Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
19/6/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4370
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Το μυαλό δεν είναι αυγό!
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 
Ανδρέας Παπανδρέου πρώην Πρωθυπουργός έχει πει .... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Θόδωρος Πάγκαλος: «Να βάζει ο Τσίπρας γιαούρτι στη μάπα του»
Εγώ, εγώ, εγώ! Ναπολέων Βοναπάρτης Βενιζέλος 
Βελόπουλος: Τείχος και ναρκοπέδιο στον Έβρο - Συνεργασία με τον Θεό 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Παναγιώτης Ρουμελιώτης: Παρουσιάστηκε το νέο του βιβλίο από τις Εκδόσεις Λιβά

�������� 
 

Ημερομηνία: 20/12/2018 10:05:37 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Παναγιώτης Ρουμελιώτης: Παρουσιάστηκε το νέο του βιβλίο από τις Εκδόσεις Λιβάνη

To νέο βιβλίο του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Παναγιώτη Ρουμελιώτη «Μετά το Χάος, τι; Σύγχρονες Απειλές και Μελλοντικές προκλήσεις», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Για το βιβλίο μίλησαν, εκτός από τον συγγραφέα, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η βουλευτής Β΄Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΣ του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νίνα Κασιμάτη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος και ο καθηγητής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Αθανάσιος Πλατιάς.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι: Μάρκος Μπόλαρης υφυπουργός Εξωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Θάνου πρώην πρωθυπουργός, Δημήτρης Κρεμαστινός βουλευτής ΚΙΝΑΛ, Νίκος Νικολόπουλος ανεξάρτητος βουλευτής, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, Νίκος Σηφουνάκης πρώην υπουργός, Στέφανος Τζουμάκας πρώην υπουργός, Δημήτρης Δόλλης πρώην υπουργός, Γιάννης Σμαραγδής σκηνοθέτης, Αντώνης Ζαϊρης αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ,  Ηρακλής Χαρμανίδης διοικητής Λαϊκού Νοσοκομείου, στελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων και εκπρόσωποι ΜΜΕ.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιώς Άγγελος Κότιος υπενθύμισε πως ο Π. Ρουμελιώτης είναι ο θεμελιωτής της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας -Κατάσταση και Μεθοδολογία, στην Ελλάδα, συνεπώς το βιβλίο το ίδιο προσεγγίζει τα διεθνή ζητήματα από διεπιστημονική σκοπιά, εφαρμόζοντας μία ολιστική ανάλυση του θέματος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όχι μόνον τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις του, αλλά και τις γενικότερες γεωπολιτικές συνθήκες και τα γνωστικά πεδία που οι νέες τούτες διαστάσεις του παγκόσμιου γίγνεσθαι δημιουργούν.

«Ο συγγραφέας καταδεικνύει τις ατέλειες της παγκοσμιοποίησης»

Όπως τόνισε ο πρύτανης, μελετώντας την εξέλιξη του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης, τις ανισότητες και τα προβλήματα που συσσώρευσαν οι αστοχίες της, ο συγγραφέας καταδεικνύει τις ατέλειες της παγκοσμιοποίησης και προτείνει μάλιστα δραστικά αντίμετρα, με νέες διεθνείς ρυθμίσεις και τον εκ νέου καθορισμό του ρόλου του κράτους μέσα στον διεθνή ορίζοντα.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Κότιος, ο Π. Ρουμελιώτης στέκεται ιδιαίτερα σε τούτην την παθογένεια της παγκοσμιοποίησης που με τις ανισότητες και τα προβλήματα που συσσωρεύει οδηγεί σε αυτό που αποκαλεί «αποπαγκοσμιοποίηση», στην απομάκρυνση από τα θεωρούμενα ως ιδανικά του παγκοσμιοποιημένου χώρου, με την αυτονόμηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την έλλειψη τραπεζικού ελέγχου, που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες κρίσεις. Ο Π. Ρουμελιώτης αναλύει επίσης και επικρίνει το μοντέλο της νομισματικής ένωσης της ΕΕ από τα καταστατικά στάδιά της ίσαμε τα άτολμα μέτρα που ελήφθησαν για να αντιμετωπισθεί η κρίση της.

 

 

Η κ. Κασιμάτη υπογράμμισε τον εύστοχο τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας αναφέρεται στα προβλήματα που σώρευσε η απουσία ρύθμισης της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και κοινωνίας, που αποδυνάμωσε τους διεθνείς οργανισμούς και δεν ευνόησε την ισόνομη διανομή πλούτου και ευκαιριών στα κράτη. Συνέπειες που προκαλούν αποστροφή στο μοντέλο αυτό, ευνοώντας φυγόκεντρες ιδεολογίες, που αποσυνθέτουν την συνεκτικότητα των ιδεολογιών που διέπουν την πίστη για μία διεθνή οικογένεια. Καθώς ο οικονομικός έλεγχος εκφεύγει πλέον της πολιτικής, ο κόσμος της εργασίας χάνει τη δύναμή της και κατά συνέπεια υποχωρεί και η δημοκρατία, που εμφανίζεται στα χρόνια της κρίσης, αλλά και στη σημερινή εποχή, με τη συνέκδοχη ανάδυση εθνικιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων.

«Η μεθολογία του Π. Ρουμελιώτη προσομοιάζει σε μία Ιπποκρατική μέθοδο»

Αναφερόμενος στο βιβλίο ο κ. Πλατιάς τόνισε πως η μεθοδολογία του Π. Ρουμελιώτη προσομοιάζει σε μία Ιπποκρατική μέθοδο, καθώς προτείνει θεραπείες και λύσεις. Υπογράμμισε επίσης πως ο συγγραφέας διαρκώς αναλύει τους διαφορετικούς συσχετισμούς δυνάμεων που δεσπόζουν σε διεθνές επίπεδο σε όλες τις σφαίρες της οικονομίας, της πολιτικής και των συμφερόντων τους, μελετώντας συνάμα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κάθε πόλου του συσχετισμού αυτού, που η σχέση τους δράσης-αντίδρασης δημιουργεί χάος.

Ο κ. Πλατιάς σημείωσε πως παρά την παγκοσμιοποίηση, η μορφή της παγκόσμιας κυριαρχίας είναι μονοπολική, καθώς οι ΗΠΑ ελέγχουν στρατηγικά και οικονομικά τον πλανήτη. Πλην όμως παρά τον στρατηγικό τους έλεγχο δεν μπορούν να ασκήσουν πλήρη επιρροή, με αποτέλεσμα τη δημιουργία παγκόσμιας και περιφερειακής αστάθειας. Όμως με την αύξηση αυτή της δύναμης, Θουκιδίδεια, οδηγεί σε ανταγωνισμούς—ορατούς σήμερα με την αύξουσα γιγάντωση της Κίνας. Ανταγωνισμός, που σήμερα μεταφράζεται στον τρέχοντα οικονομικό πόλεμο. Τέλος αναφέρθηκε ο κος Πλατιάς στην ακρασφαλή θέση που βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς η ισορροπία μεταξύ της ένταξής της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ είναι δύσκολη.

Αναφερόμενος στο βιβλίο ο κ, Αρβανιτόπουλος, αναφέρθηκε στη μεγάλη τόλμη του Π. Ρουμελιώτη πέρα από τις αναλύσεις να προτείνει και λύσεις.

Υπογραμμίζοντας πως το τέλος της φενάκης για τη μονοκρατορία της Δύσης και του οικονομικού συστήματός της, πλέον έχει οδηγήσει σε ένα χάος.

Εντόπισε μάλιστα τις δυνητικές απειλές του σύγχρονου κόσμου, με πρώτη από αυτές το φονταμενταλιστικό Ισλάμ, οι σχέσεις με τη Ρωσία, η προσεκτική άνοδος της Κίνας. Αλλά υπάρχουν και οι ‘εσωτερικές’ κρίσεις του συστήματος, με πρώτη και καλλίτερη την παγκοσμιοποίηση, με την αχαλίνωτη πορεία του καπιταλισμού και τα αλυσιτελή εγχειρήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Κατόπιν έρχεται η νέα, τέταρτη, τεχνολογική επανάσταση, που με την άνοδο της ανεργίας που την συνοδεύει, θα δημιουργήσει αλλαγές και ανισότητες.

Τρίτο εσωτερικό πρόβλημα ο κατακερματισμός των δυτικών κρατών από τις ιδιαίτερες ταυτότητες, και ο υπέρ αυτών δικαιωματισμός, που διαρρηγνύει τη συνοχή των κοινωνιών και των εθνών, που εκμεταλλεύεται ο λαϊκισμός και ο ρατσισμός. Ταυτόχρονα, η τρομοκρατία έχει εισέλθει εντός των πυλών των δυτικών κοινωνιών.

Καταλήγοντας ο κ. Ρουμελιώτης, αφού περιέτρεξε τα κύρια σημεία της ανάλυσής του για τα διεθνή πράγματα, κατέθεσε τις δικές του προτάσεις για την υπέρβαση της χαοτικής εικόνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις λύσεις υπάρχουν:

  • Μία ΕΕ a la carte για ενισχυμένες συνεργασίες μεταξύ χωρών που επιθυμούν να προχωρήσουν μαζί.

  • Ή φυγή προς τα εμπρός όλων των χωρών μελών

  • Ή απόσχιση και άλλων χωρών.

Βασικό ερώτημα: Ο κόσμος θα αποπαγκοσμιοποιηθεί, όπως πριν τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο ή μπορεί να καταστεί λιγότερο απρόβλεπτος και χαοτικός;

Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας υπογράμμισε πως πρώτιστα θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των διεθνών οργανισμών.

Κατόπιν, και κύρια να ενισχυθεί ο ρόλος της πολυμερούς διακυβέρνησης του κόσμου και να επισημοποιηθούν οι άτυποι διακρατικοί οργανισμοί, όπως η G20.

Επίσης προτείνει να αλλάξουν οι κανόνες των διεθνών οργανισμών για να προβλεφθεί η ανισότητα κι η φτώχεια στον κόσμο.

Παράλληλα, είναι αναγκαίο να εκδημοκρατισθούν οι διεθνείς οργανισμοί και να εισακούονται οι απόψεις των ΜΚΟ, με ταυτόχρονη μείωση του ρόλου των ισχυρών επιχειρηματικών Lobbies.

Ιδίως δε, πρόσθεσε ο κ. Ρουμελιώτης, θα πρέπει οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να εκπροσωπούνται επαρκώς στα όργανα των διεθνών οργανισμών.

www.neaselida.gr


Κατεβάστε το αρχείο: roumeliwtis1-696x464.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Παναγιώτης Ρουμελιώτης: Παρουσιάστηκε το νέο του βιβλίο από τις Εκδόσεις Λιβάνη »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Δημογραφική «βόμβα» η γήρανση - Θα σαρώσει Ευρώπη και Ελλάδα

 17/6/2019 
 

Ρασπούτιν: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον διαστροφικό καλόγερο

 13/6/2019 
 

Εθνικές εκλογές: Κρας τεστ για την οικονομία - Τι υπόσχονται ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ(1 σχόλιo/α)

 12/6/2019 
 

Η επέλαση των ρομπότ

 12/6/2019 
 

Παράταση 100 ημερών σε 19 περιοχές για το Κτηματολόγιο - Όλες οι λεπτομέρειες

 11/6/2019 
 

Σφαγή στο Δίστομο: Η ιστορία πίσω από τη γυναίκα – σύμβολο

 10/6/2019 
 

Κρήτη: Νταής κούρεψε τη γυναίκα του για ένα μήνυμα

 10/6/2019 
 

Αναδρομικά: Τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι ανά Ταμείο

 10/6/2019 
 

Πώς θα επιδοτηθούν 45.000 δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

 10/6/2019 
 

Σύννεφα πάνω από το Αιγαίο - Σε επιφυλακή η Ελλάδα λόγω τουρκικής προκλητικότητας

 10/6/2019 
 

ΟΑΕΔ: Αυτά είναι τα τέσσερα νέα προγράμματα για 10.580 ανέργους

 6/6/2019 
 

Η «αιτιολογημένη απόλυση» και η παγίδα των δικαστηρίων

 6/6/2019 
 

Φραγκοκάστελο. Στην κατοχή, Γερμανοί πυροβολούσαν τις σκιές!...

 5/6/2019 
 

Ξεκινά επιδότηση εισφορών για νέους ώς 25 ετών

 5/6/2019 
 

Παγκόσμια έρευνα- Έλληνες, o πιο στρεσαρισμένος λαός

 3/6/2019 
 

Κτηματολόγιο: Νέα παράταση σε οκτώ περιοχές για δηλώσεις

 3/6/2019 
 

ΟΕΚ: Ποιοι δανειολήπτες μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους

 31/5/2019 
 

Κτηματολόγιο: Τα επτά βήματα για να αποφύγετε λάθη και ταλαιπωρία

 30/5/2019 
 

Στο φως ντοκουμέντα από σπάνια ρουσφέτια και... δανεικά από συστάσεως ελληνικού κράτους

 29/5/2019 
 

Αναλήψεις ΑΤΜ: Προμήθεια «φωτιά» μέχρι 3 ευρώ

 29/5/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Καταγγελίες του Οικονομικού Επιμελητήριου στην ΥΕΔΔΕ για απόπειρες σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για κερδοσκοπία και φοροδιαφυγή 
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 
Αίτημα για παράταση Μ.Φ.Υ. από την Πανελλήνια Ομοσπονδια Οικονομολόγων  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Καλοκαιρινή άδεια: Πώς να την υπολογίσετε
Ρύθμιση οφειλών προς ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες Ν.4611/2019
Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των συνταξιούχων που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλο κτήσης-πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) για πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Χιλιάδες στην έξοδο με ευνοϊκή εγκύκλιο του ΕΦΚΑ
Ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν μαζικά στις 120 δόσεις
ΕΦΚΑ: Πώς θα γίνεται η παρακράτηση οφειλών υποψήφιων συνταξιούχων λόγω αναπηρίας

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Υπέρβαση Εξουσίας: Ένα κοινωνικοπολιτικό βιβλίο-θρίλερ, μία συγκλονιστική ιστορία στην καρδιά της Ευρώπης, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.Του Β. Βιλιάρδου

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα