Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
17/11/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 5210
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί
Πώς μπαίνει «ταφόπλακα» στη δημόσια επικουρική ασφάλιση
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΩΣ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟ ΦΕΟΥΔΟ. Του Γιώργου Δουράκη
Ο γεωτεχνολογικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας , του Παναγιώτη Ρουμελιώτη Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Τι σας ενοχλεί κυρία μου;» είναι η ερώτηση που της γίνεται... 
Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ , για την κλιματική κρίση 
Ανέντακτος αριστερός τρολάρει Συριζαίο για την ταινία του Κώστα Γαβρά 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Λοβέρδος: Θεωρώ τον Άδωνι μικρό μου αδελφό
Λόγια μίσους και ντροπής από την πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης Φαίη Νικητοπούλου 
Ερντογάν: Η ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538 κατέστησε τη Μεσόγειο τουρκική λίμνη 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Παγκόσμια έρευνα- Έλληνες, o πιο στρεσαρισμένος λαός

�������� 
 

Ημερομηνία: 3/6/2019 12:27:31 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Την αρνητική πρωτιά προκαλεί η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, αλλά και η έλλειψη ύπνου, ειδικά στις νεότερες γενιές, καθώς και η μανιακή χρήση των social media.

Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς να ακούσει, στην ερώτηση «γιατί οι Έλληνες εμφανίζονται σταθερά ως ο πιο στρεσαρισμένος λαός του πλανήτη;» η απάντηση δεν είναι η προφανής «εξαιτίας της οικονομικής κρίσης» ή τέλος πάντων δεν είναι η μοναδική κι ίσως όχι κι η κυριότερη. Σύμφωνα με την έρευνα «Global Emotions Report» (έκθεση για τα συναισθήματα παγκοσμίως) του ινστιτούτου Gallup (το ινστιτούτο Γκάλοπ είναι γνωστός αμερικανικός οργανισμός σφυγμομέτρησης της κοινής γνώμης), η Ελλάδα είναι η πιο στρεσαρισμένη χώρα του πλανήτη.

Η έρευνα «Global Emotions Report» διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2006 με τη συμμετοχή 151.000 πολιτών από 140 χώρες. Αυτή τη φορά, οι ερευνητές εστίασαν στις εμπειρίες των συμμετεχόντων την παραμονή της έρευνας και, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβαν, το 59% των Ελλήνων δήλωσε πως «βίωσε έντονο στρες την προηγούμενη ημέρα», κατατάσσοντας έτσι τη χώρα μας στην Νο1 θέση παγκοσμίως για τρίτη συνεχομένη χρονιά. Σε απόσταση αναπνοής από εμάς βρίσκονται οι Αμερικανοί, οι οποίοι εμφανίζονται αγχωμένοι σε ποσοστό 55%.

Παρ’ όλα αυτά το ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι το στρες σκαρφάλωσε σε νέα ύψη παγκοσμίως, για πολλούς λαούς κι όχι μόνο για εμάς, και το ίδιο συνέβη και με τα επίπεδα της ανησυχίας και της λύπης. 39% από τους 150.000 ερωτώμενους δήλωσαν ότι ένιωθαν ανησυχία και το 35% άγχος. Οσο για τους πιο θυμωμένους λαούς, παγκοσμίως στην Νο1 θέση βρίσκονται οι Αρμένιοι και ακολουθούν οι Ιρακινοί, οι Ιρανοί και αμέσως μετά οι Παλαιστίνιοι, γεγονός που, αν λάβουμε υπ’ όψιν και τη δική μας πρωτιά, καταδεικνύει ότι η συναισθηματική κατάσταση ενός λαού σχετίζεται ευθέως με την κοινωνικο-πολιτική και την οικονομική κατάσταση που βιώνει. Οσο για τις θετικές εμπειρίες, οι πέντε χώρες με τις πιο θετικές εμπειρίες είναι η Παραγουάη (επίσης στην ίδια θέση για τρία συνεχόμενα χρόνια), ο Παναμάς, η Γουατεμάλα, το Μεξικό και το Ελ Σαλβαδόρ, αποδεικνύοντας ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν βρει μάλλον μια «μυστική συνταγή ευτυχίας».

Τί στρεσάρει όμως τόσο πολύ τους Ελληνες; Είναι μόνο η οικονομική κρίση; Σε ένα βαθμό, σίγουρα ναι. Για την Αννα Τσιακίρη, ψυχολόγο PhD, Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Π.Σακελλαρόπουλος:  «Το άγχος αποτελεί μία ψυχική κατάσταση που παράγεται από: 1.το φόβο για τις απαιτήσεις που επιβάλλονται από το περιβάλλον και,
2.την ανησυχία για την ανικανότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις αυτές. Να θέσουμε και την παράμετρο κατά την οποία το άγχος, όταν διαχειρίζεται σωστά και συναντάται σε μέτριο βαθμό μπορεί να χρησιμεύσει για την ενίσχυση των κινήτρων. Ο προβληματισμός λοιπόν έγκειται στην διαφοροποίηση των συνθηκών που παράγουν κίνητρα από αυτές που παράγουν δυσλειτουργικές καταστάσεις για το άτομο που βιώνει το άγχος.

Εδώ  αντιλαμβανόμαστε και τη σημασία του κοινωνικού πλαισίου και των εκάστοτε περιβαλλοντικών συνθηκών για τη διαμόρφωση της ψυχικής μας κατάστασης, το οποίο αποδεικνύεται και στην παρούσα έρευνα.  Ιδιαίτερη όμως σημασία γι αυτή την ερμηνεία έχει το κατά πόσο αυτές οι συνθήκες υπόκεινται σε αλλαγές (επιθυμητές ή μη). Μία αλλαγή μπορεί να ερμηνευθεί με διττό ρόλο και εξαρτάται από τις συνέπειες που την ακολουθούν. Στην περίπτωση της Ελλάδας οι αλλαγές που επέφερε η οικονομική κρίση κλόνισαν την αξιοπιστία της κοινωνίας παράγοντας ανασφάλεια στους πολίτες της και πλήττοντας την ευημερία, η οποία εξαρτάται από την ελευθερία και την ασφάλεια σε ένα κράτος. Ας αναρωτηθούμε λοιπόν πώς μέσα σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο μπορούμε να ενισχύσουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα  και να προάγουμε την ψυχική μας υγεία».

Παρ’ όλα αυτά το ζήτημα φαίνεται να είναι πιο σύνθετο και να ακολουθεί τον δικό του μηχανισμό. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν συγκεκριμένοι και διαχρονικοί παράγοντες και νοοτροπίες που κάνουν τον ελληνικό πληθυσμό «πρωταθλητή στο στρες». Για παράδειγμα, η έλλειψη ύπνου (ειδικά στις νεότερες γενιές) όπως κι η μανιακή χρήση των social media από τους Ελληνες είναι τελικά από τους παράγοντες που γεννούν ή εντείνουν το άγχος τους, αντί να προσφέρουν διασκέδαση. Με δύο λόγια, ένας τρόπος ζωής με υπερβάσεις και καταχρήσεις που τελικά καταλήγει να γυρίζει μπούμερανγκ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές της Επιστημονικής Εταιρίας Ελέγχου του Στρες και Προαγωγής της Υγείας, το στρες συνδέεται άμεσα με τα κυριότερα μη μεταδιδόμενα νοσήματα – καρδιαγγειακά, καρκίνος, διαβήτης, παχυσαρκία, υπέρταση, κατάθλιψη κ.ά. του σύγχρονου πολιτισμού. Η Ελλάδα, λοιπόν, είναι πρώτη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στην παχυσαρκία των ενηλίκων και των παιδιών (ειδικά στα παιδιά είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη), στα τροχαία ατυχήματα (διαχρονική μάστιγα για τη χώρα μας) και στην κατανάλωση τσιγάρων – αρνητικές, βέβαια, πρωτιές οι οποίες υπήρχαν για πολλά χρόνια στη χώρα μας σαν κουλτούρα και σαν lifestyle, ακόμα και την εποχή των «παχιών αγελάδων» και συνδέονται άμεσα με το στρες. Την ίδια στιγμή παιδιά κι ενήλικες είμαστε επίσης πρώτοι πανευρωπαϊκά στην κακή χρήση του διαδικτύου (θεωρούμαστε «διαδικτυακά αναλφάβητοι» κι ανάμεσα στα άλλα ερχόμαστε πρώτοι στη χρήση online παιχνιδιών) με τον χρόνο που περνάμε μπροστά στις οθόνες να θεωρείται άγονος.

Στην ουσία, το στρες πυροδοτείται και πυροδοτεί τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα παραπάνω νοσήματα. Οπως μας εξηγεί η Χριστίνα Δαρβίρη, καθηγήτρια ΕΚΠΑ κι επιστημονικά υπεύθυνη του μεταπτυχιακού προγράμματος «Η επιστήμη του στρες κι η προαγωγή της υγείας» του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, «θα πρέπει να τονιστεί ότι παρά το γεγονός ότι το άγχος και το στρες είναι δύο έννοιες διαφορετικές, είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες καθώς δημιουργούν έναν εξαιρετικά φαύλο κύκλο, καθώς η αδυναμία να αντεπεξέλθει κανείς στο στρες μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές του άγχους, ενώ η εγκατάσταση κάποιας διαταραχής του άγχους αποδυναμώνει το άτομο ώστε να μην μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία το στρες».

www.neaselida.gr


Κατεβάστε το αρχείο: stress-final-696x464.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Παγκόσμια έρευνα- Έλληνες, o πιο στρεσαρισμένος λαός»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

«Βόμβα» του Reuters: Πωλούνται ασφαλιστικές οφειλές 12 δισ. ευρώ σε ιδιώτες

 15/11/2019 
 

Υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ

 14/11/2019 
 

Μειωμένες εισφορές ζητούν οι ασκούμενοι και οι νέοι δικηγόροι

 14/11/2019 
 

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση για τη "Χρυσή Βίζα" - Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις χορηγείται

 14/11/2019 
 

Όλες οι αλλαγές για τα αυθαίρετα: Τι ισχύει για τα πρόστιμα - Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

 14/11/2019 
 

Πανευρωπαϊκή «πρωτιά» της Ελλάδας στην κατανάλωση αντιβιοτικών

 13/11/2019 
 

Έκανε τα χαρτιά του το 2015 και ακόμη περιμένει τη σύνταξή του

 13/11/2019 
 

DW: Τίτλοι τέλους και για τη γερμανική Thomas Cook - Ακυρώνει όλα τα προγραμματισμένα ταξίδια του 2020

 13/11/2019 
 

Οι 14 επιχειρήσεις που μπαίνουν στο «στόχαστρο» των Κινέζων

 13/11/2019 
 

Τι προβλέπει ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα - Πότε θα τεθεί σε ισχύ

 11/11/2019 
 

Ζούμε την εποχή της δημοκρατίας σε αδιέξοδο

 11/11/2019 
 

«Λουκέτο» στη ΔΟΥ Βύρωνα: Δείτε σε ποιο παράρτημα θα εξυπηρετείστε

 8/11/2019 
 

Αυτές είναι οι 15 αλλαγές στην προστασία της πρώτης κατοικίας μετά τις βελτιώσεις από το ΥΠΟΙΚ

 5/11/2019 
 

Η ιστορία της εντυπωσιακής Σέρβας λησταρχίνας των «Ροζ Πανθήρων»

 5/11/2019 
 

Ηρακλής: Κρατικές εγγυήσεις ως 2,7 δισ. ανά τράπεζα(1 σχόλιo/α)

 5/11/2019 
 

Έρχεται νέο «κύμα» πλειστηριασμών: 200.000 ακίνητα κινδυνεύουν να βγουν στο σφυρί

 4/11/2019 
 

Συντάξεις: Ποιοι κερδίζουν μεγάλες αυξήσεις επικουρικών

 4/11/2019 
 

FT: Υπό έρευνα η Τράπεζα Πειραιώς για παραβίαση των capital controls

 4/11/2019 
 

Με ημιαπασχόληση και μισθό των 400 ευρώ ένας στους τρεις εργαζόμενους

 4/11/2019 
 

Ποιος ήταν ο Εφιάλτης, ο μεγαλύτερος προδότης του αρχαίου κόσμου

 2/11/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Το ψηφοδέλτιο της ΑΚΙΟΕ για την ΣτΑ που ηγείται ο καθηγητής Χαντζηκωνσταντίνου Γεώργιος
Βαγγέλης Π. Μιχελινάκης , Αποφάσισα φέτος για πρώτη φορά να θέσω υποψηφιότητά με την Α.ΚΙ.Ο.Ε. .
Οι Θέσεις της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδος (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) 
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Α.ΚΙ.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ Α.Α.Δ.Ε. ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΡΟΛΕΓΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ 
Πρόσκληση συμμετοχής στις εκλογές με την ΑΚΙΟΕ. Από τόν Αλεβιζακη Παναγιωτη 'εκ/πο της Α.ΚΙ.Ο.Ε.  
Ο Σύριζα ξεκίνησε η ΝΔ συνέχισε.Όλοι ορκίζονται αλλά πράττουν τα αντίθετα ΠΙΣΩ ΑΠ’ ΤΗ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ  

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Εργατικό ατύχημα το έμφραγμα λόγω εργασιακού στρες - Πρωτοποριακή απόφαση που αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα
Γιατί κινδυνεύουν με «πέναλτι» φόρου 2 εκατ. επαγγελματίες και εισοδηματίες 
Αυτά είναι τα προγράμματα και οι δράσεις του ΕΣΠΑ που "τρέχουν" για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
ΑΑΔΕ: Οδηγίες προς τις εφορίες για τα λάθη στις 120 δόσεις 
Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις οικοδομικές άδειες(1 σχόλιο/α) 
«Εγχειρίδιο» ερωταπαντήσεων Πότε επιβάλλεται φόρος δωρεάς-γονικής παροχής;  

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ο Παγκόσμιος Μινώταυρος - Βαρουφάκης Γιάνης

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα