Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
19/3/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 12568
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)
ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......
Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...
Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αντώναρος για Γεωργιάδη: Ποιος θα πυροβολούσε έναν πυροβολημένο;  
Μοχέντ Αλτράντ από το βιβλίο του :Μποανταουί Ένα παιδί από την έρημο 
Έχετε όραση επιλεκτική….., είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη  

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ντροπή για το χυδαίο σεξιστικό ανέκδοτο του Μπέου την Ημέρα της Γυναίκας
Ο μισογύνης πρόεδρος Ντουτέρτε «ξαναχτύπησε»
Δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργιου Βλάχου για την υπόθεση της καταδίκης του Νίκου Γεωργιάδη  

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

«Σκοτεινές» προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διεθνή οικονομία το 201

�������� 
 

Ημερομηνία: 9/1/2019 3:06:51 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

«Σκοτεινές» προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διεθνή οικονομία το 2019.

 

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να αποδυναμωθεί, από το αναθεωρημένο προς τα κάτω 3% του 2018 στο 2,9% το 2019, και στο 2.8% το 2020 καθώς το διεθνές εμπόριο και οι επενδύσεις αποδυναμώνονται ενώ οι εντάσεις σχετικά με το εμπόριο παραμένουν στα ύψη, σύμφωνα με τη μελέτη Global Economic Prospects της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον Ιανουάριο του 2019.

Η Παγκόσμια Τράπεζα κάνει λόγο για «μαύρα σύννεφα» που μαζεύονται πάνω από τη διεθνή οικονομία, συμπληρώνοντας πως πέρυσι πολλές μεγάλες αναδυόμενες αγορές δέχτηκαν ισχυρές οικονομικές πιέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να παραμείνει στάσιμη το 2019, ενώ εκτιμάται πως θα είναι βραδύτερη από ό,τι ελπιζόταν σε οικονομίες οι οποίες στηρίζονται πολύ σε εξαγωγές. Επίσης, η ανάπτυξη σε πολλές άλλες οικονομίες αναμένεται να επιβραδυνθεί- ενώ αυξάνονται παράλληλα οι κίνδυνοι τελικά η ανάπτυξη στο σύνολό της να είναι ακόμα χαμηλότερη του αναμενομένου.

Βάσει των προβλέψεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών θα συνεχίσουν την άρση των πολιτικών που υποστήριξαν την ανάκαμψη από την προ δεκαετίας οικονομική κρίση, ενώ υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να κλιμακωθούν οι αντιπαραθέσεις για το εμπόριο. Τα υψηλότερα επίπεδα χρέους, υπογραμμίζεται, έχουν κάνει κάποιες οικονομίες- ειδικά αυτές των φτωχότερων χωρών- πιο ευάλωτες σε παράγοντες όπως οι αυξήσεις των επιτοκίων, οι μεταβολές στο επενδυτικό αίσθημα κ.α. Επιπρόσθετα, τα πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα δημιουργούν τον κίνδυνο μεγάλων διακυμάνσεων στις τιμές των τροφίμων, κάτι που με τη σειρά του θα αύξανε τη φτώχεια.

«Στις αρχές του 2018, η διεθνής οικονομία προχωρούσε ολοταχώς, αλλά έχασε ταχύτητα κατά το έτος και η διαδρομή θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο ανώμαλη στο έτος που ακολουθεί» είπε η Κρισταλίνα Γκεόργκιεβα, διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Καθώς εντείνονται οι οικονομικές αναταραχές για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, η πρόοδος του κόσμου ως προς τη μείωση της ακραίας φτώχειας θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Για να διατηρηθεί το momentum, οι χώρες πρέπει να επενδύσουν στους ανθρώπους, να ενισχύσουν τη δίκαιη ανάπτυξη και να δομήσουν ανθεκτικές κοινωνίες».

Λόγος ιδιαίτερου προβληματισμού είναι τα υψηλά επίπεδα χρέους, καθώς τα τελευταία χρόνια πολλές πιο αδύναμες οικονομικά χώρες απέκτησαν πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης, περιλαμβανομένων ιδιωτικών πηγών και δανειστών εκτός του «Paris Club» των μεγάλων χωρών- πιστωτών. Αυτό έφερε νέες ροές χρηματοδότησης, ωστόσο συνέβαλε στην αύξηση του δημοσίου χρέους. Όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα επίπεδα δημοσίου χρέους μεταξύ των χωρών χαμηλού εισοδήματος έχουν αυξηθεί από το 30% επί του ΑΕΠ στο 50% μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, με τις χώρες αυτές να χρησιμοποιούν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά των κυβερνητικών εσόδων για την αποπληρωμή τόκων. Αυτές οι πιέσεις θα αυξηθούν ακόμα πιο πολύ εάν το κόστος δανεισμού αυξηθεί όπως αναμένεται τα προσεχή χρόνια. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσαν να προκληθούν αναταραχές, με αποτέλεσμα δυσκολίες στην αποπληρωμή χρέους.

Μεταξύ των ζητημάτων στα οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η λειτουργία του «ανεπίσημου» (informal) τομέα, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% της απασχόλησης και το 30% του ΑΕΠ στις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Όπως υπογραμμίζεται, δεδομένου ότι σχετίζεται με χαμηλότερη παραγωγικότητα και φορολογικά έσοδα και μεγαλύτερη φτώχεια και ανισότητα, συνεπάγεται χαμένες ευκαιρίες- και ως εκ τούτου συστήνονται μέτρα όπως ο περιορισμός της φορολογίας, η μείωση της γραφειοκρατίας, η βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η παροχή καλύτερης εκπαίδευσης και δημοσίων υπηρεσιών και η ενίσχυση των δομών δημοσίων εσόδων.

Ανά περιοχή

Όσον αφορά στην κάθε περιοχή του κόσμου ειδικότερα: Επιβράδυνση της ανάπτυξης προβλέπεται για τις ΗΠΑ, με την πρόβλεψη για το 2019 να είναι 2,5% έναντι 2,9% το 2018, και να συνεχίζει καθοδικά στο 1,7% για το 2020 και στο 1,6%. Αντίστοιχη αναμένεται να είναι η πορεία για την Ευρωζώνη (από 1,9% το 2018 στο 1,6% για το 2019, στο 1,5% για το 2020 και στο 1,3% για το 2021). Στην Ιαπωνία αναμένονται διακυμάνσεις: Από το 0,8% του 2018 προβλέπεται άνοδος στο 0,9% για το 2019 και μετά πτώση στο 0,7% το 2020 και στο 0,6% για το 2021.

Η ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός γενικότερα παραμένουν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων περιοχών του πλανήτη, με την ανάπτυξη να αναμένεται να πιάσει μέσο όρο 6% το 2019. Η ανάπτυξη στην Κίνα αναμένεται να επιβραδύνει στο 6,2%, και η υπόλοιπη περιοχή αναμένεται να κινηθεί στο 5,2%. Επιβράδυνση αναμένεται στην Ινδονησία.

Όσον αφορά στην Ευρώπη και την κεντρική Ασία, οι οικονομικές πιέσεις στην Τουρκία αναμένεται να συνεχιστούν, επηρεάζοντας την περιφερειακή ανάπτυξη, επιβραδύνοντάς την στο 2,3%. Η Τουρκία συγκεκριμένα αναμένεται να βιώσει αποδυναμωμένη οικονομική δραστηριότητα, επιβραδύνοντας στο 1,6% εξαιτίας υψηλού πληθωρισμού, υψηλών επιτοκίων κ.α., περιορίζοντας την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Επιβράδυνση αναμένεται και στην υπόλοιπη περιοχή, καθώς η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνει – όπως και σε μεγάλες οικονομίες, όπως η Ρωσία, το Καζακστάν και η Ουκρανία.

Σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική αναμένεται άνοδος στο 1,7%, λόγω αύξησης στην ιδιωτική κατανάλωση, όπως και στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (1,9%), κυρίως λόγω εσωτερικών παραγόντων. Στη Νότια Ασία αναμένεται να αυξηθεί στο 7,1% (με την Ινδία να ξεπερνά το 7% και το Πακιστάν να επιβραδύνει στο 3,7%), ενώ στην Υποσαχάρια Αφρική αναμένεται επιτάχυνση στο 3,4%, λόγω μείωσης της αβεβαιότητας και αύξησης των επενδύσεων στις μεγαλύτερες οικονομίες.

https://www.huffingtonpost.gr

 

  Σχολιασμός Θέματος ««Σκοτεινές» προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διεθνή οικονομία το 2019»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Η ζωή στην Ευρώπη μετά το Brexit

 15/3/2019 
 

Οι Αμερικανοί καπιταλιστές πρέπει να ασπαστούν τον «σοσιαλισμό»

 14/3/2019 
 

Πώς μπορούν να φορολογηθούν πιο «έξυπνα» οι πολυεθνικές

 12/3/2019 
 

Στα 9,5 δισ. ο δυνητικός «λογαριασμός» από τις αποφάσεις ΣτΕ

 12/3/2019 
 

ΕΚΤ: Στήριξη ευρωζώνης με φθηνά δάνεια και διατήρηση επιτοκίων

 8/3/2019 
 

Bloomberg: Η ΕΚΤ ετοιμάζει νέο γύρο TLTROs

 7/3/2019 
 

Τα παιδιά του σεξοτουρισμού

 6/3/2019 
 

Forbes: Αυτοί είναι οι 4 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα με τους πλουσιότερους για το 2019

 6/3/2019 
 

Το πλυντήριο της... Τρόικας

 5/3/2019 
 

Δωροδοκία για το Brexit;

 4/3/2019 
 

Οι Συντηρητικοί Βελγίου-Λουξεμβούργου ζητούν αποπομπή Ορμπάν από το ΕΛΚ

 1/3/2019 
 

La Tribune: Οι «παχιές αγελάδες» για τη Γερμανία τελειώνουν

 28/2/2019 
 

Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας: Άνισα τα δικαιώματα των γυναικών στην αγορά εργασίας

 28/2/2019 
 

Μεγάλη οικονομική απάτη με θύματα σε όλη την Ευρώπη αποκαλύφθηκε στη Βουλγαρία

 28/2/2019 
 

Eurostat: Τέσσερις ελληνικές περιφέρειες στις 20 φτωχότερες της ΕΕ

 27/2/2019 
 

Όταν η Bayer αγόρασε «παρτίδες» γυναικών από το Άουσβιτς..

 25/2/2019 
 

Politico: Η Βρετανία χρειάζεται μαθήματα από τον Θουκυδίδη για το Brexit

 25/2/2019 
 

Τα κρυπτονομίσματα και ο κανόνας του χρυσού

 22/2/2019 
 

Πρόστιμο - μαμούθ 4,5 δισ. ευρώ στην UBS

 21/2/2019 
 

Deutsche Bank: H «άριστη» τράπεζα στο χείλος του γκρεμού

 20/2/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Παρουσίαση του Βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή κ. Ρουμελιώτη Παναγιώτη ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΙ ;
ΔΙΕΘΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΙΗΤΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ  
Ανακοίνωση της ΑΚΙΟΕ Δυτικής Κρήτης σχετικά με την μη τήρηση των συμφωνηθέντων για το προεδρείο στο 15ο Π.Τ..  
Α.ΚΙ.Ο.Ε. Γιατί καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του ΟΕΕ ; 
Για την πρόταση του Πρόεδρο του ΟΕΕ περί Ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών 
Δημιουργική καταστροφή στην Δ Βιομηχανική επανάσταση . Του Δανιηλίδης Νικόλαος Φοιτητής ΕΑΠ. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Σε ΦΕΚ ο νόμος με τις διατάξεις μείωσης του φόρου μερισμάτων και κατάργησης της αναστολής υποβολής ΑΠΔ λόγω οφειλής εισφορών
Διακίνηση και Εμπορία Νωπών και Ευαλλοίωτων Αγροτικών Προϊόντων
Πώς δηλώνονται τα μισθωτήρια των ακινήτων στο Taxisnet - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις
Συντάξεις: Τι αλλάζει για τους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες ταξί
Τι προβλέπει η νέα εγκύλιος για την παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση.
Οσα πρέπει να ξέρετε για τις εισφορές στο εισόδημα με «μπλοκάκι»

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κώδικας Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Του κ. Χρήστου Ν. Τότση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα