Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
9/12/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 12396
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας: Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών
Νίκος Κοτζιάς: “Ας αρχίσουμε επιτέλους να τσακωνόμαστε για το πως θέλουμε την Ελλάδα τον 21ο αιώνα”!
Η απιστία ...από το δημόσιο συμφέρον.Του Χρίστου Κουτσουνάσιου*>
Το Τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η Επάνοδος της Ιστορίας. Tου Τζόζεφ Στίγκλιτς(1 σχόλιο/α)
4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί
Πώς μπαίνει «ταφόπλακα» στη δημόσια επικουρική ασφάλιση

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αρχηγός ΓΕΝ, κ. Νικόλαος Τσούνης , Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής Χανίων
Ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός και ανθρωπιά! 
Τι σας ενοχλεί κυρία μου;» είναι η ερώτηση που της γίνεται... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Yπουργός ΟικονομικώνΧ. Σταϊκούρας. Η μεσαία τάξη των 450 ευρώ!
Εξάρχεια όπως…Χιλή: Την ώρα που ΜΑΤ έκαναν “ντου” σε πολυκατοικίες επαιζε κλασική μουσική 
Λοβέρδος: Θεωρώ τον Άδωνι μικρό μου αδελφό 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Φοιτητικά δάνεια στις ΗΠΑ: Το «θαύμα» των ιδιωτικών πανεπιστημίων που έγινε «

�������� 
 

Ημερομηνία: 28/6/2019 11:56:52 πμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ο Τσαντ Ολμπράιτ είναι ένας 39χρονος Αμερικάνος, ο οποίος επέλεξε το 2011 να μεταναστεύσει στην Κίνα. Ο λόγος που αποφάσισε εδώ και περίπου οκτώ χρόνια χρόνια να ζει 7.000 μίλια μακριά από την οικογένεια και τους τους φίλους του; Το δυσβάσταχτο χρέος των 30 χιλιάδων δολαρίων που κουβαλούσε λόγω του φοιτητικού δανείου, το οποίο είχε πάρει, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στα έξοδα που απαιτούνταν για τις σπουδές του.

Με δεδομένο μάλιστα ότι  ο ίδιος δεν μπορούσε να βρει -παρότι έψαχνε εναγωνίως επί δυο χρόνια μετά την αποφοίτησή του- κάποια δουλειά (πέραν της διανομής πίτσας) που θα του παρείχε κάποιο έστω ικανοποιητικό εισόδημα, αντιλήφθηκε πως η συγκεκριμένη  «θηλιά» θα τον συνόδευε για πάντα, επηρεάζοντας όλες τις βασικές πτυχές της καθημερινότητάς του. Και κάτι τέτοιο, σε μια χώρα που ούτε καν η υγειονομική περίθαλψη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, δεν προμηνύει σε καμιά περίπτωση μια αξιοπρεπή διαβίωση…

45 εκατομμύρια Αμερικάνοι πνιγμένοι στα χρέη λογω σπουδών

Ο Τσαντ είναι πάντως μόνος ένας από τους περίπου 45 εκατ. Αμερικάνους που είναι αναγκασμένοι να ζουν με τον διαρκή εφιάλτη του λεγόμενου «φοιτητικού χρέους».  Για να γίνουμε λίγο πιο σαφείς, στις ΗΠΑ δεν υπάρχει απόφοιτος κολεγίου -πτυχιούχος, μεταπτυχιακός ή διδακτορικός- που να μην είναι χρεωμένος μέχρι τον λαιμό.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι το να σπουδάσει κανείς στις ΗΠΑ -κάτι στο οποίο αναφέρονται με ιδιαίτερη έμφαση οι θιασώτες των ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας- είναι ένα πολύ «ακριβό σπορ», καθώς τα δίδακτρα (με τα οποία επιβαρύνεται κάποιος είτε σπουδάζει σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικο πανεπιστήμιο) έχουν εκτιναχτεί τα τελευταία χρόνια φτάνοντας τα 34 χιλιάδες δολάρια κατά μέσο όρο. Πρόκειται για ένα ποσό, στο οποίο είναι αδύνατο να ανταποκριθούν σε αυτό το κόστος, με αποτέλεσμα η λήψη φοιτητικού δανείου να φαντάζει ως η μοναδική επιλογή.

Η μεγάλη πλειοψηφία τους γνωρίζει καλά πως έχουν να κάνουν με ένα χρέος, το οποίο δε θα μπορέσουν να αποπληρώσουν ποτέ. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα, βάσει της οποίας προκύπτει ότι το 52% των αποφοίτων χρωστούν και θα αποπληρώνουν τα φοιτητικά τους δάνεια, ίσως και μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Επιπλέον υπολογίζεται ότι μέχρι 2023 το 38% περίπου των συγκεκριμένων δανειοληπτών θα δηλώνουν πλήρη αδυναμία στο ανταποκριθούν στις ανάγκες αποπληρωμής του. Άλλωστε, ο «λογαριασμός» είτε πρόκειται για κρατικό δάνειο είτε προέρχεται από κάποια ιδιωτική τράπεζα συνεχίζει να έρχεται κανονικά, ακόμη κι αν κάποιος αδυνατεί να βρει δουλειά.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα αν δει κανείς την φυλετική ανάλυση των δανειοληπτών, καθώς  σύμφωνα με το Ινστιτούτο Brookings ,οι μαύροι φοιτητές είναι σημαντικά πιο επιβαρυμένοι (τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας των σπουδών τους) σε σχέση με τους λευκούς, ως απόρροια των λιγότερων ευκαιριών που έχουν στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, η εν λόγω κατάσταση όπως είναι φυσικό έχει επιρροή και στο ψυχολογικό προφίλ όλων όσων βιώνουν τον συγκεκριμένο εφιάλτη. Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα του    Student Loan Planner καταδεικνύει ότι ένα πολύ σημαντικό τμήμα των πανεπιστημιακών αποφοίτων με φοιτητικό χρέος παρουσιάζουν πολύ αυξημένα επίπεδα άγχους ή ακόμη και αυτοκτονικές τάσεις.

Την ίδια στιγμή, άλλες έρευνες καταδεικνύουν πως όλο και περισσότεροι απόφοιτοι πανεπιστημίων δηλώνουν πως έχουν μετανιώσει για τις σπουδές τους, με δεδομένο το δυσβάσταχτο χρέος, με το οποίο «φορτώθηκαν» για να τις φέρουν σε πέρας.  

Το αμερικάνικο κράτος κάνει πως «δεν τρέχει τίποτα»

 

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που το αμερικάνικο κράτος δείχνει να «σφυρίζει» αδιάφορα.  Κάτι τέτοιο  διαφαίνεται άλλωστε από το γεγονός ότι το Pell Grant Program -κυβερνητικό επιδοματικό πρόγραμμα- μειώνεται διαρκώς τόσο κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα όσο και σε εκεινη του Ντόναλντ Τρραμπ κατά σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Πάνω από 9 εκατομμύρια φοιτητές βασίζονται στα επιδόματα αυτά για να τελειώσουν τις σπουδές τους -σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται πάνω από τους μισούς λατίνους και αφροαμερικανούς προπτυχιακούς φοιτητές. Καθώς οι τιμές των διδάκτρων εκτοξεύονται και τα προγράμματα που βοηθούν τους φοιτητές από χαμηλά εισοδήματα περικόπτονται, πάνω από 40 εκατομμύρια αμερικανοί μοιράζονται ένα συνολικό χρέος 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το 58% του οποίου βαραίνει το φτωχότερο 25% των αμερικανών.

Παλαιότερα η διακυβέρνηση Ομπάμα θέλησε να στηρίξει ορισμένους φοιτητές με το λεγόμενο Student Loan Forgiveness Program. Σύμφωνα με αυτό θα διαγράφονταν εν μέρει το χρέος όσων φοιτητών εργάζονταν μετά τις σπουδές τους στο δημόσιο. Και αυτό όμως «πήγε περίπατο» όταν ανήλθε στην εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας, μόνο το 2018 το 98% των σχετικών αιτήσεων απορρίφθηκαν. Πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για επικείμενη κατάργηση του προγράμματος.

Εκεί που κάποιος πρέπει «να μείνει στο φορτηγάκι του» για αποπληρώσει το δάνειο

Τη δεδομένη στιγμή φαίνεται πως υπάρχουν δυο κύριες προσεγγίσεις στο ζήτημα: η μια προέρχεται από διάφορους οικονομολόγους, οι οποίοι βλέπουν το συσσωρευμένο χρέος των 1,5 τρισ από τα «κόκκινα» φοιτητικά δάνεια ως δημοσιονομική βόμβα -ανάλογη εκίνης των στεγαστικών δδανείων- για την οικονομία των ΗΠΑ, με δεδομένο μάλιστα πως στο 90% των περιπτώσεων ως εγγυητής εμφανίζεται το αμερικάνικο κράτος.

Οι θιασώτες της εν λογω προσέγγισης προτείνουν μια επιθετική πολιτική έναντι εκείνων που αδυνατούν να αποπληρώσουν το χρέος τους.  «Ίσως χρειαστεί να μείνετε στο φορτηγάκι σας προκειμένου να αποπληρώσετε το δάνειό σας» όπως φέρεται να πρότεινε εκπρόσωπος τράπεζας σε απελπισμένο δανειολήπτη.

Οι κινητοποιήσεις για δωρεάν παιδεία και η πρόταση Σάντερς

Από την άλλη, υπάρχει μια προσέγγιση που βγήκε μέσα τις κινητοποιήσεις του #MillionStudentsMarch, το οποίο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο πριν από λίγα χρόνια σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκειά τους εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Αμερικάνοι (φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι) ζήτησαν την καθιέρωση δωρεάν πρόσβασης στα πανεπιστήμια αλλά και  διαγραφής του φοιτητικού χρέους, τονίζοντας πως το ζήτημα αποτελεί βόμβα, που είναι πιθανό να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη.

Ως συνέχεια των εν λόγω κινητοποιήσεων ήρθε πριν από λίγες μέρες η πρόταση του ανεξάρτητου γερουσιαστή, Μπέρνι Σάντερς, που διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2020, ο οποίος παρουσίασε ένα σχέδιο για τη διαγραφή των φοιτητικών δανείων, του 1,5 τρισ. δολαρίων και την πληρωμή του ποσού αυτού με την επιβολή ενός φόρου στη Γουόλ Στριτ.

Ανάλογες προτάσεις, για διαγραφή των φοιτητικών δανείων αλλά μικρότερης κλίμακας, έχουν καταθέσει κι άλλοι υποψήφιοι των Δημοκρατικών, όπως η Ελίζαμπεθ Γουόρεν κι ο Τζούλιαν Κάστρο.

www.tvxs.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Φοιτητικά δάνεια στις ΗΠΑ: Το «θαύμα» των ιδιωτικών πανεπιστημίων που έγινε «θηλιά» »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Πώς θα μεταρρυθμιστεί ο «στημένος» καπιταλισμός

 9/12/2019 
 

Παγκόσμιο «ταβάνι» στα φορολογικά έσοδα

 9/12/2019 
 

Του φταίνε και οι πεινασμένοι

 6/12/2019 
 

Τι συμβαίνει με την Κρήτη και τις τουρκικές προκλήσεις

 5/12/2019 
 

Γιατί οι πλούσιοι θέλουν τα «χρυσά διαβατήρια» της Μάλτας

 5/12/2019 
 

Οι γερμανικές τράπεζες θα διαθέτουν Bitcoin από το 2020

 5/12/2019 
 

Τι συμβολίζουν τα σχέδια πάνω στα χαρτονομίσματα του ευρώ. αν τοποθετηθούν στη σωστή σειρά. Γιατί το 500άρικο έχει μια σύγχρονη γέφυρα. Οι απαγορεύσεις που τέθηκαν στο σχεδιασμό τους.

 4/12/2019 
 

Πώς οι κεντρικές τράπεζες έθρεψαν το «τέρας» του χρέους

 4/12/2019 
 

Εισαγγελείς ξανά στα γραφεία της Volkswagen για το σκάνδαλο dieselgate

 4/12/2019 
 

Στόχος της Ευρώπης να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050

 3/12/2019 
 

Εφτασε η ώρα της αλλαγής για τη Γερμανία

 3/12/2019 
 

Μπλόκαραν πρόταση για καταπολέμηση φοροαποφυγής στην Ε.Ε.

 29/11/2019 
 

Οσα πρέπει να ξέρετε για τις βρετανικές εκλογές

 26/11/2019 
 

Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ δεν έφεραν επενδύσεις

 25/11/2019 
 

Στα 62,725 δισ. ευρώ ανέβηκε το κόστος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών

 22/11/2019 
 

«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για τα αρνητικά επιτόκια

 22/11/2019 
 

Τα αρνητικά επιτόκια σοκάρουν τους Γερμανούς

 22/11/2019 
 

Τα ναρκωτικά των Ναζί

 20/11/2019 
 

Η Γερμανία χρειάζεται επενδύσεις 500 δισ. $

 20/11/2019 
 

Τι κρύβει η… ετεροχρονισμένη γερμανική γκρίνια για την ΕΚΤ

 16/11/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Στην κατοχύρωση εκπτώσεις δεν χωράνε
Είναι σωστό;
Γεύμα εργασίας και προγραμματισμού από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. στην ΑΘΗΝΑ
Διοργάνωση σεμιναρίου στα Χανιά, Είσοδος Ελεύθερη Τι αλλάζει στην Φορολογία και στην Λογιστική από 1/1/2020 ;
Γιώργος Θ. Σαρδέλης: Γιατί αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα στις Εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στις 15-12-2019
Βαγγέλης Π. Μιχελινάκης , Αποφάσισα φέτος για πρώτη φορά να θέσω υποψηφιότητά με την Α.ΚΙ.Ο.Ε. .

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Πώς θα δηλώνονται οι εργαζόμενοι στην οικοδομή
Τα μυστικά και οι παγίδες της νέας ρύθμισης για χρέη στο Δημόσιο
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τι ισχύει για όσους χρωστούν τον ΕΝΦΙΑ 
Αντικειμενικές αξίες: Αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού - Τι θα λαμβάνεται υπόψιν 
Airbnb : Πρόστιμα μέχρι 100.000 ευρώ θα «φέρουν» οι έλεγχοι  
Αμειβόμενοι με τίτλο κτίσης: Νέες διευκρινίσεις από τον ΕΦΚΑ  

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Ενάντια στην πανουργια του λογου του Χατζηκωσταντινου Γ.

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα