Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
2/6/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 8487
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ο μακαρθισμός της κας Κιντή, ή ο ολοκληρωτισμός του "φιλελέ Κέντρου"
Κρίσιμη η αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής προς τους ιδιώτες
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκδώσει ομόλογα αορίστου χρόνου», του Τζορτζ Σόρος (Σχόλιο – Μετάφραση: Γιώργος Δουράκης)
Διά του φόβου και του συλλογικού κλονισμού στη μείωση των αντιστάσεων Του Γιώργου Χατζηκωνσταντίνου Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας του Δ.Π.Θ.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ. Πολύ λίγα και πολύ ...τοξικά Οικονομικά μέτρα ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού (Covid-19). ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Η εποχή μετά την Πανδημία - Το μοντέλο της Άπω Ανατολής. Ο Big Brother δεν θα είναι καθόλου διασκεδαστικός .Του Γερμανού φιλόσοφου νοτιοκορεάτικης καταγωγής Byung-Chul Han

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένοι 
Ιταλία: Το χάδι της νοσοκόμας που συγκίνησε όλο τον πλανήτη 
Γερμανία: Αυτοκτόνησε ο υπουργός Οικονομικών της Εσσης 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Μέσω ανάρτησης στο Twitter - Ο Μακάριος Λαζαρίδης είχε... δεσμευτεί προεκλογικά για την τοποθέτηση του μηχανήματος στην πλατεία της Νικήσιανης 
Στην πλατεία του Μπακογιάννη δεν «κολλάει» ; 
Ελένη Γιαμαρέλλου (Βίντεο): Δεν θα κολλήσει κορωνοϊό όποιος κοινωνήσει -"Την Κοινωνία σου...μην κατηγοράς" 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ποιες είναι οι ελεγκτικές εταιρείες που «σφραγίζουν» τους ισολογισμούς όλων τ

�������� 
 

Ημερομηνία: 12/9/2019 3:21:53 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ποιες είναι οι ελεγκτικές εταιρείες που «σφραγίζουν» τους ισολογισμούς όλων των μεγάλων επιχειρήσεων.

Κινδύνους να εξελιχθεί σε ένα ιδιότυπο… κυνήγι μαγισσών ενέχει η επιζητούμενη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών.

Κάτω από τη βαριά σκιά της υπόθεσης των Folli Follie και υπό την πίεση που ασκείται από τα ξένα funds, οι εποπτικές αρχές και οι φορείς της αγοράς επιχειρούν να βρούν τρόπους, προκειμένου να περιορίσουν το ρήγμα αξιοπιστίας που έχει δημιουργηθεί.

Ήδη, στο «τραπέζι» των διερευνητικού χαρακτήρα συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει, η άποψη η οποία «παίρνει κεφάλι» είναι εκείνη που θέλει τις αποκαλούμενες Big Four των διεθνών ελεγκτικών εταιρειών να αναλαμβάνουν τα σκήπτρα της ελληνικής επιχείρησης «καθαροί αριθμοί»…

Πρόκειται για τους τέσσερις γίγαντες του είδους (Deloitte, Price Waterhouse Coopers, Ernst & Young, KPMG) που ελέγχουν σχεδόν το 80% της παγκόσμιας αγοράς και πρόπερσι είχαν συνολικά έσοδα 127,8 δισ. δολάρια.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θιασώτες της άποψης περί Big Four, λένε ότι σε πρώτη φάση οι μεγάλες ελεγκτικές δυνάμεις θα πρέπει να «σφραγίζουν» όλες τις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων ελληνικών εταιρειών που βρίσκονται στον 25άρη δείκτη FTSE Large cap.

Στις τάξεις του οποίου ανήκε και η Folli, μέχρι την αναστολή της διαπραγμάτευσης.

Οι μετοχές του συγκεκριμένου Δείκτη αποτελούν το «διαβατήριο» για τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ενώ σε αυτές γίνεται περίπου το 85% της καθημερινής αξίας συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Δεύτερο βήμα μετά από τον 25άρη FTSE, είναι να αποκτήσουν ελεγκτική σήμανση «πρώτης διαβάθμισης» οι μετοχές των 60 εταιρειών που είναι στον Γενικό Δείκτη, όπως επίσης και σε όλους τους άλλους χρηματιστηριακούς Δείκτες.

Αν και ακόμη οι συζητήσεις για τα μέτρα ενίσχυσης της αξιοπιστίας είναι σε πρώιμο στάδιο, εν τούτοις διατυπώνονται και ισχυρές ενστάσεις.

Κυρίως διότι αν τελικά προκριθούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, θα είναι σαν να «δαιμονοποιούνται» με εύσχημο τρόπο οι υπόλοιπες ελεγκτικές εταιρείες…

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα, και με αφορμή την υπόθεση των Folli, πολλά ξένα Funds στέκονται ιδιαίτερα στο ποιος είναι ο ανεξάρτητος ελεγκτής που υπογράφει τους ισολογισμούς των εισηγμένων, μεγάλων ελληνικών εταιριών.

Όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ, που προ ημερών επέλεξε την Ernst & Young στη θέση που μέχρι τώρα κατείχε ο ΣΟΛ (Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές).

Μάλιστα ορισμένοι στην αγορά λένε, ότι αυτό έγινε ενόψει της αναχρηματοδότησης της ΔΕΗ με νέο ομολογιακό δάνειο και προκειμένου να «ικανοποιηθούν» οι διεθνείς επενδυτές που ήθελαν ελεγκτή κάποιον από τους Big four…

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είναι άλλο να κινείται μια εταιρεία όπως εκείνη κρίνει και άλλο να τις επιβάλλεται θεσμικά να αλλάξει ορκωτό ελεγκτή.

Για λόγους μάλιστα που σηκώνουν πολύ κουβέντα… Αφού πρωτίστως η ίδια η εταιρεία θα πρέπει να πείθει για τις προοπτικές της τους επενδυτές που την εμπιστεύονται. Και όχι όλα να ξεκινούν από το ποιος την ελέγχει.

Οι 17 και οι άλλοι 7 του Δείκτη Large Cap

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις μεγάλες εισηγμένες του FTSE Large Cap, οι Big Four ελέγχουν το… 70,8% εξ αυτών. Δηλαδή τις 17 από τις 24 εταιρείες, εξαιρουμένης της Folli. Aπο τις μεγάλες ελεγκτικές δυνάμεις, η Price Waterhouse Coopers (PWC) έχει την πρωτοκαθεδρία.

Με οκτώ μέχρι πρότινος από τις εισηγμένες, οι οποίες όμως θα περιοριστούν σε επτά, μετά από την απόφαση της Eurobank να αλλάξει ελεγκτική και να έχει την KPMG για την πενταετία 2018-2022.

Στη διάρκεια της περσινής χρήσης η PWC ήταν ελεγκτική εταιρεία (πέραν της Eurobank), της Εθνικής τράπεζας, του ΟΤΕ, του Τιτάνα, της Lamda Development, της Grivalia, του ΟΛΠ, όπως επίσης και της Coca Cola, η έδρα της οποίας έχει μεταφερθεί στην Ελβετία.

Η Deloitte έβαλε πέρσι τη σφραγίδα της σε τρείς λογιστικές καταστάσεις, εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Μότορ Όιλ.

Η Ernst & Young ήταν ελεγκτική εταιρεία των ΕΛΠΕ, του Φουρλή και της αεροπορικής εταιρείας Aegean.

Aπό τη δική της πλευρά, η KPMG είχε τον ΟΠΑΠ και τη Βιοχάλκο που εδρεύει στο Βέλγιο.

Πέραν τούτων, ισχυρή παρουσία έχει και η Grand Thornton που είναι η Big 5 στην ευρωπαϊκή κατάταξη και ασκεί ανεξάρτητο έλεγχο σε τέσσερις μεγάλες εισηγμένες ελληνικές εταιρείες.

Τη Μυτιληναίος, τη ΓΕΚ-Τέρνα, την Τέρνα Ενεργειακή και την Jumbo.

Aκόμη ο ΣΟΛ είναι η ελεγκτική εταιρεία, του ΑΔΜΗΕ και της ΕΥΔΑΠ, ενώ η Σαράντης έχει την BDO, που είναι κατά σειράν η έκτη δύναμη του κλάδου στην Ευρώπη.

H ECOVIS και οι τρεις εισηγμένες

Παραμένει άγνωστο, το αν με τις συζητούμενες νέες παρεμβάσεις θα επιβληθεί η ολοκληρωτική κυριαρχία των Big Four στον Δείκτη των εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η αν εν τέλει θα υπάρξει μια πιο… φιλελεύθερη αντιμετώπιση.

Άλλωστε από μόνη της μια ελεγκτική εταιρεία δεν είναι ούτε τεκμήριο απόλυτης διαφάνειας, ούτε φυσικά και «γκρίζων» πρακτικών.

Στην περίπτωση των Folli Follie έχει εμπλακεί η Ecovis, μέσω του συνεργαζόμενου ορκωτού λογιστή της.

Αυτό βεβαιότατα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για τους άλλους ορκωτούς της Ecovis που επί σειρά ετών και με απόλυτη συνέπεια προσφέρουν ελεγκτικές υπηρεσίες και σε εισηγμένες επιχειρήσεις.

Όπως για παράδειγμα είναι η Autohellas της επιχειρηματικής οικογένειας Βασιλάκη, η οποία παράγει αδιαλείπτως κέρδη σε όλα τα χρόνια της κρίσης, η «Πετρόπουλος» που πρόσφατα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για αγορά μετοχικών «πακέτων», αλλά και το «Ιασώ». Και για τις τρείς αυτές εταιρείες, ο ανεξάρτητος έλεγχος έχει γίνει από την Ecovis (με δύο άλλους ορκωτούς) ενώ η εταιρεία έχει και αρκετούς πελάτες από τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, αλλά και το Δημόσιο.

Χωρίς να έχει υπάρξει διαχρονικά το παραμικρό πρόβλημα.

Οι δουλειές και τα 12,8 εκατ. από τις τράπεζες

Ανεξαρτήτως αυτών, ο όμιλος του Ελλάκτωρα έχει ελεγκτική εταιρεία την PWC.

Tην ίδια έχει και η θυγατρική «Άνεμος». Με τη μεγάλη των Big four «σφραγίζονται» ακόμη, οι λογιστικές καταστάσεις της ΕΧΑΕ που λειτουργεί το χρηματιστήριο της Αθήνας, της «Πανγαία» αλλά και των Πλαστικών Θράκης.

Η Grand Thornton ελέγχει τις οικονομικές καταστάσεις της ΜIG, του «Υγεία», της «Λάμψα», της «Ιντραλότ» (μαζί με τον ΣΟΛ) της «Καράτζης» αλλά και της «Ικτίνος».

Η KPMG είναι ελεγκτική εταιρεία του «Ιατρικού», του Καρέλια, αλλά και της Attica Bank, ενώ από το ΣΟΛ ελέγχονται η Ιντρακόμ, τα Πλαστικά Κρήτης, η «Έλτον» και η «Κανάκης».

Η BDO ελέγχει την «Άβαξ», το «Πλαίσιο» αλλά και τη «Κλουκίνας-Λάππας». Επίσης η Deloitte είναι εκείνη που ασκεί έλεγχο στις οικονομικές καταστάσεις της Τραπέζης της Ελλάδος.

Οι αμοιβές των ανεξάρτητων ορκωτών, ποικίλουν ανάλογα με το… όνομα της εταιρείες και τις εργασίες που προσφέρει. Δηλαδή τακτικό ελεγκτικό και φορολογικό έλεγχο, αλλά και άλλες υπηρεσίες.

Για παράδειγμα πέρσι η PWC έλαβε συνολικές αμοιβές 86,1 χιλ. ευρώ από την ΕΧΑΕ, αλλά από τον Τιτάνα με τις 45 θυγατρικές εισέπραξε 1,24 εκατ. ευρώ.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι αναμφίβολα οι μεγάλοι πελάτες για τις ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες πέρσι έλαβαν εν συνόλω για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους 12,8 εκατ. ευρώ….

https://www.mononews.gr

 

  Σχολιασμός Θέματος «Ποιες είναι οι ελεγκτικές εταιρείες που «σφραγίζουν» τους ισολογισμούς όλων των μεγάλων επιχειρήσεων»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

 
 

Συνοπτικοί οι φορολογικοί έλεγχοι

 1/6/2020 
 

Προς παράταση η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

 1/6/2020 
 

«Έρχεται» η επιστρεπτέα προκαταβολή Νο2

 1/6/2020 
 

Σύμβαση Cooper ;

 29/5/2020 
 

ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛ ΠΟΡΤΕΡ: Πολ Πόρτερ αρχηγός της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα (1947) υπεύθυνος της οικονομικής βοήθειας του δόγματος Τρούμαν

 29/5/2020 
 

Ανάσα για τους πληττόμενους, το κράτος θα καλύψει με επιδότηση έως και 90% από τις δόσεις των δανείων τους

 29/5/2020 
 

Αυτό είναι το σχέδιο στήριξης για τις αερομεταφορές

 28/5/2020 
 

Επιχορηγήσεις 22,5 δισ. αλλά και «βαρύ» δάνειο για την Ελλάδα στις προτάσεις της Κομισιόν

 27/5/2020 
 

Τα κριτήρια για την δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής

 25/5/2020 
 

Βαρουφάκης : Η ύφεση μπορεί να φτάσει στο 15%

 25/5/2020 
 

Κορoνοϊός: Οι 35 κατηγορίες επιχειρήσεων που ακόμα δεν ξέρουν πότε θα ανοίξουν

 25/5/2020 
 

Τι εξετάζεται για τη μείωση της προκαταβολής φόρου

 22/5/2020 
 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού που συζητείται στη Βουλή εισάγει στην ελληνική τουριστική νομοθεσία το glamping

 21/5/2020 
 

Επανεκκίνηση του τουρισμού στις 15 Ιουνίου για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό

 21/5/2020 
 

Η «ακτινογραφία» των μέτρων ανακούφισης και ενίσχυσης της ρευστότητας

 21/5/2020 
 

Υπουργείο Οικονομικών: Σχεδιάζει νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών

 20/5/2020 
 

Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Ενημέρωση για την απάτη «SIM Swapping». Πώς να προστατευθείτε

 19/5/2020 
 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Επικαιροποιήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων των επιχειρήσεων

 18/5/2020 
 

Ο κύβος ερρίφθη: Στις 8 Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία - Τι θα γίνει με την εστίαση

 14/5/2020 
 

Δεύτερη ευκαιρία για επιχειρήσεις με μεγάλη μείωση του τζίρου

 13/5/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) Σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών 
Απάντηση σε αυτούς που “ ενοχλήθηκαν” από την ανακοίνωση της Α.ΚΙ.Ο.Ε. 
Επιστολή Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) με Θέμα: Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έκδοσης ενημερότητας στις επιχειρήσεις της αρμοδιότητας της ΦΑΕ Αθηνών. 
Ευχές από την Α.ΚΙ.Ο.Ε(2 σχόλιο/α) 
Δήλωση για το voucher επιστημόνων. Από τον Αλεβιζάκη Παναγιώτη  
A.KI.O.E.: Αίτημα για την άμεση υλοποίηση έξι (6) παρεμβάσεων στήριξης των νοικοκυριών των επιχειρήσεων και της εύρυθμης λειτουργίας του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος. 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Αυτά είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία - Οδηγίες του υπουργείου
ΕΡΓΑΝΗ: Παράταση προθεσμιών υποβολής Υ/Δ δικαιούχων ειδικών κατηγοριών
Τι ισχύει για τους κανόνες σώρευσης για τα μέτρα στήριξης στο πλαίσιο των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19
Ε. 2072 /25-05-2020 Μεταβολή της διεύθυνσης κατοικίας φυσικών προσώπων με ηλεκτρονικό τρόπο κατόπιν άρσης των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Τι αλλάζει από 1η Ιουνίου σε μισθούς και εργοδοτικό κόστος!
Ενδικοφανείς Προσφυγές

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Κωδικας Φορολογιας Μεταβιβασεων Ακινητων

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα