Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
19/9/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 6170
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς
Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη
Το ευρώ, με τους τραπεζίτες και χωρίς τους πολίτες
ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Γιάννης Αντετοκούνμπο : «Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς 
Το μυαλό δεν είναι αυγό! 
Είπαν για την ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Οι φορείς των Χανίων που “έτρεξαν” να ευχαριστήσουν τον πρωθυπουργό για τον… ΒΟΑΚ και ο Πρόεδρος του ΟΕΕ Δυτ. Κρήτης πάλι πρώτος  
Χατζηδάκης Κώστας : Η ΔΕΗ την βγάζει δεν την βγάζει.. 
Χαμός με τον παπά που αρνήθηκε να κοινωνήσει ανάπηρα παιδιά! 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Οι Δημοκρατίες χρειάζονται ανανέωση για να επιβιώσουν

�������� 
 

Ημερομηνία: 21/8/2019 12:48:12 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Γιατί είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός προκειμένου να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας. Οι πρωτοβουλίες στη Δύση και η ανάγκη μεταρρύθμισης του καπιταλιστικού μοντέλου.

Οι Δημοκρατίες χρειάζονται ανανέωση για να επιβιώσουν

Όπως τα αυτοκίνητα, οι προσωπικοί υπολογιστές και το ανθρώπινο χώμα, και οι δημοκρατίες χρειάζονται κατά καιρούς επιδιόρθωση προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά. Σήμερα, εκατομμύρια αμερικανοί και ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται ανίσχυροι και υπο-εκπροσωπούμενοι σε πολιτικά και οικονομικά συστήματα που ανταποκρίνονται ανεπαρκώς στις ανάγκες τους. Η δυσπιστία έναντι θεσμών που κάποτε έχαιραν βαθύτατου σεβασμού, είναι ευρεία. Έχει αρχίσει να γίνεται της μόδας να μιλάμε για «δημοκρατική ύφεση», ή και χειρότερα, στις δυτικές κοινωνίες.

Κάθε γενιά μπαίνει στον πειρασμό να νομίσει πως οι προκλήσεις της είναι μοναδικές. Η ιστορία άλλα διδάσκει. Το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα περιελάμβανε την Προοδευτική Περίοδο των ΗΠΑ, το New Deal και τις βρετανικές κυβερνήσεις Φιλελεύθερων και Εργατιών το 1906-1014 και 1945-1951. Σε κάθε περίπτωση, το κινητήριο πνεύμα της μεταρρύθμισης ήταν η πεποίθηση πως, για να καταπολεμηθεί μια κρίση και να χτιστεί μια καλύτερη κοινωνία, οι παλιές μορφές της πολιτικής εκπροσώπησης και της οικονομικής διαχείρισης πρέπει να προσαρμοστούν σε ευρείες κοινωνικές και βιομηχανικές αλλαγές.

Οι δημοκρατίες μπορούν να πεθάνουν, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία επί τούτου. Όμως μπορούν επίσης να εκσυγχρονιστούν και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία τους, αν και ποτέ δεν θα επανέλθουν σε μια μόνιμη και τέλεια υγεία. Πολλά εξαρτώνται από τη διάγνωση και τις προτεινόμενες θεραπείες.

Στις σημερινές συνθήκες, αν και οι δυο σειρές προβλημάτων αλληλεπικαλύπτονται, ωστόσο βοηθά να γίνεται διάκριση μεταξύ της ανάγκης για βελτίωση της δημοκρατικής εκπροσώπησης από τη μια πλευρά και της ανάγκης για προωθείται η κοινωνική συνοχή και ευημερία από την άλλη.

Η προσοχή που δόθηκε στη ρωσική παρεμβολή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και στις διάφορες ευρωπαϊκές ψήφους, περιλαμβανομένου του δημοψηφίσματος για το Brexit, έχει αποσπάσει την προσοχή από την θεμελιωδώς «εγχώριας παραγωγής» φύση των ελαττωμάτων στη δυτική δημοκρατία.

Στις ΗΠΑ, η καταπίεση των δικαιωμάτων των ψηφοφόρων, τα «μαγειρέματα» στις εκλογικές περιφέρειες και η αποτυχία να υπάρξει μεταρρύθμιση των κανόνων για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών, δεν έχουν καμία σχέση με τη Ρωσία. Το ίδιο ισχύει για την διαφθορά και την κακή διακυβέρνηση σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και για την ανεπαρκή λογοδοσία των θεσμών της ΕΕ.

Αναμφίβολα, οι αντίπαλοι και ανταγωνιστές της Δύσης έχουν μάθει πώς να προκαλούν προβλήματα. Οι τακτικές της Ρωσίας περιλαμβάνουν την αναγνώριση ενός διχαστικού ζητήματος, όπως είναι το θέμα τις φυλής στις ΗΠΑ ή της μετανάστευσης στην Ευρώπη, και να υποδαυλίζουν τον θυμό και στις δυο πλευρές τις επιχειρηματολογίας προκειμένου να εμποδίσουν μια εμπεριστατωμένη συζήτηση και να παραλύουν την διακυβέρνηση. Τα fake news, που διαδίδονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελούν μέρος του Ρωσικού οπλοστασίου.

Όμως τα fake news είναι επίσης κάτι στο οποίο αδίστακτοι αμερικάνοι και ευρωπαίοι πολιτικοί είναι συνένοχοι. Δεν είναι κάτι καινούριο. Η πλαστή επιστολή Ζινόβιεφ, που εμφανίστηκε λίγο πριν τις γενικές εκλογές του 1924 στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνδέονταν με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, το Συντηρητικό κόμμα και τις ίντριγκες των ΜΜΕ, αντί για τη Μόσχα, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα fake news του περασμένου αιώνα.

Φυσικά, η ενδυνάμωση της επίσημης δημοκρατικής διαδικασίας κατά της ξένης εμπλοκής είναι ζωτικής σημασίας. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, προτείνει μια «Ευρωπαϊκή υπηρεσία για την προστασία των δημοκρατιών» που θα προστατεύει από τις κυβερνοεπιθέσεις και άλλες χειραγωγήσεις. Όμως ο κίνδυνος μιας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι πως μπορεί να μην προσφέρει τίποτα περισσότερο από ένα ακόμα στρώμα αναποτελεσματικής ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

Υπό μια πιο φιλόδοξη προσέγγιση, κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα περνούσε νόμους που θα καθόριζαν την απόλυτη διαφάνεια για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων, περιλαμβανομένου του ποιος πληρώνει για την online διαφήμιση. Οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, οι ομάδες lobbying, τα ΜΜΕ και άλλοι, ομοίως, θα ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν οποιαδήποτε ξένη οικονομική στήριξη. Ωστόσο, ακόμα και αν έπεφτε κάποιο φως στις σκοτεινές χρηματοοικονομικές γωνίες της σύγχρονης δυτικής πολιτικής, δεν θα αντιμετωπίζονταν απόλυτα το πρόβλημα της πολιτικής εκπροσώπησης.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 και στον απόηχο αυτής, εκατομμύρια πολίτες έχουν την αίσθηση της ακραίας ανισότητας και αδικίας, σε συνδυασμό με την αίσθηση πως οι πολιτικοί θεσμοί τους προσφέρουν πολύ μικρό περιθώριο για να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Καθώς οι κυβερνήσεις διέσωσαν τράπεζες, παρακρατώντας τα χρήματα μέσω της αύξησης φόρων και των περικοπών στο κράτος πρόνοιας, οι πολίτες ένιωσαν πως επωμίζονταν το βάρος των ασύδοτων ελίτ που καταλάμβαναν το κράτος και τον επιχειρηματικό κόσμο. Η αγανάκτηση που σιγόβραζε εντάθηκε από το αίσθημα πως η πολιτική είναι τώρα προνόμιο ειδικών συμφερόντων.

Για ορισμένους μεταρρυθμιστές πολιτικούς και πολιτικούς ακτιβιστές, η ανανέωση της δημοκρατίας σημαίνει επέκταση της συμμετοχής στον δημόσιο βίο, δημιουργία νέων φόρουμ που θα λειτουργούν παράλληλα με τα παραδοσιακά κοινοβούλια και τα κόμματα. Η «διαβουλευτική δημοκρατία», ή οι συνελεύσεις πολιτών, έχουν αποφέρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στην Αυστραλία, στον Καναδά και στην Ιρλανδία.

Αντιθέτως, το σημαντικότερο εργαλείο της ΕΕ για τη συμμετοχική δημοκρατία, που είναι γνωστό ως Πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Πολιτών, υπήρξε μάλλον αποτυχία. Ακόμα και τα μαζικά αιτήματα με περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές δεν έχουν καταφέρει να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμάσει νομοθεσία για τα ζητήματα που θέτουν οι διάφοροι ακτιβιστές. Η «Μεγάλη Συζήτηση» του κ. Μακρόν, μια προσπάθεια να δοθεί νέα πνοή στη Γαλλική δημοκρατία μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η προεδρία του πέρυσι εν μέσω των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», είχε ανάμικτα αποτελέσματα. Παρά τις 2 εκατ. online συνεισφορές και τις 10.000 τοπικές συναντήσεις, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, πλουσιότεροι, ανώτερης εκπαίδευσης και αστοί.

Η όποια προσπάθεια ανόρθωσης της δημοκρατίας θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συνεχιζόμενη προσπάθεια για προστασία του βιοτικού επιπέδου και βελτίωση των οικονομικών ευκαιριών πολιτών που έχουν βρεθεί στο περιθώριο –κάτι που είναι ακόμα πιο απαραίτητο στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Η εκκαθάριση της πολιτικής και η διεύρυνση της δημοκρατικής συμμετοχής είναι σημαντικά, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η μεταρρύθμιση του ίδιου του δυτικού καπιταλιστικού μοντέλου.

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Οι Δημοκρατίες χρειάζονται ανανέωση για να επιβιώσουν»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Πακέτο Γιούνκερ: Τα οφέλη της Ελλάδας από τον νέο «μποναμά»

 18/9/2019 
 

Η πικρή αλήθεια για τη Γερμανία και το ευρώ

 16/9/2019 
 

Στρίβειν διά της... πτωχεύσεως

 11/9/2019 
 

Εγκαταλείπει το Σίτι του Λονδίνου ο παγκόσμιος εφοπλισμός

 11/9/2019 
 

Πόση τόνωση μπορεί να προσφέρει η ΕΚΤ

 10/9/2019 
 

Περισσότεροι οι νεκροί από αυτοκτονίες παρά από πολέμους

 10/9/2019 
 

Στα ύψη ο χαμένος ΦΠΑ

 9/9/2019 
 

Οι υφέσεις έχουν γίνει πιο σπάνιες και... πιο τρομακτικές

 5/9/2019 
 

Στη Μαγνησία η πρώτη εκκλησία που δέχεται bitcoin

 4/9/2019 
 

Έκθεση ΟΗΕ: Πάνω από 16 δισ. δολάρια το κόστος ενός no-deal Brexit

 4/9/2019 
 

Το λάθος που δεν πρέπει να κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες

 4/9/2019 
 

ΕΚΤ: Αναξιόπιστες οι υποσχέσεις του Facebook για το ψηφιακό του νόμισμα

 2/9/2019 
 

Το ακριβό κόστος του φθηνού κρέατος

 2/9/2019 
 

Ποιοι κάνουν παρανάλωμα τον Αμαζόνιο

 2/9/2019 
 

Πρώτη καταδίκη στις ΗΠΑ για τα οπιοειδή παυσίπονα

 29/8/2019 
 

SOS για πτώση στις αγορές

 29/8/2019 
 

Η Μέρκελ, η επικίνδυνη ψυχραιμία και η ώρα της αλήθειας

 27/8/2019 
 

Το κρίσιμο δίλημμα των κυβερνήσεων και το παράδοξο του χρέους

 26/8/2019 
 

Oxfam: Η G7 «τροφοδοτεί τις ανισότητες»

 23/8/2019 
 

Η ΕΚΤ τάσσεται υπέρ ενός πακέτου μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης

 23/8/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Συνάντηση συζήτηση από την ΑΚΙΟΕ στην Θεσσαλονίκη
Διαμαρτία για τον αποκλεισμό των Οικονομολόγων και την διάλυση των κρατικών δομών ελέγχου. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη Μέλος της Κ.Δ. του ΟΕΕ
Τι ειπώθηκε στην συνάντηση του ΓΓ της ΑΑΔΕ κ. Γεώργιου Πιτσιλή με τα μέλη του Περιφερειακού Τμήματος Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος
Παρατηρήσεις για τα «Ηλεκτρονικά Βιβλία» απο την Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Κάλεσμα στους Οικονομολόγους για ενεργή συμμετοχή στις επερχόμενες εκλογές στο ΟΕΕ 
Επιστολή του Οικονομολόγου Μαραμαθά Ανδρέα στον Πρόεδρου του ΟΕΕ κ. Κόλλια Κωνσταντίνο 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ενημέρωση 09/09/2019 Πρόγραμμα Φυσικής Κατάστασης και Αυτοάμυνας 2019-2020
Ε. 2165 /09-09-2019 Περί εξαίρεσης του εκκαθαριστή επιχείρησης από την προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας για πράξεις της εκκαθάρισης
Ε. 2166 /10-09-2019 Παροχή οδηγιών για την τροποποίηση της ρύθμισης οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση των άρθρων 98 - 109 του ν. 4611/2019 (ΦΕΚ 73 Α')
Οι ανατροπές που φέρνει η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας
Ποια ακίνητα γλιτώνουν τον ΦΠΑ 24% - Τα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση.
Ξεκινά η καταβολή του ειδικού εποχικού επιδόματος

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Φ.Π.Α. – ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ του Δημήτρη Γκλεζάκου

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα