρες ηλεκτρικού και 2,373 δισ. λίτρα νερού θα είχαν εξοικονομηθεί στις ΗΠΑ», τονίζεται στην έκθεση.
|