Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
22/3/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 7322
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)
ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......
Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...
Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αντώναρος για Γεωργιάδη: Ποιος θα πυροβολούσε έναν πυροβολημένο;  
Μοχέντ Αλτράντ από το βιβλίο του :Μποανταουί Ένα παιδί από την έρημο 
Έχετε όραση επιλεκτική….., είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη  

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ντροπή για το χυδαίο σεξιστικό ανέκδοτο του Μπέου την Ημέρα της Γυναίκας  
Ο μισογύνης πρόεδρος Ντουτέρτε «ξαναχτύπησε» 
Δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργιου Βλάχου για την υπόθεση της καταδίκης του Νίκου Γεωργιάδη  

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Παναγιώτης Ρουμελιώτης: Παρουσιάστηκε το νέο του βιβλίο από τις Εκδόσεις Λιβά

�������� 
 

Ημερομηνία: 20/12/2018 10:05:37 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Παναγιώτης Ρουμελιώτης: Παρουσιάστηκε το νέο του βιβλίο από τις Εκδόσεις Λιβάνη

To νέο βιβλίο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Παναγιώτη Ρουμελιώτη «Μετά το Χάος, τι; Σύγχρονες Απειλές και Μελλοντικές προκλήσεις», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Για το βιβλίο μίλησαν, εκτός από τον συγγραφέα, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η βουλευτής Β΄Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΣ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νίνα Κασιμάτη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος και ο καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Αθανάσιος Πλατιάς.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι: Μάρκος Μπόλαρης υφυπουργός Εξωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Θάνου πρώην πρωθυπουργός, Δημήτρης Κρεμαστινός βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Νίκος Νικολόπουλος ανεξάρτητος βουλευτής, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, Νίκος Σηφουνάκης πρώην υπουργός, Στέφανος Τζουμάκας πρώην υπουργός, Δημήτρης Δόλλης πρώην υπουργός, Γιάννης Σμαραγδής σκηνοθέτης, Αντώνης Ζαϊρης αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ,  Ηρακλής Χαρμανίδης διοικητής Λαϊκού Νοσοκομείου, στελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων και εκπρόσωποι ΜΜΕ.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος υπενθύμισε πως ο Π. Ρουμελιώτης είναι ο θεμελιωτής της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας -Κατάσταση και Μεθοδολογία, στην Ελλάδα, συνεπώς το βιβλίο το ίδιο προσεγγίζει τα διεθνή ζητήματα από διεπιστημονική σκοπιά, εφαρμόζοντας μία ολιστική ανάλυση του θέματος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όχι μόνον τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις του, αλλά και τις γενικότερες γεωπολιτικές συνθήκες και τα γνωστικά πεδία που οι νέες τούτες διαστάσεις του παγκόσμιου γίγνεσθαι δημιουργούν.

«Ο συγγραφέας καταδεικνύει τις ατέλειες της παγκοσμιοποίησης»

Όπως τόνισε ο πρύτανης, μελετώντας την εξέλιξη του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης, τις ανισότητες και τα προβλήματα που συσσώρευσαν οι αστοχίες της, ο συγγραφέας καταδεικνύει τις ατέλειες της παγκοσμιοποίησης και προτείνει μάλιστα δραστικά αντίμετρα, με νέες διεθνείς ρυθμίσεις και τον εκ νέου καθορισμό του ρόλου του κράτους μέσα στον διεθνή ορίζοντα.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Κότιος, ο Π. Ρουμελιώτης στέκεται ιδιαίτερα σε τούτην την παθογένεια της παγκοσμιοποίησης που με τις ανισότητες και τα προβλήματα που συσσωρεύει οδηγεί σε αυτό που αποκαλεί «αποπαγκοσμιοποίηση», στην απομάκρυνση από τα θεωρούμενα ως ιδανικά του παγκοσμιοποιημένου χώρου, με την αυτονόμηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την έλλειψη τραπεζικού ελέγχου, που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες κρίσεις. Ο Π. Ρουμελιώτης αναλύει επίσης και επικρίνει το μοντέλο της νομισματικής ένωσης της ΕΕ από τα καταστατικά στάδιά της ίσαμε τα άτολμα μέτρα που ελήφθησαν για να αντιμετωπισθεί η κρίση της.

 

 

Η κ. Κασιμάτη υπογράμμισε τον εύστοχο τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας αναφέρεται στα προβλήματα που σώρευσε η απουσία ρύθμισης της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και κοινωνίας, που αποδυνάμωσε τους διεθνείς οργανισμούς και δεν ευνόησε την ισόνομη διανομή πλούτου και ευκαιριών στα κράτη. Συνέπειες που προκαλούν αποστροφή στο μοντέλο αυτό, ευνοώντας φυγόκεντρες ιδεολογίες, που αποσυνθέτουν την συνεκτικότητα των ιδεολογιών που διέπουν την πίστη για μία διεθνή οικογένεια. Καθώς ο οικονομικός έλεγχος εκφεύγει πλέον της πολιτικής, ο κόσμος της εργασίας χάνει τη δύναμή της και κατά συνέπεια υποχωρεί και η δημοκρατία, που εμφανίζεται στα χρόνια της κρίσης, αλλά και στη σημερινή εποχή, με τη συνέκδοχη ανάδυση εθνικιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων.

«Η μεθολογία του Π. Ρουμελιώτη προσομοιάζει σε μία Ιπποκρατική μέθοδο»

Αναφερόμενος στο βιβλίο ο κ. Πλατιάς τόνισε πως η μεθοδολογία του Π. Ρουμελιώτη προσομοιάζει σε μία Ιπποκρατική μέθοδο, καθώς προτείνει θεραπείες και λύσεις. Υπογράμμισε επίσης πως ο συγγραφέας διαρκώς αναλύει τους διαφορετικούς συσχετισμούς δυνάμεων που δεσπόζουν σε διεθνές επίπεδο σε όλες τις σφαίρες της οικονομίας, της πολιτικής και των συμφερόντων τους, μελετώντας συνάμα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε πόλου του συσχετισμού αυτού, που η σχέση τους δράσης-αντίδρασης δημιουργεί χάος.

Ο κ. Πλατιάς σημείωσε πως παρά την παγκοσμιοποίηση, η μορφή της παγκόσμιας κυριαρχίας είναι μονοπολική, καθώς οι ΗΠΑ ελέγχουν στρατηγικά και οικονομικά τον πλανήτη. Πλην όμως παρά τον στρατηγικό τους έλεγχο δεν μπορούν να ασκήσουν πλήρη επιρροή, με αποτέλεσμα τη δημιουργία παγκόσμιας και περιφερειακής αστάθειας. Όμως με την αύξηση αυτή της δύναμης, Θουκιδίδεια, οδηγεί σε ανταγωνισμούς—ορατούς σήμερα με την αύξουσα γιγάντωση της Κίνας. Ανταγωνισμός, που σήμερα μεταφράζεται στον τρέχοντα οικονομικό πόλεμο. Τέλος αναφέρθηκε ο κος Πλατιάς στην ακρασφαλή θέση που βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς η ισορροπία μεταξύ της ένταξής της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ είναι δύσκολη.

Αναφερόμενος στο βιβλίο ο κ, Αρβανιτόπουλος, αναφέρθηκε στη μεγάλη τόλμη του Π. Ρουμελιώτη πέρα από τις αναλύσεις να προτείνει και λύσεις.

Υπογραμμίζοντας πως το τέλος της φενάκης για τη μονοκρατορία της Δύσης και του οικονομικού συστήματός της, πλέον έχει οδηγήσει σε ένα χάος.

Εντόπισε μάλιστα τις δυνητικές απειλές του σύγχρονου κόσμου, με πρώτη από αυτές το φονταμενταλιστικό Ισλάμ, οι σχέσεις με τη Ρωσία, η προσεκτική άνοδος της Κίνας. Αλλά υπάρχουν και οι ‘εσωτερικές’ κρίσεις του συστήματος, με πρώτη και καλλίτερη την παγκοσμιοποίηση, με την αχαλίνωτη πορεία του καπιταλισμού και τα αλυσιτελή εγχειρήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Κατόπιν έρχεται η νέα, τέταρτη, τεχνολογική επανάσταση, που με την άνοδο της ανεργίας που την συνοδεύει, θα δημιουργήσει αλλαγές και ανισότητες.

Τρίτο εσωτερικό πρόβλημα ο κατακερματισμός των δυτικών κρατών από τις ιδιαίτερες ταυτότητες, και ο υπέρ αυτών δικαιωματισμός, που διαρρηγνύει τη συνοχή των κοινωνιών και των εθνών, που εκμεταλλεύεται ο λαϊκισμός και ο ρατσισμός. Ταυτόχρονα, η τρομοκρατία έχει εισέλθει εντός των πυλών των δυτικών κοινωνιών.

Καταλήγοντας ο κ. Ρουμελιώτης, αφού περιέτρεξε τα κύρια σημεία της ανάλυσής του για τα διεθνή πράγματα, κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για την υπέρβαση της χαοτικής εικόνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις λύσεις υπάρχουν:

  • Μία ΕΕ a la carte για ενισχυμένες συνεργασίες μεταξύ χωρών που επιθυμούν να προχωρήσουν μαζί.

  • Ή φυγή προς τα εμπρός όλων των χωρών μελών

  • Ή απόσχιση και άλλων χωρών.

Βασικό ερώτημα: Ο κόσμος θα αποπαγκοσμιοποιηθεί, όπως πριν τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο ή μπορεί να καταστεί λιγότερο απρόβλεπτος και χαοτικός;

Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας υπογράμμισε πως πρώτιστα θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των διεθνών οργανισμών.

Κατόπιν, και κύρια να ενισχυθεί ο ρόλος της πολυμερούς διακυβέρνησης του κόσμου και να επισημοποιηθούν οι άτυποι διακρατικοί οργανισμοί, όπως η G20.

Επίσης προτείνει να αλλάξουν οι κανόνες των διεθνών οργανισμών για να προβλεφθεί η ανισότητα κι η φτώχεια στον κόσμο.

Παράλληλα, είναι αναγκαίο να εκδημοκρατισθούν οι διεθνείς οργανισμοί και να εισακούονται οι απόψεις των ΜΚΟ, με ταυτόχρονη μείωση του ρόλου των ισχυρών επιχειρηματικών Lobbies.

Ιδίως δε, πρόσθεσε ο κ. Ρουμελιώτης, θα πρέπει οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να εκπροσωπούνται επαρκώς στα όργανα των διεθνών οργανισμών.

www.neaselida.gr


Κατεβάστε το αρχείο: roumeliwtis1-696x464.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Παναγιώτης Ρουμελιώτης: Παρουσιάστηκε το νέο του βιβλίο από τις Εκδόσεις Λιβάνη »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Εξι κατηγορίες ασφαλισµένων που πρέπει να αγνοήσουν τα «ραβασάκια»

 19/3/2019 
 

Ανοιχτές στον φορολογικό έλεγχο οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς

 18/3/2019 
 

Αναδρομικά: Ποιοι θα πάρουν μέχρι και 16.500 ευρώ

 18/3/2019 
 

Σύσταση εταιρειών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

 15/3/2019 
 

Όλες οι λεπτομέρειες για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων σε εφορία και Ταμεία - Έρχονται τον Απρίλιο

 15/3/2019 
 

Πρόεδρος ΕΟΤ: «Μην πυροβολείτε» το Airbnb - Μόλις 90.000 οι κατοικίες

 15/3/2019 
 

Εκτός παροχής μικροπιστώσεων οι τράπεζες

 14/3/2019 
 

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυτές είναι οι νέες εισφορές για τα «μπλοκάκια»

 14/3/2019 
 

Ρουμελιώτης: Παραιτήθηκε από την προεδρία της Attica Bank

 14/3/2019 
 

Πόσα λεφτά παίρνουν τα κόμματα από την κρατική χρηματοδότηση.

 13/3/2019 
 

Τα ορφανά του Πλαστήρα. Είχε υιοθετήσει πέντε παιδιά που βρήκε στα πεδίο της μάχης. Πρώτο υιοθέτησε τον πατέρα της Ελισάβετ Παπαζώη, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

 13/3/2019 
 

Κεντρικός Τραπεζίτης να σου τύχει!

 12/3/2019 
 

Τρίτο εξώδικο Ρουμελιώτη στον Στουρνάρα - «Κατηγορίες χωρίς αποδεικτικά στοιχεία»

 12/3/2019 
 

Έρχεται ο «Μεγάλος αδελφός» για ακίνητα και καταθέσεις - Όλο το σχέδιο για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

 12/3/2019 
 

Δημοσκόπηση: Συντριπτική η κοινή γνώμη για Γεωργιάδη και σκάνδαλο Novartis

 12/3/2019 
 

Αναδρομικά : Απόφαση – βόμβα για την κατάργηση επιδομάτων

 8/3/2019 
 

Καταργούνται μετά από 70 χρόνια τα ισόβια για τους καταχραστές του Δημοσίου

 8/3/2019 
 

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Η γιορτή πιο επίκαιρη από ποτέ(1 σχόλιo/α)

 8/3/2019 
 

Τα «πράσινα» και «μπλε» καφενεία της δεκαετίας του ΄80. ..

 7/3/2019 
 

Τι αλλάζει στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων - Σε ποια θα αυξηθεί και σε ποια θα μειωθεί το κόστος

 7/3/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Εκδήλωση 7ου Π.Τ. Ο.Ε.Ε. «Η Φορολογική Δικαιοσύνη Όχημα για την Ανάπτυξη. Στόχος ένα Απλό και Σταθερό Φορολογικό Σύστημα»
Παρουσίαση του Βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή κ. Ρουμελιώτη Παναγιώτη ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΙ ;
ΔΙΕΘΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΙΗΤΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ  
Ανακοίνωση της ΑΚΙΟΕ Δυτικής Κρήτης σχετικά με την μη τήρηση των συμφωνηθέντων για το προεδρείο στο 15ο Π.Τ..  
Α.ΚΙ.Ο.Ε. Γιατί καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του ΟΕΕ ; 
Για την πρόταση του Πρόεδρο του ΟΕΕ περί Ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Σε ΦΕΚ ο νόμος με τις διατάξεις μείωσης του φόρου μερισμάτων και κατάργησης της αναστολής υποβολής ΑΠΔ λόγω οφειλής εισφορών
Διακίνηση και Εμπορία Νωπών και Ευαλλοίωτων Αγροτικών Προϊόντων
Πώς δηλώνονται τα μισθωτήρια των ακινήτων στο Taxisnet - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις
Συντάξεις: Τι αλλάζει για τους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες ταξί
Τι προβλέπει η νέα εγκύλιος για την παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση.
Οσα πρέπει να ξέρετε για τις εισφορές στο εισόδημα με «μπλοκάκι»

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Οι μεγαλες απειλες για το περιβαλλον του S. FAUCHEUX - J.F. NOEL

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα