Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
23/7/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 3177
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*
«Ο καπιταλισμός θα είναι μαζί μας πολλά χρόνια ακόμη»
Η Ευρώπη σε θανάσιμο κίνδυνο.The Guardian, El Pais, Le Monde, La Repubblica, Gazeta Wyborcza, Der Tagesspiegel, Irish Times, Εφημερίδα των Συντακτών

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γιάννης Αντετοκούνμπο : «Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς 
Το μυαλό δεν είναι αυγό! 
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μπάμπης Παπαδημητρίου: Οι τράπεζες για το μαξιλάρι, 37 δισ ... 
Ο "Άγιος" Αμβρόσιος, η εκκλησία και η ρητορική μίσους  
Άδωνις για Αντετοκούνμπο: Ο Ακενοτούμπο λένε ότι είναι Έλληνας 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Η «αιτιολογημένη απόλυση» και η παγίδα των δικαστηρίων

�������� 
 

Ημερομηνία: 6/6/2019 11:12:10 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Τους επόμενους μήνες θα κριθεί εάν η αύξηση του κατώτατου μισθού είχε θετικά αποτελέσματα, εκτιμά η Ε.Ε. στην έκθεσή της. Επιφυλάξεις για τη ρύθμιση που αφορά τις απολύσεις. Μέσω τράπεζας θα καταβάλλονται όχι μόνο οι μισθοί αλλά και οι αποζημιώσεις.

Η «αιτιολογημένη απόλυση» και η παγίδα των δικαστηρίων

Σε... αναμονή για αξιολόγηση εντός του καλοκαιριού, βάζουν οι δανειστές στη χθεσινή έκθεσή τους δύο βασικές παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας στα εργασιακά, την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και την πρόβλεψη για την αιτιολόγηση των απολύσεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, οι ίδιες οι ελληνικές αρχές προτίθενται να προβούν σε εκ των υστέρων αξιολόγηση της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 10,9% από την 1η Φεβρουαρίου 2019 και της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού για τα άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών (που σημαίνει αύξηση 27% για αυτή την ομάδα).

Μάλιστα, υιοθετεί τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας ότι περίπου 600.000 εργαζόμενοι επωφελήθηκαν από την άμεση αύξηση των μισθών τους και επαναλαμβάνει ότι η αύξηση αυτή προκαλεί ανησυχία για τον ενδεχόμενο αντίκτυπο που θα έχει στην αδήλωτη εργασία, καθώς και για την ευρύτερη κατανομή των μισθών και την ανταγωνιστικότητα. Ανησυχία που είχε καταγραφεί άλλωστε και στην προηγούμενη έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να διερευνήσει εκ των υστέρων τις επιπτώσεις της απόφασής της, να αξιολογήσει τα αποτελέσματα και να συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας (και για τα αποτελέσματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων). Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Εργασίας μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση, θα αναπτύξει ένα εργαλείο παρακολούθησης βασισμένο στη βάση δεδομένων του συστήματος Εργάνη για τις καταγεγραμμένες συμβάσεις εργασίας.

Παραδέχεται βέβαια η έκθεση ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η αύξηση της απασχόλησης ήταν ισχυρή κατά τους τρεις πρώτους μήνες μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού (περίοδος Φεβρουάριος-Απρίλιος 2019), με μεγάλη αύξηση του αριθμού των καταχωρημένων συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα (περίπου 182.000 που αντιπροσωπεύουν 9% οδηγήθηκαν σε αύξηση μισθών).

Η ΕΕ επισημαίνει ότι προκειμένου να είναι σε θέση να προβεί σε σωστή αξιολόγηση, η ελληνική κυβέρνηση θα ενσωματώσει στη μεθοδολογία της και νέες πηγές δεδομένων κυρίως από τα αρχεία του ΕΦΚΑ, τα οποία θα επιτρέψουν μια πιο αξιόπιστη εκτίμηση των επιπτώσεων των πρόσφατων αλλαγών πολιτικής.

Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, υποβλήθηκε στην Επιτροπή αίτηση τεχνικής υποστήριξης σχετικά με την κατάλληλη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από διάφορες πηγές.

Οι αιτιολογημένες απολύσεις

Η έκθεση στη συνέχεια αναφέρεται στη νέα διάταξη σχετικά με τους κανόνες απόλυσης και συγκεκριμένα στην πρόσφατη διάταξη που ψηφίστηκε τον Μάιο και ορίζει ότι για είναι έγκυρη η απόλυση, θα πρέπει να στηρίζεται σε «βάσιμο λόγο».

«Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, η διάταξη δεν φαίνεται να μεταβάλλει ουσιωδώς την τρέχουσα, καθώς το δικαίωμα των εργαζομένων να μην απολυθούν χωρίς "βάσιμο λόγο" είχε ήδη εισαχθεί στην ελληνική έννομη τάξη το 2016, με την επικύρωση από την Ελλάδα του αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη», αναφέρει η έκθεση. Συμπληρώνει όμως, ότι στο παρελθόν οι εργοδότες στην Ελλάδα δεν είχαν ρητά την υποχρέωση να αιτιολογήσουν την απόλυση.

Πλέον ο εργοδότης μπορεί νομικά να επιλύσει μια εργασιακή σχέση για λόγους που σχετίζονται με την ικανότητα ή τη συμπεριφορά του εργαζόμενου ή για οικονομικούς λόγους, όμως σε περίπτωση αμφισβήτησής της στο δικαστήριο, αν δεν είναι σε θέση να αποδείξει την ύπαρξη ενός «βάσιμου λόγου», η απόλυση θα θεωρείται παράνομη.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα για τον εργαζόμενο να δικαιούται αποκατάσταση αλλά και αποζημίωση για τις οικονομικές απώλειες από την ημερομηνία της παράνομης απόλυσης. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, σκοπός της νέας διάταξης είναι να βελτιώσει τη νομική σαφήνεια, καταγράφοντας στο ίδιο νομοθετικό κείμενο όλες τις απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται για να θεωρηθεί ότι η απόλυση είναι έγκυρη. Και συμπληρώνει πως μένει να φανεί στην πράξη, αν η νομοθέτησή του θα ενισχύσει τη νομιμότητα ή αν θα αυξήσει τη δουλειά στα αρμόδια δικαστήρια…

Μέσω τραπεζικού λογαριασμού οι αποζημιώσεις

Εν τω μεταξύ, υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού πληρωμών θα πρέπει να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις την αποζημίωση απόλυσης, από την 1η Ιουλίου. Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε χθες τη σχετική απόφαση, που έρχεται σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε στις 15 Μαΐου από τη Βουλή. Η οποία ορίζει επίσης, τόσο για την καταβολή των αποζημιώσεων απόλυσης όσο και για την καταβολή των μισθών, πως οι εργοδότες υποχρεώνονται να αναφέρουν για κάθε καταβολή την αιτιολογία και το χρονικό διάστημα που αφορά.

Με τη διάταξη αυτή, αποκλείεται η καταβολή της αποζημίωσης σε ρευστό και στο χέρι, καθώς στόχος του υπουργείου είναι να ελέγχεται πληρέστερα η τήρηση της εν λόγω υποχρέωσης των εργοδοτών και να αποφεύγονται φαινόμενα αυθαιρεσίας κατά των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2016 θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού πληρωμών. Με άλλη ρύθμιση του πρόσφατου νόμου με τις 120 δόσεις, εισάγεται η γενική υποχρέωση από την 1η Ιουλίου καταβολής μέσω τράπεζας της αποζημίωσης και των εισφορών των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε οποιαδήποτε επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα. Οι επιχειρήσεις καταθέτουν μέσω τράπεζας τα αναλογούντα ποσά, τα οποία μεταφέρονται στον λογαριασμό του πρακτικώς ασκούμενου ή μαθητευόμενου και του φορέα κοινωνικής ασφάλισης, αντίστοιχα.

www.euro2day.gr

 

  Σχολιασμός Θέματος «Η «αιτιολογημένη απόλυση» και η παγίδα των δικαστηρίων»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα υπολογιστεί για το 2019 - Ποιοι θα ωφεληθούν από τη μείωση

 22/7/2019 
 

Πώς βγήκε η έκφραση «πέθανε στη ψάθα» και τι σχέση έχει με τους αγωνιστές του 1821;

 19/7/2019 
 

Αυξάνονται οι χρεώσεις για αναλήψεις από ATM άλλων τραπεζών(1 σχόλιo/α)

 19/7/2019 
 

To μελάνωμα αποτελεί έναν παγκόσμιο κίνδυνο για την υγεία

 18/7/2019 
 

Οι ακραίες δηλώσεις του μητροπολίτη Άνθιμου που αναγορεύτηκε διδάκτορας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

 18/7/2019 
 

Θλίψη στην τοπική κοινωνία των Χανίων και στο χώρο των Οικονομολόγων

 17/7/2019 
 

Εισαγγελέας: 22 ένοχοι για τη Siemens, αθώος ο Τσουκάτος.(1 σχόλιo/α)

 15/7/2019 
 

Για πρώτη φορά γυναίκα γίνεται Αρχηγός της Σχολής Ικάρων

 15/7/2019 
 

ΑΑΔΕ: Οι έρευνες ανακάλυψαν 20.000 αδήλωτα Airbnb ακίνητα

 15/7/2019 
 

Ιστορική γνωμοδότηση της Bundestag - Αμφισβητεί το γερμανικό «όχι» στις ελληνικές απαιτήσεις για αποζημιώσεις

 10/7/2019 
 

Νέα κυβέρνηση: Αυτοί είναι οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη

 9/7/2019 
 

«Μαύρισαν» τη Χρυσή Αυγή τα Ανώγεια

 8/7/2019 
 

Ποιοι εκλέγονται: Αυτοί είναι οι 300 της νέας Βουλής - Όλα τα ονόματα

 8/7/2019 
 

Ποιες υποθέσεις θα ελέγξει η ΑΑΔΕ - Απόφαση Πιτσιλή

 3/7/2019 
 

Επενδύσεις: Ομοιότητες και διαφορές στα προγράμματα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

 3/7/2019 
 

«Πρωταθλητές»... της μοναξιάς οι Έλληνες

 1/7/2019 
 

Εκκλησία: Πόσους φόρους πλήρωσε το 2018

 1/7/2019 
 

Επιχείρηση «Καταιγίδα στο Αιγαίο» από την ΑΑΔΕ: Μεταμφιέσεις εφοριακών και drones στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

 1/7/2019 
 

Τι αλλάζει με τις χρεώσεις στις αναλήψεις μετρητών

 1/7/2019 
 

Η κυβέρνηση επεκτείνει την ρύθμιση των 120 δόσεων και σε νομικά πρόσωπα με τζίρο ως 2 εκατ. ευρώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

 27/6/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Παραίτησης του Χρόνη Ιαακίδη από την προεδρεία του 7ου ΠΤ του Ο.Ε.Ε. 
Καταγγελίες του Οικονομικού Επιμελητήριου στην ΥΕΔΔΕ για απόπειρες σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για κερδοσκοπία και φοροδιαφυγή 
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 
Σεμινάριο για την Φορολογία Νομικών Προσώπων στην Αθήνα  
Σεμινάριο Φορολογίας Νομικών Προσώπων στα Χανιά  
Παράταση των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρου προχώρησε με Απόφασή του ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Εκδόθηκε η εγκύκλιος – Πώς υπολογίζεται η σύνταξη χηρείας
ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για θέματα ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών
Εγκύκλιος με οδηγίες για όσους αποκτούν εισόδημα από Airbnb
Αναλυτικές οδηγίες για την ηλεκτρονική ρύθμιση των 120 δόσεων (Παραδείγματα): «Τα εμπόδια που πρέπει να διορθωθούν άμεσα» 
Οδηγίες ΕΦΚΑ για την εφαρμογή των διατάξεων για τη ρύθμιση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης 
Εγκύκλιος 39 ΕΦΚΑ Τροποποίηση ημερήσιας αποζημίωσης των μαθητευόμενων στο Πρόγραμμα Μαθητείας σπουδαστών των δημόσιων και ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) και Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.) 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Φ.Π.Α. – Ερμηνεια και εφαρμογη

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα