Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
27/5/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 7247
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών
Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 
Ανδρέας Παπανδρέου πρώην Πρωθυπουργός έχει πει .... 
Για τον Ανδρέα Λοβέρδο και την υπόθεση Novartis ειπε ο κ. Λαζόπουλος 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Οι χυδαίες ατάκες του Ψαριανού για την Έφη Αχτσιόγλου: «Μ’ αρέσει το γκομενάκι» 
Πρόεδρος Εφοριακών Αττικής-Κυκλάδων για τις 120 δόσεις 
Είπε ο κ. Κώστας Δέρβος , υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

H ακτινογραφία της συμφωνίας για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

�������� 
 

Ημερομηνία: 5/12/2018 11:18:01 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

H ακτινογραφία της συμφωνίας για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Σημαντικά επιτεύγματα αλλά και πολλές γκρίζες ζώνες περιλαμβάνει η απόφαση του Eurogroup. H γαλλική πρόταση για κοινό προϋπολογισμό και η ξεχασμένη εγγύηση καταθέσεων. Ο συμβιβασμός για το «κούρεμα» και το ευρωπαϊκό ΔΝΤ.

H ακτινογραφία της συμφωνίας για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης

Έπρεπε να περάσουν 18 μήνες «παζαρεμάτων» και μια ολονύχτια διαπραγμάτευση, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που ενισχύει την εργαλειοθήκη της νομισματικής περιοχής για την καταπολέμηση κρίσεων.

Μετά από 19 ώρες δύσκολων συνομιλιών στις Βρυξέλλες οι υπουργοί κατέληξαν το πρωί της Τρίτης σε μια συμφωνία που αναβάλει ορισμένα από τα πιο δύσκολα μεταρρυθμιστικά ζητήματα, αλλά αποτελεί την πιο σημαντική αναδιαμόρφωση του μπλοκ από την κρίση χρέους του 2010-2015.

Με τις κυβερνήσεις να έχουν διορία για την επίτευξη συμφωνίας ως τη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα, οι υπουργοί ήταν αναγκασμένοι να εισέλθουν σε ευαίσθητα πολιτικά ύδατα, μεταξύ των οποίων η γαλλική πρόταση για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ολλανδία και άλλες βόρειες χώρες του μπλοκ.

Ο Μάριο Σεντένο, ο πρόεδρος του Eurogroup, καλωσόρισε το αποτέλεσμα ως «ένα μεγάλο βήμα σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα». Αλλά σε ποιο σημείο αφήνει πραγματικά τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της ευρωζώνης η συμφωνία;

Ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης

Το κοινό σύστημα της ευρωζώνης για την εποπτεία των τραπεζών ήταν ένα από τα σημαντικά μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα που προέκυψαν από την κρίση κρατικού χρέους. Αλλά οι κυβερνήσεις διαφωνούσαν για το πώς θα ολοκληρωθεί.

Οι Βρυξέλλες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν απευθύνει έκκληση για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού για την εγγύηση των καταθέσεων. Η ιδέα αποτελεί ανάθεμα στη Γερμανία, η οποία δεν θέλει οι φορολογούμενοι της να πληρώσουν για την χρηματοπιστωτική κακοδιαχείριση σε άλλες χώρες, και επί της ουσίας έμεινε στην άκρη στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Η τελική συμφωνία αναφέρει μόνο ότι θα συγκροτηθεί μια ειδική ομάδα που θα εξετάσει το σχέδιο, γνωστό ως EDIS και ότι θα καταθέσει μια έκθεση τον Ιούνιο του 2019. «To ΕDIS αποτελεί έναν πολύ δύσκολο φάκελο» σημείωσε ο κ. Σεντένο.

Οι υπουργοί επικεντρώθηκαν αντίθετα στην ενίσχυση του ενιαίου ταμείου εκκαθάρισης (SRF) του μπλοκ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση χρεοκοπημένων τραπεζών. Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε λεπτομερείς «όρους εντολής» για το πώς να δοθεί στο SFR πρόσβαση σε έκτακτα δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το ταμείο διάσωσης των €500 δισ. της ευρωζώνης.

Τα έκτακτα δάνεια αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΚΤ και άλλους, που τα βλέπουν ως κλειδί για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της τραπεζικής ένωσης. Αλλά οι όροι της συμφωνίας – μεταξύ των οποίων και η επιμονή των Γερμανών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών – σημαίνουν ότι ο μηχανισμός έκτακτων δανείων μπορεί να είναι σε θέση να λειτουργήσει μετά από αρκετά χρόνια.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ενέκριναν την Τρίτη μια σειρά τροποποιήσεων για την ενίσχυση των τραπεζικών ρυθμίσεων του μπλοκ – ένα βήμα «μείωσης του ρίσκου» που η Γερμανία επέμενε ότι αποτελεί προϋπόθεση για μια ευρύτερη μεταρρυθμιστική ώθηση.

Ο διαμοιρασμός απωλειών μεταξύ των ομολογιούχων

Η επιβολή απωλειών στους ιδιώτες ομολογιούχους για τα κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους όταν μια χώρα χρειάζεται διάσωση αποτελεί ένα από τα σταθερά αιτήματα της Γερμανίας και άλλων βορειοευρωπαίων συμμάχων. Αλλά η ιδέα έβρισκε αντιστάσεις σε χώρες με υψηλό χρέος, με οδηγό την Ιταλία.

Στο συμβιβασμό της Δευτέρας, οι κυβερνήσεις αποδέχτηκαν ένα σύστημα αναδιάρθρωσης του χρέους το οποίο θα επιτρέπει στον ESM να διαμεσολαβεί μεταξύ πιστωτών και κυβερνήσεων, αλλά τόνισε πως αυτό θα είναι «σε εθελοντική, άτυπη, μη δεσμευτική, προσωρινή και εμπιστευτική βάση».

H λίστα των όρων αυτών είναι το αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων από τη Ρώμη, η οποία αντιτίθεται σε οποιοδήποτε βήμα θα μπορούσε να κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς στην αγορά ιταλικού κρατικού χρέους.

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης σε σχέδια της Γαλλίας και της Γερμανίας για την έκδοση κρατικών ομολόγων με «σκληρές συλλογικές ρήτρες» ώστε να αποτραπούν περιπτώσεις «ανταρτών» επενδυτών που μπορεί να εμποδίσουν διαγραφές χρέους. Συμφώνησαν ότι οι ρήτρες αυτές πρέπει να περιλαμβάνονται σε χρέη που θα εκδίδονται από το 2022 και έπειτα.

Ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης

Η δημιουργία ενός προϋπολογισμού «σταθεροποίησης» για την ευρωζώνη είναι ένα από τα βασικά αιτήματα της Γαλλίας για ένα νομισματικό μπλοκ πιο ανθεκτικό στις κρίσεις. Η ιδέα για ένα κοινό ταμείο αξίας «αρκετών ποσοστιαίων μονάδων» του ΑΕΠ της ευρωζώνης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Αύγουστο του 2017.

Αλλά οι φιλοδοξίες του μετριάστηκαν σημαντικά, καθώς το Παρίσι ήρθε αντιμέτωπο με επίμονες αντιστάσεις, κυρίως από την Ολλανδία, η οποία επιμένει ότι οι χώρες πρέπει να παραμείνουν υπεύθυνες για τη διαχείριση των οικονομικών τους.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι το ζήτημα αποτέλεσε το πρώτο σημείο τριβής στη συνεδρίαση της Δευτέρας, φέρνοντας τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ενάντια στον Ολλανδό ομόλογο του, Βόπκε Χέκστρα.

Η τελική φρασεολογία στο ανακοινωθέν της Τρίτης δεν λύνει το ζήτημα και ρίχνει το μπαλάκι πίσω στους ηγέτες της Ε.Ε.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι ένα γαλλογερμανικό σχέδιο για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης, με στόχο την προώθηση της «σύγκλισης και της ανταγωνιστικότητας», μπορεί να διερευνηθεί περαιτέρω. Το ταμείο θα εντάσσεται στον ευρύτερο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., κάτι που περιορίζει το μέγεθος του. Επίσης, για τη δημιουργία του πρέπει να δώσουν το πράσινο φως οι ηγέτες της Ε.Ε.

Αλλά το ανακοινωθέν υπογραμμίζει ακόμα πως δεν υπάρχει «κοινή αντίληψη για τις ανάγκες και το σχεδιασμό» ενός εργαλείου δημοσιονομικής σταθεροποίησης της ευρωζώνης.

Ο κ. Λεμέρ δήλωσε πως η συμφωνία πρέπει να αντιμετωπιστεί με θετικό τρόπο. «Έχουμε επιτέλους, για πρώτη φορά, μια πραγματική προοπτική για έναν προϋπολογισμό της ευρωζώνης» πρόσθεσε. «Το κείμενο μιλάει από μόνο του» σημείωσε ο κ. Χέκστρα. «Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα χωρών που αντιτίθενται σθεναρά στον μηχανισμό σταθεροποίησης».

Η ενίσχυση του ESM

Ο μετασχηματισμός του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι μια από τις ιδέες που βρίσκονται τους τελευταίους 18 μήνες στο επίκεντρο της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, αν και οι φιλοδοξίες μετριάστηκαν ως την συνεδρίαση της Δευτέρας.

Οι δικηγόροι της Ε.Ε. προσγείωσαν τις προσδοκίες στη Γερμανία ότι ένα ΕΝΤ θα μπορούσε να γίνει ο επιτηρητής των εθνικών προϋπολογισμών στην Ευρώπη, αναλαμβάνοντας εξουσίες που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εν τω μεταξύ, ένα σχέδιο της Κομισιόν για το ΕΝΤ που θα το τοποθετούσε κάτω από τη δικαιοδοσία των Βρυξελλών απορρίφθηκε νωρίτερα φέτος από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών τη Δευτέρα συμφώνησαν σε πιο στοχευμένες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου και του προσδιορισμού των όρων με βάση τους οποίους οι κυβερνήσεις μπορούν να λάβουν προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον ESM.

«Η ευρωζώνη θα εξοπλιστεί με αυτά τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για χώρες με υγιή θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεαστούν από ένα δυσμενές σοκ» σημείωσαν οι υπουργοί.

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «H ακτινογραφία της συμφωνίας για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

“Η Κυρία Δήμαρχος” (1960)

 24/5/2019 
 

Το χρέος απειλεί την παγκόσμια οικονομία με φωτιά ή… πάγο

 23/5/2019 
 

Ευρωεκλογές 2019: Πώς χρηματοδοτούνται τα πολιτικά κόμματα και ιδρύματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

 22/5/2019 
 

Το δύσκολο «σταυρόλεξο» της διαδοχής Γιούνκερ

 22/5/2019 
 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει κάθε «κάθε όργανο του σώματος»

 20/5/2019 
 

«Επιδρομές» γερμανικών αρχών σε τράπεζες και σπίτια ιδιωτών για τα Panama Papers

 16/5/2019 
 

Κομπανί: Ο «άγιος» των φτωχών

 15/5/2019 
 

Τι οδήγησε στην ξέφρενη κούρσα του Bitcoin

 14/5/2019 
 

Η «δολαριοποίηση» απειλεί τώρα την Τουρκία

 14/5/2019 
 

Κίνα: Χάκερ έκλεψαν bitcoin αξίας 41 εκατ. δολαρίων

 10/5/2019 
 

Για πρώτη φορά η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία με κυρώσεις για την κυπριακή ΑΟΖ

 10/5/2019 
 

Το μεγάλο λάθος της Bayer στην εξαγορά της Monsanto

 9/5/2019 
 

Ο Γαλλικός Μάης του ‘68

 7/5/2019 
 

Μεγαλύτερο επίτευγμα της Κομισιόν η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη

 7/5/2019 
 

Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εκχώρηση του Αεροδρομίου "Δασκαλογιάννης"

 7/5/2019 
 

Splinternet: Το τέλος του διαδικτύου όπως το ξέραμε

 6/5/2019 
 

Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν από τα ρομπότ

 30/4/2019 
 

Γενοκτονία Αρμενίων: 104 χρόνια από την εξόντωση 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων

 24/4/2019 
 

Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τις φτωχές χώρες φτωχότερες και τις πλούσιες πλουσιότερες

 24/4/2019 
 

Αλμα πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,29% του ΑΕΠ

 23/4/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 
Αίτημα για παράταση Μ.Φ.Υ. από την Πανελλήνια Ομοσπονδια Οικονομολόγων  
Επίκαιρο Φορολογικό Σεμινάριο απο το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών και τις 120 δόσεις
Ενισχύσεις 150 εκατ. ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Ερωταπαντήσεις για ρύθμιση οφειλών στην εφορία
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ  
Εργασία: Νέα «όπλα» στα χέρια των εργαζομένων - Τι αλλάζει σε απολύσεις και συμβάσεις 
Παράταση για την εγγραφή στο «e-Μητρώο Πλοίων» 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών - Ανάλυση - Ερμηνεία - Δ. Σταματόπουλου

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα