Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
18/7/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 9613
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γιάννης Αντετοκούνμπο : «Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς 
Το μυαλό δεν είναι αυγό! 
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μπάμπης Παπαδημητρίου: Οι τράπεζες για το μαξιλάρι, 37 δισ ... 
Ο "Άγιος" Αμβρόσιος, η εκκλησία και η ρητορική μίσους  
Άδωνις για Αντετοκούνμπο: Ο Ακενοτούμπο λένε ότι είναι Έλληνας 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Κούρεµα οφειλών στο Δημόσιο-Τι ισχύει

�������� 
 

Ημερομηνία: 1/4/2019 11:20:11 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Κούρεµα οφειλών στο Δημόσιο-Τι ισχύει

Με νοµοσχέδιο-σκούπα το υπ. Εργασίας θα καταθέσει στη Βουλή µετά το Eurogroup της 5ης Απριλίου την πολυαναµενόµενη ρύθµιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά χρέη και τη διάταξη που θα ακυρώνει το «ψαλίδι» στις συντάξεις χηρείας µε «ρήτρα» ανεργίας.

Κούρεµα οφειλών στο Δημόσιο-Τι ισχύει

Με νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Εργασίας έρχεται η πολυαναµενόµενη ρύθµιση των 120 δόσεων για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταµεία όπως και η διάταξη για την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις χηρείας µε «ρήτρα» ανεργίας. Μέσα από τον επανυπολογισµό των οφειλών των µη µισθωτών και το κούρεµα των προσαυξήσεων, το χρέος θα αποµειώνεται συνολικά κατά 60-65%. Το νοµοσχέδιο, που θα περιέχει και άλλες ασφαλιστικές διατάξεις, αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή µετά το επερχόµενο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Στόχος είναι µέχρι το τέλος Απριλίου να τεθεί σε εφαρµογή η ηλεκτρονική πλατφόρµα των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθµιση, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρώνονται µε τρία «κλικ»: • Ο οφειλέτης µε ΑΦΜ και ΑΜΚΑ θα υποβάλει αίτηµα ενηµέρωσης στην ειδική ιστοσελίδα για το ποσό της οφειλής µετά τον επανυπολογισµό και τη µείωση των προσαυξήσεων. • Ενηµέρωση έπειτα από σύντοµο χρονικό διάστηµα -π.χ. 48 ωρών- για το νέο ποσό της βασικής οφειλής και τις νέες «κουρεµένες» προσαυξήσεις, εφόσον ενταχθεί στη ρύθµιση. • Εφόσον ο ασφαλισµένος συναινεί στον επανυπολογισµό -που συνεπάγεται και «κούρεµα» συντάξιµου µισθού- επιβεβαιώνει την ένταξή του στη ρύθµιση και αυτόµατα εκδίδεται ταυτότητα οφειλής µε ποσό δόσης, αριθµό δόσεων και ηµεροµηνία πληρωµής.

Σφιχτό χρονοδιάγραμμα

Το δικαίωµα υποβολής αίτησης για την υπαγωγή στην «έξυπνη» και ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθµιση παρέχεται άπαξ ανά οφειλέτη ενώ το νοµοσχέδιο προβλέπει συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα λίγων µηνών για την υποβολή αιτήσεων. Το σχήµα αφορά ενεργούς και µη ενεργούς ασφαλισµένους και το σύνολο των οφειλών στα Ταµεία, δηλαδή πάνω από 960.000 οφειλέτες µη µισθωτούς (πρ. ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) και 500.000 εργοδότες µε ληξιπρόθεσµες οφειλές προς το πρ. ΙΚΑ.

Η ρύθµιση θα αφορά χρέη έως και τον ∆εκέµβρη του 2018 και θα αλλάξει ριζικά µε γενναίο «κούρεµα» ένα ογκώδες χαρτοφυλάκιο χρεών, δίνοντας τη δυνατότητα αποπληρωµής σε έως 120 δόσεις, δηλαδή σε 10 χρόνια. Από το νέο σχήµα εξαιρούνται µόνο οι οριστικά ενταχθέντες στον εξωδικαστικό και στον νόµο για τα υπερχρεωµένα νοικοκυριά. Προσοχή, η µη καταβολή βεβαιωµένων οφειλών που δηµιουργήθηκαν µετά την 1/1/2019 θα είναι αιτία απώλειας της ρύθµισης. Το πλήρες πακέτο των 120 δόσεων θα παίρνουν ελεύθεροι επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενοι µε νέα επανυπολογισµένη οφειλή άνω των 6.000 ευρώ όπως και αγρότες µε νέα οφειλή άνω των 3.600 ευρώ.

Οι υπόλοιποι θα ρυθµίζουν αλλά σε λιγότερες δόσεις, αφού στη ρύθµιση θα υπάρχει πλαφόν ελάχιστης δόσης στα 50 ευρώ για τους προερχόµενους από πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και στα 30 ευρώ για τους αγρότες του πρ. ΟΓΑ. Για τις ατοµικές εισφορές των µη µισθωτών η ρύθµιση θα προβλέπει: • Εθελοντικό επανυπολογισµό οφειλών της περιόδου 2002 -2016 µε το σύστηµα ΕΦΚΑ: µε βάση τα ποσοστιαία ασφάλιστρα για κύρια, επικουρική σύνταξη, υγεία και πρόνοια - εφάπαξ που προβλέπει ο νόµος 4387 και το καθαρό φορολογητέο εισόδηµα της περιόδου δηµιουργίας της οφειλής.

∆εν αποκλείεται, ωστόσο, να χρησιµοποιηθεί τελικά ως βάση υπολογισµού για όλους ο κατώτατος µισθός, µε αποτέλεσµα να πέσουν όλοι οι οφειλέτες στην ελάχιστη εισφορά του νόµου Κατρούγκαλου. Ο επανυπολογισµός θα γίνεται µετά από αίτηση και συναίνεση του ασφαλισµένου-οφειλέτη. Οφειλές που δηµιουργήθηκαν έως και 31.12.2001, µε τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, όπως και όσες ανήκουν στη διετία 2017 - 2018 δεν επανυπολογίζονται. • Αυτόµατο κούρεµα του συνόλου των προσαυξήσεων κατά 85%. Για τα χρέη της περιόδου 2002-2016 θα επανυπολογίζονται και οι προσαυξήσεις και η έκπτωση θα αποδίδεται στα νέα πρόστιµα. • Αποπληρωµή του νέου ποσού σε έως 120 δόσεις.

Ο αριθµός των δόσεων θα διαµορφώνεται µε βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ, µε εξαίρεση τους αγρότες, που θα έχουν ελάχιστη δόση 30 ευρώ. Οι δόσεις αντί τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων εκπρόθεσµης καταβολής θα έχουν τόκο 5% ετησίως υπολογισµένο. Ο µηχανισµός αυτός οδηγεί εθελοντικά σε σηµαντικό κούρεµα της βασικής οφειλής, το οποίο θα «κουµπώνει» µε το κούρεµα των προσαυξήσεων και θα οδηγεί σε συνολική αποµείωση της οφειλής κατά 60-65%. Για τους εργοδότες προβλέπεται να ισχύει η αποπληρωµή σε 120 δόσεις, µε 50% έκπτωση στα πρόστιµα. Εναλλακτικά θα δίδεται 100% έκπτωση αν γίνει ολοσχερής εφάπαξ εξόφληση της βασικής οφειλής. Θα εντάσσονται οφειλές εργοδοτών έως και το 2018 µε ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Ειδικά οι αγρότες θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις µε ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και το κούρεµα των προσαυξήσεων κατά 85%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισµό, καθώς σε κάποιες ασφαλιστικές κλάσεις πριν το 2007 είχαν µικρότερες εισφορές από την ελάχιστη του νόµου Κατρούγκαλου.

Πάνω από 78.000 µη µισθωτοί, ηλικίας άνω των 62 ετών, αναµένεται να απεγκλωβιστούν και να συνταξιοδοτηθούν µέσα από τη ρύθµιση, καθώς έχουν οφειλές που δεν επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση (άνω των 20.000€ στον πρ. ΟΑΕΕ, 4.000€ στον πρ. ΟΓΑ, 15.000€ στο πρ. ΕΤΑΑ).

Σύµφωνα µε τις προβλέψεις της νοµοθετικής ρύθµισης, εφόσον µετά τον επανυπολογισµό η νέα οφειλή πέφτει κάτω από τα προβλεπόµενα όρια, θα υποβάλλεται απευθείας αίτηση συνταξιοδότησης. Εάν προκύπτει επιπλέον ποσό, ο οφειλέτης καταβάλλει τις δόσεις της ρύθµισης (έως 120) έως το νέο χρέος να φτάσει στο απαιτούµενο όριο. Ακολούθως υποβάλλεται αίτηση συνταξιοδότησης. Από την υποβολή της αίτησης έως την έναρξη καταβολής της σύνταξης, αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων, καθώς ήδη µε την αίτηση έχει ξεκινήσει το δικαίωµα στην καταβολή της σύνταξης. Οι δόσεις που αντιστοιχούν στο διάστηµα της «αναµονής» από την αίτηση έως την έκδοση της απόφασης παρακρατούνται αθροιστικά από τα αναδροµικά της σύνταξης. Οι επόµενες δόσεις παρακρατούνται µηνιαίως από το ποσό της σύνταξης.

katagrafi.jpg

www.ethnos.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Κούρεµα οφειλών στο Δημόσιο-Τι ισχύει»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

 
 

Τα δύο σενάρια για τη φορολογία - Ποιες λύσεις εξετάζει το οικονοµικό επιτελείο

 15/7/2019 
 

Ερχεται η μεταβίβαση ακινήτων με... λίγα κλικ

 15/7/2019 
 

Τα μέτρα για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων - Τι θα ισχύσει για τις μεταβιβάσεις και τον ΦΠΑ

 11/7/2019 
 

Τα 9 σημεία «κλειδιά» του φορολογικού σχεδίου της κυβέρνησης - Τι προβλέπει για 120 δόσεις, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

 10/7/2019 
 

ΑΑΔΕ: Βαριά «καμπάνα» για καταστήματα και επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν

 8/7/2019 
 

ΑΑΔΕ: Αυτοί είναι οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

 1/7/2019 
 

Ανοίγει η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

 1/7/2019 
 

Τι ελέγχει η Εφορία πριν διαγράψει χρέη

 27/6/2019 
 

Στον «αέρα» η λίστα με τα ονόματα 30.594 μεγαλοοφειλετών της Εφορίας

 27/6/2019 
 

TaxisNet: Μέχρι πότε θα είναι ανοιχτό για τις φορολογικές δηλώσεις

 26/6/2019 
 

«Μπλόκο» στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος - Κατάργηση της ανωνυμίας των μετόχων στις offshore

 25/6/2019 
 

Τα «δώρα» που προσφέρει ο ΟΑΕΔ μέσω της κάρτας ανεργίας

 24/6/2019 
 

Ο χάρτης των μικρομεσαίων που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

 21/6/2019 
 

ΑΑΔΕ: 50.500 έλεγχοι για φοροδιαφυγή έως τον Οκτώβριο

 19/6/2019 
 

3.000 φορολογούμενοι ύποπτοι για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος

 13/6/2019 
 

Bitcoin: Οδηγός για... αρχάριους

 11/6/2019 
 

Τα επτά νομοσχέδια που ετοιμάζει η ΝΔ

 10/6/2019 
 

Διευκρινίσεις του ΕΦΚΑ σχετικά με τις αιτήσεις για τον επανυπολογισμό συντάξεων

 10/6/2019 
 

10ετές ομόλογο: Νέο ιστορικό χαμηλό – Έσπασε το φράγμα του 3%

 3/6/2019 
 

Παράταση ενός μηνός στις φορολογικές δηλώσεις

 3/6/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Παραίτησης του Χρόνη Ιαακίδη από την προεδρεία του 7ου ΠΤ του Ο.Ε.Ε. 
Καταγγελίες του Οικονομικού Επιμελητήριου στην ΥΕΔΔΕ για απόπειρες σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για κερδοσκοπία και φοροδιαφυγή 
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Αναλυτικές οδηγίες για την ηλεκτρονική ρύθμιση των 120 δόσεων (Παραδείγματα): «Τα εμπόδια που πρέπει να διορθωθούν άμεσα»
Οδηγίες ΕΦΚΑ για την εφαρμογή των διατάξεων για τη ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης 
Εγκύκλιος 39 ΕΦΚΑ Τροποποίηση ημερήσιας αποζημίωσης των μαθητευόμενων στο Πρόγραμμα Μαθητείας σπουδαστών των δημόσιων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) 
Ποιοι κωδικοί και εισοδήματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο της εφορίας 
ΣΕΠΕ: Η νέα απόφαση με τις παραβάσεις και τον καθορισμό των προστίμων  
Ειδική άδεια για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Η ανατιμησις του νομισματος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα