Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
22/3/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 7098
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)
ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......
Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...
Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αντώναρος για Γεωργιάδη: Ποιος θα πυροβολούσε έναν πυροβολημένο;  
Μοχέντ Αλτράντ από το βιβλίο του :Μποανταουί Ένα παιδί από την έρημο 
Έχετε όραση επιλεκτική….., είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη  

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ντροπή για το χυδαίο σεξιστικό ανέκδοτο του Μπέου την Ημέρα της Γυναίκας  
Ο μισογύνης πρόεδρος Ντουτέρτε «ξαναχτύπησε» 
Δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργιου Βλάχου για την υπόθεση της καταδίκης του Νίκου Γεωργιάδη  

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο εφιάλτης του άτακτου Brexit πρέπει να αποφευχθεί

�������� 
 

Ημερομηνία: 17/12/2018 10:59:01 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Το κόστος ενός Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν τεράστιο πολιτικά όσο και οικονομικά. Οι ευθύνες Βρετανών και Ευρωπαίων. Ποιες είναι οι εναλλακτικές. Γιατί πρέπει να επανεξεταστεί το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος.

To Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπνοβατούν προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Η επιβίωση της Μέι ως αρχηγού του συντηρητικού κόμματος δεν αλλάζει αυτό το γεγονός. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ήταν μια καταστροφή για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα ήταν αρνητικό και για την υπόλοιπη Ε.Ε. Ο χρόνος τελειώνει.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ε.Ε. πρέπει να επανεξετάσουν την κατάσταση γρήγορα.

Ο πρωθυπουργός μπορεί να είναι ακόμα στη θέση της, αλλά δεν έχει την εξουσία. Η αντιπολίτευση εντός του κόμματος του (και το κόμμα των Δημοκρατικών Ενωτιστών) θα την εμποδίσει από το να περάσει τη (ομολογουμένως κακή) συμφωνία, χωρίς στήριξη από την αντιπολίτευση. Αυτό θα απαιτούσε είτε μια ολική μεταστροφή από τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ή την αποστασία ομάδας βουλευτών της. Η ομάδα αυτή θα έπρεπε να είναι αρκετά ανθεκτική ώστε να περάσει την απαιτούμενη νομοθεσία. Μια εναλλακτική θα ήταν οι Τόρις που είναι υπέρ της παραμονής να αποσχιστούν από το κόμμα και να φέρουν τους Εργατικούς στην εξουσία, ώστε να σταματήσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Τέλος, η κα. Μέι θα μπορούσε να καταλήξει με τους Εργατικούς σε ένα σύμφωνα για μια εναλλακτική, όπως η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Περιοχή ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα.

Καμία από τις επιλογές αυτές δεν φαίνεται κάτι λιγότερο από εξαιρετικά απίθανη. Όπως έχει πει και ο Σέρλοκ Χολμς, αν αποκλείσει κανείς το αδύνατο, τότε αυτό που μένει, όσο απίθανο και αν είναι, πρέπει να είναι η αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι πως οδεύουμε σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Αυτό θα ήταν τρελό. Αλλά όπως μας υπενθύμισαν τον περασμένο μήνα οι εορτασμοί της επετείου της ανακωχής του 1918, είναι πολύ εύκολο να συμβεί αυτό που είναι εντελώς τρελό, ειδικά αν οι άνθρωποι αγνοούν τους κινδύνους.

Το κόστος ενός Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν τεράστιο πολιτικά όσο και οικονομικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα γινόταν ένας παρίας: μια χώρα που αθέτησε τις νομικές της υποχρεώσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είχε την παραμικρή ικανότητα να ασκήσει οποιουδήποτε είδους επιρροή στα τεκταινόμενα της ηπείρου. Θα έχανε τη φήμη που έχει αποκτήσει για την αξιοπιστία και τη λογική της. Οι ζωές εκατομμυρίων πολιτών της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο και Βρετανών στην Ε.Ε. θα βίωναν επώδυνους κλυδωνισμούς, όπως και οι δραστηριότητες δεκάδων επιχειρήσεων. Η συνεργασία σε ζωτικούς τομείς, όπως η αστυνόμευση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θα δεχόταν πλήγμα. Θα επέστρεφε σίγουρα ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.

Οι υπέρμαχοι του Brexit τα θεωρούν όλα αυτά εύκολες θεωρητικολογίες. Η ανευθυνότητα τους είναι απίστευτη. Όσο για την αντιμετώπιση των οικονομικών διαταραχών, εμπιστεύονται τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η πίστη αυτή είναι λανθασμένη για τουλάχιστον τρεις λόγους.

Πρώτον, ο Π.Ο.Ε. δεν προσφέρει επαρκή κάλυψη σε εξαιρετικά σημαντικούς εμπορικούς τομείς, ιδίως τις υπηρεσίες. Ούτε προστατεύει το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την ανάγκη να προσαρμοστεί με τους κανόνες της Ε.Ε. στο εμπόριο με τις χώρες του μπλοκ. Ούτε επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιβάλλει δασμούς σε εισαγωγές αγαθών από την Ε.Ε., όπως υποστηρίζουν τώρα κάποιοι, χωρίς να κάνει το ίδιο και για όλα τα υπόλοιπα μέλη του Π.Ο.Ε.

Δεύτερον, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των υπέρμαχων του Brexit, τo εμπόριο δεν διεξάγεται τόσο απρόσκοπτα για χώρες που υπάγονται στους κανόνες του Π.Ο.Ε. όσο για τα μέλη της Ε.Ε. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εμπορικές συναλλαγές του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. είναι όσες και αυτές με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Υπάρχουν μόνο δύο εξηγήσεις: η δύναμη της εγγύτητας και τα χαμηλότερα εμπόδια στο εμπόριο. Οι οπαδοί του Brexit συχνά αρνούνται ότι το πρώτο έχει ιδιαίτερη σημασία, αν έχει καθόλου. Κάνουν μεγάλο λάθος. Αλλά ακόμα και αν είχαν δίκιο, η απουσία εμπορικών και ρυθμιστικών εμποδίων εντός της Ε.Ε. πρέπει να είναι ο κρίσιμος παράγοντας.

Τέλος, γιατί θα έπρεπε η Ε.Ε. να λάβει σοβαρά υπόψη τις αιτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για προστασία από τον Π.Ο.Ε., αν είχε αθετήσει υποχρεώσεις που τα μέλη της Ε.Ε. πιστεύουν ότι είναι ακόμα πιο σημαντικές; Οι υπέρμαχοι του Brexit απεχθάνονται την Ε.Ε. Αλλά δεν την απεχθάνονται τα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Αυτό που συμβαίνει δεν χωράει λογικής εξήγησης. Φανατικοί, μασκαρεμένοι σαν συντηρητικοί, έχουν αποφασίσει να υποβάλλουν τους συμπολίτες τους σε ένα ριζικό πείραμα το οποίο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει διαταραχές βραχυπρόθεσμα και ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, μακροπρόθεσμα.

Ο πειραματισμός αυτού του είδους είναι λανθασμένος επί της αρχής . Δεν είναι αυτό που κάνουν υπεύθυνοι πολιτικοί.

Το αποτέλεσμα αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Αλλά πως; Μια πιθανότητα είναι η Ε.Ε. να δράσει ως ο ενήλικας. Σε μια εποχή που οι σχέσεις με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ είναι χειρότερες από ποτέ, δεν φαίνεται καθόλου λογικό να επιτραπεί μια βαθιά ρήξη και με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ε.Ε. θα έπρεπε να θέλει και τα χρήματα που έχει συμφωνήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να πληρώσει και την προστασία των πολιτών της Ε.Ε. που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ε.Ε. θα έπρεπε επίσης να αναρωτιέται αν η αποδοχή της αρχής του ιρλανδικού διχτυού ασφαλείας αξίζει το κόστος ενός σκληρού συνόρου με την Ιρλανδία. Αξίζει ως παρηγοριά η απόλαυση της επίριψης των ευθυνών στους Βρετανούς; Γιατί αντίθετα να μην μετατεθεί η απόφαση για το πώς θα αποφευχθεί ένα τέτοιο σκληρό σύνορο στη διαπραγμάτευση της νέας εμπορικής συμφωνίας;

Η εναλλακτική είναι να θυσιάσει ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών τα συμφέροντα του κόμματος τους για εκείνα της χώρας. Αν είναι έτσι, θα έπρεπε να διαλέξουν ένα νέο δημοψήφισμα.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι το Brexit σημαίνει είτε άτακτη έξοδος ή αποδοχή της συμφωνίας της κα. Μέι. Και τα δύο είναι αφόρητα.

Αφήστε τον λαό, που είναι πλέον πιο σοφός, να διαλέξει ξανά.

www.euro2day.gr


Κατεβάστε το αρχείο: 1470955-ft-930-1.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Ο εφιάλτης του άτακτου Brexit πρέπει να αποφευχθεί»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Η ζωή στην Ευρώπη μετά το Brexit

 15/3/2019 
 

Οι Αμερικανοί καπιταλιστές πρέπει να ασπαστούν τον «σοσιαλισμό»

 14/3/2019 
 

Πώς μπορούν να φορολογηθούν πιο «έξυπνα» οι πολυεθνικές

 12/3/2019 
 

Στα 9,5 δισ. ο δυνητικός «λογαριασμός» από τις αποφάσεις ΣτΕ

 12/3/2019 
 

ΕΚΤ: Στήριξη ευρωζώνης με φθηνά δάνεια και διατήρηση επιτοκίων

 8/3/2019 
 

Bloomberg: Η ΕΚΤ ετοιμάζει νέο γύρο TLTROs

 7/3/2019 
 

Τα παιδιά του σεξοτουρισμού

 6/3/2019 
 

Forbes: Αυτοί είναι οι 4 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα με τους πλουσιότερους για το 2019

 6/3/2019 
 

Το πλυντήριο της... Τρόικας

 5/3/2019 
 

Δωροδοκία για το Brexit;

 4/3/2019 
 

Οι Συντηρητικοί Βελγίου-Λουξεμβούργου ζητούν αποπομπή Ορμπάν από το ΕΛΚ

 1/3/2019 
 

La Tribune: Οι «παχιές αγελάδες» για τη Γερμανία τελειώνουν

 28/2/2019 
 

Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας: Άνισα τα δικαιώματα των γυναικών στην αγορά εργασίας

 28/2/2019 
 

Μεγάλη οικονομική απάτη με θύματα σε όλη την Ευρώπη αποκαλύφθηκε στη Βουλγαρία

 28/2/2019 
 

Eurostat: Τέσσερις ελληνικές περιφέρειες στις 20 φτωχότερες της ΕΕ

 27/2/2019 
 

Όταν η Bayer αγόρασε «παρτίδες» γυναικών από το Άουσβιτς..

 25/2/2019 
 

Politico: Η Βρετανία χρειάζεται μαθήματα από τον Θουκυδίδη για το Brexit

 25/2/2019 
 

Τα κρυπτονομίσματα και ο κανόνας του χρυσού

 22/2/2019 
 

Πρόστιμο - μαμούθ 4,5 δισ. ευρώ στην UBS

 21/2/2019 
 

Deutsche Bank: H «άριστη» τράπεζα στο χείλος του γκρεμού

 20/2/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Εκδήλωση 7ου Π.Τ. Ο.Ε.Ε. «Η Φορολογική Δικαιοσύνη Όχημα για την Ανάπτυξη. Στόχος ένα Απλό και Σταθερό Φορολογικό Σύστημα»
Παρουσίαση του Βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή κ. Ρουμελιώτη Παναγιώτη ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΙ ;
ΔΙΕΘΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΙΗΤΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ  
Ανακοίνωση της ΑΚΙΟΕ Δυτικής Κρήτης σχετικά με την μη τήρηση των συμφωνηθέντων για το προεδρείο στο 15ο Π.Τ..  
Α.ΚΙ.Ο.Ε. Γιατί καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του ΟΕΕ ; 
Για την πρόταση του Πρόεδρο του ΟΕΕ περί Ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Σε ΦΕΚ ο νόμος με τις διατάξεις μείωσης του φόρου μερισμάτων και κατάργησης της αναστολής υποβολής ΑΠΔ λόγω οφειλής εισφορών
Διακίνηση και Εμπορία Νωπών και Ευαλλοίωτων Αγροτικών Προϊόντων
Πώς δηλώνονται τα μισθωτήρια των ακινήτων στο Taxisnet - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις
Συντάξεις: Τι αλλάζει για τους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες ταξί
Τι προβλέπει η νέα εγκύλιος για την παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση.
Οσα πρέπει να ξέρετε για τις εισφορές στο εισόδημα με «μπλοκάκι»

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κωδικας Φ.Π.Α

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα