Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
19/10/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 6146
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΩΣ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟ ΦΕΟΥΔΟ. Του Γιώργου Δουράκη
Ο γεωτεχνολογικός πόλεμος Αμερικής - Κίνας , του Παναγιώτη Ρουμελιώτη Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Παντείου Πανεπιστημίου
Η Γερμανία θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας
Μετά τον Νεοφιλελευθερισμό. του Τζόζεφ Στίγλιτς
Η Κοσμητόρισσα της Φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Κρητης Αγγέλα Καστρινάκη αντί ομιλίας στην τελετή αποφοίτησης αναφέρθηκε στην φρικτή δολοφονία της Σούζαν Ητον
Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ , Στρατηγική ανάλυση. Toυ Γιώργου Δουράκη

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ , για την κλιματική κρίση
Ανέντακτος αριστερός τρολάρει Συριζαίο για την ταινία του Κώστα Γαβρά 
Βαρουφάκης για "πόθεν έσχες": Δεν θα απολογηθώ για τα χρήματα που βγάζω από τη δουλειά μου 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Λόγια μίσους και ντροπής από την πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης Φαίη Νικητοπούλου
Ερντογάν: Η ναυμαχία της Πρέβεζας το 1538 κατέστησε τη Μεσόγειο τουρκική λίμνη 
Σταϊκούρας: Εκατομμυριούχος… κατά λάθος στο «πόθεν έσχες» ο υπ. Οικονομικών 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ποιες είναι οι ελεγκτικές εταιρείες που «σφραγίζουν» τους ισολογισμούς όλων τ

�������� 
 

Ημερομηνία: 12/9/2019 3:21:53 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ποιες είναι οι ελεγκτικές εταιρείες που «σφραγίζουν» τους ισολογισμούς όλων των μεγάλων επιχειρήσεων.

Κινδύνους να εξελιχθεί σε ένα ιδιότυπο… κυνήγι μαγισσών ενέχει η επιζητούμενη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών.

Κάτω από τη βαριά σκιά της υπόθεσης των Folli Follie και υπό την πίεση που ασκείται από τα ξένα funds, οι εποπτικές αρχές και οι φορείς της αγοράς επιχειρούν να βρούν τρόπους, προκειμένου να περιορίσουν το ρήγμα αξιοπιστίας που έχει δημιουργηθεί.

Ήδη, στο «τραπέζι» των διερευνητικού χαρακτήρα συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει, η άποψη η οποία «παίρνει κεφάλι» είναι εκείνη που θέλει τις αποκαλούμενες Big Four των διεθνών ελεγκτικών εταιρειών να αναλαμβάνουν τα σκήπτρα της ελληνικής επιχείρησης «καθαροί αριθμοί»…

Πρόκειται για τους τέσσερις γίγαντες του είδους (Deloitte, Price Waterhouse Coopers, Ernst & Young, KPMG) που ελέγχουν σχεδόν το 80% της παγκόσμιας αγοράς και πρόπερσι είχαν συνολικά έσοδα 127,8 δισ. δολάρια.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θιασώτες της άποψης περί Big Four, λένε ότι σε πρώτη φάση οι μεγάλες ελεγκτικές δυνάμεις θα πρέπει να «σφραγίζουν» όλες τις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων ελληνικών εταιρειών που βρίσκονται στον 25άρη δείκτη FTSE Large cap.

Στις τάξεις του οποίου ανήκε και η Folli, μέχρι την αναστολή της διαπραγμάτευσης.

Οι μετοχές του συγκεκριμένου Δείκτη αποτελούν το «διαβατήριο» για τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ενώ σε αυτές γίνεται περίπου το 85% της καθημερινής αξίας συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Δεύτερο βήμα μετά από τον 25άρη FTSE, είναι να αποκτήσουν ελεγκτική σήμανση «πρώτης διαβάθμισης» οι μετοχές των 60 εταιρειών που είναι στον Γενικό Δείκτη, όπως επίσης και σε όλους τους άλλους χρηματιστηριακούς Δείκτες.

Αν και ακόμη οι συζητήσεις για τα μέτρα ενίσχυσης της αξιοπιστίας είναι σε πρώιμο στάδιο, εν τούτοις διατυπώνονται και ισχυρές ενστάσεις.

Κυρίως διότι αν τελικά προκριθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, θα είναι σαν να «δαιμονοποιούνται» με εύσχημο τρόπο οι υπόλοιπες ελεγκτικές εταιρείες…

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα, και με αφορμή την υπόθεση των Folli, πολλά ξένα Funds στέκονται ιδιαίτερα στο ποιος είναι ο ανεξάρτητος ελεγκτής που υπογράφει τους ισολογισμούς των εισηγμένων, μεγάλων ελληνικών εταιριών.

Όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ, που προ ημερών επέλεξε την Ernst & Young στη θέση που μέχρι τώρα κατείχε ο ΣΟΛ (Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές).

Μάλιστα ορισμένοι στην αγορά λένε, ότι αυτό έγινε ενόψει της αναχρηματοδότησης της ΔΕΗ με νέο ομολογιακό δάνειο και προκειμένου να «ικανοποιηθούν» οι διεθνείς επενδυτές που ήθελαν ελεγκτή κάποιον από τους Big four…

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είναι άλλο να κινείται μια εταιρεία όπως εκείνη κρίνει και άλλο να τις επιβάλλεται θεσμικά να αλλάξει ορκωτό ελεγκτή.

Για λόγους μάλιστα που σηκώνουν πολύ κουβέντα… Αφού πρωτίστως η ίδια η εταιρεία θα πρέπει να πείθει για τις προοπτικές της τους επενδυτές που την εμπιστεύονται. Και όχι όλα να ξεκινούν από το ποιος την ελέγχει.

Οι 17 και οι άλλοι 7 του Δείκτη Large Cap

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις μεγάλες εισηγμένες του FTSE Large Cap, οι Big Four ελέγχουν το… 70,8% εξ αυτών. Δηλαδή τις 17 από τις 24 εταιρείες, εξαιρουμένης της Folli. Aπο τις μεγάλες ελεγκτικές δυνάμεις, η Price Waterhouse Coopers (PWC) έχει την πρωτοκαθεδρία.

Με οκτώ μέχρι πρότινος από τις εισηγμένες, οι οποίες όμως θα περιοριστούν σε επτά, μετά από την απόφαση της Eurobank να αλλάξει ελεγκτική και να έχει την KPMG για την πενταετία 2018-2022.

Στη διάρκεια της περσινής χρήσης η PWC ήταν ελεγκτική εταιρεία (πέραν της Eurobank), της Εθνικής τράπεζας, του ΟΤΕ, του Τιτάνα, της Lamda Development, της Grivalia, του ΟΛΠ, όπως επίσης και της Coca Cola, η έδρα της οποίας έχει μεταφερθεί στην Ελβετία.

Η Deloitte έβαλε πέρσι τη σφραγίδα της σε τρείς λογιστικές καταστάσεις, εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Μότορ Όιλ.

Η Ernst & Young ήταν ελεγκτική εταιρεία των ΕΛΠΕ, του Φουρλή και της αεροπορικής εταιρείας Aegean.

Aπό τη δική της πλευρά, η KPMG είχε τον ΟΠΑΠ και τη Βιοχάλκο που εδρεύει στο Βέλγιο.

Πέραν τούτων, ισχυρή παρουσία έχει και η Grand Thornton που είναι η Big 5 στην ευρωπαϊκή κατάταξη και ασκεί ανεξάρτητο έλεγχο σε τέσσερις μεγάλες εισηγμένες ελληνικές εταιρείες.

Τη Μυτιληναίος, τη ΓΕΚ-Τέρνα, την Τέρνα Ενεργειακή και την Jumbo.

Aκόμη ο ΣΟΛ είναι η ελεγκτική εταιρεία, του ΑΔΜΗΕ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ η Σαράντης έχει την BDO, που είναι κατά σειράν η έκτη δύναμη του κλάδου στην Ευρώπη.

H ECOVIS και οι τρεις εισηγμένες

Παραμένει άγνωστο, το αν με τις συζητούμενες νέες παρεμβάσεις θα επιβληθεί η ολοκληρωτική κυριαρχία των Big Four στον Δείκτη των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η αν εν τέλει θα υπάρξει μια πιο… φιλελεύθερη αντιμετώπιση.

Άλλωστε από μόνη της μια ελεγκτική εταιρεία δεν είναι ούτε τεκμήριο απόλυτης διαφάνειας, ούτε φυσικά και «γκρίζων» πρακτικών.

Στην περίπτωση των Folli Follie έχει εμπλακεί η Ecovis, μέσω του συνεργαζόμενου ορκωτού λογιστή της.

Αυτό βεβαιότατα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για τους άλλους ορκωτούς της Ecovis που επί σειρά ετών και με απόλυτη συνέπεια προσφέρουν ελεγκτικές υπηρεσίες και σε εισηγμένες επιχειρήσεις.

Όπως για παράδειγμα είναι η Autohellas της επιχειρηματικής οικογένειας Βασιλάκη, η οποία παράγει αδιαλείπτως κέρδη σε όλα τα χρόνια της κρίσης, η «Πετρόπουλος» που πρόσφατα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για αγορά μετοχικών «πακέτων», αλλά και το «Ιασώ». Και για τις τρείς αυτές εταιρείες, ο ανεξάρτητος έλεγχος έχει γίνει από την Ecovis (με δύο άλλους ορκωτούς) ενώ η εταιρεία έχει και αρκετούς πελάτες από τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, αλλά και το Δημόσιο.

Χωρίς να έχει υπάρξει διαχρονικά το παραμικρό πρόβλημα.

Οι δουλειές και τα 12,8 εκατ. από τις τράπεζες

Ανεξαρτήτως αυτών, ο όμιλος του Ελλάκτωρα έχει ελεγκτική εταιρεία την PWC.

Tην ίδια έχει και η θυγατρική «Άνεμος». Με τη μεγάλη των Big four «σφραγίζονται» ακόμη, οι λογιστικές καταστάσεις της ΕΧΑΕ που λειτουργεί το χρηματιστήριο της Αθήνας, της «Πανγαία» αλλά και των Πλαστικών Θράκης.

Η Grand Thornton ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις της ΜIG, του «Υγεία», της «Λάμψα», της «Ιντραλότ» (μαζί με τον ΣΟΛ) της «Καράτζης» αλλά και της «Ικτίνος».

Η KPMG είναι ελεγκτική εταιρεία του «Ιατρικού», του Καρέλια, αλλά και της Attica Bank, ενώ από το ΣΟΛ ελέγχονται η Ιντρακόμ, τα Πλαστικά Κρήτης, η «Έλτον» και η «Κανάκης».

Η BDO ελέγχει την «Άβαξ», το «Πλαίσιο» αλλά και τη «Κλουκίνας-Λάππας». Επίσης η Deloitte είναι εκείνη που ασκεί έλεγχο στις οικονομικές καταστάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος.

Οι αμοιβές των ανεξάρτητων ορκωτών, ποικίλουν ανάλογα με το… όνομα της εταιρείες και τις εργασίες που προσφέρει. Δηλαδή τακτικό ελεγκτικό και φορολογικό έλεγχο, αλλά και άλλες υπηρεσίες.

Για παράδειγμα πέρσι η PWC έλαβε συνολικές αμοιβές 86,1 χιλ. ευρώ από την ΕΧΑΕ, αλλά από τον Τιτάνα με τις 45 θυγατρικές εισέπραξε 1,24 εκατ. ευρώ.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι αναμφίβολα οι μεγάλοι πελάτες για τις ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες πέρσι έλαβαν εν συνόλω για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους 12,8 εκατ. ευρώ….

https://www.mononews.gr

 

  Σχολιασμός Θέματος «Ποιες είναι οι ελεγκτικές εταιρείες που «σφραγίζουν» τους ισολογισμούς όλων των μεγάλων επιχειρήσεων»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

 
 

Πώς θα τσεκαριστούν τα ΑΦΜ στις εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη

 17/10/2019 
 

«Κοινωνικό μέρισμα» και σε... επιχειρήσεις

 16/10/2019 
 

Ρευστότητα 1,05 δισ. σε μικρομεσαίους μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας

 16/10/2019 
 

Ποιες δαπάνες κατοχυρώνουν αφορολόγητο - Ποιες εξαιρούνται

 10/10/2019 
 

Σενάριο περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων

 9/10/2019 
 

Προ των πυλών η 9η φορολογική περαίωση μέσα σε 41 χρόνια - Όλο το ιστορικό

 9/10/2019 
 

Προ των πυλών η νέα πάγια ρύθμιση στην εφορία: Ποιες οφειλές θα εντάσσονται και πώς θα καθορίζονται οι δόσεις

 9/10/2019 
 

Θεοχάρης : Επανεξετάζεται ακόμα και η πλήρης κατάργηση του τέλους διαμονής

 7/10/2019 
 

Σχέδιο «Ηρακλής» : Θα απαλλάξει τις τράπεζες από 30 δισ. κόκκινα δάνεια

 7/10/2019 
 

Το νέο σύστημα διακανονισμών για τις οφειλές στη ΔΕΗ

 2/10/2019 
 

ΔΕΗ : Ερχεται... έφοδος της εφορίας και μεγάλα πρόστιμα

 30/9/2019 
 

Έτσι θα ρυθμίζονται οι οφειλές στη ΔΕΗ - Όλες οι λεπτομέρειες

 30/9/2019 
 

Ετοιμάζονται φορολογικά κίνητρα για τα… λεφτά των ξένων

 30/9/2019 
 

Φοροελαφρύνσεις: Έρχονται μειώσεις έως 59% – Ποιους αφορούν

 25/9/2019 
 

Τι συζήτησαν οι τραπεζίτες με τους θεσμούς

 25/9/2019 
 

Η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

 20/9/2019 
 

Πρώτη στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων η ΔΕΠΑ

 19/9/2019 
 

Αφορολόγητο: Πώς θα χτίζεται πλέον – Τι αλλάζει στις αποδείξεις

 19/9/2019 
 

Νέο χρονοδιάγραμμα υποβολής αιτήσεων για την «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»

 18/9/2019 
 

Ποιες είναι οι ελεγκτικές εταιρείες που «σφραγίζουν» τους ισολογισμούς όλων των μεγάλων επιχειρήσεων

 12/9/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Ο Σύριζα ξεκίνησε η ΝΔ συνέχισε.Όλοι ορκίζονται αλλά πράττουν τα αντίθετα ΠΙΣΩ ΑΠ’ ΤΗ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ
Συνάντηση συζήτηση από την ΑΚΙΟΕ στα Χανιά
Τι απαιτείται για να είστε υποψήφιος για τις έδρες της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του ΟΕΕ 
Τι απαιτείται για να είστε υποψήφιος για τις τοπικές διοικήσεις του ΟΕΕ 
Έργα του ΣΥΡΙΖΑ για τους Λογιστές.Του Αλεβιζάκη Παναγιωτη έκ/που της ΑΚΙΟΕ 
Έγινε την Τρίτη 1/10/19 η συνάντηση των εκπροσώπων της ΚΔ του ΟΕΕ με τον ΓΓ της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
ΕΦΚΑ μετά… μουσικής - Πώς ασφαλίζονται μουσικοί και dj σε εκδηλώσεις
Τρία προγράμματα του ΟΑΕΔ για να μειωθεί η ανεργία - Ποιους αφορούν
Τι αλλάζει στις ασφαλιστικές εισφορές
Κτηματολόγιο: Σε ποιους νομούς λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων μέσα στον Οκτώβριο 
Ποιοι γλιτώνουν τον ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων 
Πόθεν Έσχες: Έως 31 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής 

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 
Το σεμινάριο για το Ε9 με την Άννα Κόλλια που διοργάνωσε το ΟΕΕ 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 
Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Στα δεσμα του μυθοποιημενου οικονομικου παραδειγματος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα