Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
9/12/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 15925
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας: Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών
Νίκος Κοτζιάς: “Ας αρχίσουμε επιτέλους να τσακωνόμαστε για το πως θέλουμε την Ελλάδα τον 21ο αιώνα”!
Η απιστία ...από το δημόσιο συμφέρον.Του Χρίστου Κουτσουνάσιου*>
Το Τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η Επάνοδος της Ιστορίας. Tου Τζόζεφ Στίγκλιτς(1 σχόλιο/α)
4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί
Πώς μπαίνει «ταφόπλακα» στη δημόσια επικουρική ασφάλιση

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αρχηγός ΓΕΝ, κ. Νικόλαος Τσούνης , Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής Χανίων
Ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός και ανθρωπιά! 
Τι σας ενοχλεί κυρία μου;» είναι η ερώτηση που της γίνεται... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Yπουργός ΟικονομικώνΧ. Σταϊκούρας. Η μεσαία τάξη των 450 ευρώ!
Εξάρχεια όπως…Χιλή: Την ώρα που ΜΑΤ έκαναν “ντου” σε πολυκατοικίες επαιζε κλασική μουσική 
Λοβέρδος: Θεωρώ τον Άδωνι μικρό μου αδελφό 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Ζούμε την εποχή της δημοκρατίας σε αδιέξοδο

�������� 
 

Ημερομηνία: 11/11/2019 9:02:10 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Ο πολιτικός κατακερματισμός και η άνοδος ακραίων κομμάτων οδηγεί σε συνεχείς εκλογές που δεν επιτρέπουν το σχηματισμό κυβερνήσεων. Τα παραδείγματα Ισπανίας και Ισραήλ και τα σύννεφα πάνω από το Βερολίνο. Γιατί η Βρετανία κινδυνεύει να μπει στη λίστα.

Στην Ισπανία διεξάγονται εκλογές, για τέταρτη φορά σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια. Υπάρχει μια ανάλογη κατάσταση στο Ισραήλ, όπου τα πολιτικά κόμματα ακόμα παλεύουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφότου οι εκλογές του Σεπτεμβρίου απέτυχαν να λύσουν το αδιέξοδο που ακολούθησε τις κάλπες του Απριλίου. Ετσι, το Ισραήλ δείχνει πιθανό να καταλήγει σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση εντός ενός ημερολογιακού έτους.

Καλώς ήρθατε στην εποχή του δημοκρατικού αδιεξόδου. Οι χώρες προκηρύσσουν εκλογές μόνο για να ανακαλύψουν ότι δεν διευθετούν τίποτα. Ετσι, προσπαθούν ξανά, αλλά αντιμετωπίζουν το ίδιο ατελέσφορο αποτέλεσμα.

Το αναδυόμενο μοντέλο στον δημοκρατικό κόσμο πρέπει να είναι πηγή ανησυχίας για τους βρετανούς πολιτικούς. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προκήρυξε εκλογές για τις 12 Δεκέμβριου υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να τερματιστούν τα χρόνια της περιπλάνησης για το Brexit. Υπάρχει όμως μια σοβαρή πιθανότητα το αποτέλεσμα να είναι ένα ακόμα «ατελές» κοινοβούλιο με κανένα κόμμα να μην μπορεί να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση.

Η ισπανική και η ισραηλινή κατάσταση είναι ακραίες, αλλά δεν είναι μοναδικές. Η διαρρηγμένο πολιτικό σύστημα των δυο κομμάτων στη Γερμανία είχε ως συνέπεια να απαιτηθούν πέντε επίπονοι μήνες για να σχηματιστεί κυβέρνηση, μετά τις τελευταίες εκλογές το 2017.

Είναι αλήθεια ότι το ισπανικό, το ισραηλινό και το γερμανικό σύστημα χρησιμοποιούν την αναλογική εκπροσώπηση, η οποία βοηθά τα μικρότερα κόμματα. Τα πλειοψηφικά συστήματα, όμως, επίσης δεν έχουν ανοσία σε ένα δημοκρατικό αδιέξοδο. Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι εγγυημένο ότι θα παράξουν ένα νικητή. Αλλά ο πρόεδρος στη συνέχεια συχνά παρεμποδίζεται από το Κογκρέσο, η κατάσταση που οδήγησε τις τελευταίες δεκαετίες σε διαδοχικά «λουκέτα» της κυβέρνησης.

Η κατάσταση σε κάθε χώρα έχει τη δική της πολυπλοκότητα. Υπάρχουν όμως και δυο γενικές τάσεις που μπορούν να οδηγήσουν τις δημοκρατίες προς αδιέξοδα, και αμφότερες είναι παρούσες στη Βρετανία. Η πρώτη είναι η θραύση του συστήματος των δυο κομμάτων. Η δεύτερη είναι η πόλωση της πολιτικής, με την επανεμφάνιση της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς, και η αυξανόμενη ανάδειξη θεμάτων ταυτότητας, κάτι που κάνει δυσκολότερη την επίτευξη συμβιβασμού.

Στην Ισπανία, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα και το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό κυριάρχησαν στην πολιτική σκηνή τις δεκαετίες μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1975. Η οικονομική κρίση του 2008, όμως, βοήθησε να σπάσει το δικομματικό σύστημα και η διαμάχη για την ανεξαρτησία της Καταλονίας διεύρυνε τα κομμάτια. Η Ισπανία έχει τώρα ακροαριστερό κόμμα, τους Podemos και ακροδεξιό κόμμα, το Vox, καθώς και ισχυρά περιφερειακά κόμματα.

Στη Γερμανία τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα πήραν μόλις το 53% των ψήφων στις τελευταίες εκλογές, λιγότερο από το 65% στις αμέσως προηγούμενες κάλπες, ποσοστό που ήταν επίσης μικρότερο από τις ιστορικές μεταπολεμικές επιδόσεις.

Ανάλογη είναι η εικόνα στο Ισραήλ. Στις δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία, η ισραηλινή πολιτική κυριαρχήθηκε από το Εργατικό κόμμα και το Λικούντ, τα οποία είχαν μικρές δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης. Στις πλέον πρόσφατες εκλογές όμως το κύριο δεξιό και το αριστερόστροφο κόμμα, το Λικούντ και το Μπλέ-Ασπρο, αμφότερα κέρδισαν περίπου το 25% των ψήφων. Εχουν ένα πλήθος μικρών κομμάτων να αντιμετωπίσουν με το κάθε ένα εξ αυτών να έχει τις δικές του μη διαπραγματεύσιμες απαιτήσεις.

Δεν είναι μόνο ο αριθμός των κομμάτων που έχει σημασία. Είναι και η φύση τους. Η διαδικασία χτισίματος ενός συνασπισμού και του σχηματισμού συναίνεσης έγινε πολύ δυσκολότερη από την πολιτική ριζοσπαστικοποίηση. Η άνοδος αντισυστημικών κομμάτων που θεωρείται ότι απειλούν την δημοκρατία ή την επιβίωση των εθνών τους περιορίζει τον αριθμό των δυνητικών κυβερνητικών εταίρων για τα mainstream κόμματα.

Στο Ισραήλ η τρίτη ισχυρότερη δύναμη είναι ένας συνασπισμός ισραηλινοαραβικών κομμάτων, τον οποίο ούτε η κεντροαριστερά δεν τολμά να βάλει στην κυβέρνηση από τον φόβο ότι θέσει σε κίνδυνο τα Σιωνιστικά διαπιστευτήριά της. Παρόμοια είναι η ιστορία στην Ισπανία, όπου ούτε οι Σοσιαλιστές, ούτε το Λαϊκό Κόμμα μπορούν να σχηματίσουν συνασπισμό με τους καταλανούς αποσχιστές.

Στη Γερμανία, με την μακρά παράδοση στο χτίσιμο συνασπισμών, η κατάσταση είναι λιγότερο δεινή. Ο σχηματισμός, όμως, μιας εθνικής κυβέρνησης είναι σημαντικά πιο περίπλοκος από το γεγονός ότι το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και το ακροαριστερό Ντε Λίνγκε ελέγχουν 160 από τις 709 έδρες στο κοινοβούλιο και θεωρούνται εκτός κάδρου.

Ο κίνδυνος για τη Βρετανία είναι ότι κάποιες από τις συνθήκες που οδηγούν σε αδιέξοδο άλλες δημοκρατίες αναδύονται τώρα στη χώρα. Είναι αλήθεια ότι στις τελευταίες εκλογές του 2017 είδαμε ανεβασμένο το ποσοστό των ψήφων που πήραν τα δυο κύρια κόμματα, οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί. Αυτή η τάση, όμως, πιθανότατα θα αντιστραφεί τώρα, με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Σκοτσέζους Εθνικιστές να κερδίζουν έδαφος και το κόμμα Brexit να «τρώει» ψήφους από τους Συντηρητικούς.

Η πολιτική δεν κυριαρχείται πλέον από οικονομικά ερωτήματα. Αντίθετα, θέματα ταυτότητας, όπως το Brexit και η ανεξαρτησία των Σκοτσέζων ανεβαίνουν και στη Βρετανία, με τις συνέπειες που είδαμε αλλού.

Οι δημοσκοπήσεις υπονοούν ότι οι Βρετανοί είναι πραγματικά αγανακτισμένοι με το αδιέξοδο και τις αμφιταλαντεύσεις του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Αν ο κος Τζόνσον σαρώσει και εξασφαλίσει μια καθαρή πλειοψηφία, θα έχει μια πιθανότητα να περάσει τη συμφωνία του για το Brexit και μετά να κυβερνήσει.
Αν όμως το Ηνωμένο Βασίλειο καταλήξει με ένα κοινοβούλιο που δεν μπορεί να πάρει απόφαση θα μοιάσει περισσότερο με τις δημοκρατίες σε αδιέξοδο της Ισπανίας και του Ισραήλ.

Αντί να προχωρήσει σταθερά προς μια νέα κατεύθυνση, όπως έχει υποσχεθεί ο κος Τζόνσον όταν έγινε πρωθυπουργός, η βρετανική πολιτική μπορεί απλά να συνεχίσει να περιστρέφεται αδιάκοπα γύρω από το Brexit, όπως ο ποντικός στη ρόδα

www.euro2day.gr

 


Κατεβάστε το αρχείο: 1477533-fttt.jpg

  Σχολιασμός Θέματος «Ζούμε την εποχή της δημοκρατίας σε αδιέξοδο»  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Ελλάδα

 
 

Πρώτη κατοικία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία της - Ερωτήσεις και απαντήσεις

 9/12/2019 
 

Δικαστική απόφαση-βόμβα στο Airbnb

 9/12/2019 
 

Απόφαση δικαστηρίου μπλοκάρει μίσθωση Airbnb έπειτα από αντιδράσεις ενοίκων

 6/12/2019 
 

Επιστημονική υπηρεσία Βουλής: Συνταγματικά μη ανεκτή η επιβολή φόρου σε όσους δεν κάνουν ηλεκτρονικές αγορές

 6/12/2019 
 

Όλες οι λεπτομέρειες για το κοινωνικό μέρισμα: Οι δικαιούχοι, τα κριτήρια, οι "κόφτες" και οι αιτήσεις

 6/12/2019 
 

Πώς πέρασε ξανά σε πλεόνασμα ο ΕΦΚΑ

 6/12/2019 
 

Επιστημονικό Συμβούλιο Βουλής: Αντισυνταγματική η φορολόγηση για e-δαπάνες που δεν έγιναν

 5/12/2019 
 

Σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή 1143 για καταγγελίες αμετανόητων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ

 5/12/2019 
 

IDMC: 50 εκατ. εκτοπισμένοι κάθε χρόνο στα τέλη του αιώνα λόγω υπερχείλισης ποταμών

 5/12/2019 
 

Ιστορική απόφαση ΣτΕ για ΕΦΚΑ και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές

 4/12/2019 
 

Δ. Χιόνης: «Επιβεβλημένη η αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας»

 4/12/2019 
 

Πτώχευση και για τα νοικοκυριά ετοιμάζει η κυβέρνηση - Πώς θα διακανονίζουν τα χρέη τους

 4/12/2019 
 

Αντικειμενικές αξίες: Ποιες αλλαγές έρχονται - Πώς θα επηρεαστούν φόροι και τέλη

 1/12/2019 
 

Ανάσα για όσους έχουν οφειλές στην εφορία: Και τα χρέη του 2019 στη νέα πάγια ρύθμιση - Όλες οι λεπτομέρειες

 28/11/2019 
 

Εισαγγελέας για Siemens: Αθώος ο Τσουκάτος, ένοχοι Χριστοφοράκος και 21 κατηγορούμενοι(1 σχόλιo/α)

 26/11/2019 
 

Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία - θρύλος του Μάικλ Κέρτιζ «Καζαμπλάνκα», με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

 26/11/2019 
 

Προ των πυλών το νέο ασφαλιστικό

 24/11/2019 
 

Πώς θα μοιάζουν τα γραφεία το 2050

 24/11/2019 
 

Έρευνα: Πώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή τη γεωργία, τα δάση, τους υδάτινους πόρους στη Δυτική Ελλάδα

 24/11/2019 
 

Νέες ταυτότητες: Τι αλλάζει με το σούπερ τσιπ - Θα έχουμε έναν αριθμό για όλα

 22/11/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Στην κατοχύρωση εκπτώσεις δεν χωράνε
Είναι σωστό;
Γεύμα εργασίας και προγραμματισμού από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. στην ΑΘΗΝΑ
Διοργάνωση σεμιναρίου στα Χανιά, Είσοδος Ελεύθερη Τι αλλάζει στην Φορολογία και στην Λογιστική από 1/1/2020 ;
Γιώργος Θ. Σαρδέλης: Γιατί αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα στις Εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στις 15-12-2019
Βαγγέλης Π. Μιχελινάκης , Αποφάσισα φέτος για πρώτη φορά να θέσω υποψηφιότητά με την Α.ΚΙ.Ο.Ε. .

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Πώς θα δηλώνονται οι εργαζόμενοι στην οικοδομή
Τα μυστικά και οι παγίδες της νέας ρύθμισης για χρέη στο Δημόσιο
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τι ισχύει για όσους χρωστούν τον ΕΝΦΙΑ 
Αντικειμενικές αξίες: Αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού - Τι θα λαμβάνεται υπόψιν 
Airbnb : Πρόστιμα μέχρι 100.000 ευρώ θα «φέρουν» οι έλεγχοι  
Αμειβόμενοι με τίτλο κτίσης: Νέες διευκρινίσεις από τον ΕΦΚΑ  

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία των ΓωνιάδηςΗρακλής κ Χατζηκωνσταντίνου Γιώργος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα