Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
18/8/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 10958
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη
Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γιάννης Αντετοκούνμπο : «Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς 
Το μυαλό δεν είναι αυγό! 
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Χατζηδάκης Κώστας : Η ΔΕΗ την βγάζει δεν την βγάζει.. 
Χαμός με τον παπά που αρνήθηκε να κοινωνήσει ανάπηρα παιδιά! 
Yπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής: Απόβρασμα της κοινωνίας πρέπει να νιώθει όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ο Ελληνας που έμαθε τις τράπεζες να… σκέφτονται

�������� 
 

Ημερομηνία: 28/1/2019 11:38:40 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας, η Temenos είναι σήμερα η νούμερο 1 εταιρεία τραπεζικού λογισμικού παγκοσμίως, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν είχε ποτέ φανταστεί όταν στη δεκαετία του ’60 έφυγε από την Ελλάδα, ως οικονομικός μετανάστης.

Ο Ελληνας που έμαθε τις τράπεζες να… σκέφτονται | in.gr

Η επιχείρηση που δημιούργησε, η Temenos, με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας, αποτελεί σήμερα τη νούμερο 1 εταιρεία τραπεζικού λογισμικού παγκοσμίως, κάτι το οποίο ο ίδιος δεν είχε ποτέ φανταστεί όταν στη δεκαετία του ’60 σε ηλικία 23 ετών έφυγε από την Ελλάδα, ως οικονομικός μετανάστης, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Ο Γιώργος Κούκης θα μπορούσε να είναι το πρότυπο του δαιμόνιου Ελληνα, ο οποίος καταφέρνει να αρπάξει τις ευκαιρίες και να μετατρέψει σε επιτυχίες, ανεξάρτητα από της δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν στη διαδρομή. Οπως μάλιστα λέει ο ίδιος, δεν είχε ποτέ φανταστεί τη διαδρομή που θα έκανε στην επαγγελματική του ζωή, όταν χωρίς να ξέρει λέξη αγγλικά και με μόλις 120 δολάρια στην τσέπη έφτασε στη μακρινή Αυστραλία, με τη δύο μηνών έγκυο γυναίκα του.

Μάλιστα ο αυτοδημιούργητος Χαλκιδαίος που αναζήτησε την τύχη του στη χώρα των καγκουρό το 2017 βρέθηκε στην 199η θέση της λίστας με τους 200 πλουσιότερους Αυστραλούς του οικονομικού περιοδικού «BRW» ενώ έχει υπάρξει και στη λίστα με τους πλουσιοτέρους Ελληνες της Ελβετίας.

Ο γεννημένος στη Χαλκίδα το 1944 Γιώργος Κούκης είναι υποστηρικτής της «Ηθικής Ηγεσίας» και θεωρεί ότι οι άνθρωποι είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο μιας εταιρείας. «Οι άνθρωποι είναι το κλειδί της επιτυχίας» λέει και φυσικά της επιχείρησης που ο ίδιος δημιούργησε το 1993, της Τemenos.

Για τον ίδιο η επιτυχία δεν είναι θέμα σύμπτωσης. «Οταν τρέχεις μια επιχείρηση με τρόπο που βασίζεται σε αρχές και αξίες, όταν εργάζεσαι σκληρά κάθε ημέρα, όταν επιλέγεις να έχεις κοντά σου ταλαντούχους ανθρώπους που έχετε ένα κοινό Ονειρο να δημιουργήσετε μια εταιρεία που οι άνθρωποί της να είναι περήφανοι που εργάζονται για αυτή, που δημιουργεί πλούτο πληρώνοντας τις υποχρεώσεις της σε φόρους κ.τ.λ. και καταφέρνει να είναι κερδοφόρα τότε το ενδεχόμενο η επιτυχία να είναι αποτέλεσμα συμπτώσεων μειώνεται δραματικά» αναφέρει μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Οχι σε απολύσεις

Ο ίδιος μάλιστα πιστεύει ότι η κερδοφορία στις επιχειρήσεις δεν έρχεται μέσα από απολύσεις και περικοπές μισθών. «Θα αναφερθώ σε ένα πραγματικό γεγονός. Οπως εξηγεί, το 2008, όταν ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση, το βασικό αίσθημα ήταν ότι αφού οι τράπεζες έχουν πρόβλημα άρα και η Temenos που εξαρτάται από τις τράπεζες ως πελάτες της θα έχει πρόβλημα. Πολλές εταιρείες και ιδιαίτερα οι τράπεζες προχώρησαν σε χιλιάδες απολύσεις, ενώ εκείνο το διάστημα κατέρρευσε και η μετοχή της εταιρείας. Ωστόσο στην Temenos πήραμε μια δύσκολη απόφαση. Να μην απολυθεί κανείς. Επιζήσαμε και τα καταφέραμε, καθώς επιλέξαμε να μη χάσουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο στο οποίο είχαμε επενδύσει για πολλά χρόνια. Το κάναμε και γιατί δεν μπορούσαμε στην ιδέα ότι τόσο πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να ταΐσουν τις οικογένειές τους. Και εκ του αποτελέσματος αυτή ήταν η σωστή επιλογή».

Οπως πιστεύει μάλιστα, το ρίσκο είναι μέσα στη ζωή όποιου θέλει να δημιουργήσει και ειδικά εκείνου που θέλει ηγηθεί. «Ομως πάντα θα πρέπει να μετρά τους κινδύνους, να τους υπολογίζει» λέει.

Ο ίδιος ξέρει τι σημαίνει να παλεύεις για την επιβίωση και δεν το ξεχνά. Το 1971, ύστερα από μικρή παραμονή στο Λονδίνο, με την έγκυο γυναίκα του βρέθηκε στην Αυστραλία. Αν και με σπουδές στα Οικονομικά από την Ανωτάτη Εμπορική, το ελληνικό πτυχίο του δεν αναγνωριζόταν. Ετσι ταυτόχρονα με τη δουλειά γράφτηκε εκ νέου στο πανεπιστήμιο παίρνοντας το πτυχίο του από το University of Technology του Σίδνεϊ.

Το πτυχίο αυτό του άνοιξε την πόρτα της αεροπορικής εταιρείας Quantas, στον τομέα των συστημάτων πληροφορικής και μερικά χρόνια αργότερα μιας αμερικανικής πολυεθνικής συστημάτων πληροφορικής, της MCA (με έδρα την Ατλάντα), η όποια άνοιξε γραφεία στην Αυστραλία. Σε αυτή την επιχείρηση ο μετανάστης που έφτασε στην Αυστραλία χωρίς να ξέρει ούτε τη γλώσσα κατάφερε μέσα σε τρία χρόνια να αναλάβει επικεφαλής του γραφείου και έγινε ο πρώτος μη αμερικανός μάνατζερ της εταιρείας.

Ομως ο ανήσυχος Ελληνας ήθελε να δημιουργήσει κάτι δικό του και το 1987 ιδρύει την εταιρεία τεχνολογίας CTW. Ομως την ίδια χρονιά ξεσπά η χρηματοοικονομική κρίση και χάνει σχεδόν τα πάντα.

Δεν το βάζει κάτω. Με προνόμιο το ελληνικό που πείσμα το 1993 καταφέρνει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και αγοράζει μια χρεοκοπημένη ελβετική εταιρεία, η οποία ειδικευόταν στα συστήματα πληροφορικής για τράπεζες. Την ονομάζει Temenos. Στις αρχές του 2000 η εταιρεία εισάγεται στο Χρηματιστήριο και σήμερα διαθέτει 63 γραφεία εξυπηρετώντας πελάτες σε 145 χώρες, ενώ απασχολεί περισσότερους από 4.600 εργαζομένους. Ο ίδιος μέχρι το 2011 κατείχε τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Πλέον παραμένει μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Με φιλότιμο

Στο ερώτημα ποιο θεωρεί το σημαντικότερο επίτευγμά του έως σήμερα η απάντηση μάλλον αιφνιδιάζει. «Εμαθα να φροντίζω για όλα όσα με περιβάλλουν. Κατά συνέπεια έμαθα να δουλεύω με φιλότιμο. Εκτός των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων είναι μέλος του King’s College του Λονδίνου αλλά και βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Επίσης είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της The Classical Opera Company, London, ενώ έχει αναπτύξει και σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, την πτυχή των δράσεων του όπμως προτιμά να την κρατά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ έχει χρηματοδοτήσει αρκετά ερευνητικά πρότζεκτ στους τομείς της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος και της υγείας, όπως τη Ρευματολογική Παιδιατρική Κλινική του King’s College London Evelina Children’s Hospital.

www.in.gr

 

  Σχολιασμός Θέματος «Ο Ελληνας που έμαθε τις τράπεζες να… σκέφτονται »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Δονουσα: Ενας επιγειος παραδεισος για λιγους

 12/8/2019 
 

Πώς η ρωσική αρκούδα πάταξε τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ

 12/8/2019 
 

Τι σημαίνουν οι πυρκαγιές στην Αλάσκα για την αλλαγή στο κλίμα του πλανήτη;

 5/8/2019 
 

Η φύση εκδικείται την (εγ)κλιματική αλλαγή

 5/8/2019 
 

Πώς οι μεγάλες δυνάμεις τρέφουν τον εξτρεμισμό στη Μέση Ανατολή

 1/8/2019 
 

Στα 825 δισ. ευρώ το ύψος της φοροδιαφυγής στις χώρες της ΕΕ

 30/7/2019 
 

Εξαντλήσαμε ήδη τους πόρους του πλανήτη για φέτος και ζούμε με… πίστωση

 29/7/2019 
 

Γιατί το παράλληλο νόμισμα της Ιταλίας τρομάζει την Ευρώπη

 29/7/2019 
 

Η ΕΚΤ πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία

 25/7/2019 
 

Deutsche Bank: Ζημιές 3,15 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2019

 24/7/2019 
 

Πτώση στην παγκόσμια ανάπτυξη βλέπει το ΔΝΤ

 24/7/2019 
 

Γιατί οι επενδυτές κρέμονται τώρα από τα χείλη του Μ. Ντράγκι

 24/7/2019 
 

To «γερμανικό θαύμα»… τρέμει!

 22/7/2019 
 

Διαρροή 12.000 λίτρων πετρελαίου στον βόρειο Ατλαντικό

 19/7/2019 
 

Στα 246,5 τρισ. δολάρια εκτοξεύτηκε το παγκόσμιο χρέος

 17/7/2019 
 

Κυρώσεις η Ε.Ε., γεωτρήσεις η Τουρκία

 16/7/2019 
 

Deutsche Bank: Όσο ανακοίνωνε 18.000 απολύσεις οι διευθυντές έκαναν πρόβες κουστουμιών 1.300 ευρώ.

 15/7/2019 
 

Απεργία εργαζομένων στην Amazon Γερμανίας για μισθολογικές αυξήσεις

 15/7/2019 
 

Πώς τα κινεζικά δάνεια απειλούν την παγκόσμια οικονομία

 11/7/2019 
 

Το άτακτο Brexit και οι αβεβαιότητες που το συνοδεύουν. Άρθρο του Γιάννη Κλεώπα

 10/7/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Αποχή επ αόριστο από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προτείνει η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ 
Στο ΦΕΚ η απόφαση για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων(1 σχόλιο/α) 
Αίτημα παράτασης της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων Φ.Π. και Ν.Π. φορολογικού έτους 2018 από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ 
Επιστολή Παραίτησης του Χρόνη Ιαακίδη από την προεδρεία του 7ου ΠΤ του Ο.Ε.Ε. 
Καταγγελίες του Οικονομικού Επιμελητήριου στην ΥΕΔΔΕ για απόπειρες σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για κερδοσκοπία και φοροδιαφυγή 
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΑΑΔΕ: Αξιοποίηση συνδυαστικών στοιχείων για τον έλεγχο φορολογικών υποθέσεων
Δείτε εδώ τα ένσημά σας, χρησιμοποιώντας απλώς τον ΑΜΚΑ σας
ΓΣΕΕ: Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα για την αμοιβή τον Δεκαπενταύγουστο 
Το πρόγραμμα ελέγχου των απλογραφικών βιβλίων 
Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται ραντεβού με την Εφορία 
Φορολογική ενημερότητα: Διευρύνονται τα όρια για την ηλεκτρονική χορήγηση 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Οικονομικα συστηματα και συστηματικη σκεψη

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα