Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
23/7/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 2675
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γιάννης Αντετοκούνμπο : «Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς 
Το μυαλό δεν είναι αυγό! 
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μπάμπης Παπαδημητρίου: Οι τράπεζες για το μαξιλάρι, 37 δισ ... 
Ο "Άγιος" Αμβρόσιος, η εκκλησία και η ρητορική μίσους  
Άδωνις για Αντετοκούνμπο: Ο Ακενοτούμπο λένε ότι είναι Έλληνας 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Το χρέος απειλεί την παγκόσμια οικονομία με φωτιά ή… πάγο

�������� 
 

Ημερομηνία: 23/5/2019 10:41:26 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Το χρέος απειλεί την παγκόσμια οικονομία με φωτιά ή… πάγο.

Ορατός ο κίνδυνος μιας πληθωριστικής φωτιάς ή ενός αποπληθωριστικού πάγου. Οι κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή και βαθιά ύφεση. Ποια περιθώρια υπάρχουν για αλλαγή πορείας και ποιο είναι το βασικότερο πρόβλημα του σημερινού κόσμου.

«Κάποιοι λένε ότι ο κόσμος θα τελειώσει με φωτιά. Κάποιοι με πάγο». Αυτοί οι θαυμαστοί στίχοι του ποιητή Robert Frost αιχμαλωτίζουν τις πιθανότερες προοπτικές του κόσμου. Κάποιοι προειδοποιούν ότι ο κόσμος του υψηλού χρέους και των χαμηλών επιτοκίων θα τελειώσει με μια φωτιά πληθωρισμού. Η προφητεία άλλων είναι ότι θα τελειώσει με έναν αποπληθωριστικό πάγο. Αλλοι, όπως ο Ray Dalio της Bridgewater, είναι πιο αισιόδοξοι: η οικονομία δεν θα καεί, ούτε θα παγώσει. Αντίθετα δεν θα είναι ούτε πολύ καυτή, ούτε πολύ κρύα, όπως το γάλα ενός μωρού, τουλάχιστον για τις χώρες που είχαν την τύχη και την ευστροφία να δανειστούν σε νομίσματα που μπορούν να δημιουργήσουν ελεύθερα.

Ο William White, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε επακριβώς για τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους πριν την κρίση του 2007-2009. Πέρυσι προειδοποίησε για μια ακόμα κρίση, τονίζοντας την συνεχιζόμενη αύξηση στο χρέος του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, ειδικά των κρατών υψηλού εισοδήματος και των επιχειρήσεων σε χώρες υψηλού εισοδήματος και αναδυόμενες οικονομίες.

Οι όμιλοι σε αναδυόμενες χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι γιατί μεγάλο μέρος του δανεισμού τους είναι σε ξένα νομίσματα. Αυτό προκαλεί νομισματικές ασυμβατότητες στους ισολογισμούς τους. Εν τω μεταξύ η νομισματική πολιτική ενθαρρύνει την ανάληψη ρίσκου, ενώ οι ρυθμιστικοί κανόνες την αποθαρρύνουν, μια συνταγή αστάθειας.

Ας ξεκινήσουμε με την πληθωριστική φωτιά. Πολλά απ’ όσα συμβαίνουν σήμερα θυμίζουν τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ενας ανήθικος αμερικανός πρόεδρος (τότε ο Richard Nixon), αποφασισμένος να κερδίσει την επανεκλογή του, πίεσε τον πρόεδρο της FED (τότε ο Arthur Burns) να πετύχει ένα οικονομικό μπουμ. Ξεκίνησε επίσης έναν εμπορικό πόλεμο, μέσω της υποτίμησης και του προστατευτισμού. Επακολούθησε μια δεκαετία παγκόσμιας αναταραχής. Ακούγεται κάπως οικείο, έτσι δεν είναι;

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 λίγοι περίμεναν τον πληθωρισμό της δεκαετίας του 1970. Παρομοίως, μια μακρά περίοδο σταθερού και χαμηλού πληθωρισμού έχει καταλαγιάσει τους φόβους μιας έκρηξης, παρότι η ανεργία έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα (σ.σ. στις ΗΠΑ είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969).

Κάποιοι υπονοούν ότι η καμπύλη Phillips -η βραχυπρόθεσμη σχέση μεταξύ ανεργίας και πληθωρισμού- είναι νεκρή, καθώς η χαμηλή ανεργία δεν αύξησε τον πληθωρισμό. Το πιθανότερο είναι ότι κοιμάται. Οι πληθωριστικές προσδοκίες μπορεί τώρα να είναι σταθερές. Μια απότομη αύξηση της ζήτησης μπορεί ακόμα να τις σαρώσει.

Κατά κάποιους τρόπους, η αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να είναι χρήσιμη. Ένα απότομο άλμα θα μείωνε το πλεονάζον χρέος, ιδιαίτερα το κρατικό, όπως έγινε με τον πληθωρισμό στη δεκαετία του 1970. Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες ξέρουν τι να κάνουν για να αντιδράσουν σε μια απότομη αύξηση του πληθωρισμού.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός, όμως, θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση των μακροπρόθεσμων ονομαστικών επιτοκίων, κάτι που τείνει να φέρει εμπροσθοβαρώς το πραγματικό βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους. Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια επίσης θα εκτοξευτούν, όπως συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Το ασφάλιστρο κινδύνου (risk premia) θα αυξηθεί. Οι αγορές μετοχών που βρίσκονται στα ύψη ενδέχεται να καταρρεύσουν. Οι εργασιακές σχέσεις θα γίνουν πιο επιρρεπείς σε διαμάχες, όπως και η πολιτική. Αυτή η αναστάτωση θα χτυπήσει ακανόνιστα, προκαλώντας νομισματική αναταραχή. Η απώλεια εμπιστοσύνης στους δημόσιους θεσμούς, ιδιαίτερα στις κεντρικές τράπεζες, θα είναι σοβαρή. Στο τέλος, ο πιθανός στασιμοπληθωρισμός θα καταλήξει σε σημαντική ύφεση, όπως τη δεκαετία του 1980.

Ας στραφούμε τώρα στον αποπληθωριστικό πάγο. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει από ένα βίαιο αρνητικό οικονομικό σοκ: μια επιδείνωση του εμπορικού πολέμου, ένας πόλεμος στη Μέση Ανατολή ή μια κρίση στο ιδιωτικό ή κρατικό χρέος, πιθανά στην ευρωζώνη όπου η κεντρική τράπεζα είναι σχετικά περιορισμένη. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια βαθιά ύφεση, ακόμα και μια απότομη κίνηση σε αποπληθωρισμό, χειροτερεύοντας την κατάσταση με το υπερβολικό χρέος.

Η μεγάλη δυσκολία θα είναι το να ξέρεις πώς να αντιδράσεις, δεδομένου ότι τα επιτόκια είναι ήδη πολύ χαμηλά. Συμβατική πολιτική (χαμηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια) και συμβατική-αντισυμβατική πολιτική (αγορές ενεργητικού) μπορεί να μην είναι επαρκείς.

Υπάρχει ένα εύρος άλλων δυνατοτήτων: αρνητικά επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες, δανεισμός στις τράπεζες με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά που πληρώνει η κεντρική τράπεζα για τις καταθέσεις τους, αγορές πολύ μεγαλύτερου εύρους ενεργητικού (περιλαμβανομένων ξένων νομισμάτων), νομισματοποίηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και ρίψη χρήματος «με το ελικόπτερο».

Πολλά από τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι τεχνικά ή πολιτικά προβληματικά και θα απαιτούσαν στενή συνεργασία με την κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ αν οι κυβερνήσεις δρούσαν πολύ αργά (ή καθόλου) θα μπορούσε να επακολουθήσει μια μεγάλη ύφεση (depression), όπως τη δεκαετία του 1930 μέσω μαζικών χρεοκοπιών και αποπληθωρισμού χρέους. Αρκετοί ηλίθιοι το πρότειναν το 2008.

Κι’ όμως καμία από αυτές τις καταστροφές δεν είναι αναπόφευκτη. Θα ήταν καταστροφές από επιλογή. Όπως υποστηρίζει ο κος Dalio είναι δυνατή μια χρυσή τομή. Αλλαγές στα δημοσιονομικά κίνητρα θα αποθαρρύνουν το χρέος και θα ενθαρρύνουν τα ίδια κεφάλαια. Η κυβερνητική πολιτική θα στρέψει εισόδημα προς όσους ξοδεύουν, μειώνοντας την σημερινή εξάρτηση από τις τροφοδοτούμενες με χρέος φούσκες ενεργητικού για τη διατήρηση της ζήτησης. Ακόμα, περισσότερο χρέος θα μεταφερθεί από τους ισολογισμούς των χρηματοοικονομικών μεσαζόντων απευθείας στους ισολογισμούς των νοικοκυριών.

Ακόμα και αν αυξηθούν τα πραγματικά επιτόκια, ίσως εξαιτίας μιας διαρκούς ενίσχυσης της αύξησης της παραγωγικότητας, το αντίκτυπο μιας εύρωστης μη πληθωριστικής ανάπτυξης στο βάρος χρέους σχεδόν σίγουρα θα υπερέχει των ελαφρά υψηλότερων επιτοκίων. Θα κινούμαστε, πάνω απ’ όλα, έξω από την διαρθρωτική οικονομική στασιμότητα (secular stagnation) προς κάτι λιγότερο κακό. Αυτή η στροφή μπορεί να είναι περίπλοκη. Αλλά θα είναι προς ένα καλύτερο κόσμο.

Δεν είναι απαραίτητο να επαναληφθούν τα λάθη της δεκαετίας του 1930 ή του 1970. Εχουμε όμως κάνει αρκετά λάθη ήδη και, συλλογικά, κάνουμε αρκετά ακόμα τώρα, ώστε να ρισκάρουμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα, πιθανά και τα δυο. Μια κατάρρευση στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική τάξη μοιάζει πιθανή. Το αντίκτυπο στη φορτωμένη με χρέος παγκόσμια οικονομία από την αυξανόμενα τεταμένη παγκόσμια πολιτική σκηνή είναι αδύνατο να υπολογιστεί. Θα είναι, όμως, τραγικό. Πάνω απ’ όλα εθνικιστικοί ισχυροί άντρες δεν θα μπορούν να συνεργαστούν αν τα πράγματα πάνε σοβαρά άσχημα, αν αυτό συμβεί, και πιθανά σύντομα.

Αυτό είναι το πιο ανησυχητικό στοιχείο του κόσμου μας.

 


Κατεβάστε το αρχείο: 1477575-ft-2019-930-4.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Το χρέος απειλεί την παγκόσμια οικονομία με φωτιά ή… πάγο»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

To «γερμανικό θαύμα»… τρέμει!

 22/7/2019 
 

Διαρροή 12.000 λίτρων πετρελαίου στον βόρειο Ατλαντικό

 19/7/2019 
 

Στα 246,5 τρισ. δολάρια εκτοξεύτηκε το παγκόσμιο χρέος

 17/7/2019 
 

Κυρώσεις η Ε.Ε., γεωτρήσεις η Τουρκία

 16/7/2019 
 

Deutsche Bank: Όσο ανακοίνωνε 18.000 απολύσεις οι διευθυντές έκαναν πρόβες κουστουμιών 1.300 ευρώ.

 15/7/2019 
 

Απεργία εργαζομένων στην Amazon Γερμανίας για μισθολογικές αυξήσεις

 15/7/2019 
 

Πώς τα κινεζικά δάνεια απειλούν την παγκόσμια οικονομία

 11/7/2019 
 

Το άτακτο Brexit και οι αβεβαιότητες που το συνοδεύουν. Άρθρο του Γιάννη Κλεώπα

 10/7/2019 
 

Deutsche Bank: Νέα πτώση της τιμής της μετοχής της καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν για το σχέδιο αναδιάρθρωσής της

 10/7/2019 
 

Η ΕΚΤ πιέζει για γρηγορότερη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων

 10/7/2019 
 

Καταρρέει η τουρκική λίρα μετά την καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας

 8/7/2019 
 

Πρώτη φορά γαλλικός φόρος στους κολοσσούς του Διαδικτύου

 4/7/2019 
 

Σε 5 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος αναδιάρθρωσης της Deutsche Bank

 4/7/2019 
 

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

 3/7/2019 
 

Γιατί οι γυναίκες στην Ινδία αυτοκτονούν;

 3/7/2019 
 

Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν για την ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών

 3/7/2019 
 

Ποιος ελέγχει το πετρέλαιο

 2/7/2019 
 

Βολιβία: «Συναγερμός» για άγνωστη ιογενή ασθένεια - Ένας νεκρός

 2/7/2019 
 

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να εκδώσουν ψηφιακό νόμισμα

 2/7/2019 
 

Ρομπόλης για Ασφαλιστικό: Όπου εφαρμόστηκε το σχέδιο της ΝΔ στην ΕΕ απέτυχε

 1/7/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Παραίτησης του Χρόνη Ιαακίδη από την προεδρεία του 7ου ΠΤ του Ο.Ε.Ε. 
Καταγγελίες του Οικονομικού Επιμελητήριου στην ΥΕΔΔΕ για απόπειρες σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για κερδοσκοπία και φοροδιαφυγή 
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Εκδόθηκε η εγκύκλιος – Πώς υπολογίζεται η σύνταξη χηρείας
ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για θέματα ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών
Εγκύκλιος με οδηγίες για όσους αποκτούν εισόδημα από Airbnb
Αναλυτικές οδηγίες για την ηλεκτρονική ρύθμιση των 120 δόσεων (Παραδείγματα): «Τα εμπόδια που πρέπει να διορθωθούν άμεσα» 
Οδηγίες ΕΦΚΑ για την εφαρμογή των διατάξεων για τη ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης 
Εγκύκλιος 39 ΕΦΚΑ Τροποποίηση ημερήσιας αποζημίωσης των μαθητευόμενων στο Πρόγραμμα Μαθητείας σπουδαστών των δημόσιων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Φορολογικά Στοιχεία Διακίνησης & Τιμολόγησης του I. ΤΖΙΜΑΣ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα