Η σκανδαλώδης τραπεζική λειτουργία που δημιούργησε τα «κόκκινα» δάνεια ακολουθείται από μια άλλη διαδικασία πλήρους αδιαφάνειας η οποία συνδέεται με την είσπραξη μέρους αυτών των δανείων.
Συγκεκριμένα μια εταιρεία, η PQH AE, με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 24.000 ευρώ έχει αναλάβει ρόλο εκκαθαριστή για δάνεια που έχουν περάσει στις λεγόμενες «bad banks» (κακές τράπεζες), ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η διαδικασία και η τελική επιλογή της εταιρείας ήταν αρμοδιότητα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Οπως προκύπτει από την έρευνα, στη συγκεκριμένη εταιρεία έχει ανατεθεί το έργο της εκκαθάρισης, με μεγάλες αμοιβές οι οποίες δεν έχουν ομολογηθεί από την ΤτΕ αλλά προκύπτουν από τους ισολογισμούς της εταιρείας και από τα στοιχεία που δείχνουν πόσα εισπράττει και πόσα τελικώς αποδίδει. Η συγκεκριμένη εταιρεία, πέρα από το μηδενικό ρίσκο που έχει για τις εκκαθαρίσεις με ταυτόχρονες μεγάλες αμοιβές, δεν διαθέτει ούτε δικό της προσωπικό, αφού οι υπάλληλοι που χρησιμοποιούνται πληρώνονται από τις υπό εκκαθάριση τράπεζες.
Σε όλα αυτά ωστόσο το κύριο ερώτημα είναι η διαφάνεια και τι μπορεί να γίνει κάτω από το τραπέζι. Στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη εταιρεία παζαρεύει με τους κακοπληρωτές πελάτες δάνεια που μπορεί να είναι αξίας ακόμη και δεκάδων εκατομμυρίων. Τι ποσοστό από το πραγματικό χρέος θα εισπραχθεί στο τέλος εξαρτάται από την εταιρεία και τον ίδιο τον Γ. Στουρνάρα. Μπορεί δηλαδή ένα δάνειο 100 εκατομμυρίων να «ικανοποιηθεί» με την είσπραξη μερικών εκατομμυρίων και μόνο. Αυτό είναι στη διακριτική ευχέρεια του Στουρνάρα και των μηχανισμών της ΤτΕ. Το επιχείρημα ότι υπάρχουν νόρμες και διαδικασίες ασφαλείας που εγγυώνται όλα αυτά δεν είναι πειστικό. Αφενός γιατί νόρμες υπήρχαν και όταν δόθηκαν τα συγκεκριμένα δάνεια και αφετέρου γιατί δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ελεγχθούν οι αποφάσεις.
Στην πραγματικότητα έχει δοθεί στον Γ. Στουρνάρα εν λευκώ η διαχείριση εννιά δισεκατομμυρίων, ενώ δεν έχει θεσπιστεί καμιά δικλίδα θεσμικού ελέγχου με το επιχείρημα του τραπεζικού απορρήτου. Μια τέτοια δικλίδα θα ήταν όλα τα δεδομένα από τα «κόκκινα» δάνεια και τα κουρέματα που έγιναν να πηγαίνουν στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η διαδικασία.
Αν αυτήν τη στιγμή ανακαλυφθεί πως ένα δάνειο επιχειρηματία 200 εκατομμυρίων κουρεύτηκε και εισπράχθηκαν μόλις 5 εκατομμύρια, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ρωτήσει ποια διαδικασία ακολουθήθηκε και με ποια αντικειμενικά κριτήρια επιλέχθηκε αυτός ο συμβιβασμός. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να εξυπηρετηθούν στρατηγικοί κακοπληρωτές, που έλεγε και ο Γιάννης Στουρνάρας, από στελέχη της εταιρείας διαχείρισης και της ΤτΕ που στρατηγικά τους εξυπηρετούν, ενδεχομένως και με ανταλλάγματα.
Καμιά θεσμική αρχή και ελεγκτική διαδικασία δεν μπορεί να εισέλθει σε όσα νομίμως ή παρανόμως συμβούν με τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ θα είναι άγνωστο ποιοι εξυπηρετήθηκαν. Στο τέλος της μακρόχρονης διαδικασίας θα ανακοινωθούν πόσα εισπράχθηκαν, ενώ μέσα στις φερόμενες ως εισπράξεις θα συμπεριλαμβάνονται και οι δυσθεώρητες αμοιβές της εταιρείας.
Τα επιχειρήματα περί αγγελικά πλασμένης διαδικασίας που εκπορεύεται από την ανάγκη εισπράξεων μπορεί να φαντάζουν γοητευτικό αφήγημα, αλλά αυτό ήδη έχει απειληθεί από την πραγματικότητα. Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θόδωρος Πανταλάκης επιχείρησε προκλητικά να δώσει δάνεια 1,3 δισεκατομμυρίου, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και τα δάνεια 9 εκατομμυρίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε fund το οποίο με τη σειρά του θα εισέπραττε (ή ενδεχομένως και θα χάριζε) τα δάνεια. Για τα δάνεια αυτά το fund έδωσε μόλις… 70 εκατομμύρια.
Συμπερασματικά, οι νόρμες και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα «κόκκινα» δάνεια είναι σχετικές. Αυτό που έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica για το δάνειο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει με κάθε δάνειο που θα επιλεγεί, από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένας θεσμικός έλεγχος. Εννιά δισεκατομμύρια δεν διαχειρίζεται προσωπικά ούτε ο πρωθυπουργός του κράτους. Τα διαχειρίζεται όμως μια εταιρεία ελέω Στουρνάρα.
http://www.documentonews.gr
Κατεβάστε το αρχείο: STOYRNARAS.jpg
|