Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
21/3/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 10464
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)
ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......
Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας
Πώς δημιουργήθηκαν οι ανώνυμες εταιρείες από τον φιλελεύθερο πολιτικό, Ρόμπερτ Λόου, ο οποίος υποστήριζε ότι οι κατώτερες τάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν. Τι σημαίνει το «LtD»...
Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ: «Αυτοί οι άνθρωποι έκλεβαν αλλά δεν γινόταν τίποτε»

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αντώναρος για Γεωργιάδη: Ποιος θα πυροβολούσε έναν πυροβολημένο;  
Μοχέντ Αλτράντ από το βιβλίο του :Μποανταουί Ένα παιδί από την έρημο 
Έχετε όραση επιλεκτική….., είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη  

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ντροπή για το χυδαίο σεξιστικό ανέκδοτο του Μπέου την Ημέρα της Γυναίκας
Ο μισογύνης πρόεδρος Ντουτέρτε «ξαναχτύπησε»
Δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργιου Βλάχου για την υπόθεση της καταδίκης του Νίκου Γεωργιάδη  

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Πώς μπορούν να φορολογηθούν πιο «έξυπνα» οι πολυεθνικές

�������� 
 

Ημερομηνία: 12/3/2019 1:58:00 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Πώς μπορούν να φορολογηθούν πιο «έξυπνα» οι πολυεθνικές.

Το σημερινό φορολογικό σύστημα δημιουργεί ευκαιρίες προσοδοθηρίας και ενθαρρύνει τη δανειακή χρηματοδότηση. Γιατί είναι προτιμότερη μια μεταρρύθμιση που θα απαλλάσσει από τον εταιρικό φόρο τις επενδύσεις και την εργασία.

Πώς πρέπει να φορολογούμε τις εταιρείες σε έναν κόσμο κινητού κεφαλαίου και πολυεθνικών; Πώς θα ενθαρρύνουμε τις εταιρικές επενδύσεις και πως θα αποθαρρύνουμε την χρηματοοικονομική μηχανική; Πώς θα μειώσουμε τη φορολόγηση της εργασίας; Πώς θα φορολογήσουμε την προσοδοθηρία και όχι την παραγωγική δραστηριότητα; Πώς θα αποθαρρύνουμε την πολύπλοκη φοροαποφυγή; Πώς θα μειώσουμε τα κίνητρα για μια παγκόσμια κούρσα για όλο και μικρότερη φορολόγηση των εταιρειών;

Πρόκειται για εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα οικονομικής πολιτικής. Έχουν σημασία όχι μόνο για την ικανότητα της κυβέρνησης να συγκεντρώνει έσοδα, αλλά και για την πολιτική νομιμοποίηση του καπιταλισμού. Δυστυχώς, κάποιες απαντήσεις στα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της εταιρικής φορολόγησης, αλλά στο τέλος απορρίφθηκαν. Η μεταρρύθμιση είχε δύο αρχές: ο φόρος θα επιβαλλόταν στις ταμειακές ροές και θα εφαρμοζόταν στον προορισμό των εταιρικών συναλλαγών και όχι στην προέλευσή τους. Ορισμένοι ειδικοί έχουν προτείνει ένα σύστημα γνωστό ως «φορολόγηση των ταμειακών ροών βάσει του τόπου προορισμού». Έχει πολλά προτερήματα.

H φορολογική βάση σε ένα τέτοιο σύστημα θα καθοριζόταν από τις μη χρηματοοικονομικές εισροές, μείον τις μη χρηματοοικονομικές εκροές (μια βάση που περιλαμβάνει χρηματοοικονομικές εισροές και εκροές είναι εξίσου εφικτή, αλλά θα την αγνοήσουμε εδώ). Το κόστος των επενδύσεων και της εργασίας θα απαλλάσσονταν, αλλά δεν θα επιτρεπόταν απαλλαγή του χρηματοοικονομικού κόστους. H πλήρης απαλλαγή των δαπανών για επενδύσεις θα καθιστούσε την κυβέρνηση συνέταιρο σε επενδυτικά έργα, συμβάλλοντας στην υλοποίηση τους και εξασφαλίζοντας αποδόσεις. Ο φόρος θα επιβάρυνε τελικά μόνο την εταιρική προσοδοθηρία – τις αποδόσεις πάνω από το κόστος των συντελεστών παραγωγής (συμπεριλαμβανομένου και του κεφαλαίου) που είναι απαραίτητοι για την επίτευξη τους. Θα έπρεπε επίσης να φορολογήσουμε την πρόσοδο.

Ένα σημαντικό όφελος του συστήματος αυτού είναι πως δεν θα υπήρχε η σημερινή προτίμηση στη δανειακή χρηματοδότηση, η οποία δημιουργεί σημαντικά ρίσκα για την οικονομική σταθερότητα, όπως κατέδειξε η παγκόσμια κρίση. Γενικότερα, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοοικονομικής μηχανικής που βλέπουμε σήμερα έχει σαν στόχο τη φοροαποφυγή. Δεν προσφέρει κανένα κοινωνικό όφελος.

Η άλλη μεγάλη αλλαγή θα ήταν η φορολόγηση της κατανάλωσης (προορισμός) αντί της παραγωγής (προέλευση). Ένας τρόπος να το επιτύχουμε αυτό θα ήταν να αντικαταστήσουμε τις σημερινές μας προσπάθειες να φορολογήσουμε τα κέρδη εκεί που δημιουργούνται με έναν φόρο προστιθέμενης αξίας ο οποίος θα εξαιρούσε το εργασιακό κόστος. Η εξαίρεση του εργασιακού κόστους είναι προφανώς αρκετά ελκυστική.

Επιπλέον, με το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα οι εταιρείες έχουν κίνητρο να μετακινήσουν την παραγωγή τους σε φορολογικούς παραδείσους, μακριά από τις χώρες που τις βοήθησαν να πετύχουν. Στις σημερινές συνθήκες, με το ίντερνετ και τον ρόλο της πνευματικής ιδιοκτησίας, η επανεγκατάσταση αυτών των παραγωγικών στοιχείων ενεργητικού είναι απλώς (ένα πολύ επικερδές) επινόημα. Αλλά ο προορισμός δεν είναι επινόημα, καθώς είναι πολύ πιο δύσκολο να κρύψει κανείς που πωλείται κάτι σε σχέση με το που παράγεται. Η στροφή στη φορολόγηση με βάση τον προορισμό θα ανάγκαζε τις εταιρείες να πληρώνουν φόρους εκεί που πρέπει.

Ένα από τα σημαντικά προτερήματα της μεταρρύθμισης αυτής είναι ότι θα ωφελούσε μια χώρα, ακόμα και αν έκανε μόνη της τη στροφή. Το κίνητρο επένδυσης σε αυτή τη χώρα θα αυξανόταν, εξαιτίας της πλήρους απαλλαγής της επένδυσης από το φόρο. Ο νέος φόρος θα ήταν εύκολο να επιβληθεί από τη στιγμή που θα επιβάρυνε τις πωλήσεις μιας εταιρείας στην αγορά της χώρας. Ακόμα πιο ελκυστικό είναι πως αν μια χώρα εισήγαγε αυτή τη μορφή φορολόγησης θα σταματούσε να επιβάλλει εταιρικούς φόρους στην εγχώρια παραγωγή που προορίζεται για τις ξένες αγορές. Τούτο θα δημιουργούσε σημαντικά κίνητρα για μετατόπιση παραγωγής στη χώρα που θα εισήγαγε τις μεταρρυθμίσεις αυτές.

To κίνητρο αυτό μπορεί να έπειθε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν.

Για το λόγο αυτό ήταν πραγματικά δυσάρεστο που οι ΗΠΑ δεν κατόρθωσαν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εξετάσει την προτεινόμενη μεταρρύθμιση μετά το Brexit. Θα βελτίωνε το κίνητρο για επενδύσεις. Θα καθιστούσε το Ηνωμένο Βασίλειο μια πιο ελκυστική βάση παραγωγής για τις παγκόσμιες αγορές και θα εξάλειφε την αδικία των πολυεθνικών με έδρα στο εξωτερικό που πληρώνουν ελάχιστους φόρους και υπονομεύουν τους εγχώριους ανταγωνιστές.

H μεταρρύθμιση θα δημιουργούσε προκλήσεις. Μια πρόκληση είναι πως οι εξαγωγές από εταιρείες που βασίζονται στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων δεν θα επιβαρύνονταν από τον φόρο. Θα απαιτούνταν συνεπώς ένας συγκεκριμένος φόρος για την προσοδοθηρία στους φυσικούς πόρους. Προβλήματα, αν και διαχειρίσιμα, ανακύπτουν και στην αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών εταιρειών.

Αλλά η μεγάλη εικόνα είναι ξεκάθαρη. Το σημερινό σύστημα που βασίζεται στη φορολόγηση των εταιριών βάσει του τόπου προέλευσης, ειδικά με απαλλαγή των τόκων και ανεπαρκή απαλλαγή των δαπανών για επένδυση, δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Αντί να ταλαιπωρούμαστε αέναα με αυτό χρειαζόμαστε μια πιο ριζική μεταρρύθμιση. Η φορολόγηση των ταμειακών ροών με βάση τον προορισμό είναι αυτή η μεταρρύθμιση. Κάποιος πρέπει να την δοκιμάσει.

www.eyro2day.gr


Κατεβάστε το αρχείο: ft.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Πώς μπορούν να φορολογηθούν πιο «έξυπνα» οι πολυεθνικές»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Η ζωή στην Ευρώπη μετά το Brexit

 15/3/2019 
 

Οι Αμερικανοί καπιταλιστές πρέπει να ασπαστούν τον «σοσιαλισμό»

 14/3/2019 
 

Πώς μπορούν να φορολογηθούν πιο «έξυπνα» οι πολυεθνικές

 12/3/2019 
 

Στα 9,5 δισ. ο δυνητικός «λογαριασμός» από τις αποφάσεις ΣτΕ

 12/3/2019 
 

ΕΚΤ: Στήριξη ευρωζώνης με φθηνά δάνεια και διατήρηση επιτοκίων

 8/3/2019 
 

Bloomberg: Η ΕΚΤ ετοιμάζει νέο γύρο TLTROs

 7/3/2019 
 

Τα παιδιά του σεξοτουρισμού

 6/3/2019 
 

Forbes: Αυτοί είναι οι 4 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι στη λίστα με τους πλουσιότερους για το 2019

 6/3/2019 
 

Το πλυντήριο της... Τρόικας

 5/3/2019 
 

Δωροδοκία για το Brexit;

 4/3/2019 
 

Οι Συντηρητικοί Βελγίου-Λουξεμβούργου ζητούν αποπομπή Ορμπάν από το ΕΛΚ

 1/3/2019 
 

La Tribune: Οι «παχιές αγελάδες» για τη Γερμανία τελειώνουν

 28/2/2019 
 

Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας: Άνισα τα δικαιώματα των γυναικών στην αγορά εργασίας

 28/2/2019 
 

Μεγάλη οικονομική απάτη με θύματα σε όλη την Ευρώπη αποκαλύφθηκε στη Βουλγαρία

 28/2/2019 
 

Eurostat: Τέσσερις ελληνικές περιφέρειες στις 20 φτωχότερες της ΕΕ

 27/2/2019 
 

Όταν η Bayer αγόρασε «παρτίδες» γυναικών από το Άουσβιτς..

 25/2/2019 
 

Politico: Η Βρετανία χρειάζεται μαθήματα από τον Θουκυδίδη για το Brexit

 25/2/2019 
 

Τα κρυπτονομίσματα και ο κανόνας του χρυσού

 22/2/2019 
 

Πρόστιμο - μαμούθ 4,5 δισ. ευρώ στην UBS

 21/2/2019 
 

Deutsche Bank: H «άριστη» τράπεζα στο χείλος του γκρεμού

 20/2/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Εκδήλωση 7ου Π.Τ. Ο.Ε.Ε. «Η Φορολογική Δικαιοσύνη Όχημα για την Ανάπτυξη. Στόχος ένα Απλό και Σταθερό Φορολογικό Σύστημα»
Παρουσίαση του Βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή κ. Ρουμελιώτη Παναγιώτη ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΙ ;
ΔΙΕΘΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΙΗΤΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ  
Ανακοίνωση της ΑΚΙΟΕ Δυτικής Κρήτης σχετικά με την μη τήρηση των συμφωνηθέντων για το προεδρείο στο 15ο Π.Τ..  
Α.ΚΙ.Ο.Ε. Γιατί καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του ΟΕΕ ; 
Για την πρόταση του Πρόεδρο του ΟΕΕ περί Ισοσκελισμένων Προϋπολογισμών 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Σε ΦΕΚ ο νόμος με τις διατάξεις μείωσης του φόρου μερισμάτων και κατάργησης της αναστολής υποβολής ΑΠΔ λόγω οφειλής εισφορών
Διακίνηση και Εμπορία Νωπών και Ευαλλοίωτων Αγροτικών Προϊόντων
Πώς δηλώνονται τα μισθωτήρια των ακινήτων στο Taxisnet - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις
Συντάξεις: Τι αλλάζει για τους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες ταξί
Τι προβλέπει η νέα εγκύλιος για την παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση.
Οσα πρέπει να ξέρετε για τις εισφορές στο εισόδημα με «μπλοκάκι»

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Μύθοι και πραγματικότητα την εποχή της παγκοσμιοποίησης

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα