|
60 δισ. ευρώ τον χρόνο χάνει η ευρωπαϊκή οικονομία από τις «μαϊμούδες».

Οι «μαϊμούδες» κοστίζουν στους Ευρωπαίους τόσο σε χρήμα όσο και σε θέσεις εργασίας, ενώ κάποιες φορές και σε ζωές. Μελέτη του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO) εκτιμά ότι τα πλαστά ρούχα, τσάντες, κινητά τηλέφωνα, φάρμακα και άλλα προϊόντα που κυκλοφορούν στην εσωτερική αγορά κοστίζουν στην ευρωπαϊκή οικονομία περί τα 60 δισ. ευρώ ετησίως.
Τα προϊόντα-μαϊμού αντιπροσωπεύουν το 5% των συνολικών εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή 85 δισ. ευρώ ετησίως.
Παρ’ ότι το πρόβλημα μεγεθύνεται χρόνο με τον χρόνο, οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. δείχνουν από την πλευρά τους αδύναμες να το αντιμετωπίσουν.
Ενδεικτικό αυτής της αδυναμίας είναι οι χαμηλής αξίας κατασχέσεις πλαστών προϊόντων από τα ευρωπαϊκά τελωνεία.
Το 2016 οι τελωνειακές αρχές της Ε.Ε. κατέσχεσαν 41 εκατομμύρια παραποιημένα προϊόντα. Ομως η αξία των αυθεντικών προϊόντων που αντιστοιχούσαν σε αυτά τα πλαστά προϊόντα ήταν μόλις 672 εκατ. ευρώ.
Η μαζική παραποίηση αγαθών απειλεί τομείς της οικονομίας οι οποίοι στηρίζονται στην πνευματική ιδιοκτησία και οποίοι είναι υπεύθυνοι για το 42% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και το 28% της απασχόλησης στην Ενωση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της EUIPO, η απώλεια εσόδων εξαιτίας των πλαστών προϊόντων σε 13 βιομηχανικούς κλάδους (μεταξύ των οποίων τα παιχνίδια, το κρασί και τα οινοπνευματώδη, τα προϊόντα καπνού, τα φάρμακα, τα ρούχα και τα δερμάτινα) ισοδυναμεί με την απώλεια 434.000 θέσεων εργασίας.
Το γραφείο επισημαίνει ότι σε αντίθεση με τις κυρώσεις που ισχύουν στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, στις εισαγωγές προϊόντων-μαϊμού υπάρχει τεράστιο έλλειμμα αποτρεπτικών ποινών.
Το γεγονός αυτό και η έλλειψη ρίσκου έχει αποτέλεσμα η βιομηχανία παραγωγής πλαστών προϊόντων να προσελκύσει το οργανωμένο έγκλημα.
Στην έξαρση του εμπορίου των προϊόντων-μαϊμούδες σημαντικό ρόλο έπαιξε τα τελευταία χρόνια και η εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου που επιτρέπει στους πλαστογράφους να κρύβουν τα πλαστά προϊόντα τους μεταξύ των αυθεντικών.
Από την πλευρά των Ευρωπαίων καταναλωτών, ενώ το 97% αυτών πιστεύει ότι η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι σημαντική, αρκετοί είναι αυτοί που συνηθίζουν να αγοράζουν εν γνώσει τους προϊόντα-μαϊμού.
Σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία έδειξε ότι τα πιο συχνά πλαστά προϊόντα που οι καταναλωτές αγοράζουν εκεί, εν γνώσει τους, είναι τα ρούχα, τα δερμάτινα και τα αρώματα.
Ωστόσο υπάρχει και ένα 37% των Γάλλων καταναλωτών που αγόρασε «μαϊμούδες» νομίζοντας ότι είναι αυθεντικά. Οι «μαϊμούδες» που οι Γάλλοι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερο χωρίς να το γνωρίζουν είναι τα αθλητικά είδη.
Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν η πλαστογραφία εστιάζει στα φάρμακα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι κάθε χρόνο 700 χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο εξαιτίας των πλαστών φαρμάκων.
www.efsyn.gr
|