Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
20/8/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 3684
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη
Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γιάννης Αντετοκούνμπο : «Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς 
Το μυαλό δεν είναι αυγό! 
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Χατζηδάκης Κώστας : Η ΔΕΗ την βγάζει δεν την βγάζει.. 
Χαμός με τον παπά που αρνήθηκε να κοινωνήσει ανάπηρα παιδιά! 
Yπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής: Απόβρασμα της κοινωνίας πρέπει να νιώθει όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Πώς ο Σαλβίνι μπορεί να τινάξει την ευρωζώνη στον αέρα

�������� 
 

Ημερομηνία: 11/6/2019 12:26:29 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Aν οι Βρυξέλλες στριμώξουν τη Ρώμη, μπορεί να καταφύγει στη χρήση επικίνδυνων δημοσιονομικών εργαλείων. Τα σχέδια για «παράλληλο νόμισμα», τα πειθαρχικά μέτρα της Κομισιόν και το σενάριο των εκλογών.

Κάτι παράξενο συνέβη στο ιταλικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. H Bουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα υπέρ πρότασης για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος στην Ιταλία – των λεγόμενων mini-BOTS.

Ήταν μια μη δεσμευτική πρόταση. Υποψιάζομαι ότι πολλοί από τους βουλευτές στην Κάτω Βουλή πιθανότατα δεν γνώριζαν τι ψήφιζαν όταν καλούσαν την ιταλική κυβέρνηση να εξετάσει τη δημιουργία «κυβερνητικών ομολόγων μικρής ονομαστικής αξίας».

Tα mini-ΒΟΤS θα μοιάζουν με πραγματικό χρήμα. Η αποτίμηση θα είναι η ίδια με αυτή των χρεογράφων σε ευρώ. Ανάλογα με τον σχεδιασμό τους, οι Ιταλοί θα μπορούσαν να πληρώσουν και τους φόρους τους με αυτά. Για τον λόγο αυτό θα ήταν αρκετά πιθανό να γίνουν ένα αποδεκτό μέσο πληρωμής.

O Μάριο Ντράγκι, o πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έδωσε τη δική του εκτίμηση την περασμένη εβδομάδα: «τα mini-ΒOTS είναι είτε χρήμα και άρα είναι παράνομα, είτε είναι χρέος και τότε αυξάνεται το βάρος του χρέους. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τρίτη δυνατότητα».

Δεν είμαι βέβαιος ότι συμφωνώ με τον κ. Ντράγκι σε αυτό το σημείο. Τα mini-BOTS θα μπορούσαν να είναι χρέος με χαρακτηριστικά χρήματος.

Μπορεί να θέλετε να απορρίψετε την εξέλιξη αυτή στη Ρώμη ως μια εκκεντρική ψήφο από ένα εκκεντρικό κοινοβούλιο. Αλλά σκεφτείτε το πολιτικό πλαίσιο και την αντιπαράθεση της Ιταλίας με την Ε.Ε.

Ο Ματέο Σαλβίνι είναι μόνο ένας αντιπρόεδρος, αλλά η Λέγκα έλαβε το 24% των ψήφων στις ευρωεκλογές του περασμένου μήνα. Σύμφωνα με μια ανάλυση της πρόθεσης ψήφου, το κόμμα του θα μπορούσε να κερδίσει με έναν ακροδεξιό σύμμαχο την πλειονότητα των εδρών στις γενικές εκλογές. Kαι το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Ιταλίας θα μπορούσε να αυξήσει την ισχύ του κ. Σαλβίνι πέρα από το ποσοστό του.

Στις Βρυξέλλες, εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τα πρώτα στάδια της λεγόμενης διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας. Είναι το πρώτο από μια σειρά από βήματα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επιβολή προστίμου. Η παρατήρηση της Κομισιόν αφορά την άνοδο του λόγου του χρέους της Ιταλίας προς το ΑΕΠ το 2018.

Είναι πιθανό οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. να βάλουν τη διαδικασία στον πάγο. Αλλά η σύγκρουση αναμένεται να αναζωπυρωθεί το φθινόπωρο, όταν η Ιταλία θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το 2020. Ο κ. Σαλβίνι επιμένει στις μεγάλες περικοπές φόρων, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 1 ή 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα.

Θα μπορούσε ενδεχομένως να δικαιολογήσει κανείς μια ήπια βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική τόνωση. Αλλά μια μεγάλη μόνιμη περικοπή φόρων θα μπορούσε να μεταφραστεί σε άνοδο του διαρθρωτικού ελλείμματος της Ιταλίας. Θα παραβίαζε σίγουρα τους κανόνες της Ε.Ε.

Τoύτο προμηνύει σύγκρουση, η οποία ενδέχεται να συνοδευτεί από οικονομική κρίση. Πως θα μπορούσε να εξελιχθεί και ποια θα ήταν η τύχη της κυβέρνησης; Η πολιτική κατάσταση είναι διαφορετική από το 2011, όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εξωθήθηκε σε παραίτηση για χάρη ενός τεχνοκράτη μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η τρέχουσα κυβέρνηση έχει μεγάλη πλειοψηφία. Αν κατέρρεε, οι επακόλουθες εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια μεγάλη νίκη του κ. Σαλβίνι.

Εδώ είναι που αποκτά ενδιαφέρον η συζήτηση για τα mini-BOTS. H Ιταλία δεν μπορεί να αποχωρήσει από την ευρωζώνη με μια δραματική κίνηση. Όποιος πολιτικός το δοκίμαζε αυτό θα οδηγούνταν σε ήττα. Αλλά δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει ο κ. Σαλβίνι. Θέλει πράγματι να βγάλει την Ιταλία από την ευρωζώνη; Αν ναι, τότε τα min-BΟΤS είναι σχεδόν το τέλειο όχημα για να το επιτύχει αυτό. Οι επιπρόσθετοι πόροι θα του επέτρεπαν να μειώσει τους φόρους. Και θα χρησίμευαν σαν ένα ενδιάμεσο βήμα για μια έξοδο.

Αλλά αν δεν θέλει να φύγει από την ευρωζώνη τότε δεν θα έπρεπε να τα αγγίξει. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Ε.Ε. για να σταματήσει την έκδοση των mini-BOTS. H δημοσιονομική πολιτική βρίσκεται στη δικαιοδοσία των εθνικών κυβερνήσεων. Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μετρήσει τα εργαλεία αυτά ως μέρος του επίσημου ελλείμματος και χρέους της Ιταλίας. Mπορεί να υποστηρίξει ότι αν οι πολίτες χρησιμοποιούν τα mini-BOTS για να πληρώνουν τους φόρους τους, τότε είναι βέβαιο ότι τα μελλοντικά έσοδα από φόρους της κυβέρνησης θα υποχωρήσουν. Το ίδιο και η ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της, το οποίο αποτιμάται σε ευρώ.

Τα mini-BOTS δεν θα επιτρέψουν στην Ιταλία να ξεφύγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η ανακοίνωση τους και μόνο θα μπορούσε να προκαλέσει άμεσα οικονομική κρίση.

Από την οπτική της Ε.Ε., τα mini-BOTS είναι κάτι περισσότερο από ένα εργαλείο δημοσιονομικής ανευθυνότητας. Θα οδηγούσαν τη σύγκρουση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών σε ένα νέο επίπεδο. Η ευρωζώνη θα έχανε τη συνοχή της αν τα κράτη μέλη άρχιζαν να εκδίδουν το δικό τους χρήμα – όσο αμφιλεγόμενο και αν είναι. Άλλωστε, τα mini-BOTS σχεδιάστηκαν από Ιταλούς ευρωσκεπτικιστές για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

H E.E. πρέπει επίσης να κάνει προσεκτικά βήματα. Υπάρχουν καλοί λόγοι να μην προχωρήσει τώρα με μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και να περιμένει ως το φθινόπωρο. Ο κίνδυνος είναι ότι όσο περισσότερο πιέζεται ο κ. Σαλβίνι, τόσο πιθανότερο είναι να καταφύγει στα mini-BOTS.

Αν το κάνει, η κρίση της ευρωζώνης θα επιστρέψει. Και αυτή τη φορά η ΕΚΤ μπορεί να μην είναι σε θέση να τη σώσει...

eee.euro2day.gr


Κατεβάστε το αρχείο: 1477533-fttt.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Πώς ο Σαλβίνι μπορεί να τινάξει την ευρωζώνη στον αέρα»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους

 20/8/2019 
 

Τα αρνητικά επιτόκια και ποιο είναι το... τελευταίο σύνορο

 20/8/2019 
 

Μέτρα για να αποφευχθεί η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας εξετάζει ο Λευκός Οίκος

 20/8/2019 
 

Δονουσα: Ενας επιγειος παραδεισος για λιγους

 12/8/2019 
 

Πώς η ρωσική αρκούδα πάταξε τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ

 12/8/2019 
 

Τι σημαίνουν οι πυρκαγιές στην Αλάσκα για την αλλαγή στο κλίμα του πλανήτη;

 5/8/2019 
 

Η φύση εκδικείται την (εγ)κλιματική αλλαγή

 5/8/2019 
 

Πώς οι μεγάλες δυνάμεις τρέφουν τον εξτρεμισμό στη Μέση Ανατολή

 1/8/2019 
 

Στα 825 δισ. ευρώ το ύψος της φοροδιαφυγής στις χώρες της ΕΕ

 30/7/2019 
 

Εξαντλήσαμε ήδη τους πόρους του πλανήτη για φέτος και ζούμε με… πίστωση

 29/7/2019 
 

Γιατί το παράλληλο νόμισμα της Ιταλίας τρομάζει την Ευρώπη

 29/7/2019 
 

Η ΕΚΤ πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία

 25/7/2019 
 

Deutsche Bank: Ζημιές 3,15 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2019

 24/7/2019 
 

Πτώση στην παγκόσμια ανάπτυξη βλέπει το ΔΝΤ

 24/7/2019 
 

Γιατί οι επενδυτές κρέμονται τώρα από τα χείλη του Μ. Ντράγκι

 24/7/2019 
 

To «γερμανικό θαύμα»… τρέμει!

 22/7/2019 
 

Διαρροή 12.000 λίτρων πετρελαίου στον βόρειο Ατλαντικό

 19/7/2019 
 

Στα 246,5 τρισ. δολάρια εκτοξεύτηκε το παγκόσμιο χρέος

 17/7/2019 
 

Κυρώσεις η Ε.Ε., γεωτρήσεις η Τουρκία

 16/7/2019 
 

Deutsche Bank: Όσο ανακοίνωνε 18.000 απολύσεις οι διευθυντές έκαναν πρόβες κουστουμιών 1.300 ευρώ.

 15/7/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Αποχή επ αόριστο από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προτείνει η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ 
Στο ΦΕΚ η απόφαση για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων(1 σχόλιο/α) 
Αίτημα παράτασης της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων Φ.Π. και Ν.Π. φορολογικού έτους 2018 από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ 
Επιστολή Παραίτησης του Χρόνη Ιαακίδη από την προεδρεία του 7ου ΠΤ του Ο.Ε.Ε. 
Καταγγελίες του Οικονομικού Επιμελητήριου στην ΥΕΔΔΕ για απόπειρες σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για κερδοσκοπία και φοροδιαφυγή 
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Καταργήθηκε «αναδρομικά» ο βάσιμος λόγος απόλυσης εργαζομένου
ΑΑΔΕ: Αξιοποίηση συνδυαστικών στοιχείων για τον έλεγχο φορολογικών υποθέσεων
Δείτε εδώ τα ένσημά σας, χρησιμοποιώντας απλώς τον ΑΜΚΑ σας
ΓΣΕΕ: Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα για την αμοιβή τον Δεκαπενταύγουστο 
Το πρόγραμμα ελέγχου των απλογραφικών βιβλίων 
Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται ραντεβού με την Εφορία 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κωδικας Α.Ε. & Ε.Π.Ε.

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα