Από το σύνολο των δασκάλων της Αττικής, 110 δάσκαλοι (ποσοστό 37,9%) είχαν, έχουν, θα έχουν ή θα ήθελαν να έχουν το παιδί τους ως μαθητή στην τάξη τους, ενώ στην επαρχία 139 δάσκαλοι (ποσοστό 40,8%) είχαν, έχουν, θα έχουν ή θα ήθελαν να έχουν το παιδί τους ως μαθητή στην τάξη.
Φως στο μεγάλο αυτό παιδαγωγικό και κοινωνικό πρόβλημα, που πολλές φορες οδηγεί ακόμη και σε συγκρούσεις μεταξύ των δασκάλων για το αν πρέπει ή όχι να διεκδικούν τις τάξεις φοίτησης των παιδιών τους, ρίχνει έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αθανάσιος Τριλιανός, Αθανάσιος Τσιπλητάρης, Θωμάς Μπαμπάλης, Ιγνάτιος Καράμηνας), η οποία παρουσιάστηκε σε πανελλήνιο συνέδριο στα Γιάννινα με θέμα «Η Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι προκλήσεις της εποχής μας». Το συνέδριο διοργάνωσε η Σχολή Επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ λόγος μεταξύ εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών κύκλων για το αν πρέπει ή όχι η δασκάλα ή ο δάσκαλος ως γονιός να αναλαμβάνει την τάξη του Δημοτικού Σχολείου στην οποία πρόκειται να φοιτήσει το παιδί του. Προκειμένου να εντοπιστούν οι απόψεις και αντιλήψεις των Ελλήνων δασκάλων στο θέμα αυτό και να εξαχθούν σχετικά συμπεράσματα διενεργήθηκε εμπειρική έρευνα σε δείγμα 632 δασκάλων από όλη την Ελλάδα.
Από αυτούς οι 230 ήταν άντρες (ποσοστό 36,4%) και οι 402 ήταν γυναίκες (ποσοστό 63,8%). Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι περίπου σαράντα έτη ενώ η διδακτική εμπειρία τους είναι περίπου δεκαέξι έτη. Από τους συμμετέχοντες η συντριπτική πλειονότητα είναι έγγαμοι και ειδικότερα οι 489 (ποσοστό 77,4%), ενώ ένας μικρός αριθμός 114 (ποσοστό 18%) δασκάλων είναι άγαμοι.
Σχετικά με τις σπουδές των δασκάλων του δείγματος, η συντριπτική πλειονότητα αυτών, δηλαδή 556 δάσκαλοι (ποσοστό 88%), έχουν πτυχίο Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ενώ παράλληλα 217 απ' αυτούς (ποσοστό 34,3%) έχουν λάβει και πτυχίο Εξομοίωσης, 166 (ποσοστό 26,3%) πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. και 98 (ποσοστό 15,5%) πτυχίο Μετεκπαίδευσης. Επίσης, 97 δάσκαλοι (ποσοστό 15,3%) έχουν πτυχίο άλλης ανώτατης σχολής, ενώ 269 δάσκαλοι (ποσοστό 42,6%) έχουν και δίπλωμα ξένης γλώσσας.
Επιπλέον, σε 188 δασκάλους (ποσοστό 42,6%), το επάγγελμα του ή της συζύγου τους είναι επίσης εκπαιδευτικός, ενώ 44 δάσκαλοι (ποσοστό 7,7%) έχουν γονιό εκπαιδευτικό.
Το 38,6% των δασκάλων, παιδιά εκπαιδευτικού, είχαν, έχουν, θα έχουν ή θα ήθελαν να έχουν το παιδί τους ως μαθητή στην τάξη τους, ενώ 27 δάσκαλοι (ποσοστό 61,4%) δεν είχαν, δεν έχουν, δεν θα έχουν ή δεν θα ήθελαν να έχουν το παιδί τους ως μαθητή στην τάξη τους. Από την άλλη πλευρά, στην κατηγορία των δασκάλων των οποίων οι γονείς δεν ήταν εκπαιδευτικοί, 214 δάσκαλοι (ποσοστό 40,5%) είχαν, έχουν, θα έχουν ή θα ήθελαν να έχουν το παιδί τους ως μαθητή στην τάξη τους, ενώ ο αριθμός εκείνων που δεν είχαν, δεν έχουν, δεν θα έχουν ή δεν θα ήθελαν να έχουν το παιδί τους ως μαθητή στην τάξη ήταν 315 (ποσοστό 59,5%).