Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
23/5/2018
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2115
 
Tel2103813942
Fax2103813942
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

BlackRock, η εταιρεία στην οποία «ανήκει» ο κόσμος
Οικονομική μεγέθυνση, μια θρησκεία υπό εξαφάνιση, απο τον Jean Gadrey
Γιατί ιδρύουμε το ΜέΡΑ25;
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ , Νέο «οικονομικό εργαλείο» πολλαπλών χρήσεων για την καπιταλιστική διαχείριση. Επιμέλεια: Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Στίβεν Χόκινγκ :Ενα... Μυαλό με πολλές διαστάσεις
Πρέπει άραγε να πληρώσουμε το χρέος;By Damien Millet, Eric Toussaint

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Λεωνίδας Γρηγοράκος πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Σκάνδαλο υπάρχει και πρέπει να διερευνηθεί 
Η Ντόρα «αδειάζει» στελέχη της ......(1 σχόλιο/α) 
Κοινωνικό μέρισμα μόνο για Έλληνες; 

Περισσότερα...

λάλησαν...

«Σας θάψαμε στον Γράμμο, θα σας θάψουμε ξανά»(1 σχόλιο/α) 
Σχόλια που έκανε σε ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις 
Αδωνις Γεωργιάδης: «Την αληθινή αντίσταση στη χούντα την έκανε μόνο ο βασιλιάς»  

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ιταλικές εκλογές: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα και η επόμενη μέρα

�������� 
 

Ημερομηνία: 5/3/2018 11:24:25 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Αν υπάρχει μια βεβαιότητα για τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών στον ευρωπαϊκό Τύπο είναι η, προφανής, ομολογουμένως, διαπίστωση, πως ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι μια επώδυνη διαδικασία που θα κρατήσει καιρό. Κι αν αυτό για την Γερμανία ήταν όντως είδηση, για την Ιταλία μακράν δεν είναι, αφού, η μεταπολεμική πολιτική ιστορία της είναι ουσιαστικά μια ατέρμονη σειρά τέτοιων διαδικασιών.

Με το 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη είναι η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς με το 36,98% των ψήφων, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Corriere della Sera, που επικαλείται στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς - ακροδεξιάς, η Λέγκα του Βορρά συγκεντρώνει το 18,69% των ψήφων και αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 13,45% και 102 έδρες και τα Αδέλφια της Ιταλίας με 4,25% και 28 έδρες.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι είδε να επιβεβαιώνεται στις κάλπες το άσχημο αποτέλεσμα που προοιωνίζονταν οι δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας ποσοστό 24,40%, το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,55% των ψήφων.

Για να εξασφαλιστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, ένα πολιτικό μπλοκ ή μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του 50% συν εκ των 630 βουλευτών και το 50% συν ενός εκ των 315 γερουσιαστών.

Η διαφορά αυτών των εκλογικών αποτελεσμάτων έγκειται στην ενίσχυση της ακροδεξιάς σε όλες τις εκφάνσεις της, μέχρι και τον φασισμό. Το BBC «βλέπει» τον Μπερλουσκόνι να καταλαμβάνει από 248 - 268 έδρες, κάτω, μεν, από τις 316 που χρειάζεται για την αυτοδυναμία, εξαιρετικά επικίνδυνες ωστόσο, αφού, σε αυτό που εμφανίζεται ως «κεντροδεξιά συμμαχία», κάθε άλλο παρά το - έτσι κι αλλιώς προς αναζήτηση - «κέντρο» έχει το πάνω χέρι, με την ρατσιστική - φασιστική Λέγκα να ξεπερνά τα ποσοστά του πρώην πρωθυπουργού.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα και τον σχηματισμό κυβέρνησης δίνουν και παίρνουν, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, αν και υπάρχει πάντα η εναλλακτική «λύση» των νέων εκλογών, σε μια προσπάθεια να υπάρξει κάποιο πιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Αν και δεν υπάρχει εγγύηση για το πραγματικά θα συνέβαινε.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα;

Η ιταλική ημερήσια εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano» έχει πρωτοσέλιδο τον τίτλο: «Όλα θα αλλάξουν».

Παρόλο που κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει, η αύξηση της εκλογικής υποστήριξης στα λαϊκιστικά κόμματα συγκρίνεται με το Brexit και την εκλογή Τραμ στις ΗΠΑ.

Αν και πρώτο ως ξεχωριστό κόμμα, το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» έρχεται δεύτερο, μετά τον φερόμενο «κεντροδεξιό» συνασπισμό, ο οποίος, ουσιαστικά είναι μια ακροδεξιά συμμαχία.

Τα «Πέντε Αστέρια» ιδρύθηκαν το 2009 από τον κωμικό ηθοποιό, Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος κατήγγειλε την ευνοιοκρατία της ιταλικής πολιτικής και θα μπορούσε μόνο του να καταλάβει από 216 - 236 έδρες.

Η ανεργία, η φτώχεια και η οικονομική ανασφάλεια που χτυπά την μεγάλη πλειοψηφία του ιταλικού λαού, είχαν τις αρνητικές συνέπειές τους για το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός αναμένεται να μείνει τρίτος και καταϊδρωμένος, με τις έδρες που εκτιμάται ότι θα καταλάβει να είναι ανάμεσα στις 107 με 127, αρκετά πίσω, δηλαδή, από τους δύο πρώτους.

«Είναι σαφές σε μας ότι πρόκειται για μια κατάφωρη και σαφή ήττα» δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Μαυρίσιο Μαρτίνα.

Η δημοσιογράφος του BBC για ευρωπαϊκά θέματα, Κάτια ‘Αντλερ αναφέρει, ότι, «θεωρητικά είναι δυνατό να γίνει πραγματικότητα ο εφιάλτης της ΕΕ: ‘Ενας συνασπισμός μεταξύ των “λαϊκιστών ευρωσκεπτικιστών”: Πέντε Αστέρια και Λέγκα».

Τι θα γίνει μετά;

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιταλία, Τζέιμς Ρέινολντς γράφει, ότι στην χώρα, η ψηφοφορία στις εκλογές είναι απλώς το πρώτο στάδιο μιας πολύ μακράς διαδικασίας επιλογής μιας νέας κυβέρνησης, γι’ αυτό και οι ηγέτες των κομματιών εδώ δεν χοροπηδούν μπροστά στις κάμερες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Τα Πέντε Αστέρια, εκτιμά ο δημοσιογράφος, κατάφερε να κάνει αποδεκτό το «μήνυμά» του στους νέους που ψάχνουν απεγνωσμένα για δουλειά στο φτωχότερο νότο της χώρας.

Το κόμμα αποφάσισε να κάνει την διαφορά κατεβαίνοντας μόνο του στις εκλογές, σε αντίθεση με τα άλλα μεγάλα κόμματα που προχώρησαν σε εκλογικές συμμαχίες. Αλλά το χαρακτηριστικό που έδωσε στο κόμμα την εκλογική δύναμή του - δηλαδή η ανεξαρτησία του - μπορεί τώρα να γίνει η αδυναμία του. Για να σχηματίσουν κυβέρνηση, τα Πέντε Αστέρια πρέπει να βρουν εταίρους. Η απειρία του στις συνεργασίες μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα στην διαδικασία σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού.

Γίνονται κάποιες εικασίες, ότι το «κίνημα» μπορεί να αναζητήσει έναν συνασπισμό με την Λέγκα. Τα δύο κόμματα έχουν ταχθεί κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και κανένα από τα δύο δεν προχώρησε σε εκστρατείες για έξοδο από αυτήν. Ωστόσο, μια δυνητική συμμαχία μεταξύ των δύο θα προκαλούσε προφανείς ανησυχίες στις Βρυξέλλες.

Το μπλοκ του Μπερλουσκόνι αποτελείται από το κόμμα του, το «Forza Italia» και τα ακροδεξιά κόμματα της Λέγκα και των «Αδελφών της Ιταλίας».

Ο 81 ετών Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να καταλάβει δημόσιο αξίωμα για ακόμη έναν χρόνο λόγω καταδίκης για φορολογική απάτη. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι η Λέγκα ξεπέρασε το κόμμα του σε ξεχωριστά ποσοστά, αποτελεί ένα προσωπικό χτύπημα γι’ αυτόν.

«Τα πρώτα μου λόγια: ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ» ανάρτησε  ο ηγέτης της Λέγκα, Μετέο Σαλβίνι.

Ο τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μπερλουσκόνι, υποστήριξε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι να ηγηθεί της χώρας. Ωστόσο, είναι απίθανο ο Σαλβίνι - ο οποίος έχει υποσχεθεί να απελάσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και μιλά για τον «κίνδυνο» του Ισλάμ - απλώς να παρακολουθεί.

Μετανάστευση

Περισσότεροι από 600.000 πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι από την Λιβύη και όλη την Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ιταλία, από το 2013. Η απροθυμία - όποτε δεν εμφανιζόταν ως ανοιχτή εχθρότητα - του κράτους, να διαχειριστεί την κατάσταση με όρους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, αναστάτωσε μεγάλα τμήματα της χτυπημένης αγρίως από την κρίση ιταλικής κοινωνίας, προσφέροντας το απαραίτητο κοινωνικο-πολιτικό «οξυγόνο» στην ακροδεξιά να αναπτύξει την ρητορική μίσους.

Ο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως «κοινωνική ωρολογιακή βόμβα» και δεσμεύτηκε για μαζικές απελάσεις. Αυτή η δέσμευση προκάλεσε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και αντιφασιστικών δυνάμεων.

Οικονομία

Αν και η οικονομία της Ιταλίας άρχισε να αναπτύσσεται εκ νέου, ωστόσο, σχεδόν 10 χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της παραμένει κατά 5,7% χαμηλότερο από τα επίπεδα πριν από την κρίση.

Το 2016, περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι κινδύνευαν από τη φτώχεια και η ανεργία ανέρχεται στο 11%.

Η οικονομική πολιτική υπήρξε βασικό πεδίο προεκλογικής μάχης, αλλά οι παρατηρητές λένε πως τα κόμματα είπαν περισσότερα για τους συνταξιούχους, παρά για τους νέους, γεγονός στο οποίο θα μπορούσε να οφείλεται το υψηλό ποσοστό αποχής των νέων ψηφοφόρων.

www.tvxs.gr


Κατεβάστε το αρχείο: italia.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Ιταλικές εκλογές: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα και η επόμενη μέρα »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Η Βρετανία ετοιμάζεται να σπάσει σε κομμάτια τις «Big Four»

 23/5/2018 
 

Η συζήτηση για το χρέος και την μεταμνημονιακή εποχή ξεκινά ενώ το ΔΝΤ παραμένει αναποφάσιστο

 21/5/2018 
 

Και οι κρίνοντες κρίνονται

 21/5/2018 
 

Σενάρια για capital controls στην Τουρκία

 18/5/2018 
 

DW: Η ωρολογιακή βόμβα της τουρκικής οικονομίας

 18/5/2018 
 

SZ: «Κάτι το σάπιο υπάρχει στην Κύπρο»

 18/5/2018 
 

Παραδοχή «βόμβα» από ΕΚΤ: Υπερβολική η λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα

 17/5/2018 
 

Γερμανικό «Νein» σε αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

 15/5/2018 
 

Σχεδιάζεται αυστηρό πλαίσιο μεταμνημονιακής εποπτείας

 14/5/2018 
 

Διεθνείς επιπλοκές από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων – Προσφυγές στο ΔΝΤ

 9/5/2018 
 

Προειδοποίηση για νέα «Μεγάλη Υφεση»

 9/5/2018 
 

Όσα είπαν Τσίπρας – Γιούνκερ πίσω από τις κλειστές πόρτες

 7/5/2018 
 

Ύμνοι Wall Street Journal και Bloomberg για ελληνική οικονομία και Τράπεζες

 7/5/2018 
 

Τι κάνει ο Πούτιν στη Μέση Ανατολή Τι κάνει ο Πούτιν στη Μέση Ανατολή

 7/5/2018 
 

Τι σημαίνουν οι προβλέψεις της Κομισιόν για μέτρα και αντίμετρα

 4/5/2018 
 

Ένας φιλόδοξος και εκρηκτικός προϋπολογισμός

 3/5/2018 
 

Σε φυλακισμένο Τούρκο γελοιογράφο το Διεθνές Βραβείο Σκίτσου

 3/5/2018 
 

Άλλον αέρα αναπνέουν οι πλούσιοι και άλλον οι φτωχοί

 3/5/2018 
 

Ο Standard & Poor’s πέταξε στα «σκουπίδια» την Τουρκία

 2/5/2018 
 

Μύθοι κι αλήθειες για την «μεταμνημονιακή εποπτεία» και την «καθαρή έξοδο»

 27/4/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ημερίδα με θέμα : «Νέος Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) »
Εκλογές στο ΕΤΑΟ 
Δυνατότητα στους λογιστές για τη σύσταση εταιριών μέσω της υπηρεσίας μιας στάσης (Υ.Μ.Σ.) Σε αναφορά του Βουλευτή Ι. Νικολόπουλου σχετικά με την υπηρεσία μιας στάσης και τους λογιστές απάντησε το Υπ.Ανάπτυξης. 
Επιστολή ΣΟΛΝΘ σχετικά με τις καταβολές οφειλών κατά την ειδική αργία διατραπεζικών συναλλαγών  
Επιστολή για την τροποποίηση δηλώσεων που υποβλήθηκαν με τον Ν. 4446/16 στην Υφυπουργό Οικονομικών Κα Κατερίνα Παπανάτσιου και Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε κ. Γεώργιο Πιτσιλή 
ΠΟΟΕΕ Ελλάδας προς Οικονομικό Επιμελητήριο: «Άδικο και προσβλητικό προς τον κλάδο να αγνοούνται τα προβλήματά μας από την Κεντρική Διοίκηση» 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΠΟΛ. 1081 /10-05-2018 Τροποποίηση της ΠΟΛ 1056/7-4-2017 απόφασης του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε (1325 Β΄) "Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 15 του ν. 3091/2002 (330 Α΄) για τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων – απαιτούμενα δικαιολογητικά ....
22 ερωτήσεις-απαντήσεις για συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης.
ΠΟΛ. 1087 /11-05-2018 Εφαρμογή των διατάξεων της περίπτωσης στ΄ της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013, στην περίπτωση απόκτησης εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς έναρξη.
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ - Ασφαλιστικές Εισφορές Μελών Εταιρειων Η/και Διαχειριστών (EG_2018-04-16_01) Διευκρινιστική εγκύκλιος για τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ των μελών εταιρειών ή και διαχειριστών ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ, των ιδιοκτητών ..
ΠΟΛ. 1085 /09-05-2018 Κοινοποίηση της αρ. πρωτ. ΠΟΛ.1054/16.03.2018 απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. περί τροποποίησης του άρθρου 11 της αριθμ. ΠΟΛ. 1101/04-07-2017 (ΦΕΚ 2540/Β΄) όμοιας.
ΠΟΛ. 1078 / 27-04-2018 Τροποποίηση της αριθ. ΠΟΛ. 1135/29.08.2017 (Β’ 3053) απόφασης του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με τον καθορισμό του καταλόγου των Δικαιοδοσιών των Αρμόδιων Αρχών της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμόδιων Αρχών για την...

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Μήπως κάποιος από την βουλή πρέπει να αρχίσει να φωνάζει ότι ..... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  
Ιωάννης Μαραγκός :Consistency and Viability of Capitalist Economy Systems 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα