Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
18/8/2018
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 3767
 
Tel2103813942
Fax2103813942
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Οι 14 στιγμές που θυμόμαστε από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015
Γιατί ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα επανακάμψει . Άρθρο της Le monde-diplomatique
Η άνθιση της βιομηχανίας της βιολογικής γεωργίας. Le Monde diplomatique
BlackRock, η εταιρεία στην οποία «ανήκει» ο κόσμος
Οικονομική μεγέθυνση, μια θρησκεία υπό εξαφάνιση, απο τον Jean Gadrey
Γιατί ιδρύουμε το ΜέΡΑ25;

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Λεωνίδας Γρηγοράκος πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Σκάνδαλο υπάρχει και πρέπει να διερευνηθεί 
Η Ντόρα «αδειάζει» στελέχη της ......(1 σχόλιο/α) 
Κοινωνικό μέρισμα μόνο για Έλληνες; 

Περισσότερα...

λάλησαν...

«Σας θάψαμε στον Γράμμο, θα σας θάψουμε ξανά»(1 σχόλιο/α) 
Σχόλια που έκανε σε ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις 
Αδωνις Γεωργιάδης: «Την αληθινή αντίσταση στη χούντα την έκανε μόνο ο βασιλιάς»  

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ιταλικές εκλογές: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα και η επόμενη μέρα

�������� 
 

Ημερομηνία: 5/3/2018 11:24:25 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Αν υπάρχει μια βεβαιότητα για τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών στον ευρωπαϊκό Τύπο είναι η, προφανής, ομολογουμένως, διαπίστωση, πως ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι μια επώδυνη διαδικασία που θα κρατήσει καιρό. Κι αν αυτό για την Γερμανία ήταν όντως είδηση, για την Ιταλία μακράν δεν είναι, αφού, η μεταπολεμική πολιτική ιστορία της είναι ουσιαστικά μια ατέρμονη σειρά τέτοιων διαδικασιών.

Με το 30,92% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων ωστόσο ισχυρότερη πολιτική δύναμη είναι η συμμαχία δεξιάς-άκρας δεξιάς με το 36,98% των ψήφων, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Corriere della Sera, που επικαλείται στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς - ακροδεξιάς, η Λέγκα του Βορρά συγκεντρώνει το 18,69% των ψήφων και αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 13,45% και 102 έδρες και τα Αδέλφια της Ιταλίας με 4,25% και 28 έδρες.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι είδε να επιβεβαιώνεται στις κάλπες το άσχημο αποτέλεσμα που προοιωνίζονταν οι δημοσκοπήσεις, σημειώνοντας ποσοστό 24,40%, το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,55% των ψήφων.

Για να εξασφαλιστεί ο σχηματισμός κυβέρνησης, ένα πολιτικό μπλοκ ή μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του 50% συν εκ των 630 βουλευτών και το 50% συν ενός εκ των 315 γερουσιαστών.

Η διαφορά αυτών των εκλογικών αποτελεσμάτων έγκειται στην ενίσχυση της ακροδεξιάς σε όλες τις εκφάνσεις της, μέχρι και τον φασισμό. Το BBC «βλέπει» τον Μπερλουσκόνι να καταλαμβάνει από 248 - 268 έδρες, κάτω, μεν, από τις 316 που χρειάζεται για την αυτοδυναμία, εξαιρετικά επικίνδυνες ωστόσο, αφού, σε αυτό που εμφανίζεται ως «κεντροδεξιά συμμαχία», κάθε άλλο παρά το - έτσι κι αλλιώς προς αναζήτηση - «κέντρο» έχει το πάνω χέρι, με την ρατσιστική - φασιστική Λέγκα να ξεπερνά τα ποσοστά του πρώην πρωθυπουργού.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα και τον σχηματισμό κυβέρνησης δίνουν και παίρνουν, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, αν και υπάρχει πάντα η εναλλακτική «λύση» των νέων εκλογών, σε μια προσπάθεια να υπάρξει κάποιο πιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Αν και δεν υπάρχει εγγύηση για το πραγματικά θα συνέβαινε.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα;

Η ιταλική ημερήσια εφημερίδα «Il Fatto Quotidiano» έχει πρωτοσέλιδο τον τίτλο: «Όλα θα αλλάξουν».

Παρόλο που κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει, η αύξηση της εκλογικής υποστήριξης στα λαϊκιστικά κόμματα συγκρίνεται με το Brexit και την εκλογή Τραμ στις ΗΠΑ.

Αν και πρώτο ως ξεχωριστό κόμμα, το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» έρχεται δεύτερο, μετά τον φερόμενο «κεντροδεξιό» συνασπισμό, ο οποίος, ουσιαστικά είναι μια ακροδεξιά συμμαχία.

Τα «Πέντε Αστέρια» ιδρύθηκαν το 2009 από τον κωμικό ηθοποιό, Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος κατήγγειλε την ευνοιοκρατία της ιταλικής πολιτικής και θα μπορούσε μόνο του να καταλάβει από 216 - 236 έδρες.

Η ανεργία, η φτώχεια και η οικονομική ανασφάλεια που χτυπά την μεγάλη πλειοψηφία του ιταλικού λαού, είχαν τις αρνητικές συνέπειές τους για το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός αναμένεται να μείνει τρίτος και καταϊδρωμένος, με τις έδρες που εκτιμάται ότι θα καταλάβει να είναι ανάμεσα στις 107 με 127, αρκετά πίσω, δηλαδή, από τους δύο πρώτους.

«Είναι σαφές σε μας ότι πρόκειται για μια κατάφωρη και σαφή ήττα» δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Μαυρίσιο Μαρτίνα.

Η δημοσιογράφος του BBC για ευρωπαϊκά θέματα, Κάτια ‘Αντλερ αναφέρει, ότι, «θεωρητικά είναι δυνατό να γίνει πραγματικότητα ο εφιάλτης της ΕΕ: ‘Ενας συνασπισμός μεταξύ των “λαϊκιστών ευρωσκεπτικιστών”: Πέντε Αστέρια και Λέγκα».

Τι θα γίνει μετά;

Ο ανταποκριτής του BBC στην Ιταλία, Τζέιμς Ρέινολντς γράφει, ότι στην χώρα, η ψηφοφορία στις εκλογές είναι απλώς το πρώτο στάδιο μιας πολύ μακράς διαδικασίας επιλογής μιας νέας κυβέρνησης, γι’ αυτό και οι ηγέτες των κομματιών εδώ δεν χοροπηδούν μπροστά στις κάμερες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Τα Πέντε Αστέρια, εκτιμά ο δημοσιογράφος, κατάφερε να κάνει αποδεκτό το «μήνυμά» του στους νέους που ψάχνουν απεγνωσμένα για δουλειά στο φτωχότερο νότο της χώρας.

Το κόμμα αποφάσισε να κάνει την διαφορά κατεβαίνοντας μόνο του στις εκλογές, σε αντίθεση με τα άλλα μεγάλα κόμματα που προχώρησαν σε εκλογικές συμμαχίες. Αλλά το χαρακτηριστικό που έδωσε στο κόμμα την εκλογική δύναμή του - δηλαδή η ανεξαρτησία του - μπορεί τώρα να γίνει η αδυναμία του. Για να σχηματίσουν κυβέρνηση, τα Πέντε Αστέρια πρέπει να βρουν εταίρους. Η απειρία του στις συνεργασίες μπορεί να είναι ένα μειονέκτημα στην διαδικασία σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού.

Γίνονται κάποιες εικασίες, ότι το «κίνημα» μπορεί να αναζητήσει έναν συνασπισμό με την Λέγκα. Τα δύο κόμματα έχουν ταχθεί κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και κανένα από τα δύο δεν προχώρησε σε εκστρατείες για έξοδο από αυτήν. Ωστόσο, μια δυνητική συμμαχία μεταξύ των δύο θα προκαλούσε προφανείς ανησυχίες στις Βρυξέλλες.

Το μπλοκ του Μπερλουσκόνι αποτελείται από το κόμμα του, το «Forza Italia» και τα ακροδεξιά κόμματα της Λέγκα και των «Αδελφών της Ιταλίας».

Ο 81 ετών Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να καταλάβει δημόσιο αξίωμα για ακόμη έναν χρόνο λόγω καταδίκης για φορολογική απάτη. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι η Λέγκα ξεπέρασε το κόμμα του σε ξεχωριστά ποσοστά, αποτελεί ένα προσωπικό χτύπημα γι’ αυτόν.

«Τα πρώτα μου λόγια: ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ» ανάρτησε  ο ηγέτης της Λέγκα, Μετέο Σαλβίνι.

Ο τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μπερλουσκόνι, υποστήριξε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι να ηγηθεί της χώρας. Ωστόσο, είναι απίθανο ο Σαλβίνι - ο οποίος έχει υποσχεθεί να απελάσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και μιλά για τον «κίνδυνο» του Ισλάμ - απλώς να παρακολουθεί.

Μετανάστευση

Περισσότεροι από 600.000 πρόσφυγες και μετανάστες έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι από την Λιβύη και όλη την Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ιταλία, από το 2013. Η απροθυμία - όποτε δεν εμφανιζόταν ως ανοιχτή εχθρότητα - του κράτους, να διαχειριστεί την κατάσταση με όρους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, αναστάτωσε μεγάλα τμήματα της χτυπημένης αγρίως από την κρίση ιταλικής κοινωνίας, προσφέροντας το απαραίτητο κοινωνικο-πολιτικό «οξυγόνο» στην ακροδεξιά να αναπτύξει την ρητορική μίσους.

Ο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως «κοινωνική ωρολογιακή βόμβα» και δεσμεύτηκε για μαζικές απελάσεις. Αυτή η δέσμευση προκάλεσε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και αντιφασιστικών δυνάμεων.

Οικονομία

Αν και η οικονομία της Ιταλίας άρχισε να αναπτύσσεται εκ νέου, ωστόσο, σχεδόν 10 χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίση, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της παραμένει κατά 5,7% χαμηλότερο από τα επίπεδα πριν από την κρίση.

Το 2016, περίπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι κινδύνευαν από τη φτώχεια και η ανεργία ανέρχεται στο 11%.

Η οικονομική πολιτική υπήρξε βασικό πεδίο προεκλογικής μάχης, αλλά οι παρατηρητές λένε πως τα κόμματα είπαν περισσότερα για τους συνταξιούχους, παρά για τους νέους, γεγονός στο οποίο θα μπορούσε να οφείλεται το υψηλό ποσοστό αποχής των νέων ψηφοφόρων.

www.tvxs.gr


Κατεβάστε το αρχείο: italia.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Ιταλικές εκλογές: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα και η επόμενη μέρα »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Αστυπάλαια,το νησί - πεταλούδα

 1/8/2018 
 

Ελαφονήσι, Ν. Χανίων

 1/8/2018 
 

Ίστρος, Ν. Λασιθίου

 1/8/2018 
 

Χρυσή, Ν. Λασιθίου

 1/8/2018 
 

Παραλία Αγιοφάραγγο, Ν. Ηρακλείου

 1/8/2018 
 

Τα Ιουλιανά (1920)

 31/7/2018 
 

Τι σχέση έχει η Amazon με τον πληθωρισμό;

 30/7/2018 
 

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Η παράταση καταβολής τόκων για την Ελλάδα κοστίζει 34 δισ. ευρώ

 26/7/2018 
 

Τι διακυβεύεται στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις Γιούνκερ-Τραμπ

 25/7/2018 
 

Ιθαγένεια Vs Εθνότητας: Τρεις καθηγητές εξηγούν

 23/7/2018 
 

«Μην χαλαρώνετε τους ελέγχους»: Πιέσεις των δανειστών για πάταξη της φοροδιαφυγής

 18/7/2018 
 

Έρχονται «δύσκολες μέρες», προειδοποιεί η Bundesbank

 16/7/2018 
 

Στη δημοσιότητα η «Λευκή Βίβλος» για το Brexit

 13/7/2018 
 

Εξτρα χρυσά... μεροκάματα

 13/7/2018 
 

Στα 247 τρις $ το παγκόσμιο χρέος

 12/7/2018 
 

Η δίκη της Monsanto: «Εκφόβισε επιστήμονες και απέκρυψε τον κίνδυνο καρκίνου»

 12/7/2018 
 

10+5 προβλήματα στο Ασφαλιστικό

 10/7/2018 
 

Τι προβλέπει το πρόγραμμα μετα-μνημονιακής εποπτείας

 9/7/2018 
 

Ο μεγαλύτερος εμπορικός πόλεμος στην Ιστορία

 6/7/2018 
 

DIW Berlin: Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας συμφέρει τη Γερμανία

 5/7/2018 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Η αυθαιρεσία της διοίκησης έναντι των φορολογουμένων. Απο την ΑΚΙΟΕ 
Δελτίο Τύπου , για την παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων  
Επιστολή του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Θεσσαλονίκης για το Χρόνο υποβολής φορολογικών δηλώσεων Φ.Π. και Ν.Π. φορολογικού έτους 2017 
Πρόσκληση για Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων  
Ημερίδα με θέμα : «Νέος Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) » 
Εκλογές στο ΕΤΑΟ 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΠΟΛ. 1161 /02-08-2018 Φορολογική αντιμετώπιση, για σκοπούς ΦΠΑ και Τελών Χαρτοσήμου, της «εύλογης αμοιβής» και του «δικαιώματος παρακολούθησης» του ν. 2121/1993 
ΠΟΛ. 1160 /03-08-2018 Διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων του Περιβαλλοντικού Τέλους του Ν. 2939/2001 όπως ισχύει 
ΠΟΛ. 1141 /24-07-2018 Παράταση του χρόνου υποβολής των ανακεφαλαιωτικών πινάκων ενδοκοινοτικών συναλλαγών, των δηλώσεων ΦΠΑ και καταβολής φόρου που προκύπτει από αυτές για τους πληγέντες εξαιτίας των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στις... 
ΠΟΛ. 1156 /01-08-2018 Απαλλαγή πληγέντων από πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες κ.λπ. για τις προς αυτούς δωρεές τρίτων. – Άρθρο 8 της από 26-7-2018 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α’ 138). 
Εγχειρίδιο Ερωτήσεων-Απαντήσεων σε Φορολογικά Θέματα (Αύγουστος 2018) 
ΠΟΛ. 1155 /01-08-2018 Παροχή διευκρινίσεων αναφορικά με τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος έκπτωσης του ΦΠΑ εισροών σε περίπτωση εκπρόθεσμης έναρξης εργασιών 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Μήπως κάποιος από την βουλή πρέπει να αρχίσει να φωνάζει ότι ..... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  
Ιωάννης Μαραγκός :Consistency and Viability of Capitalist Economy Systems 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Η ανατιμησις του νομισματος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα