Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
Σας ζητούμε συγνώμη για τυχόν τεχνικά προβλήματα. Ελπίζουμε να λυθούν σύντομα.
15/7/2020
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 1015
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Ρατσισμός, αποικιοκρατία και αποζημιώσεις . Άρθρο του γάλλου οικονομολόγου και συγγραφέα Τομά Πικετί
Η Αγία Τράπεζα. Του Παύλου Μεθενίτη
Υφεση και πολλαπλασιαστές: Πάλι η ίδια ιστορία!.Tου καθηγητή Ιωάννη Μαραγκού*
Ο ρόλος των εισερχόμενων άμεσων ξένων επενδύσεων στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕE.Των Γιάννη Μαραγκού, Ειρήνης Τριάρχη, Θέμη Ανθρακίδη και Αγγελικής Νεστορούδη
Τεχνητή νοημοσύνη και παγκόσμια ισχύς - Το πλεονέκτημα της Κίνας
Guy Standing: Ο εμπνευστής του Βασικού Εισοδήματος, για το τέλος της παγκοσμιοποίησης

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Πόρισμα του ΕΟΠΥΥ «καίει» τον σύζυγο της Ράικου 
Βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Κελέτσης 
«Καμία καραντίνα δεν μπορεί να σκοτώσει το τραγούδι» , Σταμάτης Κραουνάκης, 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Ο δήμος Χερσονήσου κάνει προσλήψεις με βάση τα κοινωνικά φρονήματα; 
Θα ξοδέψει 48,3 εκ. για την αγορά λογισμικού αν και υπάρχει διαθέσιμο δωρεάν!!!!! 
Άγρια κόντρα Γεωργιάδη-Παππά 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Η παγίδα της πρότασης Σολτς για πανευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων

�������� 
 

Ημερομηνία: 13/11/2019 12:54:43 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η φάκα πίσω από τη στροφή στη ρητορική του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο θέμα της τραπεζικής ένωσης. Γιατί τα μειονεκτήματα υπερτερούν των πλεονεκτημάτων. Η σημασία της πολιτικής συγκυρίας στο SPD και η… ειρωνεία.

Η παγίδα της πρότασης Σολτς για πανευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων

Φοβού τους Γερμανούς υπουργούς οικονομικών όταν φέρνουν δώρα. Η ανακοίνωση του Ολαφ Σολτς την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να εξετάζει μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων είναι σημαντική, αλλά οι προτάσεις του δεν είναι ακριβώς αυτό που δείχνουν.

Επίσης, να είστε προσεκτικοί για την υποτιθέμενη στροφή στις γερμανικές απόψεις για την δημοσιονομική πολιτική. Είναι αλήθεια ότι περισσότεροι Γερμανοί οικονομολόγοι βγαίνουν υπέρ ενός σχεδίου δημοσιονομικής τόνωσης. Κάποιοι αρχίζουν ακόμα και να αμφισβητούν την ηλικίας 10 ετών συνταγματική ρύθμιση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, τον βαθύτερο λόγο πίσω από τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα της χώρας. Αν διαβάζεις μόνο τα πρωτοσέλιδα μπορεί να σου φανεί ότι η Γερμανία αρχίζει εν τέλει να αλλάζει τις απόψεις της για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Μην ξεχνάς όμως, να διαβάσεις και τα «ψιλά γράμματα».

Στην ασφάλιση καταθέσεων ανιχνεύω μια στροφή στη στρατηγική, αλλά όχι ακόμα και στην ουσία. Κατά τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών ο Β. Σόιμπλε επέμεινε ότι η Γερμανία ούτε θα συζητήσει για πανευρωπαϊκή ασφάλιση «εκτός και έως ότου» μειωθούν οι κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα. Ηθελε επίσης η ΕΕ να σταματήσει την πρακτική να φορτώνουν οι τράπεζες κρατικό χρέος των χωρών τους χωρίς να αυτό να μεταφράζεται σε ανάληψη ρίσκου για αυτές τις επενδύσεις.

Η πρόταση του κου Σολτς είναι ουσιαστικά η ίδια, με μια σημαντική διαφορά: είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί χωρίς προϋποθέσεις. Το non-paper που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει ότι θέλει μια σοβαρή συζήτηση. Οι κόκκινες γραμμές, όμως, δεν άλλαξαν.

Υπάρχουν πολλά εμπόδια στην ιδέα. Η Ιταλία έχει λιγότερα να κερδίσει από μια ευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων απ’ όσα θα χάσει αν απωλέσει την μέτρηση μηδενικού ρίσκου στα ομόλογά της. Οι Ολλανδοί συμφωνούν με τους Γερμανούς για τη μείωση του χρηματοοικονομικού ρίσκου, αλλά διαφωνούν με μια άλλη γερμανική απαίτηση: τον εναρμονισμό της εταιρικής φορολογικής βάσης.

Μην υποθέτετε επίσης ότι ο κος Σολτς έχει την στήριξη της συμμαχίας του. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ καλωσόρισε την θέση του κου Σολτς ως συμβολή στον διάλογο. Δεν είναι κυβερνητική πολιτική. Η μεγαλύτερη εγχώρια αντίδραση πιθανότατα θα έρθει από τις αποταμιευτικές τράπεζες, τις Sparkassen, που έχουν επιρροή.

Ενώ μπορώ να διακρίνω μια στροφή στην ασφάλιση καταθέσεων, δεν βλέπω καμία στην δημοσιονομική πολιτική. Μόλις την τελευταία εβδομάδα η Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε την κόκκινη γραμμή του κόμματός της, η δημοσιονομική θέση πρέπει να είναι είτε ισορροπημένη, είτε πλεονασματική, ένας συνδυασμός γνωστός στην Γερμανία ως «το μαύρο μηδέν». Με δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ το 2018 υπάρχει κάποια ευελιξία, αλλά η περισσότερη θα απορροφηθεί από τους αυτόματους δημοσιονομικούς σταθεροποιητές και την πρόσφατη συμφωνία στο πακέτο για το κλίμα.

Η αντίδραση απέναντι σε μια προαιρετική δημοσιονομική τόνωση είναι τεράστια εντός του CDU της Αγκελας Μέρκελ. Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), ειδικά ο κος Σολτς είναι επίσης δημοσιονομικά «συντηρητικοί». Κάποιοι αλλά όχι όλοι, είναι ανοικτοί στη δημοσιονομική τόνωση κατά την διάρκεια υφέσεων.

Το υπόβαθρο μεγάλου μέρους της συζήτησης είναι η υποψηφιότητα του κου Σολτς για την χηρεύουσα θέση του προέδρου του SPD. Η πρόταση για την ασφάλιση καταθέσεων του φέρνει τη στήριξη της φιλοευρωπαϊκής πτέρυγας του κόμματος. Η αντίθεσή του σε περισσότερες δαπάνες στην άμυνα είναι δημοφιλής στα αριστερά. Ο δημοσιονομικός συντηρητισμός τον καθιστά προσφιλή στα αριστερά.

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου τα μέλη του SPD θα διαλέξουν μεταξύ δυο ζευγαριών υποψηφίων. Ο κος Σολτς κατεβαίνει με την Κλάρα Γκέιγουιτς, μια πολιτικό από την ανατολική Γερμανία. Το άλλο ζευγάρι είναι οι Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς και η Σάσκια Έσκεν από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Αυτή η ψηφοφορία θα έχει επίπτωση σε μια άλλη μεγάλη απόφαση του SPD, για το μέλλον του «μεγάλου συνασπισμού». Αν τα μέλη του SPD επιλέξουν το δίδυμο Σολτς/Γκέιγουιτς έμμεσα θα κρατούν την κα Μέρκελ και τον κο Σολτς στις κυβερνητικές θέσεις τους. Αν όχι, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές την άνοιξη.

Η κα Μέρκελ, έως τώρα, δεν αναμειγνύεται σε αυτό που οι οπαδοί του CDU θεωρούν ως μια ανεπιθύμητη πολιτική συζήτηση από ένα μικρότερο κυβερνητικό εταίρο. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο αυτό θα «αντέξει» αν το SPD αποφασίσει να επεκτείνει τον συνασπισμό.

Ενώ είμαι σκεπτικιστής αναφορικά με μια βραχυπρόθεσμη τομή, είμαι περισσότερο αισιόδοξος ότι η Γερμανία θα υιοθετήσει μακροπρόθεσμα διαφορετικές πολιτικές για την ευρωζώνη.

Οι Πράσινοι πιθανότατα θα είναι μέλος της επόμενης κυβέρνησης. Εχουν κάνει τη χρήσιμη πρόταση να προστεθεί ένας βιώσιμος επενδυτικός κανόνας στην συνταγματική απαίτηση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Η ιδέα είναι να διασφαλιστεί ότι η μείωση του ελλείμματος δεν γίνεται σε βάρος των επενδύσεων του δημόσιου τομέα.

Αυτό δεν είναι μια συνήθης τεχνική αλλαγή. Θα επέτρεπε μια πολύ πιο επεκτατική πολιτική κατά μέσο όρο. Οι Πράσινοι θα απαιτήσουν επίσης περισσότερες δημόσιες επενδύσεις για πιάσει η Γερμανία τους συμφωνημένους στόχους για το κλίμα. Δεν βλέπω ουσιώδεις αλλαγές στην δημοσιονομική πολιτική εκτός και έως ότου οι Πράσινοι μπουν σε ένα συνασπισμό. Το περισσότερο πιθανό σενάριο θα είναι ένας συνασπισμός με το CDU και το CSU.

Αυτό είναι εν τέλει η ειρωνεία γύρω από την καθυστερημένη ανακάλυψη από τον κο Σολτς της ανεπάρκειας στην διακυβέρνηση της ευρωζώνης ως πολιτικό θέμα: αν οι ιδέες του δουν ποτέ το φως της ημέρας, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει χωρίς αυτόν και το κόμμα του στην εξουσία.

 

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Η παγίδα της πρότασης Σολτς για πανευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Σταθερές οι απάτες, μεγαλύτερα τα ποσά

 13/7/2020 
 

Επί τα χείρω αναθεωρεί η Κομισιόν τις οικονομικές προβλέψεις της για ΕΕ, Ευρωζώνη

 7/7/2020 
 

Ο πλανήτης δεν πρέπει να ξανακάνει το λάθος του 2008

 7/7/2020 
 

Covid-19: Έως και 3,3 τρισ. δολάρια οι απώλειες για τον τουρισμό παγκοσμίως

 1/7/2020 
 

Η Ernst&Young δηλώνει θύμα της Wirecard!(1 σχόλιo/α)

 1/7/2020 
 

Έφοδος στα κεντρικά γραφεία της Wirecard

 1/7/2020 
 

Η Τουρκία… έχασε δύο υποβρύχια στη Λιβύη!

 29/6/2020 
 

Γιατί γκρεμίζεται ο καπιταλισμός στις ΗΠΑ

 29/6/2020 
 

Covid-19: 500.000 νεκροί και 10.000.000 κρούσματα σε έξι μήνες

 29/6/2020 
 

«Καμπανάκι» από την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάκαμψης

 26/6/2020 
 

Wirecard: Συνελήφθη ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου

 24/6/2020 
 

Άλαν Τούρινγκ: Ο άνθρωπος που γέννησε τους υπολογιστές και νίκησε τους ναζί

 23/6/2020 
 

Γερμανικό «μαγειρείο»

 23/6/2020 
 

Τράπεζες: Δάνεια 30,8 δισ. ευρώ πήραν οι εταιρείες διαχείρισης(1 σχόλιo/α)

 17/6/2020 
 

ΗΠΑ: Ξεκινούν οι εκτελέσεις θανατοποινιτών - Είχαν διακοπεί για 17 χρόνια

 16/6/2020 
 

Μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου για τον πλούτο της ολιγαρχίας, τη φτώχεια των πολλών και την πανδημία

 16/6/2020 
 

Το Κάιρο περιμένει τον Δένδια: Μετά την Ιταλία έρχεται η σειρά της Αιγύπτου για οριοθέτηση της ΑΟΖ

 12/6/2020 
 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Ερντογάν για την Αγία Σοφία: Σεβαστείτε την πολυθρησκευτική ιστορία της

 11/6/2020 
 

Σχέδιο δημιουργίας bad bank από την ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας

 11/6/2020 
 

Δύο «αιρετικά» μυαλά ανατρέπουν τη γερμανική πολιτική στην Ευρώπη

 11/6/2020 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας Προς Τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με Θέμα: Άσκηση καθηκόντων Οικονομολόγων και Λογιστών Ελλάδος
Παρουσίαση Έκθεσης ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 2020 "Ψηφιακός μετασχηματισμός και μικρές επιχειρήσεις"
Ενημέρωση για την αναγνώρισης των κολλεγίων
Η υπ’ αρ. 960/2020 απόφαση του Σ.Τ.Ε. , περί ιδιωτικών κολεγίων και υποχρέωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για αναγνώρισή τους
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΜΗΣ. Του Νικόλαου Κλωθάκη, Οικονομολόγος MSc
ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΤΕΠΙΧ ΙΙ ; Του Αλεβιζάκη Παναγιώτη 

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Νέα εγκύκλιος του Υπ.Εργασίας με διευκρινίσεις για τους εποχικά εργαζόμενους
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ερχεται δυνατότητα υποβολής κατ’ εξαίρεση σε επιχειρήσεις
Νέο φορολογικό-σκούπα με επιλεκτικές φοροαπαλλαγές
E. 2107 /07-07-2020: Διαδικασία υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, κοινοποίησης των πράξεων προσδιορισμού του φόρου και λήψης πιστοποιητικών των φορολογιών κεφαλαίου. - Εφαρμογή της απόφασης Α.1137/2020 (ΦΕΚ 2423 Β΄)
Ε. 2108 /07-07-2020: Παράδοση αγαθών με απαλλαγή από το φόρο προστιθεμένης αξίας που προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων
e-ΕΦΚΑ: Εγκύκλιος για επικουρική ασφάλιση και ελεύθερους επαγγελματίες

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Γιατί έμειναν εκτός αντικειμενικών αξιών περιοχές στην χώρα , ποιος ευθύνεται ; (1 σχόλιο/α) 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ - ΡΗΞΗ - Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ 
Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ – ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Tης Αιμιλιας Κατρινακης & του Μιχαηλ Πιερη 
"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ & ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ του Γιάννη Τζίμα

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα