Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
19/6/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4283
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Το μυαλό δεν είναι αυγό!
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 
Ανδρέας Παπανδρέου πρώην Πρωθυπουργός έχει πει .... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Θόδωρος Πάγκαλος: «Να βάζει ο Τσίπρας γιαούρτι στη μάπα του»
Εγώ, εγώ, εγώ! Ναπολέων Βοναπάρτης Βενιζέλος 
Βελόπουλος: Τείχος και ναρκοπέδιο στον Έβρο - Συνεργασία με τον Θεό 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο φιλελευθερισμός ξέχασε τους κανόνες της αγοράς!

�������� 
 

Ημερομηνία: 27/12/2018 10:30:00 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η οικονομική στασιμότητα δημιουργεί κύμα δυσαρέσκειας κατά του φιλελεύθερου συστήματος. Γιατί είναι αναγκαία η ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Το παράδειγμα της μεταπολεμικής Γερμανίας και η έξυπνη πολιτική της Θάτσερ.

Όταν αναλογίζομαι την κρίση του φιλελεύθερου συστήματος μας, θυμάμαι μια συνάντηση που είχα πριν από περίπου είκοσι χρόνια στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Κάρτε, πρώην πρόεδρο της γερμανικής επιτροπής ανταγωνισμού.

Ο φιλελευθερισμός ξέχασε τους κανόνες της αγοράς!

Τον ρώτησα γιατί αυτός και οι διάδοχοι του υιοθετούσαν συχνά μια τόσο συντηρητική αντίληψη για τις υποθέσεις ανταγωνισμού και συγκεκριμένα γιατί δεν λάμβαναν σοβαρά υπόψη τα οικονομικά επιχειρήματα.

Όπως η πλειονότητα των φορέων άσκησης πολιτικής στη Γερμανία, ο κ. Κάρτε, ο οποίος πέθανε το 2003, ήταν δικηγόρος. Είπε πως θεωρούσε ότι η δουλειά του ήταν να βοηθάει τον αδύναμο να υπερασπιστεί τον εαυτό του έναντι του ισχυρού. Αυτή ήταν η δουλειά ενός δικηγόρου, όχι ενός οικονομολόγου. Ανέφερε ακόμα πως δεν ενδιαφερόταν να εξασφαλίσει ίσους όρους, αλλά να ενισχύσει τις ευκαιρίες του αδύναμου.

Η κρίση του σύγχρονου φιλελευθερισμού έχει παρόμοια στοιχεία. Σήμερα έχουμε τη δική μας εκδοχή του προβλήματος του χάσματος μεταξύ αδύναμων και ισχυρών, αλλά δεν υπάρχει κανένας να γείρει την πλάστιγγα. Οι μικρότερες επιχειρήσεις πληρώνουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με τα έσοδα τους από ότι οι μεγάλες πολυεθνικές. Οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση διεύρυναν τις ανισότητες στο εισόδημα και τον πλούτο. Μεγάλες μεταναστευτικές ροές προκάλεσαν ανασφάλεια, όπως και η έλευση νέων τεχνολογιών. Όταν επικρίνεις τους ψηφοφόρους ή τους χειραγωγείς, όπως συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το δημοψήφισμα του Brexit, τότε βάζεις το κερασάκι στην τούρτα.

Ο κ. Κάρτε ήταν ένας κλασσικός Γερμανός υπέρμαχος του ορντοφιλελευθερισμού (ordoliberalism), μια σχολή σκέψης που αναπτύχθηκε μετά τη διάλυση της γερμανικής δημοκρατίας στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Τα μακροοικονομικά του γερμανικού ορντοφιλελελευθερισμού είναι κάπως αναξιόπιστα. Αλλά υπερείχαν σε ένα μόνο σημείο. Οι εμπνευστές τους εξήγησαν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον πως κατέρρευσε η φιλελεύθερη τάξη της Γερμανίας τη δεκαετία του 1920 και πως έκανε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να σταματήσει να την υποστηρίζει.

Η σύντομη, βιαστική απάντηση είναι πως η Δημοκρατία της Βαϊμάρης ευνοούσε τον ισχυρό. Τα μακροοικονομικά σοκ της περιόδου εκείνης – ο υπερπληθωρισμός και η ύφεση – έχουν αναλυθεί εκτενώς. Συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική αποξένωση των μεσαίων τάξεων. Αλλά δεν ήταν οι μόνες αιτίες. Η περίοδος εκείνη χαρακτηρίστηκε και από την ενίσχυση των βιομηχανικών καρτέλ που απείλησαν το μεροκάματο των μικρών εμπόρων και επιχειρηματιών.

Όταν οι υπέρμαχοι του ορντοφιλελευθερισμού ήρθαν τελικά στην εξουσία στη μεταπολεμική Γερμανία, το πρώτο που έκαναν ήταν να γείρουν την πλάστιγγα δημιουργώντας μια εταιρική και χρηματοπιστωτική υποδομή για τη στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας είναι ένας λόγος για την ισχύ της Γερμανίας, αλλά και για τη στασιμότητα της.

Και ένα από τα κύρια διδάγματα της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας είναι πως δεν μπορούμε να αγνοούμε τη διανομή του εισοδήματος και του πλούτου.

Τούτο δεν είναι ένα επιχείρημα υπέρ της αναδιανομής. Αφορά την ενεργητική διαχείριση των ευκαιριών που προσφέρει ο καπιταλισμός ώστε να διασφαλιστεί ότι η πλειονότητα του πληθυσμού παραμένει στο παιχνίδι. Θυμηθείτε τον επιτυχημένο τύπο επιχειρηματικού καπιταλισμού της Μάργκαρετ Θάτσερ στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1980. Μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, μετέτρεψε τους απλούς αποταμιευτές σε μετόχους. Μέσω της πώλησης εργατικών κατοικιών, μετέτρεψε τους ενοικιαστές σε ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας.

Δεν μπορούμε να αντιγράψουμε το παράδειγμα αυτό: δεν υπάρχουν εργατικές κατοικίες να πουληθούν, ούτε εταιρείες να ιδιωτικοποιηθούν. Αλλά για να σώσουμε τον καπιταλισμό πρέπει να βρούμε τρόπους για να διατηρήσουμε τη δέσμευση του μέσου ψηφοφόρου στο σύστημα, όπως έκανε η Θάτσερ τη δεκαετία του 1980. Εκτιμώ ότι οι ψηφοφόροι είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένοι σε μέρη όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Ιρλανδία. Δεν είμαι τόσο σίγουρος για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία ή την Ιταλία.

Αυτό που πολλές φορές οδηγεί τους οπαδούς και τους υπερασπιστές της φιλελεύθερης οικονομίας σε λάθος κατεύθυνση στην ανάλυση τους είναι ο εθισμός τους σε μακροοικονομικούς δείκτες όπως το ΑΕΠ και το επίσημα καταγεγραμμένο ποσοστό της ανεργίας. Η δεκαετία πριν το δημοψήφισμα του Brexit ήταν μια δεκαετία εύλογης ανάπτυξης του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε τίποτα στα οικονομικά στοιχεία που να έδειχνε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ψήφιζε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά μια πιο περιεκτική ανάλυση μας δίνει μια διαφορετική εικόνα. Στοιχεία που βασίζονται στις έρευνες της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας στα εισοδήματα των νοικοκυριών και του Resolution Foundation, μιας δεξαμενής σκέψης, έδειχναν ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών συμπεριλαμβανομένου και του κόστους στέγασης έμειναν στάσιμα για το 60% των νοικοκυριών προς το κάτω άκρο της εισοδηματικής κατανομής ανάμεσα στο 2002 και το 2015.

Το κύμα απογοήτευσης που υπάρχει σήμερα στη Γαλλία έρχεται και αυτό σε αντίθεση με τη σχετικά ικανοποιητική ανάπτυξη του ΑΕΠ μετά την κρίση. Αλλά όπως έδειξε μελέτη του McKinsey Global Institute, η ανάπτυξη των εισοδημάτων διακόπηκε απότομα σχεδόν σε όλα τα νοικοκυριά των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Η βασική ομάδα ψηφοφόρων που στήριξε την επανάσταση της Θάτσερ τη δεκαετία του 1980 ήταν η «C2», όπως είναι η δημογραφική κατηγοριοποίηση των ειδικευμένων εργατών. Οι Θάτσερ προστάτεψε το μέσο νοικοκυριό. Οι διάδοχοι της έχασαν πρώτα τη μεσαία τάξη και στη συνέχεια παρίσταναν ότι τους σόκαραν γεγονότα όπως το Brexit.

Όποιο σύστημα αφήνει πίσω το 60% των νοικοκυριών είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει στο τέλος.

Είναι η απόλυτη ειρωνεία: ο φιλελευθερισμός καταρρέει εξαιτίας των δυνάμεων της αγοράς.

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Ο φιλελευθερισμός ξέχασε τους κανόνες της αγοράς!»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Αποσύρεται από τη Γερμανία το παγκόσμιο κεφάλαιο;

 14/6/2019 
 

"Τη θέλεις τη δουλειά ή όχι;"

 13/6/2019 
 

Πώς ο Σαλβίνι μπορεί να τινάξει την ευρωζώνη στον αέρα

 11/6/2019 
 

Στίγκλιτς: Η κλιματική κρίση είναι ο Γ΄Παγκόσμιος πόλεμος

 10/6/2019 
 

ΕΚΤ: πιθανή μείωση επιτοκίων εάν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη

 10/6/2019 
 

Υπάρχουν και κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

 6/6/2019 
 

Oι αναδυόμενες αγορές θύματα του εμπορικού πολέμου

 6/6/2019 
 

Καμπανάκι για παγκόσμια ύφεση

 5/6/2019 
 

Bloomberg: Το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης?

 3/6/2019 
 

10 χώρες κινούν τα νήματα της παγκόσμιας φοροδιαφυγής

 1/6/2019 
 

Η «κρίση ταυτότητας» της Τουρκίας

 31/5/2019 
 

Η γεωπολιτική των Σπάνιων Γαιών και το «μυστικό όπλο» της Κίνας

 31/5/2019 
 

Ποιους σκανάρουν οι ΗΠΑ για χειραγώγηση νομίσματος

 30/5/2019 
 

Διαλύοντας τους μύθους για την Άλωση

 29/5/2019 
 

Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Ποιοι Έλληνες θα συμμετάσχουν φέτος

 29/5/2019 
 

Σχεδόν το 50% των Ρώσων είναι σε θέση να καλύψει μόνο τις ανάγκες του σε φαγητό και ρούχα

 28/5/2019 
 

Τι σημαίνει η παραίτηση Μέι για το Βrexit

 28/5/2019 
 

Ομόλογα: Στην πρίζα οι επενδυτές λόγω… καμπύλης

 28/5/2019 
 

“Η Κυρία Δήμαρχος” (1960)

 24/5/2019 
 

Το χρέος απειλεί την παγκόσμια οικονομία με φωτιά ή… πάγο

 23/5/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Καταγγελίες του Οικονομικού Επιμελητήριου στην ΥΕΔΔΕ για απόπειρες σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για κερδοσκοπία και φοροδιαφυγή 
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 
Αίτημα για παράταση Μ.Φ.Υ. από την Πανελλήνια Ομοσπονδια Οικονομολόγων  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Καλοκαιρινή άδεια: Πώς να την υπολογίσετε
Ρύθμιση οφειλών προς ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες Ν.4611/2019
Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των συνταξιούχων που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλο κτήσης-πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) για πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Χιλιάδες στην έξοδο με ευνοϊκή εγκύκλιο του ΕΦΚΑ
Ποιοι φορολογούμενοι μπαίνουν μαζικά στις 120 δόσεις
ΕΦΚΑ: Πώς θα γίνεται η παρακράτηση οφειλών υποψήφιων συνταξιούχων λόγω αναπηρίας

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Η νεοφιλελευθερη αυταπατη του RENE PASSET

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα