Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
19/9/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 488
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς
Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη
Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας λόγιος και συγγραφέας:Στα συμπόσια αφήνουν συνήθως στο τέλος ...
Γιάννης Αντετοκούνμπο : «Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς 
Το μυαλό δεν είναι αυγό! 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Οι φορείς των Χανίων που “έτρεξαν” να ευχαριστήσουν τον πρωθυπουργό για τον… ΒΟΑΚ και ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Δυτ. Κρήτης πάλι πρώτος  
Χατζηδάκης Κώστας : Η ΔΕΗ την βγάζει δεν την βγάζει.. 
Χαμός με τον παπά που αρνήθηκε να κοινωνήσει ανάπηρα παιδιά! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Αφορολόγητα τα υπερκέρδη στις ΗΠΑ

�������� 
 

Ημερομηνία: 23/4/2019 11:50:08 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Τι δείχνουν τα πρώτα δείγματα της φορολογικής μεταρρύθμισης του Ντόναλντ Τραμπ ● 60 από τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ παρότι κατέγραψαν στο σύνολό τους κέρδη 79 δισ. δολαρίων για το 2018, όχι μόνο δεν κατέβαλαν ούτε ένα δολάριο φόρου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά έλαβαν και... επιστροφές φόρων 4,3 δισ. δολαρίων.

Εδώ και δεκαετίες, αρκετές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ χειραγωγούν τη φορολογική νομοθεσία της υπερδύναμης προκειμένου να μην πληρώνουν τους φόρους τους που αναλογούν σε κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η φορολογική μεταρρύθμιση του Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη του 2017 έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Πρόσφατη μελέτη του ανεξάρτητου αμερικανικού Ινστιτούτου Φορολογίας και Οικονομικής Πολιτικής ITEP -η πρώτη με στοιχεία μετά τη μεταρρύθμιση Τραμπ- αποκάλυψε ότι πέρσι 60 από τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ (της λίστας «Fortune 500»), αν και κατέγραψαν στο σύνολό τους κέρδη 79 δισ. δολαρίων, δεν κατέβαλαν ούτε ένα δολάριο φόρου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Με βάση τον νέο, πολύ χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών (21% από 35%), οι εταιρείες αυτές θα έπρεπε να πληρώσουν φόρους 16,4 δισ. δολαρίων. Αντ’ αυτού εισέπραξαν επιστροφές. Ολες μαζί συγκεκριμένα είχαν επιστροφή φόρων 4,3 δισ. δολαρίων.

Μεταξύ άλλων η γνωστή κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών ΙΒΜ, με έσοδα 500 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ, απόλαυσε επιστροφή φόρου 342 εκατ. δολαρίων. Ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησής της ήταν -68%!

Αρνητικό φορολογικό συντελεστή απόλαυσε και ο γνωστός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon -του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο Τζεφ Μπέζος.

Με έσοδα 11 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, η Amazon είχε πέρσι επιστροφή 129 εκατ. δολαρίων. Ομοίως η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, αν και είχε έσοδα 4,3 δισ. δολάρια εντός των ΗΠΑ έλαβε επιστροφή 104 εκατ. δολαρίων.

Η πλέον κραυγαλέα περίπτωση ήταν της Gannet, της εταιρείας ΜΜΕ που εκδίδει πληθώρα εφημερίδων στις ΗΠΑ μεταξύ των οποίων και η USA Today. Για έσοδα 7 εκατ. δολαρίων η Gannet είχε πέρσι επιστροφή 11 εκατ. δολαρίων. Ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησής της ήταν -164%!

Ας σημειωθεί ότι αρκετές από τις 60 εταιρείες δραστηριοποιούνται και εκτός ΗΠΑ, όπου εδώ και χρόνια κάποιες -αξιοποιώντας τις ενδοομιλικές συναλλαγές τους, μεταφέρουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους φοροαποφεύγοντας και εδώ.

Η μελέτη του ITEP υπογραμμίζει ότι η φορολογική ασυλία των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων ενισχύεται και από ποικιλία νόμιμων φορολογικών ελαφρύνσεων, που προβλέπονται χρόνια τώρα από «παραθυράκια» του φορολογικού κώδικα.

Μεταξύ αυτών και:

● ΤΑΧΕΙΑ ΑΠΟΣΒΕΣΗ: Chevron, Delta Airlines, Duke Energy, Halliburton, Dominion Resources και άλλοι επιχειρηματικοί κολοσσοί αξιοποίησαν την εν λόγω μέθοδο φοροελάφρυνσης που επιτρέπει ταχύτερη απόσβεση των κεφαλαιουχικών επενδύσεων μειώνοντας δραστικά το φορολογητέο εισόδημά τους.

Σε αντίθεση με τη μέθοδο της γραμμικής απόσβεσης, που κατανέμει το κόστος μιας επένδυσης ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια ζωής ενός περιουσιακού στοιχείου, η μέθοδος της επιταχυνόμενης απόσβεσης επιτρέπει την αφαίρεση των μεγαλύτερων εξόδων από το φορολογητέο εισόδημα κατά τα πρώτα έτη και τη μείωση των εξόδων, ενώ το υπό απόσβεση περιουσιακό στοιχείο ωριμάζει.

Με αυτόν τον τρόπο η Chevron κατέγραψε πέρσι φοροελαφρύνσεις 290 εκατ. δολαρίων, ενώ η Halliburton μείωσε τη φορολόγησή της κατά 320 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τη μελέτη του ITEP, χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο οι εταιρείες ελάφρυναν συνολικά τη φορολογική επιβάρυνσή τους πέρσι κατά 8 δισ. δολάρια.

● STOCK OPTIONS (συμβόλαια δικαιώματων προαίρεσης με υποκείμενο μετοχές): Με αυτή τη μέθοδο -που επιτρέπει στις εταιρείες να μη φορολογούνται για τις δαπάνες stock options- και η Amazon μείωσε τον φόρο της πέρσι κατά 1 δισ. δολάρια, η Netflix κατά 191 εκατ. δολάρια, η Salesforce.com κατά 137 εκατ. δολάρια. Η μέθοδος αξιοποιήθηκε και το 2016 από 315 εταιρείες του Fortune 500.

● ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ (φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις του εγχώριου τομέα Ορυκτών Καυσίμων): Μέσω των ελαφρύνσεων αυτής της κατηγοριας η Pioneer Natural Resources κατέβαλε μηδενικό φόρο για έσοδα 1,2 δισ. δολαρίων, ενώ η Occidental Petroleum μείωσε τη φορολόγησή της κατά 158 εκατ. δολάρια.

● ΑΠΕ (φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις για την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας): Μέσω αυτών, Duke Energy, DTE Energy, WEC Energy, Dominion Energy και άλλες εταιρείες ενέργειας απόλαυσαν εκπτώσεις φόρων ύψους εκατοντάδων εκατ. δολαρίων.

● ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ (Tax Credits): Ο αμερικανικός φορολογικός κώδικας προβλέπει αναρίθμητες φορολογικές πιστώσεις που επιτρέπουν την έκπτωση φόρου από το φορολογητέο εισόδημα. Αξιοποιώντας τις και χωρίς να δίνουν ακριβή εικόνα γι’ αυτές στους ισολογισμούς τους, η Chevron μείωσε το φορολογητέο εισόδημά της κατά 163 εκατ. δολάρια, η General Motors 695 εκατ. δολάρια, η Amazon κατά 419 εκατ. δολάρια, η Prudential Financial κατά 111 εκατ. δολάρια.

Ολες οι παραπάνω ελαφρύνσεις σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση του φόρου επιχειρηματικών κερδών στο 21% από την κυβέρνηση Τραμπ είχαν αποτέλεσμα τα έσοδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από τη φορολογία των επιχειρήσεων να μειωθούν πέρσι κατά 31%. Ηταν η μεγαλύτερη μείωση εσόδων που σημειώθηκε ποτέ σε κανονική περίοδο οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

www.efsyn.gr


Κατεβάστε το αρχείο: 36-dolaria.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Αφορολόγητα τα υπερκέρδη στις ΗΠΑ»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Η ιταλική «συνταγή» που μπορεί να σταματήσει το Brexit

 19/9/2019 
 

Πακέτο Γιούνκερ: Τα οφέλη της Ελλάδας από τον νέο «μποναμά»

 18/9/2019 
 

Η πικρή αλήθεια για τη Γερμανία και το ευρώ

 16/9/2019 
 

Στρίβειν διά της... πτωχεύσεως

 11/9/2019 
 

Εγκαταλείπει το Σίτι του Λονδίνου ο παγκόσμιος εφοπλισμός

 11/9/2019 
 

Πόση τόνωση μπορεί να προσφέρει η ΕΚΤ

 10/9/2019 
 

Περισσότεροι οι νεκροί από αυτοκτονίες παρά από πολέμους

 10/9/2019 
 

Στα ύψη ο χαμένος ΦΠΑ

 9/9/2019 
 

Οι υφέσεις έχουν γίνει πιο σπάνιες και... πιο τρομακτικές

 5/9/2019 
 

Στη Μαγνησία η πρώτη εκκλησία που δέχεται bitcoin

 4/9/2019 
 

Έκθεση ΟΗΕ: Πάνω από 16 δισ. δολάρια το κόστος ενός no-deal Brexit

 4/9/2019 
 

Το λάθος που δεν πρέπει να κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες

 4/9/2019 
 

ΕΚΤ: Αναξιόπιστες οι υποσχέσεις του Facebook για το ψηφιακό του νόμισμα

 2/9/2019 
 

Το ακριβό κόστος του φθηνού κρέατος

 2/9/2019 
 

Ποιοι κάνουν παρανάλωμα τον Αμαζόνιο

 2/9/2019 
 

Πρώτη καταδίκη στις ΗΠΑ για τα οπιοειδή παυσίπονα

 29/8/2019 
 

SOS για πτώση στις αγορές

 29/8/2019 
 

Η Μέρκελ, η επικίνδυνη ψυχραιμία και η ώρα της αλήθειας

 27/8/2019 
 

Το κρίσιμο δίλημμα των κυβερνήσεων και το παράδοξο του χρέους

 26/8/2019 
 

Oxfam: Η G7 «τροφοδοτεί τις ανισότητες»

 23/8/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Οι Πολυεθνικές ελεγκτικές εταιρείες αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των εφοριακών!! Από την Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας
Συνάντηση συζήτηση από την ΑΚΙΟΕ στην Θεσσαλονίκη
Διαμαρτία για τον αποκλεισμό των Οικονομολόγων και την διάλυση των κρατικών δομών ελέγχου. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της Κ.Δ. του ΟΕΕ
Τι ειπώθηκε στην συνάντηση του ΓΓ της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιου Πιτσιλή με τα μέλη του Περιφερειακού Τμήματος Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Παρατηρήσεις για τα «Ηλεκτρονικά Βιβλία» απο την Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Κάλεσμα στους Οικονομολόγους για ενεργή συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές στο ΟΕΕ 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ενημέρωση 09/09/2019 Πρόγραμμα Φυσικής Κατάστασης και Αυτοάμυνας 2019-2020
Ε. 2165 /09-09-2019 Περί εξαίρεσης του εκκαθαριστή επιχείρησης από την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας για πράξεις της εκκαθάρισης
Ε. 2166 /10-09-2019 Παροχή οδηγιών για την τροποποίηση της ρύθμισης οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση των άρθρων 98 - 109 του ν. 4611/2019 (ΦΕΚ 73 Α')
Οι ανατροπές που φέρνει η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
Ποια ακίνητα γλιτώνουν τον ΦΠΑ 24% - Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση.
Ξεκινά η καταβολή του ειδικού εποχικού επιδόματος

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Οι μεγαλες απειλες για το περιβαλλον του S. FAUCHEUX - J.F. NOEL

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα