Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
19/9/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 588
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς
Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη
Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας λόγιος και συγγραφέας:Στα συμπόσια αφήνουν συνήθως στο τέλος ...
Γιάννης Αντετοκούνμπο : «Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς 
Το μυαλό δεν είναι αυγό! 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Οι φορείς των Χανίων που “έτρεξαν” να ευχαριστήσουν τον πρωθυπουργό για τον… ΒΟΑΚ και ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Δυτ. Κρήτης πάλι πρώτος  
Χατζηδάκης Κώστας : Η ΔΕΗ την βγάζει δεν την βγάζει.. 
Χαμός με τον παπά που αρνήθηκε να κοινωνήσει ανάπηρα παιδιά! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Splinternet: Το τέλος του διαδικτύου όπως το ξέραμε

�������� 
 

Ημερομηνία: 6/5/2019 3:55:53 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Οι ημέρες του παγκόσμιου διαδικτύου όπως το ξέρουμε φαίνεται να τελειώνουν. Η ανοιχτότητα και η διαύγεια του ίντερνετ σύντομα θα είναι παρελθόν. Ο εθνικισμός και οι ανησυχίες για τον ψηφιακό αποικισμό και την ιδιωτικότητα σηκώνουν ολοένα και περισσότερα ψηφιακά σύνορα κι οδηγούν προς ολοταχώς στο splinternet. Κι αυτό το ποτάμι όχι μόνο δεν γυρίζει πίσω, αλλά ρέει με ορμή μπροστά...

Το 2001, ο ιδρυτής της Amazon Jeff Bezos, είχε δηλώσει σε μία συνέντευξη ότι το διαδίκτυο επρόκειτο να ραγίσει. Σήμερα, 18 χρόνια αργότερα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο πόσο κατακερματισμένο μπορεί να γίνει το ίντερνετ. Η έννοια του splinternet ή της «βαλκανιοποίησης του διαδικτύου» ή του κατακερματισμού του, αφορά στην κατάτμηση του παγκόσμιου ιστού σε μικρότερους διαδικτυακούς κόσμους, που θα ορίζονται από μία σειρά κανόνων και κανονισμών. Και από θεωρητική συζήτηση μια μελλοντικής δυστοπίας, το splinternet έχει γίνει ήδη πραγματικότητα.

R.I.P. ανοιχτό διαδίκτυο

Το διαδίκτυο αναπτύχθηκε σε συνδυασμό με την άνοδο των Ηνωμένων Πολιτειών ως υπερδύναμης. Όπως σημειώνει το Stratfor, με τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, το ίντερνετ έγινε ένας από τους βασικούς μοχλούς της αμερικάνικης κυριαρχίας. Αν και ξεκίνησε να αναπτύσσεται στις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, δόθηκε τη δεκαετία του '90 σε όλο τον κόσμο για να φτάσουμε να μπορούμε σήμερα να «ταξιδεύουμε» στον θαυμαστό κόσμο του παγκόσμιου ιστού. Παρόλο που το ίντερνετ έγινε παγκόσμιο όμως, οι ΗΠΑ κράτησαν τον κυρίαρχο λόγο τους σε αυτό, καθώς διατήρησαν τη σύμβαση με τον ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) , τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον διαμοιρασμό των διευθύνσεων IP σε παρόχους πρόσβασης, την διαχείριση των διακομιστών DNS και την δημιουργία Top Level Domain για χρήση σε ονόματα χώρου. Τον οργανισμό δηλαδή που είναι υπεύθυνος για την ορθή λειτουργία του διαδικτύου.

Η αμερικανική πολιτική ότι η πληροφορία και τα δεδομένα είναι ανθρώπινα δικαιώματα που θα πρέπει να ρέουν ελεύθερα ανάμεσα στις χώρες, τις εταιρείες και τα πρόσωπα, σε συνδυασμό με τον διαχειριστικό ρόλο της χώρας στο διαδίκτυο, ενίσχυσαν τη δεσπόζουσα θέση των ΗΠΑ στον τομέα. Οι μεγαλύτερες αμερικανικές διαδικτυακές επιχειρήσεις - η Amazon, η Google, το Facebook και το Netflix - κατάφεραν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στις περισσότερες από τις χώρες όπου δεν ισχύουν δραστικά διαφορετικοί κανονισμοί ή δεν δραστηριοποιούνται σε αυτές βιώσιμοι τοπικοί ανταγωνιστές. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι εταιρείες και κατά συνέπεια οι ΗΠΑ βρέθηκαν να ελέγχουν αυτό που καλείται το ισοδύναμο του πετρελαίου του 21ου αιώνα: τα δεδομένα.

Και αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Και μπορούν να το γυρίσουν προς όφελός τους. Η πανταχού παρουσία των ΗΠΑ μέσω των ιντερνετικών εταιριών τους σε ορισμένες χώρες, μοιάζει με ψηφιακή αποικιοκρατία. Επιπλέον, όπως έδειξαν οι αποκαλύψεις του Edward Snowden το 2013, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και οι θεσμοί επιβολής του νόμου έχουν μεγαλύτερη ελευθερία από άλλες χώρες στην πρόσβαση σε δεδομένα - νομικά ή παράνομα – γιατί πολλοί servers εδράζουν επί αμερικανικού εδάφους.

Αυτές οι πραγματικότητες ήταν που πυροδότησαν την αντίδραση έναντι του ανοιχτού μοντέλου του διαδικτύου.

Το κατακερματισμένο διαδίκτυο ως εργαλείο ολοκληρωτισμού

Την αρχή της διάσπασης του διαδικτύου την έκανε η Κίνα, που εδώ και χρόνια ελέγχει τη ροή των πληροφοριών από τον παγκόσμιο ιστό προς τον εγχώριο κυβερνοχώρο της μέσω του Great Firewall, το οποίο ελέγχει που κάνουν κλικ οι Κινέζοι, ακόμη κι απαγορεύοντας τους συγκεκριμένους ιστότοπους. Η Ρωσία και το Ιράν τώρα πήραν παράδειγμα από την Κίνα και πάνε ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας έναν καθαρά εγχώριο ιστό, που μπορεί να αποκοπεί από τον παγκόσμιο όταν χρειαστεί παραμένοντας λειτουργικός.

 

Στην προσπάθεια τους να απελευθερωθούν από την αμερικανική ψηφιακή ηγεμονία, όμως, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία και το Ιράν κινδυνεύουν να γίνουν μόνο η κορυφή του παγόβουνου μιας σειράς ολοκληρωτικών κυβερνήσεων που θα θελήσουν να ελέγξουν την πληροφορία. Πιθανές υποψήφιες για να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο είναι η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Βραζιλία, ενώ ήδη η Ρωσία έχει προτείνει έναν ίντερνετ αποκλειστικά για τις χώρες BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Την ίδια στιγμή η ιδιωτικότητα των δεδομένων, ο εθνικισμός της πληροφορίας και ο οικονομικός ανταγωνισμός οδηγούν σε νέους κανονισμούς και ελέγχους στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια κατάσταση που βλέπουμε να αναπτύσσεται μάλιστα περισσότερο στο σπίτι μας, στην Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη προσπάθησε να δημιουργήσει διαδικτυακές εταιρείες που θα μπορούσαν να κοιτάξουν στα μάτια τις αμερικανικές, δεν κατάφερε να έχει ένα αντίστοιχο Facebook ή μία αντίστοιχη Google και Amazon.

Στο πλαίσιο της προστασίας από τον διαδικτυακό επεκτατισμό, πρόσφατα η Ευρώπη επέβαλε πρόστιμα για το μονοπώλιο της Google και υιοθέτησε νέες οδηγίες για τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία όπως έχει αποκαλυφθεί έχουν χρησιμοποιηθεί κατ' επανάληψη παράνομα από τις μεγάλες εταιρείες για πολιτικούς και οικονομικούς σκοπούς. Τα μέτρα αυτά δεν είναι φαινόμενο που συμβαίνει μόνο στην Ευρώπη αλλά ακόμη και στην ίδια την Αμερική καθώς όλο κι ένα μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου θέλει να αυξηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων, προτείνοντας την εισαγωγή μηχανισμών τύπου GDPR σε ορισμένες πολιτείες.

Η σύγκρουση των υπερδυνάμεων στον κυβερνοχώρο

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διατυπωθεί μια σειρά αντικρουόμενων απόψεων για το πως θα πρέπει να διαμορφωθεί η ψηφιακή διακυβέρνηση του διαδικτύου στα επόμενα χρόνια. Στην Αμερική 5 επιτροπές της κυβέρνησης προσπάθησαν να καταλήξουν σε μία πρόταση, κι αφού απέτυχαν δεν ξαναπροσπάθησαν καν. Τον Νοέμβριο του 2018 ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία «Πρόσκληση των Παρισίων για την Εμπιστοσύνη και την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο» για τη θέσπιση διεθνών κανόνων. Η διακήρυξη υπογράφτηκε από 50 χώρες, 90 οργανισμούς και πανεπιστήμια και 130 εταιρείες ανάμεσα στις οποίες η Facebook και η Google.

Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία όμως δεν έβαλαν την υπογραφή τους και σαν να μην έφτανε αυτό μπλόκαραν κι όποια σχετική πρωτοβουλία ανέλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη. Από ότι φαίνεται ο ανταγωνισμός ισχύος μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων επεκτείνεται πια και στον κυβερνοχώρο.

Το σίγουρο είναι ότι τα επόμενα 25 χρόνια θα δούμε μεγάλες αλλαγές στους κανόνες που ρυθμίζουν το διαδίκτυο. Ευτυχώς, τουλάχιστον, το ενδεχόμενο κάθε χώρα να φτιάξει τον δικό της κόσμο στον ιστό, υψώνοντας ψηφιακά σύνορα, είναι απίθανο, καθώς οι απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας απλά δεν επιτρέπουν αυτή την πιθανότητα.

www.tvxs.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Splinternet: Το τέλος του διαδικτύου όπως το ξέραμε »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Η ιταλική «συνταγή» που μπορεί να σταματήσει το Brexit

 19/9/2019 
 

Πακέτο Γιούνκερ: Τα οφέλη της Ελλάδας από τον νέο «μποναμά»

 18/9/2019 
 

Η πικρή αλήθεια για τη Γερμανία και το ευρώ

 16/9/2019 
 

Στρίβειν διά της... πτωχεύσεως

 11/9/2019 
 

Εγκαταλείπει το Σίτι του Λονδίνου ο παγκόσμιος εφοπλισμός

 11/9/2019 
 

Πόση τόνωση μπορεί να προσφέρει η ΕΚΤ

 10/9/2019 
 

Περισσότεροι οι νεκροί από αυτοκτονίες παρά από πολέμους

 10/9/2019 
 

Στα ύψη ο χαμένος ΦΠΑ

 9/9/2019 
 

Οι υφέσεις έχουν γίνει πιο σπάνιες και... πιο τρομακτικές

 5/9/2019 
 

Στη Μαγνησία η πρώτη εκκλησία που δέχεται bitcoin

 4/9/2019 
 

Έκθεση ΟΗΕ: Πάνω από 16 δισ. δολάρια το κόστος ενός no-deal Brexit

 4/9/2019 
 

Το λάθος που δεν πρέπει να κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες

 4/9/2019 
 

ΕΚΤ: Αναξιόπιστες οι υποσχέσεις του Facebook για το ψηφιακό του νόμισμα

 2/9/2019 
 

Το ακριβό κόστος του φθηνού κρέατος

 2/9/2019 
 

Ποιοι κάνουν παρανάλωμα τον Αμαζόνιο

 2/9/2019 
 

Πρώτη καταδίκη στις ΗΠΑ για τα οπιοειδή παυσίπονα

 29/8/2019 
 

SOS για πτώση στις αγορές

 29/8/2019 
 

Η Μέρκελ, η επικίνδυνη ψυχραιμία και η ώρα της αλήθειας

 27/8/2019 
 

Το κρίσιμο δίλημμα των κυβερνήσεων και το παράδοξο του χρέους

 26/8/2019 
 

Oxfam: Η G7 «τροφοδοτεί τις ανισότητες»

 23/8/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Οι Πολυεθνικές ελεγκτικές εταιρείες αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των εφοριακών!! Από την Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας
Συνάντηση συζήτηση από την ΑΚΙΟΕ στην Θεσσαλονίκη
Διαμαρτία για τον αποκλεισμό των Οικονομολόγων και την διάλυση των κρατικών δομών ελέγχου. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της Κ.Δ. του ΟΕΕ
Τι ειπώθηκε στην συνάντηση του ΓΓ της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιου Πιτσιλή με τα μέλη του Περιφερειακού Τμήματος Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Παρατηρήσεις για τα «Ηλεκτρονικά Βιβλία» απο την Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Κάλεσμα στους Οικονομολόγους για ενεργή συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές στο ΟΕΕ 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ενημέρωση 09/09/2019 Πρόγραμμα Φυσικής Κατάστασης και Αυτοάμυνας 2019-2020
Ε. 2165 /09-09-2019 Περί εξαίρεσης του εκκαθαριστή επιχείρησης από την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας για πράξεις της εκκαθάρισης
Ε. 2166 /10-09-2019 Παροχή οδηγιών για την τροποποίηση της ρύθμισης οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση των άρθρων 98 - 109 του ν. 4611/2019 (ΦΕΚ 73 Α')
Οι ανατροπές που φέρνει η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
Ποια ακίνητα γλιτώνουν τον ΦΠΑ 24% - Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση.
Ξεκινά η καταβολή του ειδικού εποχικού επιδόματος

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα