Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
19/9/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 7228
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς
Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη
Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γιάννης Αντετοκούνμπο : «Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς 
Το μυαλό δεν είναι αυγό! 
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Οι φορείς των Χανίων που “έτρεξαν” να ευχαριστήσουν τον πρωθυπουργό για τον… ΒΟΑΚ και ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Δυτ. Κρήτης πάλι πρώτος  
Χατζηδάκης Κώστας : Η ΔΕΗ την βγάζει δεν την βγάζει.. 
Χαμός με τον παπά που αρνήθηκε να κοινωνήσει ανάπηρα παιδιά! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Πώς τα κινεζικά δάνεια απειλούν την παγκόσμια οικονομία

�������� 
 

Ημερομηνία: 11/7/2019 2:47:01 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στον κόσμο, χρηματοδοτώντας έργα υποδομής στις αναπτυσσόμενες χώρες με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε πρώτες ύλες και φυσικούς πόρους, πέρα από τα προφανή πολιτικά οφέλη. Την ίδια ώρα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η απουσία διαφάνειας που συνοδεύει το δανεισμό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

Η κινεζική πρωτοβουλία που αποτελεί την «ναυαρχίδα» της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Σι Τζινπίνγκ αποσκοπεί στην κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής στην Ασία, στην Μέση Ανατολή, στην νοτιοανατολική Ευρώπη, με την βοήθεια κινεζικών δανείων και σκοπό την αύξηση της επιρροής της κινεζικής δύναμης, ενώ και πρακτικά οι επενδύσεις εν τέλει βοηθούν την ίδια την Κίνα, καθώς συνήθως οι εργολάβοι είναι μεγάλες κινεζικές κρατικές εταιρείες.

Τα ξένα δάνεια του Πεκίνου κυριαρχούν στις παγκόσμιες αγορές σχεδόν στον ίδιο βαθμό με τα κινέζικα παιχνίδια και τα smartphones. Από την Κένυα έως το Μαυροβούνιο, από τον Ισημερινό στο Τζιμπουτί, χτίζονται δρόμοι, σιδηροφρομικές γραμμές, φράγματα και ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί με δάνεια δισεκατομμυρίων από το Πεκίνο.

Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, η Κίνα κατασκευάζει τη γέφυρα που θα ενώνει το κροατικό χωριό Κομάρνα με την πόλη του Ντουμπρόβνικ. Τον Ιούνιο του 2017, η Ε.Ε. ανακοίνωσε με ενθουσιασμό τη χορήγηση κεφαλαίων ύψους 357 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της γέφυρα. Εξι μήνες αργότερα, όμως, η κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ ανέθετε το έργο στην κινεζική εταιρεία, που είχε καταθέσει τη χαμηλότερη προσφορά, προκαλώντας αντιδράσεις ευρωπαϊκών κατασκευαστικών κολοσσών.

Από το ίδιο κινεζικό πρόγραμμα «Μία ζώνη, ένας δρόμος», χρηματοδοτείται με δάνεια και ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγράδι - Βουδαπέστη.

Στην Αφρική, η Κίνα έδωσε πάνω από 86 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια την περίοδο 2000 και 2014. Σε αντάλλαγμα έχει υπογράψει επικερδείς συμβάσεις για πρώτες ύλες με κυβερνήσεις χωρών που είναι πλούσιες σε πόρους και τηρεί σιωπή για τους όρους των δανείων της.

Τα δάνεια της Κίνας όμως προς τις αφρικανικές κυβερνήσεις έχουν τελικά αφήσει κράτη, όπως το Τζιμπουτί και τη Ζάμπια, χρεωμένα στο Πεκίνο σε μη βιώσιμα επίπεδα. Το Τζιμπουτί για παράδειγμα οφείλει στην Κίνα ποσό ίσο περίπου με το 77 % του ΑΕΠ του.

Για ορισμένους, τα δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα είναι μια ευπρόσδεκτη συμβολή στη βοήθεια πολλών υποανάπτυκτων περιοχών στην Ασία και την Αφρική ώστε να επεκτείνουν τις υποδομές τους. Για άλλους, τα δάνεια από το Πεκίνο έχουν εξαναγκάσει τον μισό κόσμο σε οικονομική και πολιτική εξάρτηση από το Πεκίνο.

Έλλειψη διαφάνειας

Στην πραγματικότητα, λίγα είναι γνωστά για τα κινέζικα δάνεια. Τα ξένα κεφάλαια της Κίνας ανέρχονται τώρα σε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά εκτός της κυβέρνησης στο Πεκίνο, κανείς δεν ξέρει πολλά, για το πού τα χρήματα αυτά έχουν επενδυθεί και ποιες συνθήκες και κίνδυνοι συνδέονται με αυτά.

Επειδή η Κίνα δεν ανοίγει πλήρως τα βιβλία της σε διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπάρχει έλλειψη της απαιτούμενης διαφάνειας, λέει η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίνα Λαγκάρντ.

Όπως εξηγούν οι οικονομικοί αναλυτές, το Πεκίνο χορηγεί μεγάλα δάνεια προς άλλες οικονομίες, τα οποία στα χαρτιά εμφανίζονται πολύ μικρότερα, που σημαίνει πως υπάρχουν αρκετά κρυφά χρέη.

Υπάρχουν χώρες, που έχουν δανειστεί από την Κίνα, όπως η Σρι Λάνκα, το Λάος, η Ουκρανία, η Βενεζουέλα, ο Ισημερινός, το Μπαγκλαντές, αλλά ο δανεισμός αυτός δεν καταγράφεται από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, με αποτέλεσμα τα χρέη των χωρών αυτών να θεωρούνται πολύ χαμηλότερα από ό,τι στην πραγματικότητα είναι και η επένδυση στα ομόλογά τους να θεωρείται ασφαλής, ενώ ισχύει ακριβώς το αντίθετο. 

Όπως αναφέρει το Spiegel, μια νέα μελέτη από μια γερμανο-αμερικανική ομάδα ακαδημαϊκών υπό την ηγεσία της καθηγήτριας του Χάρβαρντ, Κάρμεν Ράινχαρτ, προειδοποιεί ότι η απουσία διαφάνειας των κινέζικων δανείων θα μπορούσε να επηρεάσει τους επενδυτές σε ομόλογα αυτών των δανειζόμενων χωρών και κατ’ επέκταση όλη την παγκόσμια οικονομία. «Η ανάδυση της Κίνας ως παγκόσμιου πιστωτή σημαίνει πως υπάρχουν αρκετά κρυφά χρέη. Ξέρουμε ότι υπάρχουν χώρες, που έχουν δανειστεί από την Κίνα, αλλά ο δανεισμός αυτός δεν καταγράφεται από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα» επισημαίνει.

 

Όπως εξήγησε είναι αδύνατο για το ΔΝΤ να καταρτίσει μία ουσιαστική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους του Πακιστάν, για παράδειγμα, εάν δεν γνωρίζει πραγματικά πόσα οφείλει το Πακιστάν στην Κίνα. «Κάνουν τις αναλύσεις τους με δεμένα τα μάτια» σημείωσε και τόνισε συμπληρώνοντας, πως υπολογίζει ότι τα επίσημα στοιχεία ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας αποκαλύπτουν μόνο το ήμιση των κινεζικών δανείων προς άλλες χώρες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλές χώρες στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου έχουν αποδεχθεί πολύ μεγαλύτερες πιστώσεις από την Κίνα από όσο ήταν γνωστό μέχρι τώρα. Και τα δάνεια δίνονται συχνά με επαχθείς όρους, οι οποίοι είναι έντονα προσανατολισμένοι υπέρ των στρατηγικών συμφερόντων του Πεκίνου ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο πολλά κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου να βυθιστούν στην οικονομική κρίση. «Η Δύση δεν έχει καταλάβει πόσο βαθιά έχει αλλάξει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα η άνοδος της Κίνας» σημειώνει η μελέτη.

Οι πληροφορίες για σχεδόν 5.000 κινέζικα δάνεια και χρηματοδοτήσεις σε 152 χώρες, καθώς και τους όρους, όπως οι περίοδοι δανεισμού, τα επιτόκια, οι σκοποί και οι εξασφαλίσεις, προέρχονται από σχεδόν δώδεκα βάσεις δεδομένων που καταρτίστηκαν με τη βοήθεια οργανισμών παροχής βοήθειας, τραπεζών και της CIA.

Τη διαδικασία συλλογής των πληροφοριών που περιγράφηκε από τους οικονομολόγους της μελέτης ως «ένα είδος οικονομικής αρχαιολογίας» ακολούθησε η ανάλυση των δεδομένων και στη συνέχεια η σύγκριση με επίσημες πηγές, ώστε να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα, κάτι που χωρίς αμφιβολία, θα προτιμούσε να κρατάει επτασφράγιστο μυστικό το Πεκίνο.

Παράλληλα, η ιδιαιτερότητα των κινεζικών δανείων έγκειται και στο ότι το 75% των δανείων άμεσης ενίσχυσης που χορηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια προέρχονται από δύο κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα: την Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας και την Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση ενημερώνεται διαρκώς για κάθε φάση των σχεδίων βοήθειας και όταν η κρίση πλήττει τις χώρες-δανεστές, η Κίνα σπεύδει με προσφορές καλύτερες έναντι άλλων πιστωτών.

Στη Σρι Λάνκα, για παράδειγμα, η Κίνα ανέλαβε τον έλεγχο ενός λιμένα, αφού η κυβέρνηση αντιμετώπισε δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους της. Στον Ισημερινό, το Πεκίνο εξασφάλισε το 80% των εσόδων από το πετρέλαιο της χώρας για να αντισταθμίσει το κόστος που συνδέεται με ένα τεράστιο έργο φράγματος.

Το Πακιστάν αναγκάστηκε πρόσφατα να υποβάλει αίτηση για επείγον δάνειο από το ΔΝΤ, επειδή δεν ήταν πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει το τεράστιο φορτίο του κινεζικού χρέους του.

Η απάντηση της Κίνας

Η Κίνα προτίθεται να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του προγράμματος «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και θα λαμβάνει υπόψη τον κίνδυνο συσσώρευσης χρέους στα κράτη που λαμβάνουν την βοήθειά της, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Λιού Κουν, επιχειρώντας να αντικρούσει την κριτική που δέχεται το Πεκίνο από την Δύση.

Μιλώντας στην δεύτερη σύνοδο κορυφής για το «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας, Λίου Χε, υποστήριξε ότι η Κίνα θα καταρτίσει πλαίσιο που θα αναλύει την βιωσιμότητα του χρέους των συμβεβλημένων, και θα αποτρέπει ή θα επιλύει κινδύνους συγκέντρωσης οφειλών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Γι Γκανγκ. Προανήγγειλε πως η ασιατική δύναμη θα επιδιώξει την ενσωμάτωση περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων στις επενδύσεις του Δρόμου του Μεταξιού και θα εξετάσει προσεκτικά την δομή χρέους των κρατών που λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις.

Προσέθεσε πως ορισμένες επενδύσεις θα γίνονται στο εκάστοτε τοπικό νόμισμα, ώστε να αποφεύγεται η διόγκωση του χρέους εξαιτίας αλλαγών στην ισοτιμία. Υποσχέθηκε επίσης πως θα αυξηθεί η διαφάνεια στην διαδικασία ανάληψης και ανάθεσης έργων.

www.tvxs.gr


Κατεβάστε το αρχείο: KINEZIKA.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Πώς τα κινεζικά δάνεια απειλούν την παγκόσμια οικονομία »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Πακέτο Γιούνκερ: Τα οφέλη της Ελλάδας από τον νέο «μποναμά»

 18/9/2019 
 

Η πικρή αλήθεια για τη Γερμανία και το ευρώ

 16/9/2019 
 

Στρίβειν διά της... πτωχεύσεως

 11/9/2019 
 

Εγκαταλείπει το Σίτι του Λονδίνου ο παγκόσμιος εφοπλισμός

 11/9/2019 
 

Πόση τόνωση μπορεί να προσφέρει η ΕΚΤ

 10/9/2019 
 

Περισσότεροι οι νεκροί από αυτοκτονίες παρά από πολέμους

 10/9/2019 
 

Στα ύψη ο χαμένος ΦΠΑ

 9/9/2019 
 

Οι υφέσεις έχουν γίνει πιο σπάνιες και... πιο τρομακτικές

 5/9/2019 
 

Στη Μαγνησία η πρώτη εκκλησία που δέχεται bitcoin

 4/9/2019 
 

Έκθεση ΟΗΕ: Πάνω από 16 δισ. δολάρια το κόστος ενός no-deal Brexit

 4/9/2019 
 

Το λάθος που δεν πρέπει να κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες

 4/9/2019 
 

ΕΚΤ: Αναξιόπιστες οι υποσχέσεις του Facebook για το ψηφιακό του νόμισμα

 2/9/2019 
 

Το ακριβό κόστος του φθηνού κρέατος

 2/9/2019 
 

Ποιοι κάνουν παρανάλωμα τον Αμαζόνιο

 2/9/2019 
 

Πρώτη καταδίκη στις ΗΠΑ για τα οπιοειδή παυσίπονα

 29/8/2019 
 

SOS για πτώση στις αγορές

 29/8/2019 
 

Η Μέρκελ, η επικίνδυνη ψυχραιμία και η ώρα της αλήθειας

 27/8/2019 
 

Το κρίσιμο δίλημμα των κυβερνήσεων και το παράδοξο του χρέους

 26/8/2019 
 

Oxfam: Η G7 «τροφοδοτεί τις ανισότητες»

 23/8/2019 
 

Η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ ενός πακέτου μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης

 23/8/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Συνάντηση συζήτηση από την ΑΚΙΟΕ στην Θεσσαλονίκη
Διαμαρτία για τον αποκλεισμό των Οικονομολόγων και την διάλυση των κρατικών δομών ελέγχου. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της Κ.Δ. του ΟΕΕ
Τι ειπώθηκε στην συνάντηση του ΓΓ της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιου Πιτσιλή με τα μέλη του Περιφερειακού Τμήματος Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Παρατηρήσεις για τα «Ηλεκτρονικά Βιβλία» απο την Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Κάλεσμα στους Οικονομολόγους για ενεργή συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές στο ΟΕΕ 
Επιστολή του Οικονομολόγου Μαραμαθά Ανδρέα στον Πρόεδρου του ΟΕΕ κ. Κόλλια Κωνσταντίνο 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ενημέρωση 09/09/2019 Πρόγραμμα Φυσικής Κατάστασης και Αυτοάμυνας 2019-2020
Ε. 2165 /09-09-2019 Περί εξαίρεσης του εκκαθαριστή επιχείρησης από την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας για πράξεις της εκκαθάρισης
Ε. 2166 /10-09-2019 Παροχή οδηγιών για την τροποποίηση της ρύθμισης οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση των άρθρων 98 - 109 του ν. 4611/2019 (ΦΕΚ 73 Α')
Οι ανατροπές που φέρνει η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
Ποια ακίνητα γλιτώνουν τον ΦΠΑ 24% - Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση.
Ξεκινά η καταβολή του ειδικού εποχικού επιδόματος

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Η ανατιμησις του νομισματος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα