Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
19/1/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 7236
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Γιατί ο καπιταλισμός χρειάζεται... restart!
Κοινωνική ευημερία στην Ήπειρο και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / του Μιχάλη Διακομιχάλη
Προβληματική Εξωτερική Πολιτική και Θαλάσσιες ζώνες. Του Νίκου Κοτζιά
Πρέπει να μιλάμε για τον κόσμο που έρχεται, όχι για τα κουτσομπολιά. Του Νίκου Κοτζιά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.. Για όσους - κυρίως εισαγγελείς και δικαστές- μπορεί να έχουν "κοντή" ιστορική μνήμη... Tου ΛΕΩΝΙΔΑ Μ.ΠΕΓΙΑΔΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΘΟΔΟΙ, ΜΕΣΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Του Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πάντειο Πανεπιστήμιο

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

«Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα... μέχρι που χιόνισε πολύ»  
Αρχηγός ΓΕΝ, κ. Νικόλαος Τσούνης , Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής Χανίων  
Ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός και ανθρωπιά! 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Βελόπουλος: Δεν θέλει Σακελλαροπούλου γιατί δεν θα μπορεί να πάει στο Άγιο Όρος
Άδωνης Γεωργιάδης: Από 30 Απριλίου πάνε τα σπίτια σας
Γ. Στάσσης θα λαμβάνει ετήσιες αποδοχές 200.000 ευρώ και μπόνους που θα φτάνουν έως τα 100.000 ευρώ, ενώ θα έχει στη διάθεσή του εταιρικό αυτοκίνητο πολλών κυβικών....

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Οι Δημοκρατίες χρειάζονται ανανέωση για να επιβιώσουν

�������� 
 

Ημερομηνία: 21/8/2019 12:48:12 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Γιατί είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας. Οι πρωτοβουλίες στη Δύση και η ανάγκη μεταρρύθμισης του καπιταλιστικού μοντέλου.

Οι Δημοκρατίες χρειάζονται ανανέωση για να επιβιώσουν

Όπως τα αυτοκίνητα, οι προσωπικοί υπολογιστές και το ανθρώπινο χώμα, και οι δημοκρατίες χρειάζονται κατά καιρούς επιδιόρθωση προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά. Σήμερα, εκατομμύρια αμερικανοί και ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται ανίσχυροι και υπο-εκπροσωπούμενοι σε πολιτικά και οικονομικά συστήματα που ανταποκρίνονται ανεπαρκώς στις ανάγκες τους. Η δυσπιστία έναντι θεσμών που κάποτε έχαιραν βαθύτατου σεβασμού, είναι ευρεία. Έχει αρχίσει να γίνεται της μόδας να μιλάμε για «δημοκρατική ύφεση», ή και χειρότερα, στις δυτικές κοινωνίες.

Κάθε γενιά μπαίνει στον πειρασμό να νομίσει πως οι προκλήσεις της είναι μοναδικές. Η ιστορία άλλα διδάσκει. Το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα περιελάμβανε την Προοδευτική Περίοδο των ΗΠΑ, το New Deal και τις βρετανικές κυβερνήσεις Φιλελεύθερων και Εργατιών το 1906-1014 και 1945-1951. Σε κάθε περίπτωση, το κινητήριο πνεύμα της μεταρρύθμισης ήταν η πεποίθηση πως, για να καταπολεμηθεί μια κρίση και να χτιστεί μια καλύτερη κοινωνία, οι παλιές μορφές της πολιτικής εκπροσώπησης και της οικονομικής διαχείρισης πρέπει να προσαρμοστούν σε ευρείες κοινωνικές και βιομηχανικές αλλαγές.

Οι δημοκρατίες μπορούν να πεθάνουν, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία επί τούτου. Όμως μπορούν επίσης να εκσυγχρονιστούν και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία τους, αν και ποτέ δεν θα επανέλθουν σε μια μόνιμη και τέλεια υγεία. Πολλά εξαρτώνται από τη διάγνωση και τις προτεινόμενες θεραπείες.

Στις σημερινές συνθήκες, αν και οι δυο σειρές προβλημάτων αλληλεπικαλύπτονται, ωστόσο βοηθά να γίνεται διάκριση μεταξύ της ανάγκης για βελτίωση της δημοκρατικής εκπροσώπησης από τη μια πλευρά και της ανάγκης για προωθείται η κοινωνική συνοχή και ευημερία από την άλλη.

Η προσοχή που δόθηκε στη ρωσική παρεμβολή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και στις διάφορες ευρωπαϊκές ψήφους, περιλαμβανομένου του δημοψηφίσματος για το Brexit, έχει αποσπάσει την προσοχή από την θεμελιωδώς «εγχώριας παραγωγής» φύση των ελαττωμάτων στη δυτική δημοκρατία.

Στις ΗΠΑ, η καταπίεση των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων, τα «μαγειρέματα» στις εκλογικές περιφέρειες και η αποτυχία να υπάρξει μεταρρύθμιση των κανόνων για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών, δεν έχουν καμία σχέση με τη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει για την διαφθορά και την κακή διακυβέρνηση σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και για την ανεπαρκή λογοδοσία των θεσμών της ΕΕ.

Αναμφίβολα, οι αντίπαλοι και ανταγωνιστές της Δύσης έχουν μάθει πώς να προκαλούν προβλήματα. Οι τακτικές της Ρωσίας περιλαμβάνουν την αναγνώριση ενός διχαστικού ζητήματος, όπως είναι το θέμα τις φυλής στις ΗΠΑ ή της μετανάστευσης στην Ευρώπη, και να υποδαυλίζουν τον θυμό και στις δυο πλευρές τις επιχειρηματολογίας προκειμένου να εμποδίσουν μια εμπεριστατωμένη συζήτηση και να παραλύουν την διακυβέρνηση. Τα fake news, που διαδίδονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν μέρος του Ρωσικού οπλοστασίου.

Όμως τα fake news είναι επίσης κάτι στο οποίο αδίστακτοι αμερικάνοι και ευρωπαίοι πολιτικοί είναι συνένοχοι. Δεν είναι κάτι καινούριο. Η πλαστή επιστολή Ζινόβιεφ, που εμφανίστηκε λίγο πριν τις γενικές εκλογές του 1924 στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνδέονταν με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, το Συντηρητικό κόμμα και τις ίντριγκες των ΜΜΕ, αντί για τη Μόσχα, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα fake news του περασμένου αιώνα.

Φυσικά, η ενδυνάμωση της επίσημης δημοκρατικής διαδικασίας κατά της ξένης εμπλοκής είναι ζωτικής σημασίας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, προτείνει μια «Ευρωπαϊκή υπηρεσία για την προστασία των δημοκρατιών» που θα προστατεύει από τις κυβερνοεπιθέσεις και άλλες χειραγωγήσεις. Όμως ο κίνδυνος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι πως μπορεί να μην προσφέρει τίποτα περισσότερο από ένα ακόμα στρώμα αναποτελεσματικής ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

Υπό μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση, κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα περνούσε νόμους που θα καθόριζαν την απόλυτη διαφάνεια για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων, περιλαμβανομένου του ποιος πληρώνει για την online διαφήμιση. Οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, οι ομάδες lobbying, τα ΜΜΕ και άλλοι, ομοίως, θα ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν οποιαδήποτε ξένη οικονομική στήριξη. Ωστόσο, ακόμα και αν έπεφτε κάποιο φως στις σκοτεινές χρηματοοικονομικές γωνίες της σύγχρονης δυτικής πολιτικής, δεν θα αντιμετωπίζονταν απόλυτα το πρόβλημα της πολιτικής εκπροσώπησης.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 και στον απόηχο αυτής, εκατομμύρια πολίτες έχουν την αίσθηση της ακραίας ανισότητας και αδικίας, σε συνδυασμό με την αίσθηση πως οι πολιτικοί θεσμοί τους προσφέρουν πολύ μικρό περιθώριο για να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Καθώς οι κυβερνήσεις διέσωσαν τράπεζες, παρακρατώντας τα χρήματα μέσω της αύξησης φόρων και των περικοπών στο κράτος πρόνοιας, οι πολίτες ένιωσαν πως επωμίζονταν το βάρος των ασύδοτων ελίτ που καταλάμβαναν το κράτος και τον επιχειρηματικό κόσμο. Η αγανάκτηση που σιγόβραζε εντάθηκε από το αίσθημα πως η πολιτική είναι τώρα προνόμιο ειδικών συμφερόντων.

Για ορισμένους μεταρρυθμιστές πολιτικούς και πολιτικούς ακτιβιστές, η ανανέωση της δημοκρατίας σημαίνει επέκταση της συμμετοχής στον δημόσιο βίο, δημιουργία νέων φόρουμ που θα λειτουργούν παράλληλα με τα παραδοσιακά κοινοβούλια και τα κόμματα. Η «διαβουλευτική δημοκρατία», ή οι συνελεύσεις πολιτών, έχουν αποφέρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην Αυστραλία, στον Καναδά και στην Ιρλανδία.

Αντιθέτως, το σημαντικότερο εργαλείο της ΕΕ για τη συμμετοχική δημοκρατία, που είναι γνωστό ως Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών, υπήρξε μάλλον αποτυχία. Ακόμα και τα μαζικά αιτήματα με περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές δεν έχουν καταφέρει να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμάσει νομοθεσία για τα ζητήματα που θέτουν οι διάφοροι ακτιβιστές. Η «Μεγάλη Συζήτηση» του κ. Μακρόν, μια προσπάθεια να δοθεί νέα πνοή στη Γαλλική δημοκρατία μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η προεδρία του πέρυσι εν μέσω των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», είχε ανάμικτα αποτελέσματα. Παρά τις 2 εκατ. online συνεισφορές και τις 10.000 τοπικές συναντήσεις, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, πλουσιότεροι, ανώτερης εκπαίδευσης και αστοί.

Η όποια προσπάθεια ανόρθωσης της δημοκρατίας θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συνεχιζόμενη προσπάθεια για προστασία του βιοτικού επιπέδου και βελτίωση των οικονομικών ευκαιριών πολιτών που έχουν βρεθεί στο περιθώριο –κάτι που είναι ακόμα πιο απαραίτητο στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Η εκκαθάριση της πολιτικής και η διεύρυνση της δημοκρατικής συμμετοχής είναι σημαντικά, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η μεταρρύθμιση του ίδιου του δυτικού καπιταλιστικού μοντέλου.

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Οι Δημοκρατίες χρειάζονται ανανέωση για να επιβιώσουν»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζουν «ενέσεις» 1,2 τρισ. δολαρίων

 16/1/2020 
 

Αυτό είναι το μέταλλο με το ελληνικό όνομα που είναι 5 φορές πιο ακριβό από το χρυσό.

 15/1/2020 
 

Νεκρή Κινέζα φοιτήτρια - Ζούσε με 0,27 ευρώ την ημέρα επί πέντε χρόνια.

 15/1/2020 
 

Ρεκόρ υπερχρέωσης

 14/1/2020 
 

Προβλέποντας τους πολέμους για το νερό

 13/1/2020 
 

Γερμανία: 3,2 εκ. συνταξιούχοι απειλούνται από τη φτώχεια

 9/1/2020 
 

Συναγερμός Παγκόσμιας Τράπεζας για νέα παγκόσμια κρίση χρέους

 9/1/2020 
 

Σε ηλικία 7 ετών, ο γερμανός «μικρός Πικάσο» προκαλεί αναταραχή στον κόσμο της τέχνης

 9/1/2020 
 

Μαύρα μαντάτα για την παγκόσμια οικονομία

 9/1/2020 
 

Πάνω από 10.000 καμήλες θα θανατωθούν στην Αυστραλία, επειδή «πίνουν πολύ νερό»

 8/1/2020 
 

Handelsblatt: Η Αθήνα δεν έχει αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή

 7/1/2020 
 

Κασέμ Σουλεϊμανί: Ποιος ήταν ο πανίσχυρος Ιρανός στρατηγός

 7/1/2020 
 

Αυστραλία: Δραματικές εικόνες με καμένα ζώα

 7/1/2020 
 

Το άτακτο Brexit και οι αβεβαιότητες που το συνοδεύουν

 3/1/2020 
 

Οι προβλέψεις των Financial Times για τη νέα χρονιά

 2/1/2020 
 

Η φωτογραφία με τον έλληνα συνταξιούχο που κλαίει, στις δέκα καλύτερες της δεκαετίας από τον Economist

 31/12/2019 
 

2019: Η παγκόσμια οικονομία απειλείται με αργή ασφυξία

 30/12/2019 
 

Οι φωτογραφίες της χρονιάς - Κόσμος 2019

 27/12/2019 
 

Google και τεχνητή νοημοσύνη μπορούν πια να μελετούν τις ακτινογραφίες

 27/12/2019 
 

Thomas Cook : Δάνεια με επιδότηση τόκων στις εταιρείες που επλήγησαν από την πτώχευση

 27/12/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα, ζητούν στέγη στο Ο.Ε.Ε αλλά πρέπει, να τους την εκχωρήσετε. 
Κάλεσμα προς τoν Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας . Δέσμευση προς στους συναδέλφους 
Η Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας, ο κανονισμός 1407/2013 και ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων και κόστους. 
Αίτημα για τη δημιουργία και ελεύθερη διάθεση από την ΓΓΠΣ υποστηρικτικού λογισμικού καταχώρησης της σύνοψης των παραστατικών άνευ ποσοτικού περιορισμού εγγραφών ή μορφότυπου εισαγωγής δεδομένων, και εκτός πλατφόρμας ηλεκτρονικών βιβλίων ΑΑΔΕ.(1 σχόλιο/α) 
Στην κατοχύρωση εκπτώσεις δεν χωράνε 
Είναι σωστό; 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΙΜΑ (υπ' αρ. 60201/Δ7.1422/20.12.2019 Υ.Α. ΦΕΚ Β΄ 4997 )
ΟΑΕΔ: Εως 17.000€ επιχορήγηση σε ανέργους 18-29 ετών
Εφορία: Ποιες οφειλές εντάσσονται στις 24-48 δόσεις
Πώς θα ασφαλίζονται οι μέτοχοι στα ΚΤΕΛ
Φορολογική μεταχείριση αφορολόγητου αποθεματικού από υπεραξία από πώληση και επαναμίσθωση ακινήτου
Το σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΦΚΑ

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α)

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Οικονομικα συστηματα και συστηματικη σκεψη

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα