Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
20/6/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 10382
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Το μυαλό δεν είναι αυγό!
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 
Ανδρέας Παπανδρέου πρώην Πρωθυπουργός έχει πει .... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Θόδωρος Πάγκαλος: «Να βάζει ο Τσίπρας γιαούρτι στη μάπα του»
Εγώ, εγώ, εγώ! Ναπολέων Βοναπάρτης Βενιζέλος 
Βελόπουλος: Τείχος και ναρκοπέδιο στον Έβρο - Συνεργασία με τον Θεό 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Splinternet: Το τέλος του διαδικτύου όπως το ξέραμε

�������� 
 

Ημερομηνία: 6/5/2019 3:55:53 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Οι ημέρες του παγκόσμιου διαδικτύου όπως το ξέρουμε φαίνεται να τελειώνουν. Η ανοιχτότητα και η διαύγεια του ίντερνετ σύντομα θα είναι παρελθόν. Ο εθνικισμός και οι ανησυχίες για τον ψηφιακό αποικισμό και την ιδιωτικότητα σηκώνουν ολοένα και περισσότερα ψηφιακά σύνορα κι οδηγούν προς ολοταχώς στο splinternet. Κι αυτό το ποτάμι όχι μόνο δεν γυρίζει πίσω, αλλά ρέει με ορμή μπροστά...

Το 2001, ο ιδρυτής της Amazon Jeff Bezos, είχε δηλώσει σε μία συνέντευξη ότι το διαδίκτυο επρόκειτο να ραγίσει. Σήμερα, 18 χρόνια αργότερα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο πόσο κατακερματισμένο μπορεί να γίνει το ίντερνετ. Η έννοια του splinternet ή της «βαλκανιοποίησης του διαδικτύου» ή του κατακερματισμού του, αφορά στην κατάτμηση του παγκόσμιου ιστού σε μικρότερους διαδικτυακούς κόσμους, που θα ορίζονται από μία σειρά κανόνων και κανονισμών. Και από θεωρητική συζήτηση μια μελλοντικής δυστοπίας, το splinternet έχει γίνει ήδη πραγματικότητα.

R.I.P. ανοιχτό διαδίκτυο

Το διαδίκτυο αναπτύχθηκε σε συνδυασμό με την άνοδο των Ηνωμένων Πολιτειών ως υπερδύναμης. Όπως σημειώνει το Stratfor, με τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, το ίντερνετ έγινε ένας από τους βασικούς μοχλούς της αμερικάνικης κυριαρχίας. Αν και ξεκίνησε να αναπτύσσεται στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, δόθηκε τη δεκαετία του '90 σε όλο τον κόσμο για να φτάσουμε να μπορούμε σήμερα να «ταξιδεύουμε» στον θαυμαστό κόσμο του παγκόσμιου ιστού. Παρόλο που το ίντερνετ έγινε παγκόσμιο όμως, οι ΗΠΑ κράτησαν τον κυρίαρχο λόγο τους σε αυτό, καθώς διατήρησαν τη σύμβαση με τον ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) , τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον διαμοιρασμό των διευθύνσεων IP σε παρόχους πρόσβασης, την διαχείριση των διακομιστών DNS και την δημιουργία Top Level Domain για χρήση σε ονόματα χώρου. Τον οργανισμό δηλαδή που είναι υπεύθυνος για την ορθή λειτουργία του διαδικτύου.

Η αμερικανική πολιτική ότι η πληροφορία και τα δεδομένα είναι ανθρώπινα δικαιώματα που θα πρέπει να ρέουν ελεύθερα ανάμεσα στις χώρες, τις εταιρείες και τα πρόσωπα, σε συνδυασμό με τον διαχειριστικό ρόλο της χώρας στο διαδίκτυο, ενίσχυσαν τη δεσπόζουσα θέση των ΗΠΑ στον τομέα. Οι μεγαλύτερες αμερικανικές διαδικτυακές επιχειρήσεις - η Amazon, η Google, το Facebook και το Netflix - κατάφεραν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στις περισσότερες από τις χώρες όπου δεν ισχύουν δραστικά διαφορετικοί κανονισμοί ή δεν δραστηριοποιούνται σε αυτές βιώσιμοι τοπικοί ανταγωνιστές. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι εταιρείες και κατά συνέπεια οι ΗΠΑ βρέθηκαν να ελέγχουν αυτό που καλείται το ισοδύναμο του πετρελαίου του 21ου αιώνα: τα δεδομένα.

Και αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Και μπορούν να το γυρίσουν προς όφελός τους. Η πανταχού παρουσία των ΗΠΑ μέσω των ιντερνετικών εταιριών τους σε ορισμένες χώρες, μοιάζει με ψηφιακή αποικιοκρατία. Επιπλέον, όπως έδειξαν οι αποκαλύψεις του Edward Snowden το 2013, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι θεσμοί επιβολής του νόμου έχουν μεγαλύτερη ελευθερία από άλλες χώρες στην πρόσβαση σε δεδομένα - νομικά ή παράνομα – γιατί πολλοί servers εδράζουν επί αμερικανικού εδάφους.

Αυτές οι πραγματικότητες ήταν που πυροδότησαν την αντίδραση έναντι του ανοιχτού μοντέλου του διαδικτύου.

Το κατακερματισμένο διαδίκτυο ως εργαλείο ολοκληρωτισμού

Την αρχή της διάσπασης του διαδικτύου την έκανε η Κίνα, που εδώ και χρόνια ελέγχει τη ροή των πληροφοριών από τον παγκόσμιο ιστό προς τον εγχώριο κυβερνοχώρο της μέσω του Great Firewall, το οποίο ελέγχει που κάνουν κλικ οι Κινέζοι, ακόμη κι απαγορεύοντας τους συγκεκριμένους ιστότοπους. Η Ρωσία και το Ιράν τώρα πήραν παράδειγμα από την Κίνα και πάνε ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας έναν καθαρά εγχώριο ιστό, που μπορεί να αποκοπεί από τον παγκόσμιο όταν χρειαστεί παραμένοντας λειτουργικός.

 

Στην προσπάθεια τους να απελευθερωθούν από την αμερικανική ψηφιακή ηγεμονία, όμως, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία και το Ιράν κινδυνεύουν να γίνουν μόνο η κορυφή του παγόβουνου μιας σειράς ολοκληρωτικών κυβερνήσεων που θα θελήσουν να ελέγξουν την πληροφορία. Πιθανές υποψήφιες για να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο είναι η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Βραζιλία, ενώ ήδη η Ρωσία έχει προτείνει έναν ίντερνετ αποκλειστικά για τις χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Την ίδια στιγμή η ιδιωτικότητα των δεδομένων, ο εθνικισμός της πληροφορίας και ο οικονομικός ανταγωνισμός οδηγούν σε νέους κανονισμούς και ελέγχους στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια κατάσταση που βλέπουμε να αναπτύσσεται μάλιστα περισσότερο στο σπίτι μας, στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη προσπάθησε να δημιουργήσει διαδικτυακές εταιρείες που θα μπορούσαν να κοιτάξουν στα μάτια τις αμερικανικές, δεν κατάφερε να έχει ένα αντίστοιχο Facebook ή μία αντίστοιχη Google και Amazon.

Στο πλαίσιο της προστασίας από τον διαδικτυακό επεκτατισμό, πρόσφατα η Ευρώπη επέβαλε πρόστιμα για το μονοπώλιο της Google και υιοθέτησε νέες οδηγίες για τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία όπως έχει αποκαλυφθεί έχουν χρησιμοποιηθεί κατ' επανάληψη παράνομα από τις μεγάλες εταιρείες για πολιτικούς και οικονομικούς σκοπούς. Τα μέτρα αυτά δεν είναι φαινόμενο που συμβαίνει μόνο στην Ευρώπη αλλά ακόμη και στην ίδια την Αμερική καθώς όλο κι ένα μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου θέλει να αυξηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων, προτείνοντας την εισαγωγή μηχανισμών τύπου GDPR σε ορισμένες πολιτείες.

Η σύγκρουση των υπερδυνάμεων στον κυβερνοχώρο

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διατυπωθεί μια σειρά αντικρουόμενων απόψεων για το πως θα πρέπει να διαμορφωθεί η ψηφιακή διακυβέρνηση του διαδικτύου στα επόμενα χρόνια. Στην Αμερική 5 επιτροπές της κυβέρνησης προσπάθησαν να καταλήξουν σε μία πρόταση, κι αφού απέτυχαν δεν ξαναπροσπάθησαν καν. Τον Νοέμβριο του 2018 ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία «Πρόσκληση των Παρισίων για την Εμπιστοσύνη και την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο» για τη θέσπιση διεθνών κανόνων. Η διακήρυξη υπογράφτηκε από 50 χώρες, 90 οργανισμούς και πανεπιστήμια και 130 εταιρείες ανάμεσα στις οποίες η Facebook και η Google.

Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία όμως δεν έβαλαν την υπογραφή τους και σαν να μην έφτανε αυτό μπλόκαραν κι όποια σχετική πρωτοβουλία ανέλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη. Από ότι φαίνεται ο ανταγωνισμός ισχύος μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων επεκτείνεται πια και στον κυβερνοχώρο.

Το σίγουρο είναι ότι τα επόμενα 25 χρόνια θα δούμε μεγάλες αλλαγές στους κανόνες που ρυθμίζουν το διαδίκτυο. Ευτυχώς, τουλάχιστον, το ενδεχόμενο κάθε χώρα να φτιάξει τον δικό της κόσμο στον ιστό, υψώνοντας ψηφιακά σύνορα, είναι απίθανο, καθώς οι απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας απλά δεν επιτρέπουν αυτή την πιθανότητα.

www.tvxs.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Splinternet: Το τέλος του διαδικτύου όπως το ξέραμε »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Το κρυπτονόμισμα του Facebook τρομάζει τις κεντρικές τράπεζες

 19/6/2019 
 

Αποσύρεται από τη Γερμανία το παγκόσμιο κεφάλαιο;

 14/6/2019 
 

"Τη θέλεις τη δουλειά ή όχι;"

 13/6/2019 
 

Πώς ο Σαλβίνι μπορεί να τινάξει την ευρωζώνη στον αέρα

 11/6/2019 
 

Στίγκλιτς: Η κλιματική κρίση είναι ο Γ΄Παγκόσμιος πόλεμος

 10/6/2019 
 

ΕΚΤ: πιθανή μείωση επιτοκίων εάν επιβραδυνθεί η ανάπτυξη

 10/6/2019 
 

Υπάρχουν και κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας

 6/6/2019 
 

Oι αναδυόμενες αγορές θύματα του εμπορικού πολέμου

 6/6/2019 
 

Καμπανάκι για παγκόσμια ύφεση

 5/6/2019 
 

Bloomberg: Το ελληνικό χρέος δεν είναι πια το φόβητρο της Ευρώπης?

 3/6/2019 
 

10 χώρες κινούν τα νήματα της παγκόσμιας φοροδιαφυγής

 1/6/2019 
 

Η «κρίση ταυτότητας» της Τουρκίας

 31/5/2019 
 

Η γεωπολιτική των Σπάνιων Γαιών και το «μυστικό όπλο» της Κίνας

 31/5/2019 
 

Ποιους σκανάρουν οι ΗΠΑ για χειραγώγηση νομίσματος

 30/5/2019 
 

Διαλύοντας τους μύθους για την Άλωση

 29/5/2019 
 

Λέσχη Μπίλντερμπεργκ: Ποιοι Έλληνες θα συμμετάσχουν φέτος

 29/5/2019 
 

Σχεδόν το 50% των Ρώσων είναι σε θέση να καλύψει μόνο τις ανάγκες του σε φαγητό και ρούχα

 28/5/2019 
 

Τι σημαίνει η παραίτηση Μέι για το Βrexit

 28/5/2019 
 

Ομόλογα: Στην πρίζα οι επενδυτές λόγω… καμπύλης

 28/5/2019 
 

“Η Κυρία Δήμαρχος” (1960)

 24/5/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Παραίτησης του Χρόνη Ιαακίδη από την προεδρεία του 7ου ΠΤ του Ο.Ε.Ε.
Καταγγελίες του Οικονομικού Επιμελητήριου στην ΥΕΔΔΕ για απόπειρες σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για κερδοσκοπία και φοροδιαφυγή 
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Δικαστήριο ΕΕ: Αν η προϋπηρεσία αποτελεί μοναδική προϋπόθεση αύξησης μισθοδοσίας, τότε πρέπει να δοθεί αδιακρίτως
Εγχειρίδιο απαντήσεων στα συνηθέστερα ερωτήματα, που αφορούν στα ενδοομιλικά μερίσματα
Ολες οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας
Καλοκαιρινή άδεια: Πώς να την υπολογίσετε
Ρύθμιση οφειλών προς ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες Ν.4611/2019
Ασφάλιση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) των συνταξιούχων που αμείβονται με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών (τίτλο κτήσης-πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης) για πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα.

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κωδικας Διοικητικων Και Ποινικων Κυρωσεων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα