Φορολόγηση των υπεραξιών από πώληση μετοχών- σε ένα όσο το δυνατόν πιο απλό σύστημα φορολόγησης των υπεραξιών με ενιαίο συντελεστή, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2009, ταυτόχρονα με την κατάργηση του φόρου 0,15% επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομίας.
Η φορολόγηση των κερδών από αγοραπωλησίες μετοχών καθιστά το φορολογικό σύστημα δικαιότερο, αφού βάζει τέλος στο φαινόμενο να είναι αφορολόγητα τα κέρδη των traders, την ίδια στιγμή που τα εισοδήματα από εργασία φορολογούνται με συντελεστές έως 40% και τα λειτουργικά κέρδη των επιχειρήσεων με 25%.
-Θα φορολογούνται οι υπεραξίες από πώληση μετοχών τις οποίες ο επενδυτής διακράτησε για διάστημα έως 2 ή 3 χρόνια. Οι αποδόσεις από πιο μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις θα είναι αφορολόγητες, ως κίνητρο παραμονής των θεσμικών επενδυτών στην ελληνική κεφαλαιαγορά.
-Σε ότι αφορά τα φυσικά πρόσωπα, η φορολόγηση των υπεραξιών από μετοχές θα είναι αυτοτελής με τον συντελεστή που ισχύει για τους τόκους καταθέσεων, δηλαδή 10% σήμερα.
-Για πολύ μικρής διάρκειας τοποθετήσεις, έως 1 μήνα, δηλαδή για χα κέρδη των traders, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο συντελεστής να είναι υψηλότερος του 10%.
-Για τα νομικά πρόσωπα εξετάζονται δύο σενάρια για τις υπεραξίες από μετοχές. Το βασικό, να εφαρμοστεί και για τα νομικά πρόσωπα η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 10%. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμψηφισμού με ζημιογόνες τοποθετήσεις. Δεύτερο σενάριο, να φορολογούνται με συντελεστή 25%, όπως και τα υπόλοιπα κέρδη τους. Σε αυτήν την περίπτωση, οι υπεραξίες από μετοχές θα
μπορούν να συμψηφιστούν με ζημίες από μετοχές..
- Ότι ισχύσει για τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο θα ισχύσει και για τις εξωχρηματιστηριακές, με τη διαφορά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει ο ίδιος υπόχρεος να δηλώσει τον φόρο από τις υπεραξίες. Για τις συναλλαγές στο ΧΑ. και τις νέες πλατφόρμες της Mifid θα είναι οι διαχειριστές αρμόδιοι να παρακρατούν και να αποδίδουν τον φόρο.