Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
20/8/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 5324
 
Email info@akioe.gr
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη
Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ «ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ» . Του Γιώργου Δουράκη
Το τέλος της λιτότητας ή της δημοκρατικής Ευρώπης; Δημοσίευση: Του Γιώργου Δουράκη*

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γιάννης Αντετοκούνμπο : «Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς 
Το μυαλό δεν είναι αυγό! 
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Χατζηδάκης Κώστας : Η ΔΕΗ την βγάζει δεν την βγάζει.. 
Χαμός με τον παπά που αρνήθηκε να κοινωνήσει ανάπηρα παιδιά! 
Yπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής: Απόβρασμα της κοινωνίας πρέπει να νιώθει όποιος δεν πληρώνει εισιτήριο 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Φοιτητικά δάνεια στις ΗΠΑ: Το «θαύμα» των ιδιωτικών πανεπιστημίων που έγινε «

�������� 
 

Ημερομηνία: 28/6/2019 11:56:52 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ο Τσαντ Ολμπράιτ είναι ένας 39χρονος Αμερικάνος, ο οποίος επέλεξε το 2011 να μεταναστεύσει στην Κίνα. Ο λόγος που αποφάσισε εδώ και περίπου οκτώ χρόνια χρόνια να ζει 7.000 μίλια μακριά από την οικογένεια και τους τους φίλους του; Το δυσβάσταχτο χρέος των 30 χιλιάδων δολαρίων που κουβαλούσε λόγω του φοιτητικού δανείου, το οποίο είχε πάρει, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στα έξοδα που απαιτούνταν για τις σπουδές του.

Με δεδομένο μάλιστα ότι  ο ίδιος δεν μπορούσε να βρει -παρότι έψαχνε εναγωνίως επί δυο χρόνια μετά την αποφοίτησή του- κάποια δουλειά (πέραν της διανομής πίτσας) που θα του παρείχε κάποιο έστω ικανοποιητικό εισόδημα, αντιλήφθηκε πως η συγκεκριμένη  «θηλιά» θα τον συνόδευε για πάντα, επηρεάζοντας όλες τις βασικές πτυχές της καθημερινότητάς του. Και κάτι τέτοιο, σε μια χώρα που ούτε καν η υγειονομική περίθαλψη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, δεν προμηνύει σε καμιά περίπτωση μια αξιοπρεπή διαβίωση…

45 εκατομμύρια Αμερικάνοι πνιγμένοι στα χρέη λογω σπουδών

Ο Τσαντ είναι πάντως μόνος ένας από τους περίπου 45 εκατ. Αμερικάνους που είναι αναγκασμένοι να ζουν με τον διαρκή εφιάλτη του λεγόμενου «φοιτητικού χρέους».  Για να γίνουμε λίγο πιο σαφείς, στις ΗΠΑ δεν υπάρχει απόφοιτος κολεγίου -πτυχιούχος, μεταπτυχιακός ή διδακτορικός- που να μην είναι χρεωμένος μέχρι τον λαιμό.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι το να σπουδάσει κανείς στις ΗΠΑ -κάτι στο οποίο αναφέρονται με ιδιαίτερη έμφαση οι θιασώτες των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας- είναι ένα πολύ «ακριβό σπορ», καθώς τα δίδακτρα (με τα οποία επιβαρύνεται κάποιος είτε σπουδάζει σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικο πανεπιστήμιο) έχουν εκτιναχτεί τα τελευταία χρόνια φτάνοντας τα 34 χιλιάδες δολάρια κατά μέσο όρο. Πρόκειται για ένα ποσό, στο οποίο είναι αδύνατο να ανταποκριθούν σε αυτό το κόστος, με αποτέλεσμα η λήψη φοιτητικού δανείου να φαντάζει ως η μοναδική επιλογή.

Η μεγάλη πλειοψηφία τους γνωρίζει καλά πως έχουν να κάνουν με ένα χρέος, το οποίο δε θα μπορέσουν να αποπληρώσουν ποτέ. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα, βάσει της οποίας προκύπτει ότι το 52% των αποφοίτων χρωστούν και θα αποπληρώνουν τα φοιτητικά τους δάνεια, ίσως και μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Επιπλέον υπολογίζεται ότι μέχρι 2023 το 38% περίπου των συγκεκριμένων δανειοληπτών θα δηλώνουν πλήρη αδυναμία στο ανταποκριθούν στις ανάγκες αποπληρωμής του. Άλλωστε, ο «λογαριασμός» είτε πρόκειται για κρατικό δάνειο είτε προέρχεται από κάποια ιδιωτική τράπεζα συνεχίζει να έρχεται κανονικά, ακόμη κι αν κάποιος αδυνατεί να βρει δουλειά.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα αν δει κανείς την φυλετική ανάλυση των δανειοληπτών, καθώς  σύμφωνα με το Ινστιτούτο Brookings ,οι μαύροι φοιτητές είναι σημαντικά πιο επιβαρυμένοι (τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας των σπουδών τους) σε σχέση με τους λευκούς, ως απόρροια των λιγότερων ευκαιριών που έχουν στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, η εν λόγω κατάσταση όπως είναι φυσικό έχει επιρροή και στο ψυχολογικό προφίλ όλων όσων βιώνουν τον συγκεκριμένο εφιάλτη. Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα του    Student Loan Planner καταδεικνύει ότι ένα πολύ σημαντικό τμήμα των πανεπιστημιακών αποφοίτων με φοιτητικό χρέος παρουσιάζουν πολύ αυξημένα επίπεδα άγχους ή ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις.

Την ίδια στιγμή, άλλες έρευνες καταδεικνύουν πως όλο και περισσότεροι απόφοιτοι πανεπιστημίων δηλώνουν πως έχουν μετανιώσει για τις σπουδές τους, με δεδομένο το δυσβάσταχτο χρέος, με το οποίο «φορτώθηκαν» για να τις φέρουν σε πέρας.  

Το αμερικάνικο κράτος κάνει πως «δεν τρέχει τίποτα»

 

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που το αμερικάνικο κράτος δείχνει να «σφυρίζει» αδιάφορα.  Κάτι τέτοιο  διαφαίνεται άλλωστε από το γεγονός ότι το Pell Grant Program -κυβερνητικό επιδοματικό πρόγραμμα- μειώνεται διαρκώς τόσο κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα όσο και σε εκεινη του Ντόναλντ Τρραμπ κατά σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Πάνω από 9 εκατομμύρια φοιτητές βασίζονται στα επιδόματα αυτά για να τελειώσουν τις σπουδές τους -σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται πάνω από τους μισούς λατίνους και αφροαμερικανούς προπτυχιακούς φοιτητές. Καθώς οι τιμές των διδάκτρων εκτοξεύονται και τα προγράμματα που βοηθούν τους φοιτητές από χαμηλά εισοδήματα περικόπτονται, πάνω από 40 εκατομμύρια αμερικανοί μοιράζονται ένα συνολικό χρέος 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το 58% του οποίου βαραίνει το φτωχότερο 25% των αμερικανών.

Παλαιότερα η διακυβέρνηση Ομπάμα θέλησε να στηρίξει ορισμένους φοιτητές με το λεγόμενο Student Loan Forgiveness Program. Σύμφωνα με αυτό θα διαγράφονταν εν μέρει το χρέος όσων φοιτητών εργάζονταν μετά τις σπουδές τους στο δημόσιο. Και αυτό όμως «πήγε περίπατο» όταν ανήλθε στην εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας, μόνο το 2018 το 98% των σχετικών αιτήσεων απορρίφθηκαν. Πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για επικείμενη κατάργηση του προγράμματος.

Εκεί που κάποιος πρέπει «να μείνει στο φορτηγάκι του» για αποπληρώσει το δάνειο

Τη δεδομένη στιγμή φαίνεται πως υπάρχουν δυο κύριες προσεγγίσεις στο ζήτημα: η μια προέρχεται από διάφορους οικονομολόγους, οι οποίοι βλέπουν το συσσωρευμένο χρέος των 1,5 τρισ από τα «κόκκινα» φοιτητικά δάνεια ως δημοσιονομική βόμβα -ανάλογη εκίνης των στεγαστικών δδανείων- για την οικονομία των ΗΠΑ, με δεδομένο μάλιστα πως στο 90% των περιπτώσεων ως εγγυητής εμφανίζεται το αμερικάνικο κράτος.

Οι θιασώτες της εν λογω προσέγγισης προτείνουν μια επιθετική πολιτική έναντι εκείνων που αδυνατούν να αποπληρώσουν το χρέος τους.  «Ίσως χρειαστεί να μείνετε στο φορτηγάκι σας προκειμένου να αποπληρώσετε το δάνειό σας» όπως φέρεται να πρότεινε εκπρόσωπος τράπεζας σε απελπισμένο δανειολήπτη.

Οι κινητοποιήσεις για δωρεάν παιδεία και η πρόταση Σάντερς

Από την άλλη, υπάρχει μια προσέγγιση που βγήκε μέσα τις κινητοποιήσεις του #MillionStudentsMarch, το οποίο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο πριν από λίγα χρόνια σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκειά τους εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Αμερικάνοι (φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι) ζήτησαν την καθιέρωση δωρεάν πρόσβασης στα πανεπιστήμια αλλά και  διαγραφής του φοιτητικού χρέους, τονίζοντας πως το ζήτημα αποτελεί βόμβα, που είναι πιθανό να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη.

Ως συνέχεια των εν λόγω κινητοποιήσεων ήρθε πριν από λίγες μέρες η πρόταση του ανεξάρτητου γερουσιαστή, Μπέρνι Σάντερς, που διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020, ο οποίος παρουσίασε ένα σχέδιο για τη διαγραφή των φοιτητικών δανείων, του 1,5 τρισ. δολαρίων και την πληρωμή του ποσού αυτού με την επιβολή ενός φόρου στη Γουόλ Στριτ.

Ανάλογες προτάσεις, για διαγραφή των φοιτητικών δανείων αλλά μικρότερης κλίμακας, έχουν καταθέσει κι άλλοι υποψήφιοι των Δημοκρατικών, όπως η Ελίζαμπεθ Γουόρεν κι ο Τζούλιαν Κάστρο.

www.tvxs.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Φοιτητικά δάνεια στις ΗΠΑ: Το «θαύμα» των ιδιωτικών πανεπιστημίων που έγινε «θηλιά» »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Τα golden boys εκτόξευσαν τις αμοιβές τους

 20/8/2019 
 

Τα αρνητικά επιτόκια και ποιο είναι το... τελευταίο σύνορο

 20/8/2019 
 

Μέτρα για να αποφευχθεί η ύφεση της αμερικανικής οικονομίας εξετάζει ο Λευκός Οίκος

 20/8/2019 
 

Δονουσα: Ενας επιγειος παραδεισος για λιγους

 12/8/2019 
 

Πώς η ρωσική αρκούδα πάταξε τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ

 12/8/2019 
 

Τι σημαίνουν οι πυρκαγιές στην Αλάσκα για την αλλαγή στο κλίμα του πλανήτη;

 5/8/2019 
 

Η φύση εκδικείται την (εγ)κλιματική αλλαγή

 5/8/2019 
 

Πώς οι μεγάλες δυνάμεις τρέφουν τον εξτρεμισμό στη Μέση Ανατολή

 1/8/2019 
 

Στα 825 δισ. ευρώ το ύψος της φοροδιαφυγής στις χώρες της ΕΕ

 30/7/2019 
 

Εξαντλήσαμε ήδη τους πόρους του πλανήτη για φέτος και ζούμε με… πίστωση

 29/7/2019 
 

Γιατί το παράλληλο νόμισμα της Ιταλίας τρομάζει την Ευρώπη

 29/7/2019 
 

Η ΕΚΤ πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία

 25/7/2019 
 

Deutsche Bank: Ζημιές 3,15 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2019

 24/7/2019 
 

Πτώση στην παγκόσμια ανάπτυξη βλέπει το ΔΝΤ

 24/7/2019 
 

Γιατί οι επενδυτές κρέμονται τώρα από τα χείλη του Μ. Ντράγκι

 24/7/2019 
 

To «γερμανικό θαύμα»… τρέμει!

 22/7/2019 
 

Διαρροή 12.000 λίτρων πετρελαίου στον βόρειο Ατλαντικό

 19/7/2019 
 

Στα 246,5 τρισ. δολάρια εκτοξεύτηκε το παγκόσμιο χρέος

 17/7/2019 
 

Κυρώσεις η Ε.Ε., γεωτρήσεις η Τουρκία

 16/7/2019 
 

Deutsche Bank: Όσο ανακοίνωνε 18.000 απολύσεις οι διευθυντές έκαναν πρόβες κουστουμιών 1.300 ευρώ.

 15/7/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Αποχή επ αόριστο από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προτείνει η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ 
Στο ΦΕΚ η απόφαση για την παράταση των φορολογικών δηλώσεων(1 σχόλιο/α) 
Αίτημα παράτασης της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων Φ.Π. και Ν.Π. φορολογικού έτους 2018 από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ 
Επιστολή Παραίτησης του Χρόνη Ιαακίδη από την προεδρεία του 7ου ΠΤ του Ο.Ε.Ε. 
Καταγγελίες του Οικονομικού Επιμελητήριου στην ΥΕΔΔΕ για απόπειρες σύστασης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων για κερδοσκοπία και φοροδιαφυγή 
Παράταση στις Μ.Υ.Φ. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Καταργήθηκε «αναδρομικά» ο βάσιμος λόγος απόλυσης εργαζομένου
ΑΑΔΕ: Αξιοποίηση συνδυαστικών στοιχείων για τον έλεγχο φορολογικών υποθέσεων
Δείτε εδώ τα ένσημά σας, χρησιμοποιώντας απλώς τον ΑΜΚΑ σας
ΓΣΕΕ: Τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα για την αμοιβή τον Δεκαπενταύγουστο 
Το πρόγραμμα ελέγχου των απλογραφικών βιβλίων 
Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται ραντεβού με την Εφορία 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποιο αλήθεια είναι χειρότερο, ότι μας έκλεψε ο Γιάννος ή ότι μας κυβέρνησε; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών & Νομικών Προσώπων - 4η Έκδοση

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα