Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
21/4/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2009
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών
Απάντηση Ντανιέλ Νουί σε Νίκο Χουντή για τα σκανδαλώδη δάνεια σε τραπεζικά στελέχη
Νίκος Μπελογιάννης 1915-1952: Τον φοβούνταν ακόμα και νεκρό...
O Τραμπ απέναντι στη "σοσιαλιστική απειλή". Tου Paul Krugman (*)
ΙΣΟΒΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ; Ο οικονομικός παραλογισμός του συνταγματικού κλειδώματος της πολιτικής ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.Tου Γιώργoυ Δουράκη Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
Κρύβονταν 35 χρόνια σε σπηλιές για να μην υπογράψουν δήλωση μετανοίας. Έτρωγαν σαύρες και σκορπιούς. Οι δύο αντάρτες της Κρήτης, που έζησαν τον εμφύλιο έως ......

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ανδρέας Παπανδρέου πρώην Πρωθυπουργός έχει πει ....
Για τον Ανδρέα Λοβέρδο και την υπόθεση Novartis ειπε ο κ. Λαζόπουλος 
Ο στρατιώτης που αρνήθηκε να πυροβολήσει τον φίλο του 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ντροπή για το χυδαίο σεξιστικό ανέκδοτο του Μπέου την Ημέρα της Γυναίκας  
Ο μισογύνης πρόεδρος Ντουτέρτε «ξαναχτύπησε» 
Δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργιου Βλάχου για την υπόθεση της καταδίκης του Νίκου Γεωργιάδη  

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Novartis: Οι σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος

�������� 
 

Ημερομηνία: 15/4/2019 1:59:07 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Novartis: Οι σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος.

Οι καταθέσεις-φωτιά από τους προστατευόμενους μάρτυρες, τα νέα στοιχεία για το σκάνδαλο και η κωδική ονομασία «άγιο δισκοπότηρο»


 

Λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνταν το ξέπλυμα των μιζών προς τους πολιτικούς μέσω εταιρείας συμβούλων, αποκάλυψε σε συμπληρωματική κατάθεσή του, ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Novartis.

Εταιρεία συμβούλων ξέπλενε τις μίζες.

Στις 28/11/2018 ο «Μάξιμος Σαράφης» βρέθηκε και πάλι απέναντι από τους εισαγγελικούς λειτουργούς και ανέφερε για τον πρώην υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, για τον οποίο έχει ζητηθεί η άρση της ασυλίας του: «Οι επιδιώξεις της Novartis ικανοποιήθηκαν απόλυτα από τις ενέργειες του πρώην υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου. Το Gilenya ήταν το μόνο φάρμακο που κυκλοφόρησε επί υπουργίας Λοβέρδου κι, επιπλέον, η Novartis είχε πρόωρη και προνομιακή πληροφόρηση στο θέμα της αποπληρωμής των χρεών της φαρμακοβιομηχανίας με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου».

Μάλιστα, ο «Μάξιμος Σαράφης» υποστήριξε ότι «το ποσό των 90.000 ευρώ που φέρεται να δόθηκε στον Νίκο Μανιαδάκη ήταν το δώρο για να χειραγωγηθεί ο Λοβέρδος στην περίπτωση τιμολόγησης του Gilenya». Μια μέρα νωρίτερα, στις 27/11, ο ίδιος ο μάρτυρας κατέθεσε λεπτομέρειες για τις στενές σχέσεις του συμβούλου του Ανδρέα Λοβέρδου, Νίκου Μανιαδάκη, με τη Novartis: «Ο πρώην πρόεδρος της Novartis Hellas, Αντώνης Σαρλικιώτης, τον αποκαλούσε χαρακτηριστικά “Μoney-dakis”, παραφράζοντας το επώνυμό του προκειμένου να τονίσει τη σχέση του με το χρήμα και τα κίνητρά του. Ο ίδιος ο Λοβέρδος ζήτησε μέσω του Μανιαδάκη τα δώρα που θα λάμβανε για να αποφασίζει ευνοϊκά υπέρ της εταιρείας. Αυτό μου το είπε ο ίδιος ο Φρουζής πολλές φορές. Τον Ιούλιο του έτους 2009 αποφασίστηκε από τους Σαρλικιώτη και Φρουζή να χρησιμοποιηθούν ως μηχανισμός ξεπλύματος των δώρων που θα δίνονταν σε κρατικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Εμμανουήλ Βουλκίδης και εταιρείες συμφερόντων του, αρχικά η Ιατρικές Εξελίξεις και εν συνεχεία η Νέες Ιατρικές Εξελίξεις. Το πρώτο μαύρο χρήμα από τον συγκεκριμένο μηχανισμό προέκυψε με εικονικό τιμολόγιο αξίας 36.000 ευρώ και το δεύτερο ήταν τιμολόγιο αξίας 50.000 ευρώ».

Στην κατάθεσή του στα τέλη του 2018 ο «Μάξιμος Σαράφης» ανέφερε παράλληλα και πώς λάμβανε χώρα το ξέπλυμα των χρημάτων μέσω των εταιρειών του Βουλκίδη, ενώ ανέλυσε με λεπτομέρειες με ποιον και πώς δόθηκαν τα χρήματα στον πρώην υπουργό Υγείας για την τιμολόγηση των σκευασμάτων Gilenya και Tasigna 150: «Σε δύο περιπτώσεις ήμουν παρών όταν ο Βουλκίδης έφερε τον φάκελο με τα χρήματα στον Φρουζή. Στη μια περίπτωση ο Φρουζής άνοιξε τον φάκελο και φάνηκαν οι δεσμίδες των 50 και των 100 ευρώ. Από τα ποσά των εικονικών τιμολογίων ο Βουλκίδης στο διάστημα από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2011 επέστρεψε τμηματικά στον Φρουζή ποσό συνολικά 90.000 ευρώ».

Συμπληρωματική κατάθεση όμως έδωσε και η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση». Σε σχέση με τον χρηματισμό του Ανδρέα Λοβέρδου για την αποζημίωση του Gilenya αναφέρει: «Στα πλαίσια συνάντησης του τμήματος market access, ο Φρουζής είχε αναφέρει τη στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Εξάλλου, ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η οποία έγινε από το κινητό του κ. Φρουζή, ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του. Αφού έκλεισε το τηλέφωνο, ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα μετρητά σε βαλίτσα». Όταν ρωτήθηκε από τους εισαγγελείς αν είναι σίγουρη ότι ο τότε αντιπρόεδρος της Novartis μίλησε εκείνη τη στιγμή με τον Λοβέρδο, απάντησε: «Είμαι σίγουρη, διότι αμέσως μετά έγινε κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ’ εξαίρεση έκδοση του Gilenya».

Ο ρόλος του συμβούλου.

Στις καταθέσεις του ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο του συμβούλου του Ανδρέα Λοβέρδου, Νίκου Μανία, στην υπερτιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis και συμπληρώνοντας ανέφερε: «Η εταιρεία είχε ορίσει τον Κωνσταντίνο Φρουζή για τη διεκπεραίωση των δωροδοκιών των πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων. Οι αποφάσεις αυτές σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα είτε ήταν βλάκες και χειραγωγούνταν από τους συμβούλους τους είτε ενήργησαν ως συνένοχοι. Προσωπικά, δεν θεωρώ κανέναν από αυτούς βλάκα».

Στη συνέχεια, απαντώντας ο μάρτυρας σε σχετική ερώτηση διευκρίνισε: «Αναφέρομαι στους υπουργούς Υγείας στους οποίους διετέλεσε σύμβουλος ο Νίκος Μανιαδάκης , συγκεκριμένα στους Ανδρέα Λοβέρδο και Άδωνι Γεωργιάδη». Ο «Μάξιμος Σαράφης» μίλησε και για το μαύρο ταμείο της πολυεθνικής: «Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι τουλάχιστον την περίοδο 2008-2014 λειτουργούσε στη Novartis Hellas μαύρο ταμείο για παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους. Η κωδική ονομασία του μαύρου ταμείου ήταν το “άγιο δισκοπότηρο”. Για το μαύρο ταμείο γνώριζε στενός κύκλος προσώπων, στα οποία με βεβαιότητα συμπεριλαμβάνονταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ο Αντώνης Σαρλικιώτης αλλά και ο Νικόλαος Μανιαδάκης, ο οποίος, αν και δεν ήταν στέλεχος της Novartis, χρησιμοποιήθηκε ως όργανο για τις δωροδοκίες, ενώ ήταν και ο ίδιος αποδέκτης δώρων για τον εαυτό του».

Χαρακτηριστικά είναι και όσα περιγράφει για την άνεση με την οποία κινούνταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος, μάλιστα, ήταν παρών και στις εργασίες της Επιτροπής Τιμών. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 2011 στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ο κ. Φρουζής υπερασπιζόταν τα συμφέροντα της εταιρείας του και τα δικά του συμφέροντα. Για τον συγκεκριμένο άνθρωπο φαινόταν να είναι πάντα ανοιχτές οι πόρτες τόσο στο υπουργείο Ανάπτυξης όσο και στο υπουργείο Υγείας. Ο κ. Φρουζής ήταν ένας από τους δυο-τρεις ανθρώπους στους οποίους είχαμε κάνει επίδειξη του συστήματος τιμολόγησης, στο γραφείο του γενικού γραμματέα κ. Κομνηνού, περί τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2010».

Στην ερώτηση «γνωρίζετε αν στην επίμαχη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών ο κ. Φρουζής απαίτησε την τιμή στην οποία τιμολογήθηκε τελικά το φάρμακο;» ο προστατευόμενος μάρτυρας έδωσε την εξής απάντηση: «Ο εκπρόσωπος της συγκεκριμένης εταιρείας δεν διαπραγματευόταν, αλλά απαιτούσε».

www.tvxs.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Novartis: Οι σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Κτηματολόγιο: Παράταση στις δηλώσεις σε 13 περιφερειακές ενότητες

 19/4/2019 
 

Οι ιστορίες ενός ...πραγματικού Καραγκιόζη

 17/4/2019 
 

Ποιοι πρέπει να κάνουν δηλώσεις ιδιοκτησίας για το Κτηματολόγιο

 17/4/2019 
 

Ποιοι βοηθητικοί χώροι πρέπει να δηλώνονται στο Κτηματολόγιο - Ποιο είναι το κόστος

 17/4/2019 
 

Πάνω από το 40% των Ελλήνων πιστεύει ότι το 'Αγιο Φως ανάβει με «θαύμα»

 17/4/2019 
 

Novartis_Gate: O μάρτυρας που καίει Λοβέρδο και Άδωνη

 15/4/2019 
 

Κόκκινα δάνεια: Οι λύσεις για όσους µένουν εκτός του νέου νόµου Κατσέλη

 15/4/2019 
 

Δίκη Siemens: Μίζες και ζημία 69 εκατ. ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο

 15/4/2019 
 

Novartis: Οι σκοτεινές διαδρομές του μαύρου χρήματος

 15/4/2019 
 

Σε ποιες περιοχές θα αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες

 15/4/2019 
 

Novartis: Αυτό είναι το διαβιβαστικό της Εισαγγελέας Διαφθοράς για Λοβέρδο

 9/4/2019 
 

Η 82χρονη γιαγιά που κάθεται στο σκαμνί για τα χόρτα (1 σχόλιo/α)

 9/4/2019 
 

«Αιδώς Αργείοι»: Τι σημαίνει, από πού προέρχεται η φράση,(1 σχόλιo/α)

 8/4/2019 
 

Ζητείται η άρση ασυλίας του Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis

 8/4/2019 
 

Με «κόφτες» η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στην εφορία - Ποιοι υπάγονται

 8/4/2019 
 

Ποιοι γεωργοί δικαιούνται επιδότηση 14.000 ευρώ – Όροι και προϋποθέσεις

 8/4/2019 
 

Πώς μπορούν οι εγγυητές δανείων πρώτης κατοικίας να προστατευθούν

 4/4/2019 
 

Τι αλλάζει σε γονικές άδειες και μειωμένο ωράριο στο Δημόσιο

 4/4/2019 
 

«Σαφάρι» της εφορίας για κομπίνες στα ΙΧ με βουλγαρικές πινακίδες

 4/4/2019 
 

Έλληνες επιχειρηματίες βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία

 3/4/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Αίτημα για παράταση Μ.Φ.Υ. από την Πανελλήνια Ομοσπονδια Οικονομολόγων  
Επίκαιρο Φορολογικό Σεμινάριο απο το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης  
Εκδήλωση 7ου Π.Τ. Ο.Ε.Ε. «Η Φορολογική Δικαιοσύνη Όχημα για την Ανάπτυξη. Στόχος ένα Απλό και Σταθερό Φορολογικό Σύστημα» 
Παρουσίαση του Βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή κ. Ρουμελιώτη Παναγιώτη ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΑΟΣ ΤΙ ; 
ΔΙΕΘΝΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΙΗΤΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ  
Ανακοίνωση της ΑΚΙΟΕ Δυτικής Κρήτης σχετικά με την μη τήρηση των συμφωνηθέντων για το προεδρείο στο 15ο Π.Τ..  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Mείωση του ορίου ακαθαρίστων εσόδων των επιχειρήσεων από 100.000€ σε 50.000€
ΕΦΚΑ: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αποδείξεις δαπάνης
Ο νέος χάρτης των εργασιακών δικαιωμάτων
Εφάπαξ επίδομα 1000 ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Οι απαντήσεις του εργατολόγου Γιάννη Καρούζου στο ethnos.gr για τα εργασιακά
Ποιους συμφέρει η μειωμένη συνταξιοδότηση - Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 
Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος - Ανάλυση Ερμηνεία.Των Δ. Σταματόπουλου - Α. Καραβοκύρη 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κωδικας Εμπορικων Μισθωσεων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα