Στις υπηρεσίες ενός χρυσαετού κατέφυγε η διοίκηση του αεροδρομίου του Μπάρι στην Ιταλία για να απαλλάξει τους αεροδιαδρόμους από τις αλεπούδες, εξαιτίας των οποίων ο πύργος ελέγχου έχει αναγκαστεί να διακόψει πολλές φορές την εναέρια κυκλοφορία. Η Τσεγιέν γεννήθηκε πριν από έξι μήνες στη Γερμανία και είναι ο μοναδικός αετός στην Ευρώπη που στρατολογήθηκε για έναν τέτοιο σκοπό, καθώς οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας υποχρεώνει τις Αρχές των αεροδρομίων να διακόπτουν τις πτήσεις σε περίπτωση εμφάνισης ζώων στις πίστες τους.
Αντίθετα με τις ΗΠΑ, όπου οι αρχές των αεροδρομίων χρησιμοποιούν δηλητήριο, υπερήχους ή θανατηφόρες παγίδες για να απαλλαγούν από τα ζώα, οι Ιταλοί κατέφυγαν στη Φύση: οι αλεπούδες τρομοκρατούνται από την απειλητική σκιά του χρυσαετού, καθώς θεωρούν ότι βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το ράμφος του αρπακτικού και απομακρύνονται τρέχοντας.
Το πρόβλημα της προστασίας των αεροδρομίων από την εισβολή αγρίων ζώων οξύνεται χρόνο με τον χρόνο.
Το ετήσιο κόστος από τη σύγκρουση αεροσκαφών και ζώων μπορεί να φτάσει και τα 900 εκατομμύρια δολάρια, ενώ από το 1988 έχουν υπάρξει 200 θάνατοι. Το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος προέρχεται από τα πουλιά και τα μικρά θηλαστικά, ωστόσο οι πιλότοι έχουν συναντήσει στους αεροδιαδρόμους και πολλά άλλα είδη. Στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, για παράδειγμα, οι τροχοί ενός αεροσκάφους σταμάτησαν μόλις λίγα εκατοστά από έναν αλιγάτορα, ενώ στο Τέξας κάποιες φορές έχουν εμφανιστεί στο αεροδρόμιο φίδια.
|