Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
23/7/2018
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 6437
 
Tel2103813942
Fax2103813942
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015
Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique
Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique
BlackRock, η εταιρεία στην οποία «ανήκει» ο κόσμος
Οικονομική μεγέθυνση, μια θρησκεία υπό εξαφάνιση, απο τον Jean Gadrey
Γιατί ιδρύουμε το ΜέΡΑ25;

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Λεωνίδας Γρηγοράκος πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Σκάνδαλο υπάρχει και πρέπει να διερευνηθεί 
Η Ντόρα «αδειάζει» στελέχη της ......(1 σχόλιο/α) 
Κοινωνικό μέρισμα μόνο για Έλληνες; 

Περισσότερα...

λάλησαν...

«Σας θάψαμε στον Γράμμο, θα σας θάψουμε ξανά»(1 σχόλιο/α) 
Σχόλια που έκανε σε ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις 
Αδωνις Γεωργιάδης: «Την αληθινή αντίσταση στη χούντα την έκανε μόνο ο βασιλιάς»  

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Νέος πόλεμος των ιδεολογιών θα κρίνει την εποχή μας

�������� 
 

Ημερομηνία: 28/12/2017 11:50:20 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Το 2018 οι απομονωτιστές και οι φιλελεύθεροι θα έρθουν αντιμέτωποι στη διεθνή αρένα. Πού θα κριθεί η μάχη ανάμεσα στα στρατόπεδα. Τα διδάγματα από τη δεκαετία του 1930 και τον Ψυχρό Πόλεμο.

 

Νέος πόλεμος των ιδεολογιών θα κρίνει την εποχή μας

 

Αν το 2016 ήταν η χρονιά που οι αντίπαλοι της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης που διαμορφώθηκε τα τελευταία 70 χρόνια σημείωσαν απανωτές εθνικές νίκες -στις ΗΠΑ και στη Βρετανία- τότε το 2017 ήταν η χρονιά που οι υποστηρικτές της φιλελεύθερης «ανοικτότητας» επιχείρησαν να ανασυγκροτηθούν.

Το 2018 θα είναι η χρονιά που θα έρθουν αντιμέτωποι. Καθώς οι κυβερνήσεις ελέγχουν την κρατική ισχύ προς όφελος των ομοϊδεατών τους, η ένταση που συσσωρεύεται επί μακρόν στο εσωτερικό της κάθε χώρας μετασχηματίζεται σε μια σύγκρουση μεταξύ εθνών.

Οι πρωτοφανείς διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές στις περισσότερες πλούσιες χώρες έχουν διαχωρίσει αυτούς που καρπώθηκαν τα οφέλη από τους συμπολίτες τους που ο μετασχηματισμός έχει αφήσει πίσω.

Στο Brexit και στην εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, οι αυτό-ανακηρυχθέντες εκπρόσωποι όσων έχουν μείνει πίσω, διαμόρφωσαν την εθνική ατζέντα με την υπόσχεση να συγκρουστούν με την διεθνιστική φιλελεύθερη τάξη. Ως αντίδραση, οι κεντρώοι φιλελεύθεροι σε άλλες χώρες -με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία- έπρεπε να προσδιοριστούν ως οι υπερασπιστές αυτής της τάξης.

Οι θεσμοί της Ε.Ε. και πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μαζί με τον Καναδά και την Ιαπωνία, έχουν σχηματίσει ένα φιλελεύθερο διεθνιστικό στρατόπεδο που προσπαθεί να υπερασπιστεί ένα πολυμερές σύστημα συνεργατικής διακυβέρνησης για μεγαλύτερη οικονομική ανοικτότητα.

Εν τω μεταξύ, ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του αντιφιλελεύθερου μετώπου, είναι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο καλύτερος οδηγός για το ποιοι είναι οι στόχοι του είναι μια απλή ανάγνωση της ομιλίας που έδωσε για την τελευταία αναθεώρηση της εθνικής αμυντικής στρατηγικής. Είναι ένας κόσμος μηδενικού αθροίσματος στον οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν νικητές χωρίς να υπάρξουν και ηττημένοι και όπου κάθε χώρα είναι μόνο για τον εαυτό της.

Και τα δύο στρατόπεδα θέλουν να φτιάξουν ή να ξαναφτιάξουν τον κόσμο με βάση την αυτοεικόνα τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ολόκληρα έθνη πρέπει να επιλέξουν πίσω από ποια ιδεολογία θα πάνε. Το ίδιο συνέβη και τη δεκαετία του 1930 και μετά κατα τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Και τότε, χώρες ακολούθησαν ιδεολογικά στρατόπεδα, τα οποία δημιουργήθηκαν εν μέρει από τις οικονομικές και κοινωνικές συγκρούσεις που είχαν προηγουμένως κυριαρχήσει στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Το αποτέλεσμα ήταν να μεταφερθεί η μάχη στη διεθνή σκηνή, όπου διενεργήθηκε με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου, άμεσου ή δι’ αντιπροσώπων.

Εντός των χωρών η σύγκρουση ήταν σε ένα βαθμό ελεγχόμενη, καθώς οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να διασφαλίσουν ότι η πλευρά που είχαν επιλέξει διεθνώς δεν θα υπονομευόταν στο εσωτερικό. Για τα φιλελεύθερα κράτη, αυτό σήμαινε διάφορους βαθμούς καταπίεσης της συμπάθειας προς το φασισμό ή τον κομουνισμό. Στις δικτατορίες της αριστεράς και της δεξιάς, η εξάλειψη των διαφορετικών απόψεων ήταν ολοκληρωτική.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως η τρέχουσα παγκόσμια αναδιάταξη θα προκαλέσει πόλεμο ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, ενώ μπορούμε να ευελπιστούμε πως η πολιτική βία εντός των εθνών μπορεί να αποφευχθεί. Αλλά σε τρία άλλα μέτωπα, η μάχη έχει ξεκινήσει.

Το ένα είναι οι διεθνείς οργανισμοί και συγκεκριμένα αυτοί που έχουν την ευθύνη της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση Τραμπ δείχνει αποφασισμένη να υπονομεύσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τη διαιτητική λειτουργία του οποίου σαμποτάρει με την τοποθέτηση δικαστών στο όργανο εξέτασης προσφυγών. Στον αντίποδα, η Κίνα και η Ε.Ε. προσπαθούν να αναδείξουν την αξία του οργανισμού για τα συμφέροντα των ΗΠΑ παρουσιάζοντας ένα ενιαίο μέτωπο που έρχεται σε σύγκρουση με την αντίληψη της καταχρηστικής εμπορικής πολιτικής της Κίνας. 

Ένα άλλο μέτωπο είναι η δημιουργία συμμαχιών. Το σοκ των νικών των απομονωτιστών επιτάχυνε τις προσπάθειες εμβάθυνσης της υφιστάμενης παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Η Ε.Ε. έχει ολοκληρώσει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία και τον Καναδά και έχει εντείνει τις συνομιλίες με το Μεξικό, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Η Ιαπωνία και ο Καναδάς, εκτός από τη συνεργασία με την Ε.Ε., προωθούν την εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership) με τα 11 μέλη που απέμειναν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.  

Όσον αφορά τον κ. Τραμπ, φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο να χτίσει γέφυρες με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και να αναπτύξει φιλικούς δεσμούς με αυταρχικούς ηγέτες από τις Φιλιππίνες ως τη Σαουδική Αραβία παρά να ενισχύσει τις σχέσεις με συμμάχους ή να διατηρήσει την πολιτική ενότητα του ΝΑΤΟ. Στην Ευρώπη, η Ουγγαρία και η Πολωνία - περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με την Αυστρία, κατευθύνονται προς το δικό του στρατόπεδο. 

Παραδόξως, το πιο σημαντικό μέτωπο για τις κυβερνήσεις που έχουν εμπλακεί στον παγκόσμιο ιδεολογικό πόλεμο παραμένει το δικό τους κοινό στο εσωτερικό. Αυτή η τρίτη διάσταση είναι κρίσιμη όπως φάνηκε και από τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο κομμουνισμός έλαβε ώθηση από τη Μεγάλη Ύφεση, αλλά αργότερα δεν μπορούσε να επιβιώσει από τις ενδείξεις πως απλώς δεν μπορούσε να αποδώσει τόσο καλά για τους πολίτες του όσο ο φιλελεύθερος-δημοκρατικός καπιταλισμός. Αντιστρόφως σήμερα, ο λαϊκίστικος εθνικισμός αντλεί μεγάλο μέρος της ισχύος του από μια κακοδιαχείριση της παγκόσμιας κρίσης και τις άστοχες (και συχνά ανύπαρκτες) πολιτικές απαντήσεις στις απότομες διαρθρωτικές αλλαγές. 

Μακροπρόθεσμα, οι φιλελεύθεροι έχουν λόγους να ελπίζουν: η αποχώρηση από την φιλελεύθερη τάξη θα προκαλέσει σίγουρα μεγάλο πλήγμα στις χώρες που κυβερνώνται σήμερα από τους απομονωτιστές. Αλλά η ελπίδα αυτή είναι ευάλωτη σε δύο απειλές. Πρώτον, αν η φιλελεύθερη τάξη διαλυθεί, οι πρώτοι που θα έχουν αποχωρήσει θα έχουν το πλεονέκτημα. Δεύτερον, οι αντι-φιλελεύθεροι μπορεί να επιδείξουν βραχυπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματα για μεγαλύτερο διάστημα από όσο θα καταφέρουν να μείνουν στην εξουσία οι φιλελεύθεροι, εν μέρει γιατί δεν περιορίζονται από τoυς δογματισμούς των συμβατικών πολιτικών. 

Ενώ οι συγκρούσεις παρέμεναν εγχώριες, το αίσθημα ανησυχίας ήταν επιζήμιο, αλλά διαχειρίσιμο. Δεν υπάρχει πια αυτή η πολυτέλεια. Σε μια παγκόσμια μάχη των ιδεών, οι φιλελεύθεροι πρέπει να επιδείξουν αμέσως πως η υφιστάμενη τάξη μπορεί να λειτουργήσει για όλους.

Τη δεκαετία του 1930 και στον Ψυχρό Πόλεμο οι οικονομικός φιλελευθερισμός επιβίωσε γιατί έγινε ριζικά πιο προοδευτικός σε σχέση με πριν. Είναι και πάλι η ώρα για έναν τέτοιο θαρραλέο, κεντρώο ριζοσπαστισμό.

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Νέος πόλεμος των ιδεολογιών θα κρίνει την εποχή μας»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

 
 

Έρχονται φορο- έλεγχοι με smartphones

 13/7/2018 
 

Οι 4 μεγάλοι της... φοροαποφυγής

 12/7/2018 
 

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο πρόεδρος της Attica Bank καταγγέλλει τον διευθύνοντα σύμβουλο για τα δάνεια των κομμάτων

 9/7/2018 
 

Τέλη κυκλοφορίας: Πώς θα καταβάλλονται τα αναλογικά τέλη για το 2018

 6/7/2018 
 

Διαγραφή χρεών χιλιάδων ευρώ σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ – Ποιους αφορά

 5/7/2018 
 

Τα ονόματα φυσικών και νομικών οφειλετών του δημοσίου ή φορέων κοινωνικής ασφάλισης, με οφειλή άνω των 150.000 ευρώ

 2/7/2018 
 

Κοινοποίηση υπερωριών εκ των προτέρων και με sms

 28/6/2018 
 

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

 26/6/2018 
 

Σύσταση εταιρειών σε μια Στάση

 25/6/2018 
 

Η όψιμη σιωπή του κ. διοικητή

 25/6/2018 
 

Τι κερδίζει η Ελλάδα από τη συμφωνία για το χρέος;

 22/6/2018 
 

Να αναστρέψουμε το brain drain και να προσελκύσουμε ανθρώπους. Του Λόη Λαμπριανίδη

 20/6/2018 
 

Νέες αντικειμενικές και αλλαγές στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ

 12/6/2018 
 

Οι όροι του "συναινετικού" διαζυγίου στην συνάντηση Μέρκελ- Λαγκάρντ

 11/6/2018 
 

Ολο το φορολογικό πακέτο του πολυνομοσχεδίου

 8/6/2018 
 

Οι 7+1 φορολογικές διατάξεις στο πολυνομοσχέδιο

 8/6/2018 
 

Le Monde: Επείγον να κλείσει το θέμα του ελληνικού χρέους

 8/6/2018 
 

Είσαι άνεργος; Δες πώς θα πάρεις δάνειο έως 12.500 ευρώ

 6/6/2018 
 

Αναλυτικά οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Ενδεικτικά παραδείγματα

 6/6/2018 
 

Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης Α21

 30/5/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Δελτίο Τύπου , για την παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων  
Επιστολή του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Θεσσαλονίκης για το Χρόνο υποβολής φορολογικών δηλώσεων Φ.Π. και Ν.Π. φορολογικού έτους 2017 
Πρόσκληση για Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων  
Ημερίδα με θέμα : «Νέος Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) » 
Εκλογές στο ΕΤΑΟ 
Δυνατότητα στους λογιστές για τη σύσταση εταιριών μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης (Υ.Μ.Σ.) Σε αναφορά του Βουλευτή Ι. Νικολόπουλου σχετικά με την υπηρεσία μιας στάσης και τους λογιστές απάντησε το Υπ.Ανάπτυξης. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΠΟΛ. 1133 /17-07-2018 Εφαρμογή της Απόφασης της Υφυπουργού Οικονομικών ΠΟΛ 1116/19.06.2018 (Β'2319), με την οποία τροποποιήθηκε η Απόφαση ΠΟΛ 1223/29-12-2017 (Β' 4643) σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο κατά την παράγραφο..
ΠΟΛ. 1129 /05-07-2018 Τροποποίηση της ΠΟΛ 1033/28.1.2016 σχετικά με τον εντοπισμό ανασφάλιστων αυτοκινήτων οχημάτων  
ΠΟΛ. 1131 /05-07-2018 Κοινοποίηση της υπ’ αριθμ. 43/2018 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους περί θεμάτων ερμηνείας και εφαρμογής των διατάξεων του ν. 3156/2003 
ΠΟΛ. 1128 /05-07-2018 Κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 144 του ν. 4537/2018 (84 Α΄) και παροχή οδηγιών για την είσπραξη αναλογικών τελών κυκλοφορίας, εξαιρετικά για το 2018, στην περίπτωση άρσης εκούσιας ακινησίας ΙΧ οχήματος,.. 
ΠΟΛ. 1127 /05-07-2018 Κοινοποίηση των διατάξεων του αρ. 29 του ν. 4538/2018 (85 Α΄), σχετικά με την παραχώρηση του δικαιώματος της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας στους γονείς των ανήλικων αναπήρων ή σε πρόσωπα που έχουν την επιτροπεία.. 
ΠΟΛ. 1125 /29-06-2018 Συμπληρωματικές διευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή της ΠΟΛ.1097/2018 εγκυκλίου σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση ειδικού επιδόματος οργάνου που χορηγείται στους μουσικούς των Κρατικών Ορχηστρών Αθηνών και Θεσ. 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Μήπως κάποιος από την βουλή πρέπει να αρχίσει να φωνάζει ότι ..... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  
Ιωάννης Μαραγκός :Consistency and Viability of Capitalist Economy Systems 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ" Δ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ - Α. ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα