Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
20/10/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 4607
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΩΣ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟ ΦΕΟΥΔΟ. Του Γιώργου Δουράκη
Ο γεωτεχνολογικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας , του Παναγιώτη Ρουμελιώτη Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς
Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ , για την κλιματική κρίση
Ανέντακτος αριστερός τρολάρει Συριζαίο για την ταινία του Κώστα Γαβρά 
Βαρουφάκης για "πόθεν έσχες": Δεν θα απολογηθώ για τα χρήματα που βγάζω από τη δουλειά μου 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Λόγια μίσους και ντροπής από την πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης Φαίη Νικητοπούλου
Ερντογάν: Η ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538 κατέστησε τη Μεσόγειο τουρκική λίμνη 
Σταϊκούρας: Εκατομμυριούχος… κατά λάθος στο «πόθεν έσχες» ο υπ. Οικονομικών 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Novartis: Οι σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος

�������� 
 

Ημερομηνία: 15/4/2019 1:59:07 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Novartis: Οι σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος.

Οι καταθέσεις-φωτιά από τους προστατευόμενους μάρτυρες, τα νέα στοιχεία για το σκάνδαλο και η κωδική ονομασία «άγιο δισκοπότηρο»


 

Λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνταν το ξέπλυμα των μιζών προς τους πολιτικούς μέσω εταιρείας συμβούλων, αποκάλυψε σε συμπληρωματική κατάθεσή του, ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Novartis.

Εταιρεία συμβούλων ξέπλενε τις μίζες.

Στις 28/11/2018 ο «Μάξιμος Σαράφης» βρέθηκε και πάλι απέναντι από τους εισαγγελικούς λειτουργούς και ανέφερε για τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, για τον οποίο έχει ζητηθεί η άρση της ασυλίας του: «Οι επιδιώξεις της Novartis ικανοποιήθηκαν απόλυτα από τις ενέργειες του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου. Το Gilenya ήταν το μόνο φάρμακο που κυκλοφόρησε επί υπουργίας Λοβέρδου κι, επιπλέον, η Novartis είχε πρόωρη και προνομιακή πληροφόρηση στο θέμα της αποπληρωμής των χρεών της φαρμακοβιομηχανίας με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου».

Μάλιστα, ο «Μάξιμος Σαράφης» υποστήριξε ότι «το ποσό των 90.000 ευρώ που φέρεται να δόθηκε στον Νίκο Μανιαδάκη ήταν το δώρο για να χειραγωγηθεί ο Λοβέρδος στην περίπτωση τιμολόγησης του Gilenya». Μια μέρα νωρίτερα, στις 27/11, ο ίδιος ο μάρτυρας κατέθεσε λεπτομέρειες για τις στενές σχέσεις του συμβούλου του Ανδρέα Λοβέρδου, Νίκου Μανιαδάκη, με τη Novartis: «Ο πρώην πρόεδρος της Novartis Hellas, Αντώνης Σαρλικιώτης, τον αποκαλούσε χαρακτηριστικά “Μoney-dakis”, παραφράζοντας το επώνυμό του προκειμένου να τονίσει τη σχέση του με το χρήμα και τα κίνητρά του. Ο ίδιος ο Λοβέρδος ζήτησε μέσω του Μανιαδάκη τα δώρα που θα λάμβανε για να αποφασίζει ευνοϊκά υπέρ της εταιρείας. Αυτό μου το είπε ο ίδιος ο Φρουζής πολλές φορές. Τον Ιούλιο του έτους 2009 αποφασίστηκε από τους Σαρλικιώτη και Φρουζή να χρησιμοποιηθούν ως μηχανισμός ξεπλύματος των δώρων που θα δίνονταν σε κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Εμμανουήλ Βουλκίδης και εταιρείες συμφερόντων του, αρχικά η Ιατρικές Εξελίξεις και εν συνεχεία η Νέες Ιατρικές Εξελίξεις. Το πρώτο μαύρο χρήμα από τον συγκεκριμένο μηχανισμό προέκυψε με εικονικό τιμολόγιο αξίας 36.000 ευρώ και το δεύτερο ήταν τιμολόγιο αξίας 50.000 ευρώ».

Στην κατάθεσή του στα τέλη του 2018 ο «Μάξιμος Σαράφης» ανέφερε παράλληλα και πώς λάμβανε χώρα το ξέπλυμα των χρημάτων μέσω των εταιρειών του Βουλκίδη, ενώ ανέλυσε με λεπτομέρειες με ποιον και πώς δόθηκαν τα χρήματα στον πρώην υπουργό Υγείας για την τιμολόγηση των σκευασμάτων Gilenya και Tasigna 150: «Σε δύο περιπτώσεις ήμουν παρών όταν ο Βουλκίδης έφερε τον φάκελο με τα χρήματα στον Φρουζή. Στη μια περίπτωση ο Φρουζής άνοιξε τον φάκελο και φάνηκαν οι δεσμίδες των 50 και των 100 ευρώ. Από τα ποσά των εικονικών τιμολογίων ο Βουλκίδης στο διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2011 επέστρεψε τμηματικά στον Φρουζή ποσό συνολικά 90.000 ευρώ».

Συμπληρωματική κατάθεση όμως έδωσε και η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση». Σε σχέση με τον χρηματισμό του Ανδρέα Λοβέρδου για την αποζημίωση του Gilenya αναφέρει: «Στα πλαίσια συνάντησης του τμήματος market access, ο Φρουζής είχε αναφέρει τη στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Εξάλλου, ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία έγινε από το κινητό του κ. Φρουζή, ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο, ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα». Όταν ρωτήθηκε από τους εισαγγελείς αν είναι σίγουρη ότι ο τότε αντιπρόεδρος της Novartis μίλησε εκείνη τη στιγμή με τον Λοβέρδο, απάντησε: «Είμαι σίγουρη, διότι αμέσως μετά έγινε κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ’ εξαίρεση έκδοση του Gilenya».

Ο ρόλος του συμβούλου.

Στις καταθέσεις του ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο του συμβούλου του Ανδρέα Λοβέρδου, Νίκου Μανία, στην υπερτιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis και συμπληρώνοντας ανέφερε: «Η εταιρεία είχε ορίσει τον Κωνσταντίνο Φρουζή για τη διεκπεραίωση των δωροδοκιών των πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων. Οι αποφάσεις αυτές σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα είτε ήταν βλάκες και χειραγωγούνταν από τους συμβούλους τους είτε ενήργησαν ως συνένοχοι. Προσωπικά, δεν θεωρώ κανέναν από αυτούς βλάκα».

Στη συνέχεια, απαντώντας ο μάρτυρας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε: «Αναφέρομαι στους υπουργούς Υγείας στους οποίους διετέλεσε σύμβουλος ο Νίκος Μανιαδάκης , συγκεκριμένα στους Ανδρέα Λοβέρδο και Άδωνι Γεωργιάδη». Ο «Μάξιμος Σαράφης» μίλησε και για το μαύρο ταμείο της πολυεθνικής: «Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι τουλάχιστον την περίοδο 2008-2014 λειτουργούσε στη Novartis Hellas μαύρο ταμείο για παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους. Η κωδική ονομασία του μαύρου ταμείου ήταν το “άγιο δισκοπότηρο”. Για το μαύρο ταμείο γνώριζε στενός κύκλος προσώπων, στα οποία με βεβαιότητα συμπεριλαμβάνονταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ο Αντώνης Σαρλικιώτης αλλά και ο Νικόλαος Μανιαδάκης, ο οποίος, αν και δεν ήταν στέλεχος της Novartis, χρησιμοποιήθηκε ως όργανο για τις δωροδοκίες, ενώ ήταν και ο ίδιος αποδέκτης δώρων για τον εαυτό του».

Χαρακτηριστικά είναι και όσα περιγράφει για την άνεση με την οποία κινούνταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος, μάλιστα, ήταν παρών και στις εργασίες της Επιτροπής Τιμών. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 2011 στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο κ. Φρουζής υπερασπιζόταν τα συμφέροντα της εταιρείας του και τα δικά του συμφέροντα. Για τον συγκεκριμένο άνθρωπο φαινόταν να είναι πάντα ανοιχτές οι πόρτες τόσο στο υπουργείο Ανάπτυξης όσο και στο υπουργείο Υγείας. Ο κ. Φρουζής ήταν ένας από τους δυο-τρεις ανθρώπους στους οποίους είχαμε κάνει επίδειξη του συστήματος τιμολόγησης, στο γραφείο του γενικού γραμματέα κ. Κομνηνού, περί τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2010».

Στην ερώτηση «γνωρίζετε αν στην επίμαχη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών ο κ. Φρουζής απαίτησε την τιμή στην οποία τιμολογήθηκε τελικά το φάρμακο;» ο προστατευόμενος μάρτυρας έδωσε την εξής απάντηση: «Ο εκπρόσωπος της συγκεκριμένης εταιρείας δεν διαπραγματευόταν, αλλά απαιτούσε».

www.tvxs.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Novartis: Οι σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Airbnb : Ποια μέτρα έρχονται για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν σπίτια

 18/10/2019 
 

Σούπερ μάρκετ: Έρχονται τα αυτόματα ταμεία - Ελληνική εταιρεία κάνει την αρχή

 17/10/2019 
 

Η Εφορία «ξαναμετρά» τα τετραγωνικά των κατοικιών

 17/10/2019 
 

Tα επαγγέλματα που έλκουν τις ψυχολογικές διαταραχές(1 σχόλιo/α)

 14/10/2019 
 

Ποιοι φοβούνται τους ελέγχους

 14/10/2019 
 

Πλειστηριασμοί : Στο «σφυρί» πάνω χιλιάδες ακίνητα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

 11/10/2019 
 

Εφορία: Διπλό «πέναλτι» για όσους χάνουν το όριο των e-αποδείξεων

 11/10/2019 
 

Διπλασίασαν τις περιουσίες τους: Η βίαιη υποτίμηση της δραχμής που έκανε πλούσιους όσους το γνώριζαν

 9/10/2019 
 

Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το άτακτο Brexit για την ελληνική οικονομία

 9/10/2019 
 

Αρον άρον η ισοδυναμία των κολεγίων

 7/10/2019 
 

Αντικειμενικές αξίες: Ριζικές αλλαγές – Ανατροπές σε 21 φόρους

 7/10/2019 
 

Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά έως και 500 ευρώ το μήνα

 7/10/2019 
 

Επιδότηση για δωρεάν ρεύμα στους αγρότες

 4/10/2019 
 

Ο Thomas Cook είχε φέρει στην Ελλάδα τους αριστοκράτες που δολοφονήθηκαν «στη σφαγή στο Δήλεσι», από τους ληστές. Είχε φέρει επισκέπτες και στους Ολυμπιακούς του 1896...

 3/10/2019 
 

Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Από το 2011 η δράση της "Μαφίας των ρυμουλκών"

 3/10/2019 
 

Επιχορήγηση ΟΑΕΔ σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από το «κανόνι» της Thomas Cook

 3/10/2019 
 

Σκανκ: Το ναρκωτικό που «θερίζει» στα σχολεία της Αθήνας

 2/10/2019 
 

ΔΕΗ : Πόσα της χρωστάνε και ποιοι της τα χρωστάνε

 30/9/2019 
 

Ιωάννης Καποδίστριας 1776 – 1831

 27/9/2019 
 

Στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες βουλευτών και πολιτικών αρχηγών

 26/9/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ο Σύριζα ξεκίνησε η ΝΔ συνέχισε.Όλοι ορκίζονται αλλά πράττουν τα αντίθετα ΠΙΣΩ ΑΠ’ ΤΗ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ
Συνάντηση συζήτηση από την ΑΚΙΟΕ στα Χανιά 
Τι απαιτείται για να είστε υποψήφιος για τις έδρες της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ 
Τι απαιτείται για να είστε υποψήφιος για τις τοπικές διοικήσεις του ΟΕΕ 
Έργα του ΣΥΡΙΖΑ για τους Λογιστές.Του Αλεβιζάκη Παναγιωτη έκ/που της ΑΚΙΟΕ 
Έγινε την Τρίτη 1/10/19 η συνάντηση των εκπροσώπων της ΚΔ του ΟΕΕ με τον ΓΓ της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΕΦΚΑ μετά… μουσικής - Πώς ασφαλίζονται μουσικοί και dj σε εκδηλώσεις
Τρία προγράμματα του ΟΑΕΔ για να μειωθεί η ανεργία - Ποιους αφορούν
Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές
Κτηματολόγιο: Σε ποιους νομούς λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων μέσα στον Οκτώβριο 
Ποιοι γλιτώνουν τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων 
Πόθεν Έσχες: Έως 31 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Αναζητωντας και διαπιστωνοντας

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα