Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
24/4/2018
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 7440
 
Tel2103813942
Fax2103813942
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Οικονομική μεγέθυνση, μια θρησκεία υπό εξαφάνιση, απο τον Jean Gadrey
Γιατί ιδρύουμε το ΜέΡΑ25;
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ , Νέο «οικονομικό εργαλείο» πολλαπλών χρήσεων για την καπιταλιστική διαχείριση. Επιμέλεια: Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Στίβεν Χόκινγκ :Ενα... Μυαλό με πολλές διαστάσεις
Πρέπει άραγε να πληρώσουμε το χρέος;By Damien Millet, Eric Toussaint
«Κόκκινα» δάνεια και δημόσια περιουσία: Τι πρέπει να γίνει . Του Γιάνη Βαρουφάκη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Λεωνίδας Γρηγοράκος πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Σκάνδαλο υπάρχει και πρέπει να διερευνηθεί 
Η Ντόρα «αδειάζει» στελέχη της ......(1 σχόλιο/α) 
Κοινωνικό μέρισμα μόνο για Έλληνες; 

Περισσότερα...

λάλησαν...

«Σας θάψαμε στον Γράμμο, θα σας θάψουμε ξανά» 
Σχόλια που έκανε σε ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις 
Αδωνις Γεωργιάδης: «Την αληθινή αντίσταση στη χούντα την έκανε μόνο ο βασιλιάς»  

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Το μπουμ εταιρικού χρέους θα έχει… κακό τέλος

�������� 
 

Ημερομηνία: 27/12/2017 10:16:54 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Το μπουμ εταιρικού χρέους θα έχει… κακό τέλος

Ακόμα και εταιρείες που αξιολογούνται ως «σκουπίδια» δανείζονται πάμφθηνα χρήμα. Η άντληση τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η απάλειψη των καλύψεων και ο ρόλος των distress funds. Γιατί μόνοι κερδισμένοι μπορεί να είναι οι… δικηγόροι.

Το μπουμ εταιρικού χρέους θα έχει… κακό τέλος

 

Kανείς δεν ξέρει πότε θα ανατραπεί ο πιστωτικός κύκλος στις ΗΠΑ. Όταν όμως αυτό εν τέλει γίνει το αποτέλεσμα πιθανότατα θα είναι ασυνήθιστα κακό και παρατεταμένο.

Η αμερικανική αγορά εταιρικών ομολόγων ήταν «καυτή» φέτος με τις επιχειρήσεις να αντλούν ποσό ρεκόρ 1,14 τρισ. δολαρίων. Ακόμα και αυτές που βαθμολογούνται ως «σκουπίδια» απήλαυσαν κόστη δανεισμού κάτω του 6%. Αυτό μπορεί να φαντάζει ζοφερό, αλλά το εταιρικό χρέος ήταν μια καλοδεχούμενη όαση αποδόσεων σε μια έρημο όπου σχεδόν 10 τρισ. δολάρια κρατικού χρέους ακόμα τελούν υπό διαπραγμάτευση με αρνητικά επιτόκια.

Όταν όμως η οικονομία αναπόφευκτα γυρίζει, αυτή η όαση ίσως δείχνει περισσότερο ως καταβόθρα. Πολλοί πιστωτές πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν σοβαρότερες απώλειες απ’ ότι στο παρελθόν και περισσότερο επίπονα «γυμνάσια χρέους».

Το μπουμ χρέους συνοδεύτηκε από απότομη χειροτέρευση της νομικής προστασίας που προσφέρθηκε στους πιστωτές, καθώς οι δανειζόμενοι εκμεταλλεύτηκαν τους απελπισμένους επενδυτές για να «αδυνατίσουν» ή να ξεφορτωθούν καλύψεις (covenants) σχεδιασμένες να βοηθήσουν την προστασία των δανειστών από χρηματοοικονομικά φαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες ανακτήσεις σε περιπτώσεις πτωχεύσεων πιθανότατα θα είναι πολύ χαμηλότερες στο μέλλον από τον ιστορικό μέσο όρο.

Οι τυπικές ανακτήσεις σε χρεοκοπίες φυσικά διακυμαίνονται ανάλογα τον οικονομικό κύκλο και τυπικά είναι πολύ χειρότερες σε περιόδους ύφεσης απ’ ότι σε φάσεις ανάπτυξης. Διαφέρουν επίσης ανάλογα με τον τύπο του χρέους, με τα δάνεια να απολαμβάνουν καλύτερες αποδόσεις απ’ ότι τα ομόλογα.

Η S&P Global υπολόγισε τις ανακτήσεις περισσότερων από 4.100 δανείων και ομολόγων από σχεδόν 1.000 αμερικανικές επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους ή να μπουν σε καθεστώς πτώχευσης μεταξύ 1987 και 2016. Βρήκε πως οι ανακτήσεις δανείων ήταν κατά μέσο όρο 74%, ενώ το ποσοστό για τα ομόλογα 38%.

Αυτές είναι ευρύτερες κατηγορίες και οι ανακτήσεις μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την προτεραιότητα (seniority) του χρέους. Για παράδειγμα, η εκκαθάριση για «credit facilities» (κάτι που μοιάζει με εταιρική πιστωτική κάρτα και προσφέρεται από τράπεζα) και senior ασφαλισμένα ομόλογα έχει μέσο ποσοστό ανάκτησης 78% και 56% αντίστοιχα. Μη εξασφαλισμένα «term loans» και ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (subordinated) συνήθως έχουν ανάκτηση 51% και 26% αντίστοιχα.

Αυτά τα ιστορικά ποσοστά ανάκτησης συνδέονται με μοντέλα αποτίμησης που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να υπολογίσουν πόσα θα χάσουν σε περίπτωση που αρχίσουν να αυξάνουν οι πτωχεύσεις. Αλλά δεδομένης της έντονης υποβάθμισης της νομικής προστασίας τα τελευταία χρόνια, αυτές οι εκτιμήσεις μπορεί εν τέλει να αποδειχθούν άνευ αξίας, όπως κάποια από τα ομόλογα που αγοράζουν οι επενδυτές.

Πόσο άσχημα μπορούν να πάνε τα πράγματα; Αν μιλήσετε σε κάποιους μάνατζερ hedge funds μοιάζει ως τα νομικά κείμενα να έχουν γραφτεί σε… χαρτοπετσέτα. Αυτό είναι προφανώς υπερβολικό, αλλά ο δείκτης ποιότητας της Moody’s (Covenant Quality Indicator) βρίσκεται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα για πάνω από μισό χρόνο.

Η Moody’s καταρτίζει αυτό το δείκτη βαθμολογώντας από το 1 (η καλύτερη νομική προστασία) ως το 5 (η χειρότερη). Ο CQI είναι τριμηνιαίος κυλιόμενος μέσος όρος, σταθμισμένος με τον συνολικό αριθμό ομολόγων κάθε μήνα. Αυτός ο δείκτης είναι τώρα πάνω από το 4,4 για κάθε ένα από τους έξι μήνες ως το Νοέμβριο και πάνω από το 4 για τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Με άλλα λόγια έγιναν αρκετές επικίνδυνες συμφωνίες.

Φυσικά οι καλύψεις δεν είναι το παν. Πολλοί επενδυτές ομολόγων λένε ότι αισθάνονται άβολα, αλλά δεν «φρικάρουν» με την επιδείνωση της νομικής προστασίας. Υποστηρίζουν ότι εν τέλει η ενδελεχής έρευνα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να αποφύγεις επικίνδυνο χρέος. Κάποιοι ακόμα αντιτείνουν ότι οι ελαφρύτερες καλύψεις μπορούν να κάνουν μια αναδιάρθρωση χρέους ομαλότερη και γρηγορότερη.

Αυτό όμως αγνοεί μια άλλη λιγότερο αποτιμημένη εξέλιξη στον κόσμο του εταιρικού χρέους: το βάρος και η επιθετικότητα των «distressed debt» funds που ειδικεύονται στο να κερδίζουν από εταιρείες που έχουν προβλήματα. Αυτά τα funds καλύπτουν ένα ζωτικό ρόλο προσφέροντας χρήματα σε εταιρείες με προβλήματα ή αναλαμβάνοντας αυτές που ενεπλάκησαν σε αναδιάρθρωση και βοηθώντας τες να ανακάμψουν. Οι παίκτες όμως στο προβληματικό (distressed) χρέος γίνονται περισσότερο ισχυροί και επιθετικοί οδηγώντας πολλές περιπτώσεις σε ένα παρατεταμένο νομικό πόλεμο «χαρακωμάτων».

Εν μέρει αυτό οφείλεται στην έλλειψη «εταιρικής δυστυχίας» στην μετά κρίση περίοδο, με τα χαμηλά επιτόκια να στηρίζουν ακόμα και τα πιο σαθρά πλοία. Αυτό ανάγκασε τα hedge funds να συναθροίζονται στις ίδιες καταστάσεις και ενθάρρυνε προσεγγίσεις «καμένης γης». Αν ο πιστωτικός κύκλος γυρίσει και οι πτωχεύσεις αυξηθούν αξιοσημείωτα, αυτή η αυξανόμενα αμφιλεγόμενη προσέγγιση μπορεί να περιοριστεί.

Ωστόσο η βιομηχανία αυξάνει και σε μέγεθος. Τα αφοσιωμένα σε προβληματικό χρέος hedge funds έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε μέγεθος την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας σχεδόν τα 200 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την HFR. Και φαίνεται πως υπάρχει αυξανόμενη διάθεση να επιδιωχθούν «νομικοί πόλεμοι» τόσο από τους πιστωτές, όσο και από τους οφειλέτες, μια στροφή που υπερβαίνει τους κυκλικούς λόγους.

Πιθανότατα το μπουμ του εταιρικού χρέους να συνεχιστεί για λίγο ακόμα. Όταν, όμως, τελειώσει οι μόνοι σίγουροι νικητές πιθανότατα θα είναι οι δικηγόροι.

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Το μπουμ εταιρικού χρέους θα έχει… κακό τέλος»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Αποκάλυψη FT: Ενισχύονται Ελλάδα και Ισπανία με δεκάδες δισ.

 23/4/2018 
 

Στην Ουάσινγκτον χτυπά η "καρδιά" του χρέους

 20/4/2018 
 

Στο Washington Group της Παρασκευής η νέα προσέγγιση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

 19/4/2018 
 

Κούρεμα υπό όρους προτείνουν 8 οικονομολόγοι

 18/4/2018 
 

Τα φώτα στην Ουάσιγκτον από σήμερα – Πάγος από Βερολίνο

 16/4/2018 
 

Οι δέκα πιο κερδοφόρες εταιρείες του κόσμου

 16/4/2018 
 

Προτάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην έδρα της Goldman Sachs

 12/4/2018 
 

Handelsblatt: Η τουρκική λίρα καταρρέει

 11/4/2018 
 

Αλλαγή σκυτάλης στη Deutsche Bank: Μεγάλες προκλήσεις για τη νέα ηγεσία

 11/4/2018 
 

Προστασία ΕΚΤ σε όσους καταγγέλλουν εσφαλμένες τραπεζικές πρακτικές

 11/4/2018 
 

Δωράκια σε φορολογικούς παραδείσους

 5/4/2018 
 

Ελάφρυνση χρέους με ρήτρα ανάπτυξης

 4/4/2018 
 

Handelsblatt : «Ελάφρυνση του χρέους τώρα για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση»

 2/4/2018 
 

Το Ελληνικό δράμα ως τουριστική attraction

 29/3/2018 
 

«Ελάφρυνση χρέους και ενισχυμένη εποπτεία»

 26/3/2018 
 

Επιστρέφει στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ο αρχιτέκτονας της δημοσιονομικής τάξης

 22/3/2018 
 

Οι μεγάλες δυνάμεις ετοιμάζουν Plan B για την Τουρκία

 21/3/2018 
 

Handelsblatt: «Όχι» του FDP στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα

 21/3/2018 
 

Οκτώ κορυφαίοι ειδικοί «ξεγυμνώνουν» την πρόταση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους

 21/3/2018 
 

Γιατί οι καπνοβιομηχανίες χρηματοδοτούν το «λόμπι» κατά του καπνίσματος Γιατί οι καπνοβιομηχανίες χρηματοδοτούν το «λόμπι» κατά του καπνίσματος

 19/3/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Δυνατότητα στους λογιστές για τη σύσταση εταιριών μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης (Υ.Μ.Σ.) Σε αναφορά του Βουλευτή Ι. Νικολόπουλου σχετικά με την υπηρεσία μιας στάσης και τους λογιστές απάντησε το Υπ.Ανάπτυξης. 
Επιστολή ΣΟΛΝΘ σχετικά με τις καταβολές οφειλών κατά την ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών  
Επιστολή για την τροποποίηση δηλώσεων που υποβλήθηκαν με τον Ν. 4446/16 στην Υφυπουργό Οικονομικών Κα Κατερίνα Παπανάτσιου και Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε κ. Γεώργιο Πιτσιλή 
ΠΟΟΕΕ Ελλάδας προς Οικονομικό Επιμελητήριο: «Άδικο και προσβλητικό προς τον κλάδο να αγνοούνται τα προβλήματά μας από την Κεντρική Διοίκηση» 
Επιστολή Διαμαρτυρίας με θέμα , Εταιρείες θα μπορούν να συσταθούν με... ένα κλικ αλλά απόντες οι συνάδελφοι λογιστές-φοροτεχνικοί. Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη Εκ/που της Α.ΚΙ.Ο.Ε 
Παρατηρήσεις επί του σχεδίου νόμου για πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΠΟΛ. 1073 /17-04-2018 Παροχή οδηγιών για την κοινοποίηση των εντολών ελέγχου για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 397 και 398 παρ. 1 του ν. 4512/2018 (Α΄ 5) αναφορικά με την τροποποίηση των άρθρων 18, 19 και 72 παρ. 18 του ν. 4174/2013
Τροποποίηση της ΠΟΛ 1124/2015 Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. περί του καθορισμού της διαδικασίας …σχετικά με το Ετήσιο Πιστοποιητικό που εκδίδεται από Νόμιμους Ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία εγγεγραμμένα στο δημόσιο Μητρώο του ν.3693/2008
Έντυπα Ε3 & Ν
ΠΟΛ. 1072 /16-04-2018 Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2017.
ΠΟΛ. 1069 /13-04-2018 Οδηγίες για τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων φορολογικού έτους 2017.
ΠΟΛ. 1054 /16-03-2018 Τροποποίηση του άρθρου 11 της αριθμ. ΠΟΛ.1101/04-07-2017 (ΦΕΚ 2540/Β΄) απόφασης Διοικητή Ανεξάρτητης ΠΟΛ. 1054 /16-03-2018 "Όροι και προϋποθέσεις για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων ναυπήγησης επισκευής πλοίων

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Μήπως κάποιος από την βουλή πρέπει να αρχίσει να φωνάζει ότι ..... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  
Ιωάννης Μαραγκός :Consistency and Viability of Capitalist Economy Systems 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα