Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
19/6/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4318
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Το μυαλό δεν είναι αυγό!
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 
Ανδρέας Παπανδρέου πρώην Πρωθυπουργός έχει πει .... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Θόδωρος Πάγκαλος: «Να βάζει ο Τσίπρας γιαούρτι στη μάπα του»
Εγώ, εγώ, εγώ! Ναπολέων Βοναπάρτης Βενιζέλος 
Βελόπουλος: Τείχος και ναρκοπέδιο στον Έβρο - Συνεργασία με τον Θεό 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Η ευρωζώνη υπνοβατεί προς τη νέα οικονομική κρίση

�������� 
 

Ημερομηνία: 18/12/2018 10:53:26 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να υποστεί ισχυρό οικονομικό σοκ ανάλογο με την παγκόσμια κρίση. Η έλλειψη δημοσιονομικών εργαλείων, το τέλος του QE και τι σηματοδοτεί η αποχώρηση του Μ. Ντράγκι.

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα μια σημαντική απόφαση, όχι για το Brexit, αλλά για την ποσοτική χαλάρωση. Οι δικαστές υπερασπίστηκαν το «πρόγραμμα αγορών του δημοσίου τομέα» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως είναι επισήμως γνωστό το QE.

Σε όσους έχουν παρακολουθήσει τη μακρά ιστορία της δικαστικής διαμάχης για το ευρώ, η απόφαση αυτή δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Οι Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές που βρίσκονται πίσω από την υπόθεση αυτή έχουν κατηγορήσει την ΕΚΤ ότι συμμετέχει σε μια συγκαλυμμένη μεταφορά πόρων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσουν την ανηλεή πολιτική και νομική τους καμπάνια για να εμποδίσουν μια αποτελεσματική διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

Ως τώρα δεν έχουν επιτύχει, αλλά θα συνεχίσουν να προσπαθούν.

Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, είχε δίκιο όταν έλεγε ότι το «QE είναι πλέον μέρος της εργαλειοθήκης, είναι μόνιμο και είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως δυνητικά χρησιμοποιήσιμο σε έκτακτες περιστάσεις».

Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς τη σημασία του QE ως εργαλείου κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, όταν απελευθέρωσε βουλωμένα χρηματοοικονομικά κανάλια. Είναι επίσης δύσκολο να μεγαλοποιήσει την ύπαρξη κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης ύψους €2,1 τρισ. στον ισολογισμό της ΕΚΤ.

Πρόκειται για ένα ποσό το οποίο θα μπορούσε, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές στον ιδιωτικό τομέα. Τα στοιχεία ενεργητικού στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας έχουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά ενός χρηματοοικονομικού διχτυού ασφαλείας.

Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας, το καλό μέρος. Το όχι και τόσο ευχάριστο νέο είναι πως το QE δεν ήταν τόσο επιτυχημένο στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της αύξησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Αν και το ποσοστό του πληθωρισμό ανήλθε στο 2% τον Νοέμβριο, στον στόχο της ΕΚΤ, οι υποκείμενες πληθωριστικές δυνάμεις είναι ολοένα και πιο αδύναμες. Ο πιο σταθερός δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη ευμετάβλητες κατηγορίες, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, είναι κολλημένος κοντά στο 1%. Βρίσκεται κάτω από το 2% για δέκα χρόνια.

Το άλλο δυσάρεστο νέο είναι ότι οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού ολοκληρώνονται αυτόν τον μήνα. Το QE ανέλαβε το έργο της σταθεροποίησης της οικονομίας της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η επέκταση του δεν θα άλλαζε ριζικά το αναπτυξιακό μονοπάτι της ευρωζώνης.

Τα πραγματικά άσχημα νέα είναι πως η οικονομία μπορεί να βουλιάξει νωρίς. Η ΕΚΤ έχει ιστορικό αισιόδοξων προβλέψεων. Υπάρχουν σημάδια επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη τα οποία οι προβλέψεις δεν έχουν ακόμα συμπεριλάβει. Είμαστε σε μια bear market για τις μετοχές. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς 20 ή 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. Υπάρχει επίσης, κατά την άποψη μου, ισχυρή πιθανότητα σκληρού Brexit.

To κάθε ένα θα αποτελούσε οικονομικό σοκ από μόνο του. Από κοινού θα μπορούσαν να επιφέρουν σοκ αντίστοιχου μεγέθους με αυτό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σε πολιτικό επίπεδο, θα μπορούσε κανείς να θαυμάσει τους ηγέτες της Ε.Ε. για το θάρρος που επέδειξαν ορθώνοντας το ανάστημα τους απέναντι στον κ. Τραμπ ή την Τερέζα Μέι, τη Βρετανίδα πρωθυπουργό. Αλλά ελλείψει ενός ισχυρού νομισματικού εργαλείου, θα συνιστούσα προσοχή. Η ευρωζώνη μάλλον δύσκολα θα επιτρέψει μεγάλη δημοσιονομική τόνωση σε ολόκληρη τη νομισματική ένωση σαν ένα αντικυκλικό αντιστάθμισμα σε μια κάμψη. Ο ισχνός προϋπολογισμός της ευρωζώνης στον οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες της Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα δεν θα έχει αντικυκλικά στοιχεία.

Αυτό που φοβάμαι είναι ότι η ευρωζώνη υπνοβατεί σε μια οικονομική κάμψη, αλλά ο κ. Ντράγκι δεν θα είναι αυτή τη φορά σε θέση να τη σώσει όπως έκανε το 2012 και το 2015.

Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει; Για αρχή, η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει να μην αυξήσει τα επιτόκια. Η τρέχουσα μελλοντική της καθοδήγηση αφήνει να εννοηθεί ότι τα επιτόκια θα μείνουν σταθερά μέχρι και το καλοκαίρι, αλλά πιθανότατα θα αυξηθούν στη συνέχεια.

Καθώς συγκεντρώνονται περισσότερες ενδείξεις για την οικονομία, θα εδραιωθεί σταδιακά η πεποίθηση ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν. Τα δύο πιο σημαντικά επιτόκια – το επιτόκιο ημερήσιου δανεισμού και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης – βρίσκονται στο -0,4% και στο μηδέν, αντίστοιχα. Είναι πιθανό ότι η ΕΚΤ απλά θα αφήσει τα επιτόκια αυτά αμετάβλητα ή θα τα μειώσει λίγο.

Aλλά είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι οι μειώσεις επιτοκίων μπορούν να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Ούτε το QE μπορεί να το κάνει επίσης. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, είμαστε σε ένα σενάριο ιαπωνικού αποπληθωρισμού. Οπότε τι απομένει;

Η ΕΚΤ θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ξεκινήσει εκ νέου το QE. Θα προσέφερε κάποια βοήθεια. Θα μπορούσε να επεκτείνει τα προγράμματα της και να αρχίσει να αγοράζει μετοχές σε εταιρείες για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Θα μπορούσαν να αγοράσουν απούλητα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Αλλά δεν διακρίνω μεγάλη διάθεση για μέτρα που ακόμα και ο αντισυμβατικός κ. Ντράγκι θα θεωρούσε αντισυμβατικά.

Επιπλέον, απλά φανταστείτε την αντίδραση της Γερμανίας στις αγορές μετοχών από την ΕΚΤ σε εταιρείες ιταλικής μόδας ή τα αρνητικά επιτόκια στους γερμανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Υποψιάζομαι ότι σε κάποιο σημείο θα αρχίσουν οι μηνύσεις.

Η ευρωζώνη είναι μια δυσλειτουργική νομισματική ένωση από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2007. Δεν έχει την πολιτική βούληση να μεταρρυθμιστεί. Δεν έχει άλλα διαθέσιμα εργαλεία νομισματικής πολιτικής.

Και τώρα είναι αντιμέτωπη με μια οικονομική κάμψη.

www.euro2day.gr


Κατεβάστε το αρχείο: 1470955-ft-930-1.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Η ευρωζώνη υπνοβατεί προς τη νέα οικονομική κρίση»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Αποσύρεται από τη Γερμανία το παγκόσμιο κεφάλαιο;

 14/6/2019 
 

"Τη θέλεις τη δουλειά ή όχι;"

 13/6/2019 
 

Πώς ο Σαλβίνι μπορεί να τινάξει την ευρωζώνη στον αέρα

 11/6/2019 
 

Στίγκλιτς: Η κλιματική κρίση είναι ο Γ΄Παγκόσμιος πόλεμος

 10/6/2019 
 

ΕΚΤ: πιθανή μείωση επιτοκίων εάν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη

 10/6/2019 
 

Υπάρχουν και κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

 6/6/2019 
 

Oι αναδυόμενες αγορές θύματα του εμπορικού πολέμου

 6/6/2019 
 

Καμπανάκι για παγκόσμια ύφεση

 5/6/2019 
 

Bloomberg: Το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης?

 3/6/2019 
 

10 χώρες κινούν τα νήματα της παγκόσμιας φοροδιαφυγής

 1/6/2019 
 

Η «κρίση ταυτότητας» της Τουρκίας

 31/5/2019 
 

Η γεωπολιτική των Σπάνιων Γαιών και το «μυστικό όπλο» της Κίνας

 31/5/2019 
 

Ποιους σκανάρουν οι ΗΠΑ για χειραγώγηση νομίσματος

 30/5/2019 
 

Διαλύοντας τους μύθους για την Άλωση

 29/5/2019 
 

Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Ποιοι Έλληνες θα συμμετάσχουν φέτος

 29/5/2019 
 

Σχεδόν το 50% των Ρώσων είναι σε θέση να καλύψει μόνο τις ανάγκες του σε φαγητό και ρούχα

 28/5/2019 
 

Τι σημαίνει η παραίτηση Μέι για το Βrexit

 28/5/2019 
 

Ομόλογα: Στην πρίζα οι επενδυτές λόγω… καμπύλης

 28/5/2019 
 

“Η Κυρία Δήμαρχος” (1960)

 24/5/2019 
 

Το χρέος απειλεί την παγκόσμια οικονομία με φωτιά ή… πάγο

 23/5/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Καταγγελίες του Οικονομικού Επιμελητήριου στην ΥΕΔΔΕ για απόπειρες σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για κερδοσκοπία και φοροδιαφυγή 
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 
Αίτημα για παράταση Μ.Φ.Υ. από την Πανελλήνια Ομοσπονδια Οικονομολόγων  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Καλοκαιρινή άδεια: Πώς να την υπολογίσετε
Ρύθμιση οφειλών προς ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες Ν.4611/2019
Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των συνταξιούχων που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλο κτήσης-πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) για πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Χιλιάδες στην έξοδο με ευνοϊκή εγκύκλιο του ΕΦΚΑ
Ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν μαζικά στις 120 δόσεις
ΕΦΚΑ: Πώς θα γίνεται η παρακράτηση οφειλών υποψήφιων συνταξιούχων λόγω αναπηρίας

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Φορολογικά Στοιχεία Διακίνησης & Τιμολόγησης του I. ΤΖΙΜΑΣ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα