Forum | Εγγραφή | Υπενθύμηση Κωδικού | Λίστα Μελών | Αναζήτηση
 
9/12/2019
User: Pass:  

Αρχική Σελίδα

Παρουσίαση

Οι Θέσεις Μας

Διακήρυξη

Δημοσιεύσεις

Συντονιστική Επιτροπή

Νόμοι που διέπουν το επάγγελμα

Χρήστες: 16809
 
Email 
teamakioe@gmail.com
 

NewsLetter

Γράψτε το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας

 

 
 

Αρθρα

Μετακεϋνσιανοί και Νεοφιλελεύθεροι-Θεωρητικές Ιδέες και Πολιτική Πρακτική. Από Σπύρος Στάλιας
Στρατηγικές Παρεμβάσεις για την Ανάπτυξη της Βιομηχανίας: Ανάλυση Επιδράσεων και Πολιτικών
Νίκος Κοτζιάς: “Ας αρχίσουμε επιτέλους να τσακωνόμαστε για το πως θέλουμε την Ελλάδα τον 21ο αιώνα”!
Η απιστία ...από το δημόσιο συμφέρον.Του Χρίστου Κουτσουνάσιου*>
Το Τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η Επάνοδος της Ιστορίας. Tου Τζόζεφ Στίγκλιτς(1 σχόλιο/α)
4η Βιομηχανική Επανάσταση: Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί

Περισσότερα...

 

Είπαν & λάλησαν

είπαν...

Αρχηγός ΓΕΝ, κ. Νικόλαος Τσούνης , Ντόρα Μπακογιάννη Βουλευτής Χανίων
Ο αθλητισμός είναι πάνω από όλα σεβασμός και ανθρωπιά! 
Τι σας ενοχλεί κυρία μου;» είναι η ερώτηση που της γίνεται... 

Περισσότερα...

λάλησαν...

Yπουργός ΟικονομικώνΧ. Σταϊκούρας. Η μεσαία τάξη των 450 ευρώ!
Εξάρχεια όπως…Χιλή: Την ώρα που ΜΑΤ έκαναν “ντου” σε πολυκατοικίες επαιζε κλασική μουσική 
Λοβέρδος: Θεωρώ τον Άδωνι μικρό μου αδελφό 

Περισσότερα...

 

Γρήγοροι Σύνδεσμοι

TAXISnet

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας

Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΙΚΑ

Ο.Α.Ε.Ε.

 

Βοηθήματα

Βιβλιοπαρουσίαση

Νομοθετικά

Ερωτήματα

Εργασία

Οικονομικά

Ομιλίες σε Video

 
 

Η παγίδα της πρότασης Σολτς για πανευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων

�������� 
 

Ημερομηνία: 13/11/2019 12:54:43 μμ   Μεγέθυνση - Σμίκρυνση - Σχολιασμός

Η φάκα πίσω από τη στροφή στη ρητορική του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο θέμα της τραπεζικής ένωσης. Γιατί τα μειονεκτήματα υπερτερούν των πλεονεκτημάτων. Η σημασία της πολιτικής συγκυρίας στο SPD και η… ειρωνεία.

Η παγίδα της πρότασης Σολτς για πανευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων

Φοβού τους Γερμανούς υπουργούς οικονομικών όταν φέρνουν δώρα. Η ανακοίνωση του Ολαφ Σολτς την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να εξετάζει μια πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων είναι σημαντική, αλλά οι προτάσεις του δεν είναι ακριβώς αυτό που δείχνουν.

Επίσης, να είστε προσεκτικοί για την υποτιθέμενη στροφή στις γερμανικές απόψεις για την δημοσιονομική πολιτική. Είναι αλήθεια ότι περισσότεροι Γερμανοί οικονομολόγοι βγαίνουν υπέρ ενός σχεδίου δημοσιονομικής τόνωσης. Κάποιοι αρχίζουν ακόμα και να αμφισβητούν την ηλικίας 10 ετών συνταγματική ρύθμιση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, τον βαθύτερο λόγο πίσω από τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα της χώρας. Αν διαβάζεις μόνο τα πρωτοσέλιδα μπορεί να σου φανεί ότι η Γερμανία αρχίζει εν τέλει να αλλάζει τις απόψεις της για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Μην ξεχνάς όμως, να διαβάσεις και τα «ψιλά γράμματα».

Στην ασφάλιση καταθέσεων ανιχνεύω μια στροφή στη στρατηγική, αλλά όχι ακόμα και στην ουσία. Κατά τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών ο Β. Σόιμπλε επέμεινε ότι η Γερμανία ούτε θα συζητήσει για πανευρωπαϊκή ασφάλιση «εκτός και έως ότου» μειωθούν οι κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα. Ηθελε επίσης η ΕΕ να σταματήσει την πρακτική να φορτώνουν οι τράπεζες κρατικό χρέος των χωρών τους χωρίς να αυτό να μεταφράζεται σε ανάληψη ρίσκου για αυτές τις επενδύσεις.

Η πρόταση του κου Σολτς είναι ουσιαστικά η ίδια, με μια σημαντική διαφορά: είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί χωρίς προϋποθέσεις. Το non-paper που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα δείχνει ότι θέλει μια σοβαρή συζήτηση. Οι κόκκινες γραμμές, όμως, δεν άλλαξαν.

Υπάρχουν πολλά εμπόδια στην ιδέα. Η Ιταλία έχει λιγότερα να κερδίσει από μια ευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων απ’ όσα θα χάσει αν απωλέσει την μέτρηση μηδενικού ρίσκου στα ομόλογά της. Οι Ολλανδοί συμφωνούν με τους Γερμανούς για τη μείωση του χρηματοοικονομικού ρίσκου, αλλά διαφωνούν με μια άλλη γερμανική απαίτηση: τον εναρμονισμό της εταιρικής φορολογικής βάσης.

Μην υποθέτετε επίσης ότι ο κος Σολτς έχει την στήριξη της συμμαχίας του. Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ καλωσόρισε την θέση του κου Σολτς ως συμβολή στον διάλογο. Δεν είναι κυβερνητική πολιτική. Η μεγαλύτερη εγχώρια αντίδραση πιθανότατα θα έρθει από τις αποταμιευτικές τράπεζες, τις Sparkassen, που έχουν επιρροή.

Ενώ μπορώ να διακρίνω μια στροφή στην ασφάλιση καταθέσεων, δεν βλέπω καμία στην δημοσιονομική πολιτική. Μόλις την τελευταία εβδομάδα η Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε την κόκκινη γραμμή του κόμματός της, η δημοσιονομική θέση πρέπει να είναι είτε ισορροπημένη, είτε πλεονασματική, ένας συνδυασμός γνωστός στην Γερμανία ως «το μαύρο μηδέν». Με δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ το 2018 υπάρχει κάποια ευελιξία, αλλά η περισσότερη θα απορροφηθεί από τους αυτόματους δημοσιονομικούς σταθεροποιητές και την πρόσφατη συμφωνία στο πακέτο για το κλίμα.

Η αντίδραση απέναντι σε μια προαιρετική δημοσιονομική τόνωση είναι τεράστια εντός του CDU της Αγκελας Μέρκελ. Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), ειδικά ο κος Σολτς είναι επίσης δημοσιονομικά «συντηρητικοί». Κάποιοι αλλά όχι όλοι, είναι ανοικτοί στη δημοσιονομική τόνωση κατά την διάρκεια υφέσεων.

Το υπόβαθρο μεγάλου μέρους της συζήτησης είναι η υποψηφιότητα του κου Σολτς για την χηρεύουσα θέση του προέδρου του SPD. Η πρόταση για την ασφάλιση καταθέσεων του φέρνει τη στήριξη της φιλοευρωπαϊκής πτέρυγας του κόμματος. Η αντίθεσή του σε περισσότερες δαπάνες στην άμυνα είναι δημοφιλής στα αριστερά. Ο δημοσιονομικός συντηρητισμός τον καθιστά προσφιλή στα αριστερά.

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου τα μέλη του SPD θα διαλέξουν μεταξύ δυο ζευγαριών υποψηφίων. Ο κος Σολτς κατεβαίνει με την Κλάρα Γκέιγουιτς, μια πολιτικό από την ανατολική Γερμανία. Το άλλο ζευγάρι είναι οι Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς και η Σάσκια Έσκεν από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος.

Αυτή η ψηφοφορία θα έχει επίπτωση σε μια άλλη μεγάλη απόφαση του SPD, για το μέλλον του «μεγάλου συνασπισμού». Αν τα μέλη του SPD επιλέξουν το δίδυμο Σολτς/Γκέιγουιτς έμμεσα θα κρατούν την κα Μέρκελ και τον κο Σολτς στις κυβερνητικές θέσεις τους. Αν όχι, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές την άνοιξη.

Η κα Μέρκελ, έως τώρα, δεν αναμειγνύεται σε αυτό που οι οπαδοί του CDU θεωρούν ως μια ανεπιθύμητη πολιτική συζήτηση από ένα μικρότερο κυβερνητικό εταίρο. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πόσο αυτό θα «αντέξει» αν το SPD αποφασίσει να επεκτείνει τον συνασπισμό.

Ενώ είμαι σκεπτικιστής αναφορικά με μια βραχυπρόθεσμη τομή, είμαι περισσότερο αισιόδοξος ότι η Γερμανία θα υιοθετήσει μακροπρόθεσμα διαφορετικές πολιτικές για την ευρωζώνη.

Οι Πράσινοι πιθανότατα θα είναι μέλος της επόμενης κυβέρνησης. Εχουν κάνει τη χρήσιμη πρόταση να προστεθεί ένας βιώσιμος επενδυτικός κανόνας στην συνταγματική απαίτηση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Η ιδέα είναι να διασφαλιστεί ότι η μείωση του ελλείμματος δεν γίνεται σε βάρος των επενδύσεων του δημόσιου τομέα.

Αυτό δεν είναι μια συνήθης τεχνική αλλαγή. Θα επέτρεπε μια πολύ πιο επεκτατική πολιτική κατά μέσο όρο. Οι Πράσινοι θα απαιτήσουν επίσης περισσότερες δημόσιες επενδύσεις για πιάσει η Γερμανία τους συμφωνημένους στόχους για το κλίμα. Δεν βλέπω ουσιώδεις αλλαγές στην δημοσιονομική πολιτική εκτός και έως ότου οι Πράσινοι μπουν σε ένα συνασπισμό. Το περισσότερο πιθανό σενάριο θα είναι ένας συνασπισμός με το CDU και το CSU.

Αυτό είναι εν τέλει η ειρωνεία γύρω από την καθυστερημένη ανακάλυψη από τον κο Σολτς της ανεπάρκειας στην διακυβέρνηση της ευρωζώνης ως πολιτικό θέμα: αν οι ιδέες του δουν ποτέ το φως της ημέρας, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει χωρίς αυτόν και το κόμμα του στην εξουσία.

 

www.euro2day.gr

  Σχολιασμός Θέματος «Η παγίδα της πρότασης Σολτς για πανευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων »  
  ...κανένας σχόλιασμός  
  σχολιάστε εδώ
για να σχολιάσετε το παραπάνω θέμα πρέπει να εισέλθετε
 
 

Τελευταίες Προσθήκες στην Κατηγορία Ειδήσεις Κόσμος

 
 

Πώς θα μεταρρυθμιστεί ο «στημένος» καπιταλισμός

 9/12/2019 
 

Παγκόσμιο «ταβάνι» στα φορολογικά έσοδα

 9/12/2019 
 

Του φταίνε και οι πεινασμένοι

 6/12/2019 
 

Τι συμβαίνει με την Κρήτη και τις τουρκικές προκλήσεις

 5/12/2019 
 

Γιατί οι πλούσιοι θέλουν τα «χρυσά διαβατήρια» της Μάλτας

 5/12/2019 
 

Οι γερμανικές τράπεζες θα διαθέτουν Bitcoin από το 2020

 5/12/2019 
 

Τι συμβολίζουν τα σχέδια πάνω στα χαρτονομίσματα του ευρώ. αν τοποθετηθούν στη σωστή σειρά. Γιατί το 500άρικο έχει μια σύγχρονη γέφυρα. Οι απαγορεύσεις που τέθηκαν στο σχεδιασμό τους.

 4/12/2019 
 

Πώς οι κεντρικές τράπεζες έθρεψαν το «τέρας» του χρέους

 4/12/2019 
 

Εισαγγελείς ξανά στα γραφεία της Volkswagen για το σκάνδαλο dieselgate

 4/12/2019 
 

Στόχος της Ευρώπης να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050

 3/12/2019 
 

Εφτασε η ώρα της αλλαγής για τη Γερμανία

 3/12/2019 
 

Μπλόκαραν πρόταση για καταπολέμηση φοροαποφυγής στην Ε.Ε.

 29/11/2019 
 

Οσα πρέπει να ξέρετε για τις βρετανικές εκλογές

 26/11/2019 
 

Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ δεν έφεραν επενδύσεις

 25/11/2019 
 

Στα 62,725 δισ. ευρώ ανέβηκε το κόστος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών

 22/11/2019 
 

«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για τα αρνητικά επιτόκια

 22/11/2019 
 

Τα αρνητικά επιτόκια σοκάρουν τους Γερμανούς

 22/11/2019 
 

Τα ναρκωτικά των Ναζί

 20/11/2019 
 

Η Γερμανία χρειάζεται επενδύσεις 500 δισ. $

 20/11/2019 
 

Τι κρύβει η… ετεροχρονισμένη γερμανική γκρίνια για την ΕΚΤ

 16/11/2019 
 

προβολή παλαιότερων

 
  αυτόματη είσοδος την επόμενη φορά; 
Δείτε Επίσης...

Ειδήσεις Ελλάδα

Ειδήσεις Κόσμος

Επιλεγμένες Οικονομικές Ειδήσεις από Ελλάδα & Κόσμο

akioe
Η ΑΚΙΟΕ στο YouTube
Νέα απο το Οικονομικό Επιμελητήριο
Στην κατοχύρωση εκπτώσεις δεν χωράνε
Είναι σωστό;
Γεύμα εργασίας και προγραμματισμού από την Α.ΚΙ.Ο.Ε. στην ΑΘΗΝΑ
Διοργάνωση σεμιναρίου στα Χανιά, Είσοδος Ελεύθερη Τι αλλάζει στην Φορολογία και στην Λογιστική από 1/1/2020 ;
Γιώργος Θ. Σαρδέλης: Γιατί αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα στις Εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στις 15-12-2019
Βαγγέλης Π. Μιχελινάκης , Αποφάσισα φέτος για πρώτη φορά να θέσω υποψηφιότητά με την Α.ΚΙ.Ο.Ε. .

Περισσότερα...

Ανακοινώσεις - Νέα
Πώς θα δηλώνονται οι εργαζόμενοι στην οικοδομή
Τα μυστικά και οι παγίδες της νέας ρύθμισης για χρέη στο Δημόσιο
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τι ισχύει για όσους χρωστούν τον ΕΝΦΙΑ 
Αντικειμενικές αξίες: Αλλάζει ο τρόπος προσδιορισμού - Τι θα λαμβάνεται υπόψιν 
Airbnb : Πρόστιμα μέχρι 100.000 ευρώ θα «φέρουν» οι έλεγχοι  
Αμειβόμενοι με τίτλο κτίσης: Νέες διευκρινίσεις από τον ΕΦΚΑ  

Περισσότερα...

Δείτε Ομιλίες
Μήνυμα του ομότιμου καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Χαντζηκωνσταντίνου Γεωργίου για την ΑΚΙΟΕ και τις εκλογές του ΟΕΕ 
Οι ομιλίες από την συζήτηση που έγινε στα Χανιά με θέμα Είναι δυνατή η ανάπτυξη της Οικονομίας χωρίς τη μείωση του Δημόσιου χρέους; 

Περισσότερα...

To Ερώτημα της Εβδομάδας

Ποσό σοβαρός μπορεί να είναι ένας υπουργός όταν .... 

Περισσότερα...

Έχετε άποψη; Τώρα μπορείτε να σχολιάσετε το ερώτημα της εβδομάδας καθώς και κάθε θεματική καταχώρηση

Περισσότερες πληροφορίες

Βιβλιοπαρουσίαση

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις

Ελληνικό χρέος η διαιώνιση του προβλήματος. 
Το μαύρο και το κόκκινο - Βεργόπουλος Κώστας 
Η παγκόσμια κρίση της ευημερίας.Του Χ Α Ρ Η Τ Ο Π Α Λ Ι Δ Η  

Περισσότερα...

Επαγγελματικές Εκδόσεις

"Δαπάνες Επιχειρήσεων. Ανάλυση - Ερμηνεία" των Δημ. Σταματόπουλου - Αντ. Καραβοκύρη 
Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των Δημ. Σταματόπουλου - Παρ. Σταματόπουλου - Γιάννη Σταματόπουλου 
ΝΕΟ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ. Του Παντελή Σ. Παπαστάθη Οικονομολόγου – Συγγραφέα 

Περισσότερα...

Λογοτεχνικές Εκδόσεις

“Κατάθεση ψυχής” – Γιώργος Θ. Σαρδέλης 
«Η σμίλη των πελάγων» Της Χρυσούλας Δημητρακάκη 
«H γοητεία μιας συντριβής». Του Μάρδα Δημήτρη 

Περισσότερα...

Σας Προτείνουμε...

Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία των ΓωνιάδηςΗρακλής κ Χατζηκωνσταντίνου Γιώργος

©2008 akioe.gr - ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη.

Δυναμικές Ιστοσελίδες σε ASP με προσαρμοσμένα Content Manager Tools, αυτόματα Newsletters και υποστήριξη RSS 2.0
περισσότερες πληροφορίες...

Για αυτόματη είσοδο, κάντε κλικ εδώ. Δώστε στο User το αναγνωριστικό User ID και στο Pass τον κωδικό πρόσβασης.

RSS Feed

κάνε την αρχική σελίδα

προσθήκη στα αγαπημένα