Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
23/1/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 8841
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Γιατί ο καπιταλισμός χρειάζεται... restart!
Κοινωνική ευημερία στην Ήπειρο και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / του Μιχάλη Διακομιχάλη
Προβληματική Εξωτερική Πολιτική και Θαλάσσιες ζώνες. Του Νίκου Κοτζιά
Πρέπει να μιλάμε για τον κόσμο που έρχεται, όχι για τα κουτσομπολιά. Του Νίκου Κοτζιά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.. Για όσους - κυρίως εισαγγελείς και δικαστές- μπορεί να έχουν "κοντή" ιστορική μνήμη... Tου ΛΕΩΝΙΔΑ Μ.ΠΕΓΙΑΔΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΣΤΟΧΟΙ, ΜΕΘΟΔΟΙ, ΜΕΣΑ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ. Του Καθηγητή Νίκου Λέανδρου Αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πάντειο Πανεπιστήμιο

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

«Ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα... μέχρι που χιόνισε πολύ»  
Αρχηγός ΓΕΝ, κ. Νικόλαος Τσούνης , Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής Χανίων  
Ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός και ανθρωπιά! 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Παραλήρημα Κιλιντσάρογλου: «Καταλάβετε την Κρήτη - Μόνο τα Χανιά είναι ελληνικά»!(1 σχόλιο/α)
Βελόπουλος: Δεν θέλει Σακελλαροπούλου γιατί δεν θα μπορεί να πάει στο Άγιο Όρος(1 σχόλιο/α)
Άδωνης Γεωργιάδης: Από 30 Απριλίου πάνε τα σπίτια σας

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

«Εγχειρίδιο» ερωταπαντήσεων Πότε επιβάλλεται φόρος δωρεάς-γονικής παροχής; <

�������� 
 

Ημερομηνία: 21/10/2019 12:20:18 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

«Εγχειρίδιο» ερωταπαντήσεων

Πότε επιβάλλεται φόρος δωρεάς-γονικής παροχής;

Φόρος δωρεάς ή γονικής παροχής επιβάλλεται όταν δωρίζεται ή µεταβιβάζεται µε γονική παροχή περιουσιακό στοιχείο σε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο.

Σε ποια περιουσιακά στοιχεία επιβάλλεται φόρος δωρεάς-γονικής παροχής;

Στα περιουσιακά στοιχεία κάθε µορφής που βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς και στα κινητά που βρίσκονται στο εξωτερικό και ανήκουν σε Ελληνα ή σε αλλοδαπό που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα.

Ποιος πρέπει να υποβάλει τη δήλωση δωρεάς-γονικής παροχής;

Τη δήλωση πρέπει να υποβάλουν και οι δύο συµβαλλόµενοι (δωρητής και δωρεοδόχος).

Πού υποβάλλεται η δήλωση φόρου δωρεάς-γονικής παροχής;

Η δήλωση υποβάλλεται στη ∆ΟΥ στη χωρική αρµοδιότητα της οποίας βρίσκεται η κατοικία του δωρητή ή του γονέα, όπως αυτή έχει δηλωθεί στο µητρώο του. Αν ο δωρητής ή ο γονέας κατοικεί στο εξωτερικό, αρµόδια είναι η ∆ΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού. Υπάρχει δυνατότητα για σηµαντικούς λόγους να ορισθεί άλλη ∆ΟΥ ως αρµόδια, µε απόφαση του προϊσταµένου της ∆ιεύθυνσης Εφαρµογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της Γενικής ∆ιεύθυνσης Φορολογικής ∆ιοίκησης της ΑΑ∆Ε, έπειτα από αίτηση όλων των υπόχρεων.

Αναλυτικά παραδείγµατα για αγορά κατοικίας και γονικές παροχές

Φορολογούµενος στοχεύει να αγοράσει οικόπεδο σε περιοχή εκτός αντικειµενικού συστήµατος, όπου από τον ερχόµενο Ιούνιο η τιµή ζώνης θα αυξηθεί κατά 50%, από τα 900 στα 1.350 ευρώ. Αυτό σηµαίνει ότι εφόσον το οικόπεδο είναι 1.000 τετραγωνικών µέτρων, η σηµερινή αντικειµενική του αξία ανέρχεται περίπου στα 400.000 ευρώ. Για την αγορά του ο φορολογούµενος θα πληρώσει σήµερα φόρο µεταβίβασης ύψους 12.000 ευρώ. Αν όµως προχωρήσει στην αγορά µετά την επικαιροποίηση των αντικειµενικών, τότε, επειδή η αντικειµενική αξία του οικοπέδου θα έχει αυξηθεί στα 600.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει φόρο µεταβίβασης ύψους 18.000 ευρώ. Επίσης, µε βάση την αυξηµένη αντικειµενική αξία θα υπολογιστούν και όλα τα έξοδα της µεταβίβασης, όπως οι συµβολαιογραφικές αµοιβές, τα τέλη µεταγραφής κ.λπ.

Επαγγελματική στέγη

Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις αγοράς κατοικιών και επαγγελµατικής στέγης, µε την εξαίρεση όµως της απόκτησης πρώτης κατοικίας, καθώς ισχύει αφορολόγητο όριο. Για αγορά κατοικίας από άγαµο παρέχεται αφορολόγητο όριο µέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ, για άγαµο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία µέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ και για έγγαµο µέχρι ποσού αξίας 250.000 ευρώ, ενώ από έγγαµο που παρουσιάζει αναπηρία τουλάχιστον 67% από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία µέχρι ποσού αξίας 275.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόµενα τέκνα. Υπάρχει αφορολόγητο όριο και για αγορά οικοπέδου από άγαµο µέχρι ποσού αξίας 50.000 ευρώ, από έγγαµο µέχριποσού αξίας 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτού και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόµενα τέκνα του.

Αν η αξία του ακινήτου υπερβαίνει τα παραπάνω αφορολόγητα όρια, η απαλλαγή χορηγείται µέχρι του αντίστοιχου αφορολόγητου ποσού και για την επιπλέον αξία οφείλεται φόρος µεταβίβασης ακινήτου που υπολογίζεται µε συντελεστή 3%. Για παράδειγµα, έγγαµος φορολογούµενος χωρίς παιδιά που αποκτά πρώτη κατοικία στην περιοχή του Χολαργού, επιφάνειας 80 τετραγωνικών µέτρων, δεν θα έχει επιβάρυνση από τον φόρο µεταβίβασης ακόµη και αν πραγµατοποιήσει την αγορά µετά την επικαιροποίηση των αντικειµενικών.

Η κατοικία αυτή έχει σήµερα αντικειµενική αξία 104.000 ευρώ, καθώς η τιµή ζώνης είναι 1.300 ευρώ. Η τιµή ζώνης θα αυξηθεί στα 1.350 ευρώ και έτσι η αντικειµενική αξία της κατοικίας διαµορφώνεται στα 108.000 ευρώ. Επειδή όµως και η νέα αξία της κατοικίας παραµένει εντός του αφορολόγητου ορίου του φόρου µεταβίβασης, δεν επιβαρύνεται µε επιπλέον φόρο.

Θα επιβαρυνθεί, όµως, µε επιπλέον έξοδα µεταβίβασης, τα οποία διαµορφώνονται περίπου στο 1% της αντικειµενικής αξίας. Θα επιβαρυνθεί, δηλαδή, στην προκειµένη περίπτωση µε επιπλέον 40 ευρώ, αµελητέο ποσό για το συνολικό κόστος της συναλλαγής. Οι αλλαγές στις αντικειµενικές αξίες αλλάζουν και το φορολογικό κόστος των µεταβιβάσεων ακίνητης περιουσίας από τους γονείς ή τους παππούδες στα παιδιά ή στα εγγόνια αντίστοιχα. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ότι κάθε ακίνητο αποτελεί και µια ξεχωριστή υπόθεση λόγω του υψηλού αφορολόγητου ορίου. Σε γενικές γραµµές υπάρχει ο κανόνας ότι όσο πιο µεγάλη είναι η αξία της ακίνητης περιουσίας που µεταβιβάζεται, τόσο περισσότερο συµφέρει να γίνει η γονική παροχή πριν από την αύξηση των αντικειµενικών αξιών.

Η κλίµακα υπολογισµού του φόρου των γονικών παροχών έχει ως εξής:

antikeimenikes.jpg

Ετσι, για αξία ακίνητης περιουσίας έως 150.000 ευρώ που µεταβιβάζεται από τον πατέρα ή τον παππού στα παιδιά ή στα εγγόνια, αντίστοιχα, δεν προκύπτει φόρος. Αν όµως η αξία της µεταβιβαζόµενης ακίνητης περιουσίας είναι υψηλότερη, τότε προκύπτει φόρος και συµφέρει να ολοκληρωθεί πριν από την επικαιροποίηση των αντικειµενικών.

Στην Αγία Παρασκευή

Για παράδειγµα, πατέρας επιθυµεί να µεταβιβάσει µε γονική παροχή στο παιδί του µια κατοικία 120 τετραγωνικών µέτρων στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, όπου σήµερα η τιµή είναι 1.350 ευρώ. Η αντικειµενική αξία της κατοικίας είναι σήµερα 162.000 ευρώ και προκύπτει φόρος γονικής παροχής ύψους 120 ευρώ. Με την αύξηση της τιµής ζώνης στα 1.550 ευρώ η αντικειµενική αξία του ακινήτου αυξάνεται στα 186.000 ευρώ και ο φόρος γονικής παροχής διαµορφώνεται στα 360 ευρώ. Προκύπτει, όµως, και αύξηση των εξόδων µεταβίβασης από περίπου 1.600 ευρώ στα 1.850 ευρώ. Ετσι, το συνολικό κόστος της γονικής παροχής θα αυξηθεί από τα 1.720 ευρώ στα 2.210 ευρώ, δηλαδή κατά περίπου 500 ευρώ.

Μεγαλύτερη είναι η διαφορά και το όφελος για τον φορολογούµενο αν προχωρήσει σε γονική παροχή ακίνητης περιουσίας µεγάλης αξίας. Για παράδειγµα, πατέρας που µεταβιβάζει στον γιο του κατοικία 100 τετραγωνικών µέτρων στην περιοχή του ∆άσους Χαϊδαρίου θα έχει σηµαντικό όφελος αν προχωρήσει πριν από την επικαιροποίηση των αντικειµενικών αξιών.

Συγκεκριµένα, η αντικειµενική αξία του ακινήτου είναι σήµερα 175.000 ευρώ και αναλογεί φόρος γονικής παροχής ύψους 250 ευρώ. Με την αύξηση της τιµής ζώνης η αντικειµενική αξία του ακινήτου εκτοξεύεται στα 305.000 ευρώ και αναλογεί φόρος γονικής παροχής ύψους 1.750 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ περισσότερα.

www.ethnos.gr

  Σχολιασμός Θέματος ««Εγχειρίδιο» ερωταπαντήσεων Πότε επιβάλλεται φόρος δωρεάς-γονικής παροχής; »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ανακοινώσεις - Νέα

 
 

Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά κατώφλια 2020

 21/1/2020 
 

Καταργούνται οι διπλές εισφορές για μισθωτούς με μπλοκάκια

 21/1/2020 
 

Άνοιξε το Ε9 στο Taxisnet για τις μεταβολές του 2020

 21/1/2020 
 

Ασφαλιστικό: Με τι εισφορές «κλειδώνετε» σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ

 21/1/2020 
 

Καμία μεταβολή στο ασφαλιστικό των μετόχων ΙΚΕ και περιστασιακά απασχολούμενων

 20/1/2020 
 

Όλη η λίστα με τις ταμειακές μηχανές που πρέπει να αλλαχτούν έως τέλος Μαίου

 20/1/2020 
 

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ - ΠΡΟΣΤΙΜΑ (υπ' αρ. 60201/Δ7.1422/20.12.2019 Υ.Α. ΦΕΚ Β΄ 4997 )

 16/1/2020 
 

ΟΑΕΔ: Εως 17.000€ επιχορήγηση σε ανέργους 18-29 ετών

 16/1/2020 
 

Εφορία: Ποιες οφειλές εντάσσονται στις 24-48 δόσεις

 15/1/2020 
 

Πώς θα ασφαλίζονται οι μέτοχοι στα ΚΤΕΛ

 14/1/2020 
 

Φορολογική μεταχείριση αφορολόγητου αποθεματικού από υπεραξία από πώληση και επαναμίσθωση ακινήτου

 10/1/2020 
 

Το σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΦΚΑ

 10/1/2020 
 

Οδηγός της ΠΟΜΙΔΑ για τα ακίνητα και τα δημοτικά τέλη -Τα 10 «κλειδιά»

 9/1/2020 
 

Ποιοι μπορούν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη το 2020

 7/1/2020 
 

Ιδού ο νέος χάρτης των εισφορών

 7/1/2020 
 

ΕΦΚΑ: Δωρεάν ένσημα έως 12 μήνες σε ελεύθερους επαγγελματίες - Ποιους αφορά

 3/1/2020 
 

Χρήσιμος οδηγός του ΟΑΕΔ για την ανανέωση της κάρτας ανεργίας - 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

 3/1/2020 
 

"Ποδαρικό" για τη νέα πάγια ρύθμιση - Ποιες είναι οι παγίδες

 3/1/2020 
 

Ασφαλιστικό: Οι αλλαγές που φέρνει το 2020

 2/1/2020 
 

Ποιες υπηρεσίες θα παρέχει ηλεκτρονικά ο ΕΦΚΑ

 31/12/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ανακοινώσεις - Νέα

Aρθρα

Ευτράπελα

Επαγγελματικά Ευτράπελα

Εκδηλώσεις

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα, ζητούν στέγη στο Ο.Ε.Ε αλλά πρέπει, να τους την εκχωρήσετε. 
Κάλεσμα προς τoν Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας . Δέσμευση προς στους συναδέλφους 
Η Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας, ο κανονισμός 1407/2013 και ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων και κόστους. 
Αίτημα για τη δημιουργία και ελεύθερη διάθεση από την ΓΓΠΣ υποστηρικτικού λογισμικού καταχώρησης της σύνοψης των παραστατικών άνευ ποσοτικού περιορισμού εγγραφών ή μορφότυπου εισαγωγής δεδομένων, και εκτός πλατφόρμας ηλεκτρονικών βιβλίων ΑΑΔΕ.(1 σχόλιο/α) 
Στην κατοχύρωση εκπτώσεις δεν χωράνε 
Είναι σωστό; 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Ανακοινώθηκαν τα στατιστικά κατώφλια 2020
Καταργούνται οι διπλές εισφορές για μισθωτούς με μπλοκάκια
Άνοιξε το Ε9 στο Taxisnet για τις μεταβολές του 2020
Ασφαλιστικό: Με τι εισφορές «κλειδώνετε» σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ
Καμία μεταβολή στο ασφαλιστικό των μετόχων ΙΚΕ και περιστασιακά απασχολούμενων
Όλη η λίστα με τις ταμειακές μηχανές που πρέπει να αλλαχτούν έως τέλος Μαίου

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α)

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Επί σκηνής χωρίς πρόβα.Του Δημήτρη Μπουραντά

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα