Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
24/9/2018
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1747
 
Tel2103813942
Fax2103813942
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η κατάρρευση της Lehman Brothers , Σαν να μην πέρασε μια μέρα...
Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015
Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique
Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique
BlackRock, η εταιρεία στην οποία «ανήκει» ο κόσμος
Οικονομική μεγέθυνση, μια θρησκεία υπό εξαφάνιση, απο τον Jean Gadrey

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ο «ξεπεσμός» του Καποδίστρια
Ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον φιλόδοξο νεαρό Ευάγγελο Βενιζέλο 
Όταν ο Αϊνστάιν είπε «όχι» στην πολιτική 

Περισσότερα...

λάλησαν...

«Σας θάψαμε στον Γράμμο, θα σας θάψουμε ξανά»(1 σχόλιο/α) 
Σχόλια που έκανε σε ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις 
Αδωνις Γεωργιάδης: «Την αληθινή αντίσταση στη χούντα την έκανε μόνο ο βασιλιάς»  

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Η αφύπνιση των ευρωπαϊκών μικροεθνικισμών

�������� 
 

Ημερομηνία: 4/10/2017 1:05:57 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να μετασχηματιστεί σταδιακά σε ομοσπονδία, δεκάδες αυτονομιστικά και χωριστικά κινήματα απειλούν, αν εκφραστούν με βίαιο τρόπο, να τινάξουν στον αέρα τα έθνη-κράτη από τα οποία συντίθεται. Αυτή η νέα «εθνική αφύπνιση» παρατηρείται κυρίως σε βιομηχανικές κοινωνίες, στους κόλπους ισχυρών και καλά οργανωμένων κρατών με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. Ιρλανδία, Σκοτία και Καταλανία) προϋπήρχε.

Βασική αιτία ήταν η αίσθηση παραμέλησης ή καταπίεσης της μειονοτικής ταυτότητας από το συγκεντρωτικό κράτος. Η αφύπνιση αυτή εκφράστηκε με το συλλογικό αίτημα της εθνοτικής αυτονομίας,  και στηρίχτηκε στην πολιτιστική, λογοτεχνική, γλωσσική, και ιστορική αναγέννηση. Για την πολιτικοποίηση των ευρύτερων στρωμάτων της εθνοτικής κοινότητας βασικό ρόλο έπαιξε η ιντελιγκέντσια, δηλαδή οι «επαγγελματίες διανοούμενοι», που ξαναζωντάνευσαν τα έθιμα, τις γλώσσες, ανακάλυψαν την εθνοτική ιστορία, επανακαθιέρωσαν τελετουργίες και παραδόσεις, προσδίδοντας σ’ όλα αυτά εθνικό πολιτικό νόημα.

Επιστροφή στους εθνοτικούς μύθους;

Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της διαδικασίας λαϊκών κινητοποιήσεων υπέρ της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας στην Ευρώπη, κατά την οποία το άτομο πολιτικοποιείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας πολιτισμικά διακριτής «εθνοτικής ομάδας». Δεν πρέπει ωστόσο να μας διαφεύγει ότι αυτές οι κινητοποιήσεις παραμένουν στην ουσία τους κινήματα «υποτελών λαών», που στρέφονται ενάντια στα κυρίαρχα έθνη και στα «ξένα» κράτη και βεβαίως στις ελίτ που τα κυβερνούν.

Αυτή σύγχρονη αναβίωση του εθνοτικού εθνικισμού, που σαρώνει τις βιομηχανικές κοινωνίες των χωρών της Ε.Ε., εκφράζεται μέσω της επιστροφής στο παρελθόν του «επίδοξου έθνους». Εκεί η κοινότητα ανακαλύπτει ένα πνευματικό πλαίσιο, κι ένα χώρο για τους ανέστιους πόθους της. Αυτό το «ωραιοποιημένό παρελθόν» καλείται να διδάξει στις σημερινές γενιές τις αρετές των «ηρώων» προγόνων και θα υπενθυμίσει τα σημερινά της καθήκοντα. Να αποκαλύψει την αληθινή φύση, τα αυθεντικά βιώματα και το μυστικό πεπρωμένο της αφυπνισμένης εθνότητας. Έτσι η εθνότητα ανακαλύπτει και πάλι την ιδιαίτερη ταυτότητα της μέσω της ταύτισης με το τοπίο, την ιστορία, την αναβίωση εξαφανισμένων εθίμων, τελετουργιών και γλωσσών.

Συχνά η νέα εθνική κοινότητα αναγκάζεται να «επινοήσει» ένα μεγάλο κομμάτι του «εαυτού» της, προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση της στην ιστορία. Ταυτιζόμενη με το τοπίο και την ιστορικότητα του, η εθνότητα απαιτεί από τους άλλους να τη θεωρούν «αυτόχθονα», άσχετα αν δεν υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία που συνηγορούν στην ύπαρξη συνέχειας. Η εθνότητα επιχειρεί την «πνευματική  χαρτογράφηση» της πατρίδας, που αποτελεί και την «ιστορική γη» των προγόνων της. Πρόκειται για τον τόπο στον οποίο η μορφολογία του εδάφους και οι άνθρωποι έχουν ασκήσει αμοιβαία κι θετική επίδραση ο ένας στον άλλον επί αιώνες.

Η αφύπνιση των «εθνοτικών εθνικισμών» στη Δυτική Ευρώπη στηρίχτηκε και στους μύθους. Οι μύθοι είναι «ιστορίες χωρίς τέλος» και γι’ αυτό κάθε εποχή αφηγείται ξανά τους μύθους της. Οι μύθοι υπηρετούν τη συνεχή πίστη στην επικαιρότητα του παρελθόντος. Οι μύθοι είναι κι ένα ταξίδι στο χρόνο: ο αφηγητής ταξιδεύει σε εποχές όπου οι θεοί ήταν ακόμη ζωντανοί. Το παγανιστικό παρελθόν αναβιώνει ενισχύοντας με τη σειρά του τη νεότευκτη εθνοτική ταυτότητα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η λεγόμενη «Γαελική (κέλτικη) αναβίωση» (Gaelic Revival), που εκδηλώθηκε αρχικά στην Ιρλανδία του 19ου αιώνα για να εξαπλωθεί στη συνέχεια σ’ όλες τις περιοχές με κέλτικο εθνολογικό υπόστρωμα και παρελθόν και συνεχίζεται όλο και πιο έντονη ως τις μέρες μας.

Μια γλωσσική Ευρω-Βαβέλ

Καθώς διανύουμε τη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα γινόμαστε μάρτυρες μιας κοσμοϊστορικής μεταστροφής από τον συγκεντρωτισμό στην αποκέντρωση. Για περισσότερο από δύο αιώνες στην ευρωπαϊκή ήπειρο η ισχύς κατευθύνονταν από τις περιφέρειες προς τα κέντρα. Σήμερα όμως η κατεύθυνση είναι αντίστροφη. Η ισχύς ρέει πλέον μακριά από τα κέντρα, κυρίως στα ομόσπονδα κράτη, και μετακυλά στις περιοχές, στην τοπική αυτοδιοίκηση, και τελικά στους ίδιους τους πολίτες. Αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν αυτή την κατεύθυνση, ενώ άλλοι πιο συντηρητικοί, όπως ο Αμερικανός δημοσιογράφος Robert D. Kaplan, κάνουν λόγο για «επερχόμενη παγκόσμια αναρχία». Όπως και να ‘χει το η νέα τάση της αποκέντρωσης ενισχύει όσο τίποτε άλλο τις αυτονομιστικές και αποσχιστικές τάσεις πολλών εθνοτικών κινημάτων στην Ε.Ε. Ποια είναι όμως αυτά τα κινήματα, και ποιες γλώσσες μιλούν οι οπαδοί τους;

Σε πολλές περιοχές των κρατών μελών της Ε.Ε. υπάρχουν αυτόχθονες ομάδες που μιλούν κάποια γλώσσα διαφορετική από εκείνη της πλειοψηφίας. Υπολογίζονται σε 40 εκατομμύρια οι πολίτες της Ε.Ε. που μιλούν σε καθημερινή βάση όχι μόνον την επίσημη γλώσσα του κράτους τους αλλά και τη γλώσσα της περιοχής ή της μειονότητας στην οποία ανήκουν, η οποία και μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά.

Ορισμένες απ’ αυτές τις γλώσσες είναι ευρύτατα διαδεδομένες, ενώ κάποιες άλλες απειλούνται με εξαφάνιση. Τα καταλανικά για παράδειγμα μιλιούνται από επτά με δέκα εκατομμύρια ανθρώπους στην Ισπανία, στη Γαλλία και στην Ιταλία (Σαρδηνία). Άλλες «ανεπίσημες» γλώσσες που μιλιούνται στην Ε.Ε. είναι τα βασκικά στην Ισπανία, τα βρετονικά, τα κορσικανικά και τα ακουϊτανικά στη Γαλλία, τα γαλικιανικά στην Ισπανία, τα φρισιακά στην Ολλανδία και Γερμανία, τα γαελικά και τα ουαλικά  στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα σορβικά στην (ανατολική) Γερμανία, τα γκρίκο (ελληνική διάλεκτος) στη νότιο Ιταλία κ.α.

Μια άλλη κατηγορία γλωσσικών κοινοτήτων στην Ε.Ε. αποτελούν οι μειονότητες των γειτονικών κρατών, όπως για παράδειγμα οι γερμανόφωνοι της Γαλλίας (Αλσατία), της Δανίας (Σλέσβικ), του Βελγίου, και της Ιταλίας (νότιο Τυρόλο). Συνολικά υπάρχουν στο χώρο της Ε.Ε. 40 αυτόχθονες τοπικές ή μειονοτικές γλωσσικές κοινότητες, που αποτελούν ένα πραγματικό πολιτιστικό θησαυρό για τις χώρες που τις φιλοξενούν.

Μολονότι η ακριβής κατάσταση και θέση των γλωσσικών κοινοτήτων δεν είναι η καλύτερη δυνατή, ένας αριθμός από κοινά συμφέροντα συνδέει τα μέλη αυτών των ομάδων που βρίσκονται σε διαφορετικές χώρες της Ένωσης. Κάποιες κοινότητες συνδέονται μέσα από τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως οι Βάσκοι της Ισπανίας που συνδέονται εύκολα με τους ομοεθνείς τους της Γαλλίας. Άλλοι πάλι έχουν κοινή παραδοσιακή κουλτούρα και ιστορικούς δεσμούς, όπως οι κέλτικες γλωσσικές ομάδες στη Γαλλία, την Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το τέλος της Ισπανίας όπως την ξέραμε;

Σε αντίθεση με τους φιλειρηνικούς γείτονες τους της Ακουϊτανίας (νότιας Γαλλίας), που αρκούνται στην πολιτιστική και γλωσσική αναβίωση της ταυτότητάς τους, χωρίς να προχωρούν σε αυτονομιστικές κινήσεις, οι Βάσκοι παρακινούνται από το σύνθημα που συμπυκνώνεται στα αρχικά SAI (Separation, Autonomy, and Independence – Χωρισμός, Αυτονομία και Ανεξαρτησία). Αρχαιολογικά και εθνογραφικά ευρήματα θέλουν τους Βάσκους να κατάγονται από τον άνθρωπο του Κρο-Μανιόν, που έζησε στην περιοχή πριν από 40.000 χρόνια. Ο αρχαιολόγος Luis Michelena αναφέρει ότι η Βασκική γλώσσα ομιλούνταν το 6.000 π.Χ. στη νότια Ακουϊτανία και στην Καταλονία.

Ως τον 6ο αιώνα π.Χ. η Ινδο-Ευρωπαϊκή κουλτούρα εξαφάνισε όλες τις προ-ινδοευρωπαϊκές γλώσσες από την Ευρώπη εκτός από τα Βασκικά. Οι Βάσκοι λοιπόν υπήρχαν από τους προϊστορικούς χρόνους. Αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Euskaldunak και τη χώρα τους Euskalerria. Η πολύ ιδιαίτερη γλώσσα έδωσε στους Βάσκους την αίσθηση της κοινής ταυτότητας, την αίσθηση ότι αποτελούν ξεχωριστό λαό. Επιβίωσαν από την κατοχή των Ρωμαίων, των Βησιγότθων και των Αράβων, για να υποταχθούν στη συνέχεια στους Ισπανούς. Σήμερα είναι περισσότεροι από  δύο εκατομμύρια και ζούνε σε τέσσερις ισπανικές επαρχίες, διεκδικώντας όχι μόνον την αυτονομία αλλά και την ανεξαρτησία.

Ωστόσο τα σκήπτρα του κινήματος για την ανεξαρτησία κατέχουν οι Καταλανοί, που διαθέτουν πλέον και το ισχυρότερο αυτονομιστικό και χωριστικό κίνημα στην Ισπανία. Με έκταση 32.000 τ.χλμ. και πληθυσμό 7,5 εκατομμυρίων, η Καταλονία έχει ιστορικά σύνορα από το έτος 988 μ.Χ., έχει δική της γλώσσα, είναι οικονομικά ισχυρή, παράγοντας το 20% του ΑΕΠ του ισπανικού κράτους, και έχει υποστεί στο παρελθόν την καταπίεση της συγκεντρωτικής Μαδρίτης. Ο καταλανικός εθνικισμός αντιλαμβάνεται κατά διαφορετικό τρόπο την εθνική κυριαρχία, δηλαδή ως κυριαρχία του καταλανικού λαού να αποφασίζει δημοκρατικά για το μέλλον του εντός ή εκτός της Ισπανίας, εξού και η θερμή υποστήριξή του στο δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας που έλαβε χώρα στις 1 Οκτωβρίου του 2017.

Όχι μακριά από τη Χώρα των Βάσκων οι κάτοικοι της Αστουρίας επιδιώκουν κι αυτοί, όχι την ανεξαρτησία, αλλά την αυτονομία τους από τη Μαδρίτη. Η Αστουρία είναι μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της ισπανικής χερσονήσου. Υπήρξε για τρεις αιώνες (μεταξύ 7ου και 10ου αιώνα μ.Χ.) ανεξάρτητο κράτος, κι από τότε οι κάτοικοι της συνεχίζουν τον αγώνα τους για αναγνώριση της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης τους, απέναντι στο ισπανικό κράτος.

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο το όραμα της ομοσπονδιακής Ευρώπης φαίνεται να συνενώνει τις επιδιώξεις αρκετών αυτονομιστικών και αποσχιστικών κινημάτων,  που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό των κρατών-μελών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ηγέτης της Λίγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσσι στο καταιγιστικό βιβλίο του The Revolution: The United States of Europe είχε επισημάνει τη σημασία αυτού του οράματος γράφοντας: «Αφήστε το όνειρο να ζήσει: θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη διάλυση των εθνών-κρατών (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία), να βασιστεί σε μια ομοσπονδία των περιοχών. Κατόπιν το έθνος-κράτος, ως μια τεχνητή ιστορική κατασκευή, θα πάψει να υφίσταται.» Άραγε το μέλλον βρίσκεται στην «Ευρώπη των Περιφερειών»; Το μόνο σίγουρο είναι ότι τις επόμενες δεκαετίες ο θεσμός του έθνους-κράτους στην Ε.Ε. θα δεχτεί πολύ ισχυρά πλήγματα από το εσωτερικό και το εξωτερικό του και είναι ζήτημα αν κατορθώσει να επιβιώσει...

Αυτονομιστικά κινήματα και ακροδεξιά συνωμοσιοπαράνοια

Η “άνοιξη της Καταλονίας'' έχει την ευωδιά του Σόρος και των Ρότσιλντ. όπως και οι περισσότερες “αυθόρμητες” επαναστάσεις που γίνονται τελευταία, ισχυρίζονται ορισμένοι ακροδεξιοί λαϊκιστές και συνωμοσιοπαρανοΪκοί, που επιθυμούν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επάνοδο στον εθνικιστικό ζουρλομανδύα και στην φασιστική μισαλλοδοξία. Ωστόσο η εξήγηση είναι πολύ πιο απλή και όποιος έχει μια επαρκή γνώση της Ιστορίας, χωρίς να είναι απαραίτητα ακαδημαϊκός, θα αντιλαμβάνονταν εύκολα τους λόγους της όχι και τόσο αυθόρμητης απαίτησης των Καταλανών για ανεξαρτησία. Συνοπτικά στην πρόσφατη, δηλαδή τους τελευταίους δύο αιώνες, ιστορία της Ευρώπης συνέβαιναν σχεδόν κάθε μία γενιά, εξεγέρσεις, επαναστάσεις, αυτονομήσεις, αποσχίσεις κλπ. που κάποιες περιόδους μάλιστα οδηγούσαν σε τοπικούς ή σε γενικευμένους πολέμους.

Τον 19ο αιώνα είχαμε μάλιστα κυριολεκτικά μια έκρηξη της “αφύπνισης” των εθνών και εθνοτήτων και των συνεχόμενων επαναστάσεων τους, που οδήγησαν τελικά στη διάλυση μιας σειρά από αυτοκρατορίες (Οθωμανική, Αψβουργική, Τσαρική κ.α.). Ήταν μήπως κι αυτές οι επαναστάσεις, όπως π.χ. η Ελληνική, η Σερβική, η Πολωνική κ.α. προϊόντα υποκίνησης συγκεκριμένων “σκοτεινών κέντρων” και όχι μαζικές εξεγέρσεις καταπιεσμένων λαών και κοινωνικών ομάδων; Όχι βέβαια. Ήταν απλώς αποτελέσματα αυτού που οι ιστορικοί περιγράφουν ως “διαδικασίες ιστορικής και πολιτικοοικονομικής μετεξέλιξης των κοινωνιών” και είναι λίγο-πολύ αναπόφευκτες.

Με άλλα λόγια οι “Τροχοί της Ιστορίας”, που έχουν ως κινητήριο δύναμη τους λαούς, τις κοινωνικές ομάδες και τους πολίτες, άλλοτε κινούνται αργά, δίνοντας την εντύπωση στασιμότητας, και άλλοτε επιταχύνονται επικίνδυνα γκρεμίζοντας Αυτοκρατορίες, κράτη και γενικώς Κατεστημένα. Αυτό συνέβη πριν από μια ακριβώς γενιά με τη διάλυση του “Ανατολικού Μπλοκ”, τη διάλυση της πανίσχυρης Σοβιετικής Ένωσης, της Τσεχοσλοβακίας, και την αιματηρή διάλυση της Γιουγκοσλαβίας εδώ στη γειτονιά μας. Αυτό συμβαίνει και στην εποχή μας με το Brexit, την ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Καταλονίας, σύντομα της Σκοτίας κλπ. (να μην αναφερθούμε και στην περίπτωση του Κουρδιστάν κ.α.) και γενικώς την αποδόμηση των συγκεντρωτικών γραφειοκρατικών κρατών, που τείνουν να καταπιέζουν λαούς, μειονότητες και Πολίτες.

Ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θέλει να έχει τις δημοκρατικές αξίες στον πυρήνα της, τα αιτήματα λαών, κοινωνιών και πολιτών δεν μπορούν πλέον να αγνοούνται επιδεικτικά και κάθε μορφή καταπίεσης προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα. Τέλος, το γεγονός πως όλες οι εξεγέρσεις στην εποχή μας χαρακτηρίζονται Αυθόρμητες, αυτό δεν οφείλεται πάλι σε κάποιο “σκοτεινό κέντρο”, όπως συνηθίζουν να το παρουσιάζουν οι ακροδεξιοί Συνωμοσιοπαρανοϊκοί, αλλά στο πρακτικό γεγονός πως ζούμε στην εποχή της παγκόσμιας διασύνδεσης, του internet, της τηλεόρασης, των κινητών τηλεφώνων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ταχύτατης διάδοσης των πληροφοριών.

Kαι ένα αίτημα, αν είναι Δίκαιο, Εύλογο και Δημοκρατικό, ώστε να συγκινεί και να διεγείρει το λαό -που ποτέ δεν “κοιμάται”, όπως θα το ήθελαν ορισμένοι-, μπορεί μέσα σε μερικές μόνον ώρες να κινητοποιήσει εκατομμύρια ευαισθητοποιημένους πολίτες ώστε να κατέβουν στους δρόμους και να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται. Αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία, θα συμβεί σύντομα και αλλού και μάλιστα με εκπληκτική ταχύτητα, χάρη στην τεχνολογία και στα μέσα διάδοσης της πληροφορίας. Είναι ώριμες πλέον οι συνθήκες για να “Συμβεί ο Λαός”.

www.tvxs.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Η αφύπνιση των ευρωπαϊκών μικροεθνικισμών »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στην ιστορία!

 24/9/2018 
 

Κίνδυνο απαξίωσης αντιμετωπίζει το ΔΝΤ

 21/9/2018 
 

F&M Voice: «Λαβράκι» των ελβετικών αρχών για το σκάνδαλο Novartis

 20/9/2018 
 

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Danske Bank

 19/9/2018 
 

Έκθεση της ΕΚΤ: Ολέθριο λάθος με την υπερβολική λιτότητα...φταίει ο πολλαπλασιαστής

 19/9/2018 
 

Γκόρντον Μπράουν: Ο κόσμος υπνοβατεί προς την επόμενη οικονομική κρίση

 17/9/2018 
 

Τα 10 διδάγματα από την παγκόσμια οικονομική κρίση

 14/9/2018 
 

Αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών θέλει η Κομισιόν

 13/9/2018 
 

Στις ανακοινώσεις Ντράγκι σήμερα στραμμένη η προσοχή των αγορών

 13/9/2018 
 

Γιούνκερ: "Hράκλειος άθλος οι προσπάθειες του ελληνικού λαού"

 12/9/2018 
 

Το στρατηγικό πρόβλημα της Deutsche Bank και τα CDS

 12/9/2018 
 

Economist: Ο κόσμος δεν έχει πάρει τα μαθήματα από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση

 10/9/2018 
 

«Καρφιά» Bloomberg κατά ΔΝΤ: Η μείωση των δαπανών στην Ελλάδα έκανε ζημιά στην ανάπτυξη

 10/9/2018 
 

Το colpo grosso των κεντρικών τραπεζών στην κρίση

 10/9/2018 
 

Το ατελείωτο χάος της Λιβύης «μεταναστεύει» στην Ευρώπη

 5/9/2018 
 

Σουηδία: Ραντεβού... με Sugar Daddy για να πληρωθεί το φοιτητικό δάνειο

 3/9/2018 
 

Στον πάτο του βαρελιού...

 31/8/2018 
 

Η σφαγή των αμνών: Πέντε εκατομμύρια παιδιά νεκρά στην Αφρική από την πείνα και τον πόλεμο

 31/8/2018 
 

Κατέρρευσε η Turk Telekom

 31/8/2018 
 

Τουρκία και Αργεντινή βυθίζονται σε κρίση

 30/8/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή με την ηλεκτρονική τιμολόγηση και διαβίβα-ση στην ΑΑΔΕ
Άρθρο Γνώμης του Γεωργίου Βασιλάκη Οικονομολόγου-Φοροτεχνικού  
Οι “ορέξεις” για νέο νομικό πρόσωπο στο χώρο των Λογιστών  
Οι συνάδελφοι Λογιστές Α Τάξης θα μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Εμπειρογνωμόνων 
Ανακοίνωση για τις αποκαλύψεις περί απάτης από Λογιστές για παράνομες επιστροφές. Από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Η αυθαιρεσία της διοίκησης έναντι των φορολογουμένων. Απο την ΑΚΙΟΕ 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΠΟΛ. 1175 /17-09-2018 ΠΟΛ. 1175 /17-09-2018: Μη επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε ποσά που χορηγήθηκαν ως έκτακτη παροχή στους δικαστικούς λειτουργούς και αφορούν τα έτη 2003 - 2007
Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων , Βίντεο (Παρουσίαση Εφαρμογής)
ΠΟΛ. 1174 /13-09-2018 Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., μετά από υποβολή δηλώσεων με τις ευεργετικές διατάξεις των άρθρων 57 έως και 60 του ν. 4446/2016
«Καμπάνα» €1.000 σε όσους δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό 
ΠΟΛ. 1171 /29-08-2018 Καθορισμός της διαδικασίας και των δικαιολογητικών για τη χορήγηση των απαλλαγών που ορίζονται στις παραγράφους 6 και 7 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 (Α΄ 287). 
ΠΟΛ. 1170 /23-08-2018 ΠΟΛ. 1170 /23-08-2018: Τροποποίηση της ΠΟΛ.1187/2017 (Β΄ 4232) Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. αναφορικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού» - Καθορισμός τύπου.. 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Μήπως κάποιος από την βουλή πρέπει να αρχίσει να φωνάζει ότι ..... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  
Ιωάννης Μαραγκός :Consistency and Viability of Capitalist Economy Systems 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Η ανθρωπινη εργασια σε σταυροδρομι

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα