Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
23/7/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 3252
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γιάννης Αντετοκούνμπο : «Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς 
Το μυαλό δεν είναι αυγό! 
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μπάμπης Παπαδημητρίου: Οι τράπεζες για το μαξιλάρι, 37 δισ ... 
Ο "Άγιος" Αμβρόσιος, η εκκλησία και η ρητορική μίσους  
Άδωνις για Αντετοκούνμπο: Ο Ακενοτούμπο λένε ότι είναι Έλληνας 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Παγκόσμια έρευνα- Έλληνες, o πιο στρεσαρισμένος λαός

�������� 
 

Ημερομηνία: 3/6/2019 12:27:31 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Την αρνητική πρωτιά προκαλεί η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και η έλλειψη ύπνου, ειδικά στις νεότερες γενιές, καθώς και η μανιακή χρήση των social media.

Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς να ακούσει, στην ερώτηση «γιατί οι Έλληνες εμφανίζονται σταθερά ως ο πιο στρεσαρισμένος λαός του πλανήτη;» η απάντηση δεν είναι η προφανής «εξαιτίας της οικονομικής κρίσης» ή τέλος πάντων δεν είναι η μοναδική κι ίσως όχι κι η κυριότερη. Σύμφωνα με την έρευνα «Global Emotions Report» (έκθεση για τα συναισθήματα παγκοσμίως) του ινστιτούτου Gallup (το ινστιτούτο Γκάλοπ είναι γνωστός αμερικανικός οργανισμός σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης), η Ελλάδα είναι η πιο στρεσαρισμένη χώρα του πλανήτη.

Η έρευνα «Global Emotions Report» διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2006 με τη συμμετοχή 151.000 πολιτών από 140 χώρες. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές εστίασαν στις εμπειρίες των συμμετεχόντων την παραμονή της έρευνας και, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβαν, το 59% των Ελλήνων δήλωσε πως «βίωσε έντονο στρες την προηγούμενη ημέρα», κατατάσσοντας έτσι τη χώρα μας στην Νο1 θέση παγκοσμίως για τρίτη συνεχομένη χρονιά. Σε απόσταση αναπνοής από εμάς βρίσκονται οι Αμερικανοί, οι οποίοι εμφανίζονται αγχωμένοι σε ποσοστό 55%.

Παρ’ όλα αυτά το ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι το στρες σκαρφάλωσε σε νέα ύψη παγκοσμίως, για πολλούς λαούς κι όχι μόνο για εμάς, και το ίδιο συνέβη και με τα επίπεδα της ανησυχίας και της λύπης. 39% από τους 150.000 ερωτώμενους δήλωσαν ότι ένιωθαν ανησυχία και το 35% άγχος. Οσο για τους πιο θυμωμένους λαούς, παγκοσμίως στην Νο1 θέση βρίσκονται οι Αρμένιοι και ακολουθούν οι Ιρακινοί, οι Ιρανοί και αμέσως μετά οι Παλαιστίνιοι, γεγονός που, αν λάβουμε υπ’ όψιν και τη δική μας πρωτιά, καταδεικνύει ότι η συναισθηματική κατάσταση ενός λαού σχετίζεται ευθέως με την κοινωνικο-πολιτική και την οικονομική κατάσταση που βιώνει. Οσο για τις θετικές εμπειρίες, οι πέντε χώρες με τις πιο θετικές εμπειρίες είναι η Παραγουάη (επίσης στην ίδια θέση για τρία συνεχόμενα χρόνια), ο Παναμάς, η Γουατεμάλα, το Μεξικό και το Ελ Σαλβαδόρ, αποδεικνύοντας ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν βρει μάλλον μια «μυστική συνταγή ευτυχίας».

Τί στρεσάρει όμως τόσο πολύ τους Ελληνες; Είναι μόνο η οικονομική κρίση; Σε ένα βαθμό, σίγουρα ναι. Για την Αννα Τσιακίρη, ψυχολόγο PhD, Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Π.Σακελλαρόπουλος:  «Το άγχος αποτελεί μία ψυχική κατάσταση που παράγεται από: 1.το φόβο για τις απαιτήσεις που επιβάλλονται από το περιβάλλον και,
2.την ανησυχία για την ανικανότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις αυτές. Να θέσουμε και την παράμετρο κατά την οποία το άγχος, όταν διαχειρίζεται σωστά και συναντάται σε μέτριο βαθμό μπορεί να χρησιμεύσει για την ενίσχυση των κινήτρων. Ο προβληματισμός λοιπόν έγκειται στην διαφοροποίηση των συνθηκών που παράγουν κίνητρα από αυτές που παράγουν δυσλειτουργικές καταστάσεις για το άτομο που βιώνει το άγχος.

Εδώ  αντιλαμβανόμαστε και τη σημασία του κοινωνικού πλαισίου και των εκάστοτε περιβαλλοντικών συνθηκών για τη διαμόρφωση της ψυχικής μας κατάστασης, το οποίο αποδεικνύεται και στην παρούσα έρευνα.  Ιδιαίτερη όμως σημασία γι αυτή την ερμηνεία έχει το κατά πόσο αυτές οι συνθήκες υπόκεινται σε αλλαγές (επιθυμητές ή μη). Μία αλλαγή μπορεί να ερμηνευθεί με διττό ρόλο και εξαρτάται από τις συνέπειες που την ακολουθούν. Στην περίπτωση της Ελλάδας οι αλλαγές που επέφερε η οικονομική κρίση κλόνισαν την αξιοπιστία της κοινωνίας παράγοντας ανασφάλεια στους πολίτες της και πλήττοντας την ευημερία, η οποία εξαρτάται από την ελευθερία και την ασφάλεια σε ένα κράτος. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν πώς μέσα σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μπορούμε να ενισχύσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα  και να προάγουμε την ψυχική μας υγεία».

Παρ’ όλα αυτά το ζήτημα φαίνεται να είναι πιο σύνθετο και να ακολουθεί τον δικό του μηχανισμό. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν συγκεκριμένοι και διαχρονικοί παράγοντες και νοοτροπίες που κάνουν τον ελληνικό πληθυσμό «πρωταθλητή στο στρες». Για παράδειγμα, η έλλειψη ύπνου (ειδικά στις νεότερες γενιές) όπως κι η μανιακή χρήση των social media από τους Ελληνες είναι τελικά από τους παράγοντες που γεννούν ή εντείνουν το άγχος τους, αντί να προσφέρουν διασκέδαση. Με δύο λόγια, ένας τρόπος ζωής με υπερβάσεις και καταχρήσεις που τελικά καταλήγει να γυρίζει μπούμερανγκ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές της Επιστημονικής Εταιρίας Ελέγχου του Στρες και Προαγωγής της Υγείας, το στρες συνδέεται άμεσα με τα κυριότερα μη μεταδιδόμενα νοσήματα – καρδιαγγειακά, καρκίνος, διαβήτης, παχυσαρκία, υπέρταση, κατάθλιψη κ.ά. του σύγχρονου πολιτισμού. Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι πρώτη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στην παχυσαρκία των ενηλίκων και των παιδιών (ειδικά στα παιδιά είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη), στα τροχαία ατυχήματα (διαχρονική μάστιγα για τη χώρα μας) και στην κατανάλωση τσιγάρων – αρνητικές, βέβαια, πρωτιές οι οποίες υπήρχαν για πολλά χρόνια στη χώρα μας σαν κουλτούρα και σαν lifestyle, ακόμα και την εποχή των «παχιών αγελάδων» και συνδέονται άμεσα με το στρες. Την ίδια στιγμή παιδιά κι ενήλικες είμαστε επίσης πρώτοι πανευρωπαϊκά στην κακή χρήση του διαδικτύου (θεωρούμαστε «διαδικτυακά αναλφάβητοι» κι ανάμεσα στα άλλα ερχόμαστε πρώτοι στη χρήση online παιχνιδιών) με τον χρόνο που περνάμε μπροστά στις οθόνες να θεωρείται άγονος.

Στην ουσία, το στρες πυροδοτείται και πυροδοτεί τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα παραπάνω νοσήματα. Οπως μας εξηγεί η Χριστίνα Δαρβίρη, καθηγήτρια ΕΚΠΑ κι επιστημονικά υπεύθυνη του μεταπτυχιακού προγράμματος «Η επιστήμη του στρες κι η προαγωγή της υγείας» του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, «θα πρέπει να τονιστεί ότι παρά το γεγονός ότι το άγχος και το στρες είναι δύο έννοιες διαφορετικές, είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες καθώς δημιουργούν έναν εξαιρετικά φαύλο κύκλο, καθώς η αδυναμία να αντεπεξέλθει κανείς στο στρες μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του άγχους, ενώ η εγκατάσταση κάποιας διαταραχής του άγχους αποδυναμώνει το άτομο ώστε να μην μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία το στρες».

www.neaselida.gr


Κατεβάστε το αρχείο: stress-final-696x464.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Παγκόσμια έρευνα- Έλληνες, o πιο στρεσαρισμένος λαός»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα υπολογιστεί για το 2019 - Ποιοι θα ωφεληθούν από τη μείωση

 22/7/2019 
 

Πώς βγήκε η έκφραση «πέθανε στη ψάθα» και τι σχέση έχει με τους αγωνιστές του 1821;

 19/7/2019 
 

Αυξάνονται οι χρεώσεις για αναλήψεις από ATM άλλων τραπεζών(1 σχόλιo/α)

 19/7/2019 
 

To μελάνωμα αποτελεί έναν παγκόσμιο κίνδυνο για την υγεία

 18/7/2019 
 

Οι ακραίες δηλώσεις του μητροπολίτη Άνθιμου που αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 18/7/2019 
 

Θλίψη στην τοπική κοινωνία των Χανίων και στο χώρο των Οικονομολόγων

 17/7/2019 
 

Εισαγγελέας: 22 ένοχοι για τη Siemens, αθώος ο Τσουκάτος.(1 σχόλιo/α)

 15/7/2019 
 

Για πρώτη φορά γυναίκα γίνεται Αρχηγός της Σχολής Ικάρων

 15/7/2019 
 

ΑΑΔΕ: Οι έρευνες ανακάλυψαν 20.000 αδήλωτα Airbnb ακίνητα

 15/7/2019 
 

Ιστορική γνωμοδότηση της Bundestag - Αμφισβητεί το γερμανικό «όχι» στις ελληνικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις

 10/7/2019 
 

Νέα κυβέρνηση: Αυτοί είναι οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη

 9/7/2019 
 

«Μαύρισαν» τη Χρυσή Αυγή τα Ανώγεια

 8/7/2019 
 

Ποιοι εκλέγονται: Αυτοί είναι οι 300 της νέας Βουλής - Όλα τα ονόματα

 8/7/2019 
 

Ποιες υποθέσεις θα ελέγξει η ΑΑΔΕ - Απόφαση Πιτσιλή

 3/7/2019 
 

Επενδύσεις: Ομοιότητες και διαφορές στα προγράμματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

 3/7/2019 
 

«Πρωταθλητές»... της μοναξιάς οι Έλληνες

 1/7/2019 
 

Εκκλησία: Πόσους φόρους πλήρωσε το 2018

 1/7/2019 
 

Επιχείρηση «Καταιγίδα στο Αιγαίο» από την ΑΑΔΕ: Μεταμφιέσεις εφοριακών και drones στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

 1/7/2019 
 

Τι αλλάζει με τις χρεώσεις στις αναλήψεις μετρητών

 1/7/2019 
 

Η κυβέρνηση επεκτείνει την ρύθμιση των 120 δόσεων και σε νομικά πρόσωπα με τζίρο ως 2 εκατ. ευρώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

 27/6/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Παραίτησης του Χρόνη Ιαακίδη από την προεδρεία του 7ου ΠΤ του Ο.Ε.Ε. 
Καταγγελίες του Οικονομικού Επιμελητήριου στην ΥΕΔΔΕ για απόπειρες σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για κερδοσκοπία και φοροδιαφυγή 
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Εκδόθηκε η εγκύκλιος – Πώς υπολογίζεται η σύνταξη χηρείας
ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για θέματα ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών
Εγκύκλιος με οδηγίες για όσους αποκτούν εισόδημα από Airbnb
Αναλυτικές οδηγίες για την ηλεκτρονική ρύθμιση των 120 δόσεων (Παραδείγματα): «Τα εμπόδια που πρέπει να διορθωθούν άμεσα» 
Οδηγίες ΕΦΚΑ για την εφαρμογή των διατάξεων για τη ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης 
Εγκύκλιος 39 ΕΦΚΑ Τροποποίηση ημερήσιας αποζημίωσης των μαθητευόμενων στο Πρόγραμμα Μαθητείας σπουδαστών των δημόσιων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ" Δ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ - Α. ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα